lexus400
02.01.15, 23:54
.........grzania CO i CWU. Jako, że to Ty crannmer posiadasz sporo przydatnej wiedzy, której ja nie posiadłem, pozwolę sobie na trochę prywaty na forum. Pytanie kieruję do wszystkich chcących i mogących coś wnieść. Ponieważ znowu coś tam buduję a od obecnej kotłowni do miejsca przeznaczenia mam około 60m a poźniej dalej jeszcze 60m nie bardzo widzę prowadzenie ciepłej wody użytkowej i CO ze względu na straty ciepła na takim odcinku i na koszt wykonania ewentualnej izolacji, samej instalacji itd.... i tak sobie kombinuję czym zagrzać wodę oprócz znanych bojlerów elektrycznych, przepływowych itp. Są jakieś Junkersy do CO i CWU tzw. piece dwu funkcyjne ale jak to zużywa gaz propan-butan ?? następne pytanie dotyczy paneli grzewczych wieszanych na sufitach, czy to ma sens ekonomiczny ? Budowa drugiej kotłowni raczej nie wchodzi w rachubę, więc idę innymi tropami i liczę, że ktoś coś łaskawie podpowie człowiekowi z dylematem:)) Do ogrzania byłyby 2 pokoje, 2 łazienki i taki zamknięty taras z aneksem kuchennym, wszystko to powierzchnia około 40m2
Towarzysze !!!! pomożecie ??:))