Dodaj do ulubionych

Chyba skasują moją była Skodę :(

11.03.06, 22:44
Jak zapewne wiele osób pamięta, moją byłą Skodą jeździ mój brat. Niedawno miał stłuczkę - na niego najechał jakiś narwaniec, w dodatku wtłoczył go na samochód stojący przed nim. NA skutek stłuczki (?) samochód ucierpiał dosyć powaznie:
- tylny zderzak i klapa
- drzwi tylne nie otwierają się (tył samochodu do naciągania)
- cały wydech do wymiany - nie wiem czy kolektor wydechowy i dwururka przetrwały
- z przodu pogięta jest maska, peknięty zderzak, uszkodzony pas rpzedni, rozbita lampa i halogen - oczywiście przód tez do naciągania.
Patrząc na rozmiar uszkodzeń i wartość samochodu (sam wiek robi swoje - 12 lat) chyba będzie szkoda całkowita :( Z jednej strony dobrze, bo bedzie jeden stary samochód mniej na drodze (chociaż dopóki ja nim jeździłem, i zawieszenie, i hamulce, i cała reszta była jak w nowym :) a analiza spalin pokazywała, że bez katalizatora z łatwością spełnia Euro 2 :) ). Z drugiej strony jednak żal - przez 5 lat jakie miałem ten samochód w posiadaniu, ani razu mnie nie zawiódł, pokonywałem nią takie drogi, gdzie większość pseudoterenówek nie wjedzie, dokonywałem niemożliwego jadąc w 5 osób pod namioty - bez bagażnika na dachu, itd itp.
Ech... Łza sie w oku kręci :(
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 11.03.06, 23:30
      niby kawał blachy tylko a człowiek sie przywiązuje
      moje byłe twingo szczerze mówiąc nie miało żadnycb zalet:)
      a było super i lubiłem nim jezdzic, nawet jesli mogłem jechac lepszym autem

jakby kto miał duzo czasu to za drobne kupi drugą skode na złomie i bedzie ok,
      nie?
      z innej beczki, kiedyś ojciec kolegi zapił i rozbił swoją ładę. wydał 500zł i
      kupił drugą. z gazem ;)
      • sherlock_holmes Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 12.03.06, 10:14
        Gdyby takie Skody były na złomie, nie byłoby problemu :( Sęk w tym, że MR 93-95 jest bardzo mało, a różnice do starszych roczników są naprawde ogromne. Poza tym mój egzemplarz miał np. głowicę od Felicii, silnik po 250 tys. km nie brał grama oleju, łańcuch rozrządu nie wymieniany przez 130 tys. km wciąż sie nie tłukł. Wymienione sprzęgło i łożyska w skrzyni, nowy rozrusznik od Felicii, szyba tylna i akumulator mają 2 miesiące, opony ok. 5 tys. km, alufelgi od Audi Coupe Quattro i sportowa kierownica z atestem (tę mogę wymienić na oryginał bo mam starą ;) ). I instalacja gazowa, która zwróciła się już chyba z 10 razy :)

Samochód, który znam lepiej niż własną kieszeń, właściwie na nim naprawde nauczyłem się budowy i napraw samochodów (Maluch ze względu na swoją konstrukcję nie jest "normalnym" samochodem). Nie mówiąc o wspomnieniach z czasów studenckich i nie tylko ;)
        • wujaszek_joe Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 12.03.06, 19:00
          gdzie była butla z gazem w tej skodzie?
          • sherlock_holmes Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 12.03.06, 20:53
            "Butla w kole", czyl izbiornik toroidalny, pojemność 48 dm3. Samochód na gazie zrobił ponad 150 tys. km i chyba mu to tylko na dobre wyszło...
            Najlepsze jest to, że po mojej regulacji zaworów przez ponad 100 tys. km nie trzeba było zaworów regulować!
            • wujaszek_joe Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 13.03.06, 00:27
              rozumiem butla w kole ale gdzie to koło w skodzie się znajduje? bo ta skodzinka
              miała silnik z tyłu, nie?
              chyba jedyne auto z maską otwieraną na bok:)
              • tomek854 Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 13.03.06, 01:18
                NIe, bo szerlok favoritką śmigał ;-)

A na bok maska to się chyba jeszcze w Tatrze otwierała OIDP.
    • typson Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 12.03.06, 01:39
      no smutne. Pamietam jak sprzedalem dobremu koledze swojego malucha, rodznik '77
      "licencja fiat" w stanie dobrym. Chromowane zderzaki, wyciszony dach i slupki,
      wiadomo, lux. Po tygodniu zobaczylem auto z upieprzoną gałką biegów i
      plastikowymi listwami na drzwiach oraz nowymi, plastikowymi zderzakami. Pozniej
      kolejny wlasciciel zrobil przeszczep na eleganta (zapewne kradzionego). A zmojej
      malej legendy motoryzacji juz nic nie zostało
      • bassooner Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 12.03.06, 12:35
        W to to nie uwierzycie...ja to się przywiązałem do swojego Trabiego kombi,nawet
        na zdjęciach mi się podobał,czy to z perspektywy czy też wnetrza.Nawet teraz
        chciałbym się przenieść w czasie i kupić sobie nowego z fabryki w wersji de Luxe
        (tylnia wycieraczka i zagłówki)w kolorze yellow.Oczywiście mowa o dwutakcie.
    • pizza987 Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 12.03.06, 15:42
      Pamiętam jak zobaczyłem ze 3 miesiące po sprzedaży moje volvo. Zacząłem je gonić żeby zobaczyć czy dobrze mu u nowego właściciela ;-) A teraz jak widzę czerwone 440 to zawsze patrzę czy to nie mój egzemplarz. Chociaż w pewnym momencie zaczął się sypać to mam jednak do niego niesamowity sentyment. Żadnym z samochodów które miałem nie jeździło mi się tak wygodnie i nie miałem uczucia bycia "królem drogi". I niestety pod względem wygody porównuję każde auto do tego leciwego już żelaza o aerodynamice bryły betonu...

A na marginesie, jadąc dzisiaj na giełdę do Słomczyna widziałem na trasie krakowskiej jadącego z przeciwka Fiata 126p w kolorze czerwonym z chromowanymi zderzakami. I nie byłoby to nic dziwnego, ale był to pierwszy maluch którego widziałem na żółtych, "zabytkowych" tablicach.
    • krakus.mp Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 12.03.06, 16:39
      sherlock_holmes napisał:

>
      > (chociaż dopóki ja nim jeździłem, i zawieszenie, i ha
      > mulce, i cała reszta była jak w nowym :) a analiza spalin pokazywała, że bez
      ka
      > talizatora z łatwością spełnia Euro 2 :) ). Z drugiej strony jednak żal -
      przez
      > 5 lat jakie miałem ten samochód w posiadaniu, ani razu mnie nie zawiódł, pokon
      > ywałem nią takie drogi, gdzie większość pseudoterenówek nie wjedzie,
      dokonywałe
      > m niemożliwego jadąc w 5 osób pod namioty - bez bagażnika na dachu, itd itp.
      > Ech... Łza sie w oku kręci :(
      >

Jednym zdaniem.
      Brachol zajeździł auto!
    • tomek854 Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 12.03.06, 17:18
      Znajomy brata kupił sobie kiedyś terenówkę z ogłoszenia. Pojechali razem do jeleniej, i tankują na stacji a tu przejeżdżający samochód hamuje i wylatuje facet z okrzykiem "Moje auto"...

Sąsiad mało co zawału nie dostał, bo myslałe, że kradzione kupił, a to po prostu poprzedni poprzedni własciciel się ucieszył jak zobaczył :>
    • mejson.e Współczuję! 12.03.06, 20:21
      To musi boleć!

Spotkałem niedawno swoją starą ładę, którą sprzedałem w 1996 jako zadbną i
      wypasioną.

Teraz jest matowa - nie wiem czy malowana pędzlem - skorodowana na wylot.

Smutno mi...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • lobuzek1 Re: Współczuję! 12.03.06, 20:48
        Mój Cienias śmiga po Tarnowie. Kupiła go kobieta, więc na desce ma dużo
        pizdryków, choinek i takich tam, ale jak go widzę, to mnie za serce ściska.
        Nigdy mnie nie zawiódł...
    • sherlock_holmes Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 05.04.06, 22:55
      Skoda będzie dalej jeździła! Nie wiem jak to zrobia, ale samochód bedzie naprawiony tak, że powinno sie udać w cenie odzszkodowania zrobić z nim porządek.
      Niestety, owoce kolizji już się pojawiły - w postaci rozerwanego aparatu zapłonowego :( Po prostu (prawdopodobnie) zsunęła się, a teraz całkiem spadła, sprężynka jednego z ciężarków regulatora odśrodkowego i ciężarek wyrwał dziurę w aparacie, wyrywając ggo z mocowania. Na szczęście nowy aparat to śmieszna kwota (77zł), ale kłopot pozostaje :(
      PS. Pamiętam, że po tym, jak mnie wjechali w tył samochodu, musiałem wymienic wszystkie 10 żarówejk z tyłu - banki wyrwało z cokołów. Oczywiście tego ubezpieczyciel nie przewidział...
      • rapid130 Re: Chyba skasują moją była Skodę :( 06.04.06, 14:10
        Favorit still alive and kicking! ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka