Dodaj do ulubionych

Zakaz reklamy cydru. Jaki sens?

05.11.14, 12:48
O jabłka już się niemal potykamy. Wczoraj po drodze na giełdzie warzywnej kupiłem skrzynkę Kortlandów za 25gr/kg. Jak wiadomo, sytuacja jest w wyniku embarga i powstał problem ze zbytem tych owoców. Nasz minister rolnictwa, pan Marek Sawicki zabiega o rekompensaty dla sadowników oraz przemierza egzotyczne rejony świata, aby tą sytuację rozwiązać. Sadownicy wysokość rekompensat juz poznali i serdecznie sie uśmiali. Tymczasem cydr - produkt z jabłek o potencjale globalnym, mógłby zaistnieć wyraźniej zarówno w kraju jak i na rynkach zagranicznych. Tym samym dołączyć do grupy produktów Made in Poland. Mógłby, ale nie może, bo zawiera 4.5% alkoholu, a więc jest zakaz jego reklamowania. Z tego samego powodu jest obłożony akcyzą i kosztuje 5PLN mała butekla i 13 duża. 4.5% alkoholu ma również piwo, które na promocję w mediach ma zielone światło i jego reklamy do znudzenia wylewają się z ekranu na podłogę. Gdzie sens tej sytuacji?

https://dobramarka.com.pl/files/arts/large/20131112153856.jpg

Obserwuj wątek
    • truskava Re: Zakaz reklamy cydru. Jaki sens? 05.11.14, 13:10
      Najkrótszą drogą wydaje się być zmontowanie jakiejś wersji bezalkoholowej ;-) i jechane z promocją.
      • truskava BTW... 05.11.14, 13:12
        ...kompletnie nie leży mi smakowo ten typ asortymentu.
        • wiktor_l jak nie wiadomo... 05.11.14, 13:57
          Oczywiście że temat jest głębszy. I trwa, jest mielony, są projekty, konsultacje itp. Będzie trwał! Dlaczego? Bo mówimy o gigantycznym rynku piwnym, a szacuje się że cydr (roznych producentów) może zabrać do 8 procent rynku browarów - głównie tych dużych korpo, które robią rózne "damskie" napitki. Lobby mocne, a te świnki "liberalne" przy korycie są nienażarte. Ot cała zagadka.

sezon letni minął, teraz to już powoli można zmieniać, albo lepiej poczekać. Tak to państwo działa.

Mam przyjemność (rzadko to mogę powiedzieć) współpracować z producentem akurat tego cydru, który pokazałeś.
          • sven_b Re: jak nie wiadomo... 06.11.14, 11:41
            Wiem coś o tym. Dotarł do nas kandydat PO w nadchodzących wyborach samorządowych. Postać barwna - gość dziwny, śliski o uśmiechu sztucznym jak mielony z Tesco. Sypnął ulotkami i przedstawił modny program, czyli 100% hejtery obecnego. Obecny reprezentuje PiS. Mimo tej skazy robi dużo. Zrealizował 7 znaczących projektów, dzięki którym chce się tu mieszkać. Miałem 2 trudne sprawy, z którymi go odwiedziłem. Pomógł bez jęku. Inni też zadowoleni, że nie spławił. Oponent nie szczędzi mu błota. Zarzuca niegospodarność, błędy, ale powszechnie wiadomo, że zapawał jadem od momentu gdy odpadł w przetargu na usługę dla Gminy.
        • sven_b Re: BTW... 05.11.14, 14:45
          > ...kompletnie nie leży mi smakowo ten typ asortymentu.

Jako lider imprezy nie ma szans, ale z kaca wyprowadza za rękę. Człowiek tak nie łazi jak ślepy parowóz we mgle:)

PS. W zeszłym tygodniu żona do jakiejś psiapsióły: 'Żałuj, że nie byłaś, opiłyśmy się z dziewczynami cydrem to szok!' :)

• wiktor_l Re: Zakaz reklamy cydru. Jaki sens? 05.11.14, 13:59
        truskava napisał:

> Najkrótszą drogą wydaje się być zmontowanie jakiejś wersji bezalkoholowej ;-) i
        > jechane z promocją.
        >

Uzyskasz gazowany sok jabłkowy, odpada.

Oczywiście krajowe cydry mają się nijak do bretońskich, ale alternatywa dla piwa na lato jest.
        • tomek854 Re: Zakaz reklamy cydru. Jaki sens? 06.11.14, 16:04
          Ja wiem? Koparberg robi cyder bezalkoholowy i w odróżnieniu od bezalkoholowego wina (największego gówna, jakie w życiu miałem w ustach) jest to pijalne.
    • mrzagi01 Re: Zakaz reklamy cydru. Jaki sens? 05.11.14, 13:57
      Ch..... z cydrem, ch... z jabłkami, KRZYŻ NA GIEWONCIE, K..WA!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • qqbek Ale drożyzna. 05.11.14, 14:05
      Gdzie tak drogo cydr sprzedają?
      U mnie "za rogiem" mały kosztuje 3,50-4,00, duży 9,00.
      Czy to dobry pomysł z reklamą? Nie wiem. Wiem, że na Lubelszczyźnie się przyjął jako napój licealistów (co kilka dni wywalam wrzuconą mi przez płot butelkę do kosza... sąsiedzi mieszkający bliżej liceum [ja mam 200 metrów w linii prostej gdzieś] wywalają po kilka, codziennie).
      A sam cydr sprawy jabłek nie rozwiąże.
      • sven_b Re: Ale drożyzna. 05.11.14, 14:55
        Czyli jest potencjał w narodzie. Właśnie sęk, że sprawa jest ciągle lokalna.

> U mnie "za rogiem" mały kosztuje 3,50-4,00, duży 9,00.
        O, nieżle mnie tu golą.
        • bassooner Re: Ale drożyzna. 05.11.14, 15:38
          u mnie też (lubelski) koło 3 zyla kosztuje... jak dla mnie akuratnie ten jest zbyt mało wytrawny, a piłem też inne polskie - lepsze... a co do polityki to jakieś pół roku temu z kumplem zastanawiałem się co zrobić z nadwyżką jabłek, on właśnie wrócił z GB, gdzie się tym trunkiem raczył do woli i odpowiedź przyszła sama...
          wg mnie pół litra powinno kosztować tyle co pół litra piwa, powinny być reklamy i powinno być tych jabłeczników (polska nazwa, bo my tylko takiej używamy, a co!) tyle rodzajów co piwa... i na eksport, i na eksport!
          • bassooner Re: Ale drożyzna. 06.11.14, 10:26
            dziś w chacie polskiej przy okazji porannych bułeczek sprawdziłem cenę - lubelski 330ml - 2,99 zł... jakiś inny, duża butelka 8,99...
            • sven_b Re: Ale drożyzna. 06.11.14, 11:45
              Nieźle. Teraz tylko trochę reklamy, żeby zassało surowiec. Żal patrzeć jak ludzie piją chemię z koncernów.
              • qqbek "Chemia z koncernów" 06.11.14, 12:01
                ...no właśnie za cydr też się w końcu wzięły koncerny ("Lubelski" jest z Ambry na przykład - czyli byłej firmy imć Palikota i czołowego gracza na rynku tanich importowanych win).
                Ale - piwo psuć można w tym kraju bezkarnie (nie ma normy) a na cydr mamy jedną z najbardziej restrykcyjnych na świecie (nie wolno go w Polsce chrzcić cukrem czy innymi sokami/syropami, dolewać spirytusu czy barwić karmelem - wszystko to wolno w takiej Wielkiej Brytanii... i ochoczo się to tam czyni), więc nie będzie łatwo to spieprzyć... (choć pewnie już ktoś z Kompanii Piwowarskiej albo Heinekena drepcze pod drzwiami odpowiedniego departamentu MR z propozycją "rewolucyjnych zmian, które uratują rynek skupu jabłek").
                • bassooner Re: "Chemia z koncernów" 06.11.14, 15:36
                  przerzuciłem się na Lidlowską piwną promocję - browary Witnica i Nakło z Lubuskim jasnym pełnym i Kujawskim są smakowite ;-)
                • wiktor_l Re: "Chemia z koncernów" 06.11.14, 22:51
                  Ambra jest takim koncernem, jak ja biskupem katolickim. W porównaniu do graczy piwnych, którzy to skutecznie o swoje walczą u naszych "liberałów" - cydr zablokowany, a tyskie siki lane na stadionach i innych imprezach masowych - majstersztyk lobbingu.

I dla jasności biznesowej - Ambra nie jest "czołowym importerem tanich win". Jest producentem tychże, natomiast jest czołowym importerem win (niezbyt tanich).
                  • wiktor_l Re: "Chemia z koncernów" 06.11.14, 22:56
                    A "piwne" korporacje są raczej daleko od produkcji cydru na dziś - technologia jest bowiem identyczna jak w produkcji wina musującego, browarnictwo, nawet w tak obrzydliwym wykonaniu jak robią to wymienione koncerny - jest zgoła inne.

Swoją drogą, wg optymistycznych szacunków (nt zabrania sporego rynku piwnego), w ciągu najbliższych lat cydr pomoże zagospodarować nie więcej jak 10 procent jabłek produkowanych w Polsce. Więc trzeba szukać innych zastosowań.
                    Generalnie, jeśli nie zajmiemy się przetwarzaniem surowców, a dalej będziemy szczycić się ich eksportem (jak właśnie kilka lat słyszałem o naszej sadowniczej potędze) - będziemy szybko w dupie. Bardzo szybko. Dlatego inicjatywy typu cydr trzeba promować za wszelką cenę.
    • tiges_wiz Re: Zakaz reklamy cydru. Jaki sens? 05.11.14, 19:23
      przecież są i cydry 2%. Ja coś takiego piłem i było fajne.
      Wiki mówi, że może to mieć od 2 do 7%.
      Jak to unia potrafi uznać ślimaki za ryby, to my uznajmy cydr za piwo ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka