Dodaj do ulubionych

Gościnne występy

27.06.05, 12:58
Austriacka żandarmeria zatrzymała w nocy z soboty na niedzielę Polaka, jadącego pod prąd na autostradzie w Karyntii.

Na szczęście nie doszło do żadnego wypadku, ale zachowanie polskiego kierowcy, jak je relacjonują austriaccy żandarmi, budzi grozę.

50-letni robotnik z Polski pomylił zjazdy z autostrady A2, a kiedy się w tym zorientował, zawrócił i ruszył pod prąd. Specjalne urządzenie, mające zabezpieczać austriackie autostrady przed takim sytuacjami, przecięło opony w samochodzie Polaka, ale ten, niezrażony, kontynuował jazdę pod prąd na samych felgach, tyle że po pasie awaryjnym.

Po interwencji żandarmów samochód Polaka załadowano na lawetę i odwieziono na parking, a od kierowcy pobrano kaucję w związku z perspektywą wysokiej grzywny.

motoryzacja.interia.pl/news?inf=639372

Za coś takiego nie powinno byc grzywny, ale więzienie, do tego obowiązkowe badania psychiatryczne...
Zresztą - daleko nie trzeba szukać. W niedziele rano widziałem wielce usmiechniętego pana z wytapirowaną żoneczką, którzy w Krakowie radośnie wyjechali z parkingu Tandety po prąd - na jezdnię z 3 poasami, gdzie co bardziej ambitni jadą nawet i 120km/h...
Czasem mam wrażenie, że jedynym kodeksem, który zabraniałby skrętu itp jest ...beton. Kiedy wystawi sie metrową zaporę z betonu, nikt nie łamie znaków zakazu. W każdej innej sytuacji trafi się samobójca-psychopata, dla którego nie ma rzeczy niemozliwych...
Obserwuj wątek
    • talisker Re: Gościnne występy 27.06.05, 13:28
      Ja wiem czy ten Polak taki nietypowy byl ? W Austrii codziennie w radio slysze
      ze na ktorejs z Autostrad pojawil sie jakis "Geisterfahrer" czyli taki
      co to pod prad. Nie zabardzo wiem jak to mozliwe ale to tu chyba dosc typowe.
      Nasz rodak sie juz po prostu dostosowal do miejscowych zwyczajow.
      Inna rzecz ze jak mu przecielo opony to chyba powinien sobie odpuscic
      (ale o tych urzydzeniach przecinajacych opony to wczesniej nie slyszalem)
    • lexus400 Re: Gościnne występy 27.06.05, 16:29
      Dzwonił do mnie dzisiaj kolega i mówił, że co jakiś czas na autostradzie
      austriackiej(nie pytałem której) widnieją takie tablice w języku polskim "jedź
      prawym pasem" - ciekawe dlaczego tylko po polsku?:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka