Dodaj do ulubionych

Muzealny weekend

21.05.06, 12:42
Wczoraj wpadlismy na pomysl, by skorzystac z tej "promocji". Otoz w w-wie po
centrum jezdzi kilkanascie Jelczy ogórków. Wozą ludzi pomiedzy muzeami, ktore
sa otwarte rowniez nocą i oczywiscie za free.

Najpierw mielismy jechac ogorkiem ale jakos sie rozpadało, w ogorkach tlok,
etc. Pojechalismy pod kolejne muzea samochodem. I tu wielkie zaskoczenie.
centrum zakorkowane jak w godzinach szczytu (a było juz po 23ciej), chodniki
zastawione, miejsc parkingowych brak. I wszedzie tlumy ludzi. Do kazdego
muzeum kolejki jak za komuny.

Gdyby nie deszcz i fakt, ze bylismy po calodziennej imprezie zwiazanej z
komunia mojego brata to pewnie ustawilibysmy sie w kolejce. A tak braklo juz
nam sil. Nie mniej jednak tę akcje muzealną smalo moge ocenic jako wielki
sukces. Zeby tyle tysiecy ludzi wypedzic sprzed telewizorow do muzeów to na
prawde trzeba cudu. Czulo sie taką atmosfere jak w hiszpanskich czy wloskich
miastach nadmorskich - nocne zycie toczylo sie dwa razy bardziej intensywnie
niz dzienne - BRAWO!

Obserwuj wątek
    • mejson.e Za darmo? 21.05.06, 18:36
      Ciekawe, czy to był powszechny głód kultury, czy tylko chęć skorzystania z
      faktu, że coś można otrzymać za darmo...?

Podoba mi sie, oby się tego typu pomysły szybko nie skończyły!

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • typson Re: Za darmo? 21.05.06, 18:45
        > Ciekawe, czy to był powszechny głód kultury, czy tylko chęć skorzystania z
        > faktu, że coś można otrzymać za darmo...?

wydaje mi sie, ze w ktoryms dniu tygodnia wszystkie muzea sa za darmo ale moze
        sie myle.

Wydaje mi sie, ze to realizowanie tego na co zawsze brakuje czasu. Nie oszukujmy
        sie, przecietny obywatel ma wolny czas dopiero od 18-19...
        • mejson.e Czas 21.05.06, 18:47
          typson napisał:

"Wydaje mi sie, ze to realizowanie tego na co zawsze brakuje czasu. Nie
          oszukujmy sie, przecietny obywatel ma wolny czas dopiero od 18-19..."

Smutna prawda, ja przeważnie dopiero po 20... :-(

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          Automobil
          Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
          • typson Re: Czas 21.05.06, 19:44
            > Smutna prawda, ja przeważnie dopiero po 20... :-(

ja tez, choc Ty i ja to jeszcze nie wszyscy (święci)

Teoretycznie wyczolguje sie z fabryki okolo 18 czasem 19. No ale powrot, jakies
            zakupki, wyjscie z psem. Cos na ząb lub chociaz kawa. No i o 20 moge zaczac
            myslec o tym, ze mam wolny czas i gdzes moge/mozemy isc. Oczywiscie max do
            22giej, bo dziecko tez snu wymaga. No a weekend - wiadomo - zaleglosci z calego
            tygodnia. Pranie, sprzatanie, zalegające naprawy roznych roznosci, co jakis czas
            duze zakupy pochlaniające pol dnia... Internet i roznej masci uslugi sa tu
            wybawieniem. Mase rzeczy mozna kupic czy zalatwic przez internet, chocby
            www.hipernet24.pl ale ceny jednak wyzsze (jak w osiedlowych sklepikach).
            Czasem zapraszamy panią sprzatajaco/prasującą ale ona tez nie jest rozwiazaniem
            wszystkich problemow czasowych. No a urlop jest od tego, by gdzies wyjechac a
            nie isc do muzeum ;)
    • typson Piszą o sukcesie 22.05.06, 15:46
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3361026.html
      potwierdzam ;)
    • tomek854 Re: Muzealny weekend 22.05.06, 19:15
      Oczywiście, wszędzie trąbią o tej nocy muzealnej. Widziałem w TV u rodziców, słuchałem w radio... Tylko znowu jak zwykle "zapomnieli" zauważyć, że w innych miastach też się to odbywało, a nie tylko w Warszawie...

Takie irytujące drobiazgi, ale co mnie, wrocławiaka, znającego kiepsko Warszawę obchodzi skąd dokąd jechały autobusy, jeżeli te nazwy ulic mi nic nie mówią? Ja bym wolał posłuchac co się działo w Poznaniu, Wrocławiu - choćby po dwa zdania z każdego miasta...

W TVP też zakładają, że Warszawa to jest centrum świata :(
      • typson Re: Muzealny weekend 23.05.06, 16:39
        > W TVP też zakładają, że Warszawa to jest centrum świata :(

albo pozostałe miasta zakładają, ze są zadupiem polski. Zauwaz, ze kazda
        szanująca sie telewizja ma reporterow w całej polsce, nie mowiaco TVP ze swoimi
        oddziałami terenowymi. Najwyrazniej akcja była kiepsko wypromowana w pozostalych
        miastach, nikt sie nie postarał. W koncu to nie otwarcie obwodnicy tylko otwarte
        muzeum. A wystarczylo wysłac maila do PAPu
        • tomek854 Re: Muzealny weekend 23.05.06, 18:01
          A widzisz, ale chodzi mi o to, ze na TVP3 są duże relacje z innych miast. Dopiero w TVP 1/2 nie ma. Czyli nei ma woli, zeby wziąc materiał z lokalnych stacji.
          • typson Re: Muzealny weekend 23.05.06, 18:24
            > Czyli nei ma woli, zeby wziąc materiał z lokalnych stacji.

Tak to odczytujesz. A ja odczytuje to tak, ze w-wa potrafi sie lepiej
            zareklamowac. Jak wiemy, "telewizja" w sensie reporterow jest wszedzie. A jakims
            dziwnym trafem spota zrobił heniek z w-wy a nie rysiek z wrocka. I Ty
            twierdzisz, ze to dlatego, ze heniek z wawy mysli, ze tylko wawa jest na swiecie
            a ja Twierdze, ze dlatego, ze rys z wrocka nie został przez wrocek
            zachecony/poinformowany.

Dopatrywanie sie zrodla wszelkiego zla w warszawie wieje logiką spiskowej teorii
            dziejow i tyle
            • tomek854 Re: Muzealny weekend 23.05.06, 18:54
              Ja się nie dopatruje zmiany - stwierdzam fakty.

Po prostu uważam, że news o tym z jakiego przystanku odjezdżają które warszawskie darmowe autobnusy dla 90% widzów jest bezuzyteczny - tak samo jak bezużyteczny byłby news o wrocławskich autobusach dla Ciebie w Warszawie.

Uważam, że taki Warszawski wydawca ogólnopolskiego dziennika powinien pomyślec też o innych.

Ale oczywiscie cos takiego jest na każdym stopniu - 3kowe fakty Wrocław niby mówiące o Dolnym Śląsku w większosci dotyczą Wrocławia, co pewnie wkurza ludzi z Wałbrzycha czy Legnicy...

Po porstu jak ktoś siedzi we Wrocku to dla niego jakoś podświadomie oczywiste jest, ze wrocek jest ważny - i to samo na pewno jest z Warszawą.

Kiedyś jak słuchałem jeszcze radia, to lubiłem słuchać RMFu, bo tam tego nie było- czy to dlatego, że oni nadają z Krakowa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka