Dodaj do ulubionych

Ceny Citroena C4

08.11.04, 14:30
Postawowa wersja 3-drzwiowa 1.4 16V kosztuje 53500zł, 5d jest droższy o 1000zł. Wg informacji przekazanych przez Citroena, jest to cena promocyjna, obowiązująca do końca roku. Po Nowym Roku będzie droższy o 4000zł.
Obserwuj wątek
    • niknejm Re: Ceny Citroena C4 09.11.04, 10:17
      A jakie jest tam wyposażenie?
      Bo jak przecietne, to komuś nieźle odwaliło...

Pzdr
      Niknejm
      • sherlock_holmes Re: Ceny Citroena C4 09.11.04, 10:48
        Wiem, że VTS ma kosztować 89 tys - czyli też nieco poniżej konkurencji. Niestety, wyposażenia nie znam - a na stronie Citroena ostatnią nowościa jest zdobycie tytułu mistrza świata w rajdach :)
        • niknejm Re: Ceny Citroena C4 10.11.04, 13:39
          VTS ile ma mieć mocy? Coś koło 160-170KM? Za tyle jest Corolla 1.8 192KM lub
          Civic 2.0 5D 160KM.

W tym kontekście sam rozumiesz...

Pzdr
          Niknejm
          • grzek Re: Ceny Citroena C4 10.11.04, 21:17
            niknejm napisał:

> VTS ile ma mieć mocy? Coś koło 160-170KM? Za tyle jest Corolla 1.8 192KM lub
            > Civic 2.0 5D 160KM.
            >
            > W tym kontekście sam rozumiesz...

Chyba jednak zdecydowałbym się na C4.......
          • sherlock_holmes Re: Ceny Citroena C4 10.11.04, 21:36
            Silnik 2.0 180KM - taki jak w P206 RC, 6 biegów, koła 17", reszty nie wiem :(

Też jakbym miał brać coś półsportowego, zdecydowanie Civic albo Corolla. Jeździłem Xsarą VTS i była potwornie mułowata - do tego stopnia, że gdy przesiadłem się na Renault Espace 2.2 dTi, ciężko było kumplowi w Xsarze mi odejść.
            • frax1 Re: Ceny Citroena C4 14.11.04, 22:56
              Dawno mnie nie było... oj dawno...
              Ale powiem swoje ;) Jesteś pewien że to był VTS 167km? A nie ten 1.8 16v? VTS
              był też 1.9td, HDi 110km oraz 2.0 135km...
              Pozdrawiam
              • sherlock_holmes Re: Ceny Citroena C4 15.11.04, 21:34
                Na pewno był to silnik benzynowy, mniejszy od 2 litrów. Model po liftingu i coś mi się kojarzy, że chyba to było 1.6 albo 1.8 - niewiele tym jechałem i stąd luka w pamięci. W każdym razie miał słaby dół obrotów i stąd tak łątwo dawał się robić w mieście.
                • frax1 Re: Ceny Citroena C4 15.11.04, 22:03
                  To jeżeli to był VTS to coś mi nie gra... a jeżeli VTR to 1.6 110km i
                  rzeczywiście to auto ma słaby dół. W Xsarze z 1.8 zrezygnowali po liftingu,
                  tylko 1.4, 1.6, 2*2.0 i diesle.
                  Pozdrawiam
                  • sherlock_holmes Re: Ceny Citroena C4 15.11.04, 22:26
                    No to w takim razie to musiał być VTR - i nawet te 110KM mi pasuje :)
                    Jedno co zaskakuje w coupe to "luźne" oparcia siedzeń - przy hamowaniu potrafią się ruszyć do przodu o dobry centymetr :( Za to jak na coupe (?) sporo miejsca, przwede wszystkim duży bagażnik.
    • sherlock_holmes Re: Ceny Citroena C4 15.11.04, 22:04
      Tutaj pełny cennik:
      www.samar.pl/index.html?__action=sec,35&model=672
      Po kliknięciu na konkretny model pokazują się szczegóły i link do wyposażenia.
      A w standardzie: 2 poduszki, ABS+BAS+EBD, elektryczne szyby i lusterka i centralny zamek.
      Trochę mało tych poduszek w standardzie...
      • frax1 Re: Ceny Citroena C4 15.11.04, 22:15
        Dla mnie auto zapowiada się rewelacyjnie! Jest zgrabne a zarazem eleganckie.
        Jeżeli będzie się prowadzić tak jak Xsara to będzie naprawde rewelka... to że
        ejst oparte konstrukcyjnie na 307 to zaleta, bo wady wieku dziecięcego zostały
        już wyeliminowane. Model VTS może odnieść całkiem niezły sukces, pamiętam że w
        którymś z magazynów było porównanie Xsary VTS 167km i Corolli T-sport + czegoś
        jeszcze (nie pamiętam) i konkluzja była taka że Xsara daje najwięcej radochy z
        jazy. Sam jeżdżę Xsarą i jestem bardzo zadowolony z tego auta poprostu
        przyjemnie sie nim jeździ.
        Pozdrawiam
      • niknejm Re: Ceny Citroena C4 17.11.04, 18:10
        VTS 2.0: 8.3 do setki (jak mój stary Civic 1.8 ;-)) za 90kPLN.
        Do bani oferta. Civic TypeR (10kPLN droższy) ma znacznie lepsze osiągi (6.6 do
        setki). A przeciez VTS to ma byc 'ścigacz'. A nie jest.

Pzdr
        Niknejm
        • grzek Re: Ceny Citroena C4 17.11.04, 21:57
          Zauważ jednak, że Civik to golas w porównaniu z wyposażeniem C4 VTS. Pomijając
          już że większość wypozażenia nie ma nawet w opcji, to jeżeli by było, cena
          byłaby zdecydowanie więkasza.
          • krakus.mp Re: Ceny Citroena C4 17.11.04, 22:13
            Witam.
            C4 dla mnie jest do bani.
            Niecierpię francuskich samochodów, a cytryn i pugów najbardziej.
            C4 szczyci się zaawansowaną techniką.Jaką? Czy deska rozdzielcza która wydziela
            zapachy (sześć rodzai) to zaawansowana technika.Podobnie jak wibrujący fotel
            kierowcy, w przypadku przekroczenia linii na jezdni bez włączenia
            kierunkowskazu.Czy do tego potrzeba zaawansowanej techniki?
            A może nieruchmy środek koła kierownicy, to zaawansowana technika?
            Zaawansowany technicznie to był Citroen CX 2200 (2400) w latach
            siedemdziesiątych, oraz DS w latach 50!!!!
            Może jak się nim przejadę na dniach otwartych, to zrozumię o co chodzi z tą
            techniką.
            Pozdrawiam.
            PS.
            Niebawem w salonach Forda pojawi się Focus II. Pierwsza sztuka ma być w
            Krakowie.
            Trzymam rękę na pulsie, bo mam obiecaną długą (wekend) jazdę testową.
            Co ty na to SH?
            • grzek Re: Ceny Citroena C4 17.11.04, 22:37
              Przypuszczam, że zaawansowanej techniki to nie widać w żadnym samochodzie gdy
              stoi na parkingu, najwyżej jakieś zewnętrzne bajery. Na silnik patrzysz jak na
              kupę żelastwa, a co ma w środku i jak jest sterowany to trudno ocenić, producent
              specjalnie też się nie chwali. Poza tym trzeba porównać wszystko z konkurencją.
              A jaka jest zaawansowana technika w C4 to ja tez nie wiem.
            • frax1 Re: Ceny Citroena C4 17.11.04, 23:22
              Lubię fordy ale.... powiedz mi czemu teraz ford będzie miał diesle od PSA?
              Dlatego że swoich nie umie zrobić! Diesle forda to jest porażka jakich mało...
              ciągle 1.8 ten sam od końca lat osiemdziesiątych. Z tym autem dzieją się cuda,
              niby mocny itd. ale co z tego jak non stop musi stać w serwisie? To samo jest z
              Oplem, 1.7 dti, pożal się Boże ale ten silnik to jest kolejna wpadka. Za to
              Renault jak najbardziej, 1.9dci są super silnikami, 1.5 dci to samo co do 2.2
              niestety słyszałem różne opinie. Opel zrezygnował ze swoich diesli na rzecz
              Fiata bo sobie z nimi nie radził!]
              Proszę też, znajdź mi konkurencję pod względem prowadzenia dla Saxo VTS... w
              tej samej kategorii cenowej!
              Uważam że focus II będzie pod względem komfortu sporo za C4 ale nie chce
              przewidywać, sprawdzimy zobaczymy.
              Pozdrawiam
              • sherlock_holmes Re: Ceny Citroena C4 18.11.04, 11:54
                Jeździłem Espace'm 2.2 dCi i był całkiem niezły. Odpowiednio mocny, nie za głośny (w środku) i nawet nie miał dużej turbodziury - na pewno o niebo lepsza kultura pracy niż TDI. Nt. trwałości nie mogę nic powiedzieć.
                A nowe diesle powstały we współpracy Ford-PSA, więc to nie są silniki PSA, ale wspólne.
                • frax1 Re: Ceny Citroena C4 18.11.04, 15:40
                  Co do wspólności tych silników. Nie od dziś wiadomo że Ford nie umie robić
                  diesli, a PSA tak. Wydaje mi się że PSA dał know-how a Ford dofinansował tą
                  konstrukcje...mam nadzieje że tak jest ;) Ale to tylko moje dywagacje.
                  Pozdrawiam
            • sherlock_holmes Re: Ceny Citroena C4 18.11.04, 11:51
              Ja na to jak na lato :) Co prawda nie spodziewam się, żeby jeździło nim się tak dobrze jak FOcusem I, ale zawsze warto spróbować :)
              PS. nieruchomy środek kierownicy to kolejny debilizm. Ciekawe jak się kierowca ma zorientować w jakim położeniu aktualnie jest kierownica? No chyba że w kazdym C4 będą dawać pasek na górze kierownicy...
          • niknejm Re: Ceny Citroena C4 19.11.04, 11:07
            grzek napisał:

> Zauważ jednak, że Civik to golas w porównaniu z wyposażeniem C4 VTS. Pomijając
            > już że większość wypozażenia nie ma nawet w opcji, to jeżeli by było, cena
            > byłaby zdecydowanie więkasza.

W CTR zredukowano bajery ze względu na masę. W tej klasie aut chodzi o to, by
            samochód był szybki, a nie przeładowany bajerami. Civic też ma mocno
            odbajerzoną wersję 2.0 VSA 160KM w założeniu mającą byc dobrze wyposażonym i w
            miarę dynamicznym samochodem, ale bez aspiracji 'sportowych'.

A VTS jest po prostu mało dynamiczny w porównaniu do Civica, a nawet nowego
            Golfa GTi. Być może producent wiedząc, że ma kiepski silnik i i tak nie dojdzie
            do klasy osiągów Civica czy Golfa, naładował trochę bajerów dla osłody.

Pzdr
            Niknejm
            • grzek Re: Ceny Citroena C4 19.11.04, 13:04
              Z punktu widzenia producenta to chyba chodzi żeby zaprojektować, wyprodukować i
              sprzedać. A gdy jest tylko szybki to może być za mało. Mogliby włożyć silnik od
              Xsary WRC tylko po co. Przypuszczam jednak, że C4 nie był w zamysle robiony
              żeby konkurować z CTR. Włożyli silnik taki, jaki mieli najlepszy. Bardziej
              zrobili to dla reklamy niż dla jakichś profitów ze sprzedaży. Czy ma 7 czy 9
              sekund do setki to dla użytkownika jeżdżacego po normalnych drogach, a nie na
              torze, nie ma aż takiego dużego znaczenia. Rynek na kompakty z dużymi silnikami
              nie jest aż tak duży, chociaż golf GTI w Niemczech może sie dobrze sprzedawać.
              • niknejm Re: Ceny Citroena C4 19.11.04, 16:16
                grzek napisał:

> Z punktu widzenia producenta to chyba chodzi żeby zaprojektować, wyprodukować
                > i sprzedać. A gdy jest tylko szybki to może być za mało.

Dlatego Honda robi CTRa i wersję 5D 2.0 VSA.

> Mogliby włożyć silnik od Xsary WRC tylko po co.

Nie mogliby.
                - spalanie
                - czystość spalin
                - normy hałasu
                - praca w szerszym przedziale obrotów niz tylko najwyższe pozostawia wiele do
                życzenia
                - cena takiego silnika

> Przypuszczam jednak, że C4 nie był w zamysle robiony
                > żeby konkurować z CTR. Włożyli silnik taki, jaki mieli najlepszy.

Pewnie jest to raczej konkurencja dla Civica 2.0 VSA.

> Czy ma 7 czy 9
                > sekund do setki to dla użytkownika jeżdżacego po normalnych drogach, a nie na
                > torze, nie ma aż takiego dużego znaczenia.

Zapewniam Cię z doświadczenia własnego, że taka różnica jest mocno odczuwalna,
                zwł. na trasie.

> Rynek na kompakty z dużymi silnikami
                > nie jest aż tak duży, chociaż golf GTI w Niemczech może sie dobrze sprzedawać.

Masz racje - w PL. Np. w Szwajcarii jest nieco inaczej.

Pzdr
                Niknejm
    • fredek8 Re: Ceny Citroena C4 18.11.04, 15:00
      Witem, ciekawe za ile będą chcieli za klimę:))))
      Pozdrawiam Fredek
      • sherlock_holmes Re: Ceny Citroena C4 18.11.04, 15:09
        Troche pogrzebałem na tej stronie, którą podałem i jest konfigurator opcji. Klima manualna kosztuje 4700, ESP 3000, poduszki boczne i kurtyny 2400, halogeny 600zł (ceny opcji do modelu podstawowego).
        • frax1 Re: Ceny Citroena C4 18.11.04, 15:43
          Podejrzewam że po tym jak to auto zdrożeje (a tak ma być) zaczną się promocje
          wyposażenia. Zobaczcie na Xsare, to auto miało non stop jakieś promocje
          wyposażenia. Ciekawe jednak co będzie gdy Citroen się na to nie zdecyduje bo
          auto będzie się sprzedawać za dobrze.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka