franek-b 08.12.15, 12:04 Chcę kupić w prezencie, jakieś rady? co kupić? Sugestie? jestem zielony w temacie jak groszek konserwowy... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bassooner Re: lornetka 08.12.15, 12:50 jestem zielony w temacie jak groszek konserwowy... ja też... natomiast coś tam wiem na temat lunet... tzn. że lunetą na słońce patrzy się dwa razy... raz okiem lewym a drugi raz okiem prawym... Odpowiedz Link
simr1979 Re: lornetka 08.12.15, 12:53 Najpierw upewnij się, czy obdarowany w ogóle może patrzeć przez lornetkę - są tacy, np. ja, którzy nie mogą (chyba że zamkną na tą okoliczność jedno oko) ;-) Odpowiedz Link
bassooner Re: lornetka 08.12.15, 13:10 simr1979 napisał: > Najpierw upewnij się, czy obdarowany w ogóle może patrzeć przez lornetkę - są t > acy, np. ja, którzy nie mogą (chyba że zamkną na tą okoliczność jedno oko) ;-) ______________________________________________________________________________ i wtedy jak najbardziej w grę wchodzi luneta... tylko o tym słońcu pamiętaj ;-) _ Odpowiedz Link
franek-b Re: lornetka 09.12.15, 16:41 po tym co napisałeś, już na pewno nie zapomnę :-) Odpowiedz Link
sven_b Re: lornetka 08.12.15, 17:24 Ja również nie znam się na lornetkach, ale wyobrażam sobie, że dobry sprzęt to taki, przez który widzę jak Arnold w Terminatorze 1. Mam obiekt, jego statystyki i analizę okolicy w trybie rzeczywistym. Swój/wróg, kibic Jagielonii/Szombierek, dziewczyna łatwa/trudna, wolna/zajęta, z kredytem/bez. Takie pożyteczne w terenie informacje :) Odpowiedz Link
sven_b Re: lornetka 08.12.15, 17:27 W Saturnie mają ofertę Canona. Dla zabicia czasu pooglądałem kilka modeli i niektóre wydały mi się być już konkretnym sprzętem. Odpowiedz Link
bassooner Re: lornetka 08.12.15, 17:38 dzieciaki mają lornetkę zabawkową - spokojnie nią oglądam wnętrza sąsiadów zza rowu i dalszy krajobraz ze szczegółami ;-) Odpowiedz Link
lobuzek1 Re: lornetka 08.12.15, 20:46 Jedyne co mi przychodzi do głowy to lorneta i meduza. Odpowiedz Link
qqbek Re: lornetka 08.12.15, 21:28 lobuzek1 napisał: > Jedyne co mi przychodzi do głowy to lorneta i meduza. Chluśniem, bo uśniem ;) Z rana jadę do polskiej stolicy pipy (Rzeszów - nawet zajefajny pomnik pipy mają - co prawda krzyż zamiast łechtaczki, ale to pewnie tak dla niepoznaki;), odwieźć szwagra na autobus do Manchesteru... kurcze, czemu ja jeszcze nie śpię, tylko was czytam:P Odpowiedz Link
franek-b Re: lornetka 09.12.15, 16:31 To dobry trop, w moim lokalnym auchan są jakieś, lukałem przez nie, widać i przybliżają, ale jakoś mnie nie przekonały. Odpowiedz Link
crannmer Re: lornetka 08.12.15, 20:51 Ale do czego lornetka? Do teatru? Do zeglowania? Na polowanie? Do wedrowki po gorach? Do zabawy dzieci szkolnych? Do podgladania ptakow i innych zwierzat? Do podgladania sasiadki? Odpowiedz Link
franek-b Re: lornetka 09.12.15, 16:26 Niczego z tej listy, aczkolwiek bardzo żałuję, że ostatnie pytanie nie jest tym właściwym. Do oglądania lądujących samolotów, a może nawet szerzej, do oglądania samolotów :-) Odpowiedz Link
crannmer Re: lornetka 09.12.15, 19:50 franek-b napisał: > Do oglądania lądujących samolotów, a może nawet szerzej, do oglądania samolotów No to IMHO potrzebujesz konkretny aparat. 15x70 albo (IMHO lepiej) 20x80 plus oczywiscie uchwyt do statywu i pasujacy, w miare sztywny statyw. Alternatywnie spektyw (lunete obserwacyjna) z jeszcze kilka razy wiekszym powiekszeniem. I oczywiscie ze statywem. Przy spektywie bedziesz miec przy tej samej cenie lepsze osiagi lub lepsza jakosc od lornetki biokularowej. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: lornetka 10.12.15, 03:17 A gdzie oglądający bedzie? Bo od tego zależy jakie powiększenie jest wymagane. Druga sprawa to warunki - czy bedzie to w czasie dnia czy raczej w gorszych warunkach oświetlenia? Jak chcesz coś przyzwoitego to Nikon produkuje jasne lornetki ze stabilizacją obrazu - nie lata jak się ręce trzęsą. A jasna lornetka zbiera wiecej światła - lepiej widać w trudnych warunkach (ale gorsza głębia ostrości = trzeba wiecej kręcić). Odpowiedz Link
pizza987 Re: lornetka 09.12.15, 11:21 Kiedyś było łatwo, wytrawny traper musiał zlokalizować w okolicy targowisko lub inne miejsce gdzie Ruskie handlują, udać się tam i zanabyć. Mam 3 takie i nikomu nie oddam. Ciężkie, nieporęczne ale mają dobrą optykę. I podobnie jak cranmer do patrzenia przez lornetkę muszę zamykać jedno oko. Odpowiedz Link
crannmer Re: lornetka 09.12.15, 15:27 pizza987 napisał: > I podobnie jak cranmer do patrzenia przez lornetkę muszę zamykać jedno oko. Qurdle, skad wiesz? (mam juz takiego alzheimera, ze zapomnialem, ze o tym kiedys pisalem?) Odpowiedz Link
franek-b Re: lornetka 09.12.15, 16:40 > (mam juz takiego alzheimera, ze zapomnialem, ze o tym kiedys pisalem?) chciałbyś, to zwykła, pospolita skleroza ;-) Odpowiedz Link
tomek854 Re: lornetka 09.12.15, 16:45 Ej, to w sumie po pół lortnetki mógłbyś komuś odpalić... :D Odpowiedz Link