Dodaj do ulubionych

Kończ waść!

11.02.05, 19:56
Bank Morgan Stanley radzi koncernowi DaimlerChrysler zrezygnować z deficytowej marki samochodów Smart. Amerykańsko-niemiecka grupa powinna pójść śladem BMW, którego akcje zyskały na wartości 35% po sprzedaży marki Rover w roku 2000. Zdaniem specjalistów z Morgan Stanley, koszt zlikwidowania marki Smart wyniósłby około 1,9 mld funtów, jednak szybko można byłoby to odrobić. Przy utrzymaniu obecnego poziomu produkcji straty, jakie ma ponieść w ciągu zaledwie dwóch lat DaimlerChrysler z powodu dalszej działalności marki Smart, wyniosą tyle samo.

W ubiegłym roku sprzedaż Smarta wyniosła zaledwie 155 tys. samochodów. Zdaniem niezależnych specjalistów, Smart musiałby osiągnąć poziom sprzedaży ponad 200 tys., aby "wyjść na prostą". Taki wynik firma miała osiągnąć w tym roku, jednak teraz liczy, że stanie się to w roku 2006.

www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=6901

Smart od początku był poronionym pomysłem (w każdym razie na pewno Fortwo). Twarde zawieszenie, sztywna karoseria bez stref kontrolowanego zgniotu, awaryjna technika, fatalnie działająca automatyczna skrzynia biegów, bezpeiczeństwo czynne na poziomie Zaporożca (mam nadzieję, że nie obraziłem ZAZ-a 968 :) ).
Smart roadster to też pomyłka - podsterowny jak Fortwo, do tego ten sam śmieszny i awaryjny silniczek.
Forfour to inna bajka - ale nie wystarczyłby Mitsu Colt?

Wiem, wiem - Smart jest trendy, a ja się czepiam :PPP
Obserwuj wątek
    • typson Re: Kończ waść! 11.02.05, 23:50
      najfajniejsze jest to, ze gdy skoncza to produkowac ceny smarta oraz jego
      kultowosc wzrosna drastycznie!! Moze warto zainwestowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka