Dodaj do ulubionych

Olej klasy SM

18.03.05, 18:26
Producenci olejów prześcigają się we wprowadzaniu coraz co lepszych olejów (czytaj: droższych i o wyższej klasie jakości). W tym wyścigu doszli już w przypadku silników benzynowych do klasy SM - firma PetroCanada chwali się, że jako pierwsza na świecie wprowadza do sprzedaży oleje o takiej właśnie klasie jakościowej.
www.petrocanada.pl/
Jako ciekawostkę dodam, że PC daje gwarancje na silnik na 10 lat lub 300 tys. km - ciekawe czy ta gwarancja jest dawana też na wysilone TDI :)

Firma w Polsce mało znana, ciekaw jestem jaką opinię mają o tej frmie koledzy zza oceanu.
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: Olej klasy SM 23.03.05, 21:35
      Orlen Oil chwali się, że Platinum 5W40 też już ma klasę SM. Ciekawe czemu dla diesli klasy idą dużo wolniej do przodu...
    • krakus.mp Re: Olej klasy SM 23.03.05, 22:19
      300 tys.to każdy nowoczesny silnik zrobi z palcem w rurze wydechowej,zakładając
      że będzie zalany syntetykiem.Taką gwarancję to każdy koncern olejowy może
      wystawić.
      Kiedyś słyszałem o gwarancji na silnik do 500 tyś.Bodaj Quacar State (chyba tak
      się to pisze?) ją reklamował.
      10 lat, to żaden wynik.Kązdy kto dba o silnik w należyty sposób, będzie się nim
      cieszył znacznie dłużej.
      • jorn Re: Olej klasy SM 24.03.05, 12:59
        to prawda - mój silnik ma 5 i 1/2 roku, 113 kkm i jest jak nowy, w
        przeciwieństwie do reszty pojazdu...
      • sherlock_holmes Re: Olej klasy SM 24.03.05, 18:15
        Dokładnie rzecz biorąc, Quaker State :)
        Moja eks Skodzinka - choć trudno w to uwierzyć pamiętając o "wyczynach" 105-ek, ma w tej chwili ponad 180 tys. km i nie trzeba dolewać oleju między przeglądami.
        O Lanosie (109 tys.) nie warto wspominać - większość silników po takim przebiegu dopiero jest dotarta :)
        Za to znam jednego artystę, który zarżnął Astrę 1.4 60KM - 210 tys. i silnik praktycznie do wyrzucenia - na Mobilu 1, wymienianym regularnie. Ale jak ktoś ma ceglę zamiast stopy i napletek zamaist mózgu, nie może być inaczej. Ciekawe ile teraz u niego pochodzi Octavia - jak na ironię 1.9TDI. Jechałem z nim raz - temp. -15 stopni, przejchał może z kilometr i rura na zimnym silniku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka