Dodaj do ulubionych

Sie buduje

02.11.16, 16:44
Trzeba przyznać, że obwodnicę Marek pod Warszawą budują, aż huczy. Wczoraj zaskoczyło mnie "pojawienie się" wiaduktu w Zielonce (węzeł Zielonka II). Zaskoczyło mnie co najmniej trzykrotnie.

1. Samo pojawienie się zaskoczyło, bo zdarzyło się nieomal gdy przez chwile nie patrzyłem - szacun

2. Układ filarów wiaduktu obwodnicy powoduje konieczność zrobienia szykany na szosie 631. Tak na oko 45o w jedną, a potem 45o w drugą.

Filarów nad 631?????

3. Do diaska, co to ma znaczyć? Zamiast przerzucić dwupasmową szosinę, której znaczenie zmaleje po wybudowaniu północnej obwodnicy Warszawy nad obwodnicą, ktoś wpadł na pomysł podniesienia arterii 3+3 pasy!!! Oj wylali tego betonu.... Za nasze, kuźwa, wylali....

Zaraz mi się przypomina ekspresowa obwodnica Zambrowa, gdzie na okoliczność skrzyżowania jej z szosiną do Łomży (63), puścili tę szosine na 4 wiaduktach, z dwukrotnie wiekszą ilością pasów niż na obwodnicy idącej dołem.

To może dobrze, że w Zielonce podnieśli obwodnicę. Dzięki temu zaoszczędzili kupę lasu. Bo gdyby mieli wybudować jak w Zambrowie...

Ale chyba zaczynam rozumieć czemu to wszystko takie drogie...
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Sie buduje 02.11.16, 19:56
      wiesz, to ma się nie korkować przez najbliższe dwadzieścia lat. Z bliska tego nie widać za dobrze, Warto prześledzić odpowiedni wątek na forum skyscrapercity.
      Ja mieszkam blisko A1 niedaleko czeskiej granicy. Niewiarygodne ile tam ziemi przemieszczono. teren pagórkowaty, z autostrady tego teraz nawet nie widać.
      Inna rzecz, że budujemy z rozmachem. Objeżdżając na rowerze tuneliki pod drogami technologicznymi jestem zachwycony, ale po stronie czeskiej węzły na autostradzie przypominają bardziej naszą gierkówkę.
      Może tak lepiej, drugi raz takiej kasy na drogi przecież nie zobaczymy :)
      • edek40 Re: Sie buduje 03.11.16, 10:16
        wujaszek_joe napisał:

> wiesz, to ma się nie korkować przez najbliższe dwadzieścia lat. Z bliska tego n
        > ie widać za dobrze,

Z dołu, jadąc szosą 631, widać doskonale, że podniesienie jednej, wąskiej wstęgi, jest tańsze niż dwóch szerokich. I tak samo zapobiega korkom. Ba, piasku pójdzie o niebo mniej, ponieważ kąt najazdu na szosinie może być większy niż na esce. Widziałem na autostradach podobne rozwiązania, o ile grunt był płaski, jak tu. Piasku m niej wychodzi. I betonu.

Nie mam zastrzeżeń do wyniesienia obwodnicy kawałek dalej, w Ciemnem. Tu podniesienie ulicy we wsi owocowałoby najazdami przed wjazdami na posesje. Znaczy się tych wjazdów by nie było. Ale tu jest las i w pobliżu nie ma zabudowy, wykluczającej wybudowanie najazdów na 631.

Mam silne wrażenie, że tu bardziej liczy się kasa. Wszak na większej robocie więcej się ugra...
    • bassooner Re: Sie buduje 02.11.16, 22:31
      no a później będzie można powiedzieć "budowali my!"... ;-)
    • samspade Re: Sie buduje 03.11.16, 07:57
      A jakie są warunki geologiczne? Może taniej będzie wybudować estakadę niż wymieniać kilka metrów gruntu?
      • edek40 Re: Sie buduje 03.11.16, 10:09
        samspade napisał:

> A jakie są warunki geologiczne? Może taniej będzie wybudować estakadę niż wymie
        > niać kilka metrów gruntu?

Warunki geologiczne sa mniej więcej takie, że:

1. jeśli są nieodpowiednie, to pod nasyp też trzeba wymienić, aby całość nie osiadała

2. jeśli są nieodpowiednie, to tylko na odcinku niezbędnym do wybudowania najazdów; dalej jezdnie są na poziomie gruntu (mniej więcej, zanim przyczepisz się o to, ze szosa na bank jest nieco wyniesiona)
        • samspade Re: Sie buduje 03.11.16, 11:17
          Nie mam takiego doświadczenia ja Ty w zakresie projektowania i budowy dróg. Właściwie w projektowaniu nie mam żadnego doświadczenia.
          Być może jest tak jak napisałeś. Że bez logicznego uzasadnienia zaprojektowano przecięcie się tych dróg.
          • edek40 Re: Sie buduje 03.11.16, 13:18
            samspade napisał:

> Nie mam takiego doświadczenia ja Ty w zakresie projektowania i budowy dróg. Wła
            > ściwie w projektowaniu nie mam żadnego doświadczenia.

Ja również, ale, w odróżnieniu od Ciebie, dobrze się przyjrzałem. Nowa szosa jest wyniesiona z obu stron na okoliczność szosy 631. Owszem, las tu jest miejscami mocno podmokły, szosa 631 miejscami nawet osiada, ale to nie to miejsce.

Poza względami finansowymi nie potrafię wyjaśnić rozległości.

Podobnie, jak wiaduktu w Zambrowie.
            • samspade Re: Sie buduje 03.11.16, 14:34
              Jakimi względami finansowymi?
              Wiesz Edku nie znam miejsca. Nie wiem jak wygląda teren. Nie wiem jaki to teren. Powodów dla których droga ma taki a nie inny przebieg może być wiele. Nie doszukiwał bym się od razu niecnych zamiarów.
              • edek40 Re: Sie buduje 03.11.16, 15:11
                samspade napisał:

> Jakimi względami finansowymi?

Tak rozległa inwestycja, zamiast małego wiadukciku, kosztuje sporo drożej. Czyli marży wykonawca ma więcej.

Inaczej tego wytłumaczyć sobie nie potrafię.

Chyba, że przeoczyłem moment, w którym prześcignęliśmy w dochodach Szwajcarię. Ale i to nie usprawiedliwiałoby rozrzutności.

Masz rzut z powietrza
                . Estakada idzie powyżej cmentarza i szosy do lasu z prawej, a poniżej jeziorka. Z reszta, w rejonie jeziorka jest nasyp, a nie estakada. Nie jestem pewny, czy jeziorka nie zasypano, bo zaplanowano tu, sądząc po wycince spory rozjazd.

Ważne, że budują i to szybko. Mierzi mnie potencjalna rozrzutność z cieniem korupcji w tle.
                • samspade Re: Sie buduje 03.11.16, 15:40
                  Jeżeli jest to budowane jako projektuj i cuduj to dla wykonawcy najlepiej jest zrobić to jak najtaniej. A tak patrząc na szybko na mapie topograficznej w lesie w pobliżu są nieużytki i tereny podmokłe. Być może taki sposób wykonywania prac jest tańszy.
                  • edek40 Re: Sie buduje 03.11.16, 17:58
                    samspade napisał:

> Jeżeli jest to budowane jako projektuj i cuduj to dla wykonawcy najlepiej jest
                    > zrobić to jak najtaniej. A tak patrząc na szybko na mapie topograficznej w lesi
                    > e w pobliżu są nieużytki i tereny podmokłe. Być może taki sposób wykonywania pr
                    > ac jest tańszy.

Ale szosa w lesie idzie w górę i w lesie idzie w dół. Na górze jest tylko w rejonie szosy 631. A ona podmokła TU nie jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka