Dodaj do ulubionych

Scania jak Solaris

27.11.14, 20:17

infobus.pl/files2/68054/1_i_front_800x536_760.jpg
Scania zbudowała przy współpracy z Van Hool taki oto autobus.
Wyglądem przedniej części i zabudową dachu przypomina Solarisa Metrostyle.
www.solarisbus.com/useruploads/images//urbino_18_hybrid_metrostyle_1.jpg
W Krakowie mamy kilka sztuk 18 metrowych Citystyle. Niestety, tylko namiastkę z wyglądu, bo mają tylko przód z Metrostyle. Brak zabudowy kół i tylnej części dachu. Ale wyglądają nowocześnie i o to chodziło.
Obserwuj wątek
    • krakus.mp Re: Scania jak Solaris 27.11.14, 20:19
      mpk.krakow.pl/Data/Thumbs/nklimontowska/MTAyNHg3Njg,2014-09-06-16-40-11-0441.jpg
      Krakowskie Metrostyle.
    • mrzagi01 Re: Scania jak Solaris 27.11.14, 20:59
      OK, a konkluzja jaka?
      • krakus.mp Re: Scania jak Solaris 27.11.14, 21:13
        Być może Scania powielila pomysł Solarisa na aerodynamiczny pojazd miejski.:)
        Porównałem je z wyglądu i wychodzi na to, że nasz łądniejszy.:)
        • wujaszek_joe Re: Scania jak Solaris 27.11.14, 21:40
          też mi się bardziej podoba.
          projektant autobusu to ma ciężkie życie. Do wymyślenia ma prosty sześcian, w dodatku wszystko już było.
          • bassooner Re: Scania jak Solaris 28.11.14, 10:26
            wujaszek_joe napisał:

> też mi się bardziej podoba.
            > projektant autobusu to ma ciężkie życie. Do wymyślenia ma prosty sześcian, w dodatku wszystko już było.

można pokombinować... to co prawda kemping ale jaki!
            https://ocdn.eu/images/pulscms/MmE7MDQsMCxjLDI1OCwxNTE7MDYsMzIwLDFjMg__/c6882634949b95389f4a6f023e18ca73.jpg
            • tomek854 Re: Scania jak Solaris 30.11.14, 17:03
              o tak, wynalazki pana Colaniego :) Stałem za jego ciężarówką kiedyś na bramkach w Dartford Crossing, kierowca musiał się z tej kapsuły wygramolić i zasuwać na piechotę, żeby zapłacić :) A mówią, że "angliki" to problem :)

Tak czy owak, chciałbym troche tego shitu, który on bierze :)
              • krakus.mp A ten? 30.11.14, 18:28
                www.3dcax.pl/images/nowosci/MAN1.PNG
                Prototypowy pojazd M.A.N. Czy niebaem takie cuda pojawią się w produkcji?
                • tomek854 Re: A ten? 30.11.14, 23:51
                  W kabinach dużych ciężarówek najistotniejsza jest jednak przestrzeń dla kierowcy. Ja bym obecnej kabiny na tą chyba nie zamienił...
                  • krakus.mp Re: A ten? 01.12.14, 16:18
                    tomek854 napisał:

> W kabinach dużych ciężarówek najistotniejsza jest jednak przestrzeń dla kierowc
                    > y. Ja bym obecnej kabiny na tą chyba nie zamienił...

moto.pl/Ekologia/51,117005,12549719.html?i=4
                    Jak widać na obrazach raczej jest bardzo przestronna.
                    • tomek854 Re: A ten? 01.12.14, 21:50
                      Na obrazkach nie widać wnętrza. Za to widac, że przednia część kabiny jest szerokości tej w w DAFie CF.
                      • krakus.mp Re: A ten? 01.12.14, 22:11
                        tomek854 napisał:

> Na obrazkach nie widać wnętrza. Za to widac, że przednia część kabiny jest szer
                        > okości tej w w DAFie CF.

Ale zauważ, że kabina jest długa i drzwi znajdują się daleko w tyle, za kołami.
                        Może to świadczyć, że kierowca siedzi po środku kabiny!?
                        Dlatego przednia szyba wydaje się wąska. Za fotelem kierowcy musi być salonka na wzór tych z amerykańskich ciężarówek. Tak myśle.
                        • tomek854 Re: A ten? 01.12.14, 22:42
                          Kierowca na środku kabiny to też debilne rozwiązanie, które mogł zaproponować ktoś, kto nigdy nie pracował jako kierowca.

Jak się zameldować na bramie do magazynu? Jak wyjrzeć pod koło, cofając w niepewnym terenie? Jak zapłacić na bramce? Gdzie ma siedziec drugi kierowca, który cześto jest drugą parą oczu?

Poza tym amerykańską ciężarówką to ja jeździłem kiedyś. Dziękuję, postoję. Ja nie chcę gówna z doczepioną salonką, ja chcę dobrze od początku do końca zaprojektowaną przestronną kabinę.
                          • krakus.mp Re: A ten? 02.12.14, 21:07
                            tomek854 napisał:

> Kierowca na środku kabiny to też debilne rozwiązanie, które mogł zaproponować k
                            > toś, kto nigdy nie pracował jako kierowca.
                            >
                            > Jak się zameldować na bramie do magazynu? Jak wyjrzeć pod koło, cofając w niepe
                            > wnym terenie? Jak zapłacić na bramce? Gdzie ma siedziec drugi kierowca, który c
                            > ześto jest drugą parą oczu?
                            >
                            > Poza tym amerykańską ciężarówką to ja jeździłem kiedyś. Dziękuję, postoję. Ja n
                            > ie chcę gówna z doczepioną salonką, ja chcę dobrze od początku do końca zaproje
                            > ktowaną przestronną kabinę.

Nie ma pewności że kierowca siedzi na środku.
                            Przypuszczam, że projektanci tego pojazdu doskonale znają charakter pracy kierowcy TIRa i o wszystkim pomyśleli. Sądzę, że wszystko podporządkowali ergonomii i łatwości obsługi.
                            Zauważ, że drzwi sięgają do dołu i pewnie wejście jest takie jak w autobusie.
                            • tomek854 Re: A ten? 02.12.14, 22:27
                              > Nie ma pewności że kierowca siedzi na środku.

No wiemy, że przy krawędzi pojazdu nie siedzi. Bo kabina się zwęża. Ale do okienka nie podjedzie, bo cały pojazd jednak wciąż jest szeroki. Czyli w wielu przypadkach, w których do okienka ledwo można sięgnąć tu kierowca będzie musiał wysiadać z pojazdu żeby podać papiery.

> Przypuszczam, że projektanci tego pojazdu doskonale znają charakter pracy kiero
                              > wcy TIRa i o wszystkim pomyśleli.

Bardzo optymistycznie przypuszczasz.

Taki przykładzik pierwszy z brzegu: w nowym Volvo FL nie ma gdzie w kabinie położyć papierów. Kładzione na tunelu silnika zjeżdżają gdzie nie trzeba, kładzione na desce rozdzielczej rozlatują się po całym podszybiu i odbijając, pogarszają widoczność. Na półkach nad szybą się nie mieszczą a do siatki umieszczonej na tylnej ścianie kierowca ze swojego miejsca pracy nie sięga.

O takim drobiazgu jak to, że w uchwycie na kubek nie mieści się kubek nawet puszkę coli wstawić to wyczyn, bo nie pomyśleli o tym, żeby zapewnić wystarczająco miejsca w pionie już nawet nie wspominam. A jak już się komuś tą puszkę coli uda tam wstawić to wtedy zmieniając biegi przycinasz sobie palce, bo lewarek prawie jej dotyka...

Dzisiejsze ciężarówki nie są tworzone przez ludzi którzy doskonale znają charakter pracy kierowcy tira, tylko przez księgowych (którzy patrzą, żeby było tanio) i designerów (którzy patrzą, żeby było ładnie). Ten Twój prototyp MANa jest prototypem, więc taniość nie jest istotna, to sobie designer poszalał :) Ale ciężarówki z "dolnej półki" (jakich jest jednak większość na drodze) to czasami jest po prostu jakaś kompletna masakra.

> Zauważ, że drzwi sięgają do dołu i pewnie wejście jest takie jak w autobusie.

Znaczy jakie? Że tam jest niska podłoga? Na pewno nie jest, to nie jest Mercedes Econic. Czy zatem chodzi Ci o to, że są schodki wewnętrzne jak w starym Ikarusie czy Jelczu? To byłby kolejny debilny pomysł, w kabinie jest i bez tego mało miejsca, fajnie by było móc stanąć na równej podłodze i nie zlecieć ze schodów wkładając rano gacie po wstaniu z łóżka.

* * *

Ja rozumiem Krakusie, że ta ciężarówka Ci się podoba, bo jest ciekawa, i podobać się może. Ale z powodów o których mówię do praktycznych zastosowań w codziennej pracy kierowcy taka kabina to porażka. Bo praca kierowcy to nie jest sunięcie po hajłeju w stronę zachodzącego słońca. Przeważnie.
        • tomek854 Re: Scania jak Solaris 27.11.14, 21:46
          Gdyby tylko faktycznie to był pomysł solariisa... Optaire produkuje podobne autobusy od lat....
          • tomek854 Re: Scania jak Solaris 27.11.14, 21:49

• truskava Re: Scania jak Solaris 27.11.14, 22:02
              Były plany wypuszczenia micro-autobusu w tym dizajnie, ale chyba w końcu okazał sie zbyt wielki...
        • mrzagi01 Re: Scania jak Solaris 27.11.14, 22:43
          Z reguły jest tak, że okreslona stylistyka ma korzenie w jakimś pierwotnym designerskim koncepcie który nigdy nie wyszedł poza fazę renderu 3D.
        • crannmer Re: Scania jak Solaris 28.11.14, 12:04
          krakus.mp napisał:
          > aerodynamiczny pojazd miejski.:)

Aerodynamiczny pojazd miejski to przerost formy nad trescia. Zaokraglenie przodu przy miejskich predkosciach niewiele daje, a za to traci uzyteczna dlugosc pojazdu.
          • krakus.mp Re: Scania jak Solaris 28.11.14, 16:54
            I tu sie z Panem C. zgadzam. Oszczednosci na paliwie przy malych predkosciach sa znikome. Bardziej chodzi o szpanerski wyglad by przyciagnac nabywcow.
          • tomek854 Re: Scania jak Solaris 28.11.14, 21:36
            Ale juz zwezajace sie konce moga byc przydatne. Nowy routemaster np sie, aokragla, jechalem wczoraj przez.centrum Londynu, niby nic a potrafi przejechać tam gdzie pudelkowaty musi czekać...
            graphicdefiner.files.wordpress.com/2012/07/new-london-bus-4.jpg
            • krakus.mp Re: Scania jak Solaris 30.11.14, 13:46
              Kierowcy chwala Metrostyle za lepsza widocznosc i porecznosc prz wjezdzie do zatoki przystankowej.
              • krakus.mp M.A.N też ma 30.11.14, 18:13
                coś podobnego.

blogtransportowy.blox.pl/resource/hebr03_dw.jpg
                No i fajnie. :)
                • krakus.mp IVECO 30.11.14, 18:17
                  blogtransportowy.blox.pl/resource/DSC07124z_dw_400x400.jpg
                  Iveco Ellisup, czyli elektryczny pojazd przyszłości zaprezentowany po raz pierwszy w październiku 2013 na targach Busworld Kortrijk.

Ciekawy układ jezdny.
                  • krakus.mp Hybryda zostaje w Krakowie 11.12.14, 06:40
                    www.klub428.pl/zdjecia/dr799.JPG
                    Miasto odkupiło od So;arisa hybrydowy autobus.
                    Pierwotnie miał być w Kraku testowany do 7 grudnia.
                    Jeździ nadal i ma krakowskie tablice rejestracyjne i numery taborowe.
                    Miałem okazję się nim przejechać. Przyspiesza bardzo dobrze i jest cicy. Jak jedzie na elektrycznym napędzie, przypomiona trolejbus.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka