Dodaj do ulubionych

Alufelgi - pilne pytanie

30.08.05, 11:59
Czy jeżeli zamierzam załozyć alufelgi o tym samym rozmiarze co stalowe
(standardowy rozmiar dla mojego auta) to mimo to powinienem nabyc drogą kupna
jakies specjalne śruby? Nie chodzi mi o śruby zabezpieczające przed
kradzieżą, ale coś co niektórzy określają mianem "szpilek"?

Wiecie coś o tym?
pzdr
Q
Obserwuj wątek
    • typson Re: Alufelgi - pilne pytanie 30.08.05, 12:03
      to zalezy. Oryginalne alufelgi czesto da sie przykrecic tymi samymi srubami co
      stalowki. Nieoryginalne moga wymagac dodatkowych srub. Polega to na tym, ze
      sruba do stalowki jest jakby kulista - w miejscu miedzy gwintem a łbem. Z kolei
      sruby do alufelg czesto sa stozkowe lub plaskie - zalezy od felgi, rzadko
      natomiast sa kuliste. Na moj gust sprzedawca felg powinien Ci sruby dorzucic, bo
      po co mu one, raczej nie beda pasowac do innych felg (dlugosc sruby, skos
      stozka, etc)
      • qrakki999 Re: Alufelgi - pilne pytanie 30.08.05, 12:08
        Qrna problem polega na tym, że wszystko załatwiam zdalnie poprzez brata, i w
        pośpiechu - troche mi brak czasu na załatwianie tego osobiście. I teraz nie
        wiem. Zadzwonie chyba do jakiegos sklepu co handluje tymi felgami (to popularny
        model AEZ - DION) i spytam się czy potrzeba ekstra śrubek czy standarden Polo
        pasują.

Dzięki za pomoc.
        pzdr
        Q
        • typson Re: Alufelgi - pilne pytanie 30.08.05, 12:13
          no jest to o tyle istotne, ze za komplet srubek trzeba bedzie ze 100 zaplacic,
          no i jeszcze jakies zabezpieczenia. Dlatego byloby dobrze, gdyby sprzedawca sie
          jakos orientowal
          • qrakki999 Re: Alufelgi - pilne pytanie 30.08.05, 12:18
            Jak się kupuje nowe to dają w komplecie zestaw montażowy, czyli śruby + ew.
            pierścicń centrujacy. A jak tutaj koleś nie bedzie miał to będe musiał sam
            szukać:/ Fak.
            Q
            • typson Re: Alufelgi - pilne pytanie 30.08.05, 12:28
              no widzisz, trzeba bylo siedziec w domu ;)

Jak nie kupisz to cie pociesze. Alufelgi poza ladnym wygladem sa drozsze w
              utrzymaniu, najczesciej duzo ciezsze, trzeba je myc i lubia je amatorzy cudzej
              wlasnosci
              • qrakki999 Re: Alufelgi - pilne pytanie 30.08.05, 13:19
                Ale wiesz jak jest - jestem obecnie na etapie "musze coś kupić i muszą to byc
                alufelgi";-)
                A sprawa wygląda tak (juz jestem po konsultacji ze sklepem który miał w ręku
                potencjalnie moje alufelgi - wysłałem urlopującego się ojca bo u niego w domu
                leżą)

PORÓWNANIE KOSZTÓW: FELGI AEZ DION 6x14
                używane: 500 zł stan bardzo dobry, na maszynie sprawdzona na razie jedna (nie
                bije, nie jest krzywa, połamana i po malowaniu) pozostałe 3 zostaną dzisiaj
                sprawdzone.
                + 16 śrub = 96 zł, + komplet śrub zabezpieczających = 80 zł (najtańszy), +
                pierścienie centrujące = 60 zł/kpl. (do odbioru w czwartek lub później:/), +
                zaworki = 20 zł (najniższy koszt a nie będą mi się czarne w oczy rzucać)
                Razem: 500 zł felgi + 256 zł dodatki = 756 zł za komplet felg.

NOWE: takie same 1200 zł z dostawą do końca tygodnia i kompletem montażowym
                (śruby + pierścienie) + 80 zł zabezpieczenie + 20 zł zawroki:) = 1300 zł

1300 zł - 756 zł = 544 zł różnicy. Dokładając te 544 zł mam możliwość wyboru
                wśród kilku rodzajów i mam nową felgę, ale jestem lżejszy o 5,5 stówy.

Z drugiej stropny opinia kolesia w sklepie z felgami i innymi dodatkami gdzie
                wysłałem ojca była: jak pozopstałe 3 są OK to brać bo za 750 zł ciężko bedzie
                kupić cokolwiek. Wiem bo szukam felg od dłuższego czasu, a używane do mojego
                auta na allegro to ok 900 - 1000 zł.

zdecyduje wieczorem jak bede znał stan komletu.
                pzdr
                Q
                • typson Re: Alufelgi - pilne pytanie 30.08.05, 13:40
                  pamietaj, by przed montazem je dobrze umyc i nablyszczyc pasta tempo lub jakims
                  woskiem. Nie bedzie sie ich imal tak brud z klockow i jakies bitumiczne syfy z drogi
                  • qrakki999 Re: Alufelgi - pilne pytanie 30.08.05, 13:42
                    ok. dzięki za porady.
                    Q
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka