Dodaj do ulubionych

Tematy książkowe i czytelnicze

25.05.06, 15:32
Zaczynam taki wątek bo tu i ówdzie pojawiają się różne wypowiedzi o książkach
i innych lekturach niekoniecznie książkowych. Może w takim oddzielnym miejscu
będzie trochę łatwiej odnaleźć się zainteresowanym.
Obserwuj wątek
    • pizza987 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 25.05.06, 15:34
      A tak na marginesie zacząłem ponownie czytać "Stąd do wieczności" Jamesa Jonesa.
      Jak dla mnie niesamowita książka.... I między innymi dlatego nie pałałem nigdy
      chęcią pojawienia się w wojsku jako szeregowy żołnierzyk.
      • mejson.e Jones 25.05.06, 15:37
        pizza987 napisał:

"zacząłem ponownie czytać "Stąd do wieczności" Jamesa Jonesa.
        Jak dla mnie niesamowita książka...."

Dla mnie też - czytałem ją ostatnio w średniej szkole - laaata temu.

W ogóle - James Jones i Irvin Shaw to świetni autorzy.

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
        Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • pizza987 Re: Jones 25.05.06, 15:50
          Niby niedawno (jakieś 2 miesiące temu) czytałem "Młode lwy" i już zapomniałem
          (co za wstyd).
    • paxton1 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 25.05.06, 15:40
      pomysł przedni, ja teraz zgłębiam 'świat zofii' gaardera, trochę ciężko się
      czyta ale polecam
      • pizza987 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 25.05.06, 15:48
        Kiedyś przymierzałem się do "Świata Zofii", ale mnie przerosło. Są czasem takie
        książki od których mnie odrzuca. Kiedyś taką pozycją był "Czrny obelisk" Ericha
        Marii Remarque'a. Ale jak wreszcie przemogłem momenty kryzysowe to okazało się
        to bardzo ciekawe.
        • paxton1 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 25.05.06, 15:50
          ja te zofię męczę chyba już z miesiąc i jestem gdzieś na 90 nstronie a ma chyba
          ponad 400, nie wiem czy dam radę i wcale nie jest to 'fascynująca podróż w
          świat filozofii' jak twierdzą niektórzy :(
          • tomek854 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 25.05.06, 15:55
            A mi sie Swiat Zofii podobał,ale go czytałem z 10 lat temu. Przebrnąć nie mogę za to przez "No Logo". A zatem wróciłem do swoich ulubionych "Opowiadań Guślarskich" Bułyczowa.
            • paxton1 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 25.05.06, 16:01
              skoro kończysz studia to masz ok. 24 lat, jak miałeś 14 lat czytałeś świat
              zofii? i jeszcze do tego podobał ci się? coś kręcisz
              chiacchiere di donne
              • akashha Re: Tematy książkowe i czytelnicze 25.05.06, 16:35
                Ja Swiat Zofii czytalam jakos w 2 klasie licecum (szlam jeszcze wg starego
                systemu, czyli mialam lat 16). I to nie jako lekture, tylko tak po prostu.
                Trudne bylo, fakt, ale bardzo mi sie podobalo :]
                I nie uwazam, ze to awykonalne, jak sugeruje przedmowca :>

paxton1 napisała:
                > skoro kończysz studia to masz ok. 24 lat, jak miałeś 14 lat czytałeś świat
                > zofii? i jeszcze do tego podobał ci się? coś kręcisz
                > chiacchiere di donne
                • paxton1 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 26.05.06, 10:28
                  ja jak miałam 16 lat to czytałam 'pamiętnik narkomanki', 'dzieci z dworca zoo',
                  biografię jima morrisona...ale ja inne pokolenie jestem
                  • pizza987 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 26.05.06, 10:34
                    paxton1 napisała:

> ja jak miałam 16 lat to czytałam 'pamiętnik narkomanki', 'dzieci z dworca
                    zoo',
                    >
                    > biografię jima morrisona...ale ja inne pokolenie jestem

Dzieci z dworca ZOO" też raz na pewien czas lubię przeczytać. Zawsze jest dla
                    mnie wstrząsające...
                    • paxton1 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 26.05.06, 10:43
                      a kosińkiego czytał? malowany ptak? randka w ciemno? kokpit? pustelnik 69
                      ulicy?
                      • pizza987 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 26.05.06, 10:46
                        paxton1 napisała:

> a kosińkiego czytał? malowany ptak? randka w ciemno? kokpit? pustelnik 69
                        > ulicy?

Nia.... czy to wstyd?
                        • paxton1 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 26.05.06, 13:09
                          nia.....ale poczytać warto
                  • akashha Re: Tematy książkowe i czytelnicze 26.05.06, 11:14
                    Dzieci z dworca Zoo i Pamietniki to czytalam jeszcze w siodmej czy osmej klasie
                    podstawowki :]

Choc biografii Morrisona nigdy nie przeczytalam :D
                    • paxton1 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 26.05.06, 13:15
                      boze w podstawówce takie książki czytać, to kiedy ty kubusia puchatka czytałaś?
                      • tomek854 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 26.05.06, 18:49
                        Ja też to czytałem w podstawówce. A pod koniec technikum za to miałem fazę na Muminki ;-)

A Kubusia czytuję do dziś - piękna książka!
                      • akashha Re: Tematy książkowe i czytelnicze 27.05.06, 17:49
                        paxton1 napisała:

> boze w podstawówce takie książki czytać, to kiedy ty kubusia puchatka czytałaś?

Kubusia rodzice mi na dobranoc czytali jak mialam 3-5 lat, potem pod koniec
                        przedszkola sama juz go czytalam. A ok 3 klasy podstawowki mialam faze na
                        Chmielewska :D
                        Tak do konca podstawowki to pochalanialam srednio po 3-7 ksiazek tygodniowo.
                        Potem juz niestety mniej, choc w LO wiele razy zdarzalo mi sie urwac noc na
                        ksiazki (jak dobra, to nie odloze, poki nie przeczytam), a teraz sporadycznie
                        czytam :/ Ale staram sie wrocic do dawnych nawykow :]
              • tomek854 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 26.05.06, 18:48
                A przepraszam. A nie mogłem?

"Cyberiadę" Lema przeczytałem jak byłem w 2 klasie podstawówki.

A po za tym kto powiedział, że mam 24 lata? Po pierwsze jestem po Technikum, a po drugie studia nie wyścigi ( a już na pewno, jak się jednocześnie pracuje ).
    • pizza987 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 25.05.06, 16:06
      A odbijając nieco od tematu najciekawsze dla mnie książki to:
      1. "Okręt" Lothar-Gunter Buchheim
      2. "Lot nad kukułczym gniazdem" Ken Kessey
      3. "Zły" Leopold Tyrmand
      4. Dziennik 1954" Leopold Tyrmand
      5. "Paragraf 22" Joseph Heller
      6. "Chłopi" Władysław St. Reymont
      7. "Stąd do wieczności" James Jones
      7bis "Młode lwy" Irvin Shaw
      8. "Zielona mila" Steven King
      9. "Ciało" Steven King (ze zbioru "The four seasons"-w Polsce "Skazani na
      Shawshank")
      10. "Ziemia obiecana" Władysław St. Reymont

A poza tym wiele innych, bez których trudno mi się obejść.
      • plawski Hmmm, 25.05.06, 16:12
        Pizza napisał:
        >
        > A poza tym wiele innych, bez których trudno mi się obejść.

Hmmm, a nie zapomniałeś o wszystkich częściach Przygód Pana Samochodzika?
        Ja je uwielbiałem :)
        • pizza987 Re: Hmmm, 25.05.06, 19:54
          plawski napisał:

> Hmmm, a nie zapomniałeś o wszystkich częściach Przygód Pana Samochodzika?
          > Ja je uwielbiałem :)

W sumie racja, ale nie mam w posiadaniu ani jednej części. Jak masz coś pod ręką
          to chętnie pożyczę w ramach przypomnienia ;)

A z polskiej prozy to przypomniało mi się z takiej nie najstarszej: "Heroina"
          Tomasz Piątek.

A pacyna ze mnie straszna, bo na liście rankingowej zapomniałem umieścić
          "Trainspotting" Irvine'a Welsh'a...
          • akashha Re: Hmmm, 25.05.06, 20:48
            > A z polskiej prozy to przypomniało mi się z takiej nie najstarszej: "Heroina"
            > Tomasz Piątek.

Czytalam to jak i jego "Kilka nocy poza domem". Dziwne klimaty, ale nawet niezle :]
            A tymczasem, zabieram sie za nowego Irvinga. Choc marzy mi sie kilka innych
            nowych ksiazek, tylko czasu brak :/ (Pilch - Miasto utrapienia, Ziemkiewicz-
            Cialo obce, Strachota - Oprocz marzen warto miec papierosy, Mrozek - Baltaraz
            Autobiografia itd). No i chcialabym sie kiedys w koncu znow za Prachetta zabrac.
            A, no i nowa Hanna Krall - mam nadzieje, ze mama szybko przeczyta i mi pozyczy :]

Rankingu nie jestem w stanie ulozyc :] Zreszta, ostatnio niestety rzadziej czytam :/

Ps. Z takich luzniejszych ksiazek polecam Davida Sedarisa (amerykanski komik)
            "Zjem to, co ma na sobie"
        • typson Re: Hmmm, 26.05.06, 13:15
          > Hmmm, a nie zapomniałeś o wszystkich częściach Przygód Pana Samochodzika?
          > Ja je uwielbiałem :)

no to jeszcze Mikołajek :)
    • spqr5 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 25.05.06, 17:35
      Jeżeli mogę polecić to :

Marcin Bruczkowski - Bezsenność w Tokio.
    • mrzagi01 Trylogia ;) 26.05.06, 12:59
      Ha ha! ale nie to co myślicie- chodzi mi o trylogie Marka Krajewskiego "Śmierć w
      Breslau" "Koniec Swiata W Breslau" "Widma W Mieście Breslau"
      Po prostu trzeba to przeczytać i niecierpliwie czekać na ostatnią pisaną część
      cyklu "Festung Breslau"
    • marekatlanta71 Re: Tematy książkowe i czytelnicze 26.05.06, 13:18
      The FairTax Book. Wlasnie czytam i zastanawiam sie po cholere wydalem tyle kasy
      na takie badziewie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka