Dodaj do ulubionych

Szybka porada potrzebna!

18.11.06, 15:53
Musimy gwaltownie kupic samochod. Po przejrzeniu cen + wynikow testow
zderzeniowych wchodza w rachube:
- Acura TL (albo nowa, model 2006, albo roczna)
- Saab 9-3 (ma wspaniale wyniki testow zderzeniowych)
I chyba tyle. Musimy kupic samochod bez czekania na wyplate ubezpieczenia za
poprzedni, wiec ogranicza to troche mozliwosci finansowe. Ogladnelismy tez
przez internet Subaru Legacy GT, ale wyglada w srodku brzydko. Saab ma wade,
bo dealer daleko, a Acura pod nosem. Infiniti G35 odpada, bo drogie. Lexus
odpada, bo bardzo drogi.
Obserwuj wątek
    • yamasz Re: Szybka porada potrzebna! 18.11.06, 16:26
      bierz saba, ma fajny bajer z ta stacyjka na srodku ;p
    • fanfan1 Re: Szybka porada potrzebna! 18.11.06, 16:37
      A Jeep Grand Cherokee ? - to jest wysoki samochód, trochę czołg, ale nie taki
      drogi jak Lexus.
      • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 18.11.06, 17:24
        Jakiekolwiek SUV odpadaja - nie mam ochoty skonczyc na dachu.
        • fanfan1 Re: Szybka porada potrzebna! 18.11.06, 17:57
          Lepiej na dachu niż w kostnicy... ale rozumię, nie lubisz SUV.
          • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 18.11.06, 19:06
            SUV nie znoszę i nie zniżę się do kupienia takiego pojazdu. Co więcej w ramach
            ochrony środowiska poważnie zastanawiam sie nad 4-ro cylindrowcem, ale 4-ro
            cylindrowce zwykle maja gorsze wyniki testów zderzeniowych, wiec chyba
            zostaniemy przy V6.
    • lexus400 Re: Szybka porada potrzebna! 18.11.06, 17:53
      Z Twojego opisu wynika jasno, ze wszystkie za i przeciw przemawiaja za Acura:))
      wiec wybor a raczej jego brak jest prosty.
      • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 18.11.06, 19:03
        Saab mnie kusi, bo:
        a) juz jeden forumowy lekarz jezdzi Saabem i sobie go chwali
        b) latwiej znalezc na parkingu
        c) wyniki testow zderzeniowych ma lepsze od Acury

Problem w tym ze Saab jest mniejszy od TL'ki a wersja z V6 jest drozsza niz TL.

Odstrasza mnie to:
        www.consumerreports.org/cro/cars/pricing/best-worst-in-car-reliability-1005/best-worst-models/index.htm
        Saab 9-3 jest wymieniony jako najbardziej zawodny w klasie...
        • drpawelek Re: Szybka porada potrzebna! 18.11.06, 20:08
          Owszem, chwale sobie. Za 25k$ mozesz kupic Arc 2006 2.0T. I jesli chodzi o
          bezpieczenstwo - nie ma niczego lepszego na rynku.
        • drpawelek Re: Szybka porada potrzebna! 18.11.06, 20:09
          A jesli chodzi o CR, to sa to dane za rocznik 2003 - kiedy bylo sporo drobnych
          problemow.
          • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 18.11.06, 22:31
            Dane sa dla modelu 2006, czyli nadal musi byc zle z jakoscia...

• drpawelek Re: Szybka porada potrzebna! 19.11.06, 01:00
              Z jakoscia jest srednio, porownujac do accorda. Jezeli porownasz do pontiaca -
              prwdopodobnie nie jest gorzej. Oczywiscie, dobrze jest miec dilera w tej samej
              miejscowosci. W moim samochodzie brakowalo izolacji termicznej na gumowych
              rurach prowadzacych do turbosprezarki, wiec trzeba bylo je wymienic. Bylo tez
              pare trzeszczacych plastikow, ktore zglosilem do poprawki. Poprzedni 9-3 arc byl
              calkowicie wolny od wad, ale byly trzy recalls - wymieniono kluczyk i napinacze
              pasow bezpieczenstwa, wgrano nowy software - stad fatalne wyniki niezwaodnosci.
              Zdecydowalem sie na ponowny zakup saab glownie ze wzgledu na stosunek jakosci do
              ceny - w tej klasie w zasadzie nie do pobicia. Acura TL jest na drugim miejscu
              pod tym wzgledem.
              • drpawelek Re: Szybka porada potrzebna! 19.11.06, 09:31
                Oj, chyba zle sie wyrazilem - chodzilo mi raczej o to, co amerykanie zazywaja
                "value", bo jaksc saaba pozostaje oczywiscie na poziomie vw, volvo, audi i
                mercedesa. Pewien moj znajomy z ulga pozbyl sie swojego czteroletniego 9-3, bo
                konczyla sie juz gwarancja.
                • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 19.11.06, 16:11
                  Przyznam sie ze ten Saab mi sie bardzo podoba i zastanawiam sie czy nie
                  przymknac oczu na jakosc, biorac pod uwage wspaniala gwarancje (5 lat/100 tys.
                  mil), wspaniale wyniki testow zderzeniowych no i ta dwudniowa szkole jazdy :)
                  Poza tym cena na model 2006 tez jest genialna - za $30K + reszta da sie wyjechac
                  od dealera. Niestety dealerzy Saaba maja dzis wolne :((((
                  • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 19.11.06, 16:16
                    Maja jeszcze 3 lata przegladow za darmo i kredyt na 0.00% na 5 lat. Kurde, chyba
                    wezmiemy Saaba...
    • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 18.11.06, 22:37
      Dzis probowalismy Acure TL, Infiniti G35 i Audi A4. No i mamy metlik w glowie:
      - cena/bezpieczenstwo/bajery - Acura TL jest nie do pobicia. Problemy - po
      pierwsze wyglada jak Accord w srodku, po drugie strasznie duzo tego jezdzi.
      - Infiniti G35 - nowy model jest bardzo drogi, a poprzedni ma beznadziejne
      wyniki zderzen bocznych
      - Audi A4 - cena nie z tej ziemi, ale piekne wnetrze, swietne wyniki zderzen +
      oszczedny silnik.

Zachowanie na drodze - G35 jest rewelacyjne, Acura i Audi szarpia na boki. G35
      ciagnie jak na sznurku, Audi - 4 cylindry sie strasznie mecza, choc skrzynia CVT
      w trybie sport pilnuje zeby turbo sie caly czas krecilo, Acura - wysokoobrotowy
      silnik + automat to dosc niedpowiednia kombinacja...

Gdyby A4 z podgrzewanymi siedzeniami i sprzetem Bose bylo w cenie TL'ki, to
      przymknal bym oczy na jakosc i 4 cylindry i je kupil. Ale jak mam doplacic $5K
      za znaczek Audi, to dziekuje...
      • wowo5 Re: Szybka porada potrzebna! 20.11.06, 03:35
        Jezeli ci lezy G35 to je bierz. Wada G35 jest wysokie spalanie i w schodzacej
        wersji takie sobie wnetrze. Sam sie powaznie nad nim zastanawialem. Co do TL to
        nie zauwazylem szarpania na boki. Faktem jest, ze przyspieszenie od 0 moglo by
        byc lepsze ale jak juz zacznie sie toczyc to jest bardzo szybka (choc G35 jest
        bez watpienia szybszy). TL pali tyle samo co 4 cylindrowe A4. A4 to tez fajne
        auto ale z jakoscia jest srednio, a wielu ludzi uskarza sie na serwis Audi.
        Poza tym A4 ma glosny silnik i tylko 200KM. Saab mi sie za bardzo nie podobal.
        • wowo5 Testy zderzeniowe 20.11.06, 03:53
          Acura TL:
          autos.msn.com/research/vip/safety.aspx?year=2007&make=Acura&model=TL
          www.iihs.org/ratings/ratingsbyseries.aspx?id=436
          Audi A4:
          autos.msn.com/research/vip/safety.aspx?year=2007&make=Audi&model=A4
          www.iihs.org/ratings/ratingsbyseries.aspx?id=558
          Infiniti G35:
          www.iihs.org/ratings/ratingsbyseries.aspx?id=335
          Saab 9-3
          www.iihs.org/ratings/ratingsbyseries.aspx?id=270
          Audi A4 i Saab 9-3 zdobyly srebrny i zloty medal od IIHS w kategorii midsize
          cars. Moim zdaniem wyniki sa dosyc wyrownane.
          • marekatlanta71 Re: Testy zderzeniowe 20.11.06, 04:02
            Boje sie tych 4 gwiazdek Acury w bocznym zderzeniu + kiepskich foteli przy
            zderzeniach tylnich. A4 odpada, bo za drogie (nie maja juz modelu 2006). G35 ma
            beznadziejne wyniki testow zderzeniowych wiec tez odpada. Zostaje Saab 9-3,
            Subaru Legacy GT i Acura TL w ostatecznosci, ale wyglada na to ze skonczy sie na
            Saabie...
            • wowo5 Re: Testy zderzeniowe 20.11.06, 04:19
              Subaru Legacy:
              autos.msn.com/research/vip/safety.aspx?year=2006&make=Subaru&model=Legacy
              Wypadl bardzo dobrze.
              • wowo5 Re: Testy zderzeniowe 20.11.06, 04:28
                Oto wrazenia uzytkownikow Saaba:
                www0.epinions.com/2006_Saab_9_3
                Legacy:
                www0.epinions.com/2006_Subaru_Legacy
                TL:
                www0.epinions.com/2006_Acura_TL
    • marekatlanta71 Testy dzis 20.11.06, 21:58
      Przejechaliśmy się dziś TL'ka, 9-3 i Subaru Legacy GT. Mi się na drodze
      najbardziej podobał Legacy bo trzymał się drogi jak przyklejony. Niestety zonie
      sie wcale nie podoba. Acura TL jest OK, ale obojgu nam się wydaje mdła -
      przyspieszenie takie sobie, wnętrze takie sobie, skora delikatna - taki
      bezpłciowy samochód. Saab - zrywny, pełno rożnych bajerów w środku, ale
      wykończenie wnętrza kiepskie... Ale chyba się na Saaba zdecydujemy, jeżeli tylko
      uda mi się wywalczyć go za cenę jaka chce.
      • wowo5 Re: Testy dzis 21.11.06, 05:17
        Czy Saab z V6 jest tanszy od TL?
        • marekatlanta71 Re: Testy dzis 21.11.06, 13:36
          Niestety nie, ale roznica w cenie niewielka ($29500 za TL i $31100 za Saaba)
          • drpawelek Re: Testy dzis 21.11.06, 17:13
            Dziwne - moj kosztowal chyba ponizej 30k$. Byl bez nawigacji i z reczna skrzynia
            biegow. Musze jeszcze raz spojrzec na rachunek.
            • drpawelek Re: Testy dzis 21.11.06, 18:28
              W mojej wsi sprzedaja 9-3 za tyle:
              www.fitzmall.com/carfind/resultsb.asp?Search=NEW&ID=1014875&photo=SA06354ASR&loc=FCG&mall=FD&year=2006&mk_code=SA
      • kowalesik Re: Testy dzis 21.11.06, 16:53
        Musze Ci powiedziec, ze do tych samych aut przymierzalem sie, jak szukalem
        czegos dla siebie. TL najbardziej mi sie podobala, jesli chodzi o wykonczenie i
        wyposazenie, jednak w czasie jazdy jakos nie bylo czuc tych 260 koni. Rzeklbym,
        ze Accord z V6 i manulna 6-biegowa skrzynia byl na drodze dynamiczniejszy.
        Saab - jak dla mnie wnetrze deska rozdzielcza/kokpit byly nie do
        zaakceptowania. Lekko zajezdzalo tandeta. W dodatku jazde probna mialem autem z
        prawie 6 tys mil przebiegu i niestety mozna bylo slyszec plastiki. Legacy GT -
        gdyby mial wiecej miejsca nad glowa - to bylby moj wybor. Owszem, stylistyka
        jest nieco ascetyczna, ale akurat subaru nie kupuje sie dla wygladu, ale
        dlatego, jak jezdzi. Ja niestety nie kupilem Legacy, bo bylo dla mnie w srodku
        za niskie (nie lubie lezec za kierownica).
        Mam rozumiec pod wzgledem bezpieczenstwa wszystkie auta sa mniej wiecej takie
        same? Jesli TL jest dwa tysiace tanszy od Saaba to bralbym TL, tyle, ze
        gwarancja krotsza. W TL nie ma problemu z turbo - nie wiem, jak Twoja Zona
        jezdzi, mnie czasami drazni chlodzenie sprezarki przed zgaszeniem silnika.
        Trzeba bedzie o tym pamietac :) Inna sprawa, ze ja mam manual i zdarza mi sie
        oprzec o czerwone pole w drodze z pracy do domu. Z drugiej strony patrzac - co
        jest takiego specjalnego w TL, a czego nie ma w Accordzie, zeby doplacac 5 czy
        6 tys dolarow za TL. Owszem silnik i design inne, ale poza tym? Gwarancja chyba
        ta sama, serwis pewnie drozszy.
        Jesli bezpieczenstwo jest dla Was najwazniejsze (a sadzac po ostatnich
        przezyciach jest) bralbym to, co uznawane jest za najbezpieczniejsze.
        Stylistyka jest drugorzedna. Ponadto nie wazne, jak samochod wyglada z
        zewnatrz, w koncu i tak wiekszosc czasu spedza sie w srodku, wiec byle srodek
        sie podobal (to tak troche zartobliwie :) )
        Jeszcze jedno: na Saaba, oprocz dlugiej gwarancji, masz tez dobre finansowanie
        (0% na 5 lat?), chyba na TL tego nie dostaniesz - Acura i Honda potrafia
        czasami miec koszmarne oferty kredytowe/leasingowe. Subaru mozesz dostac za
        dobra cene - MSRP za GT z automatem i navi to 32.620, mysle, ze za 27.500 -
        28.000 by poszedl. No i chyba tez maja jakies dobre oferty finansowania.
        Ja bym bral: GT, TL, Saab - w takiej kolejnosci. Powtorze: zakladam, ze
        wszystkie prezentuja ten sam poziom bezpieczenstwa.
        Powodzenia :)
    • marekatlanta71 No i jest 21.11.06, 21:35
      Saab 9-3 wersja Aero, z pakietami cold weather i touring + automatem. U jednego
      dealera nie chca na mnie patrzec, drugi sprzedal, choc troche narzekal. Udalo mi
      sie go wyragowac o $2000 ponizej ceny z CarsDirect + darmowy kredyt na 5 lat,
      wiec w sumie to jestem zadowolony.
      • drpawelek Kolor? 22.11.06, 00:09
        Gratulacje. Mam nadzieje, ze bedzie sie dobrze sprawowac!
        • marekatlanta71 Re: Kolor? 22.11.06, 02:14
          Czarny, ale ten podstawowy.

Kurde, niezly zryw ma ten pojazd - myslalem ze Grand Prix to rakieta ze startu,
          ale ten jest nie gorszy.
          • drpawelek Re: Kolor? 23.11.06, 05:16
            Ten silnik to prawdziwa perelka - nie na darmo GM nazywa go "High-feature". 9-3
            Aero wedlug roznych opinii bylyszczy zwlaszcza przy predkosciach autostradowych.
            Podobno mozna czasami zawstydzic wlascicieli prawdziwych samochodow sportowych.
    • marekatlanta71 Zdjecia Saaba 22.11.06, 04:36
      www.flickr.com/photos/marekatlanta/sets/72157594386631274/show/
      • drpawelek Re: Zdjecia Saaba 22.11.06, 07:07
        No to sa dwa prawie identyczne:
        turbocharged.blox.pl/resource/front1.jpg
        A moze mialbys ochote dodac do mojej galerii?
        • wujaszek_joe Re: Zdjecia Saaba 22.11.06, 07:48
          fajne auto, takie pancerne troche:)
          on jest spokrewniony z vectrą?
          • wujaszek_joe Re: Zdjecia Saaba 22.11.06, 07:49
            miejmy nadzieje że dla odmiany ten samochód padnie dopiero ze starości...
            • wowo5 Re: Zdjecia Saaba 23.11.06, 05:13
              Gratulacje. Zycze bezawaryjnej eksplatacji.
    • cracovian Re: Szybka porada potrzebna! 03.12.06, 17:02
      Marek - Gratuluje! Czy moglbys mi b. prosze pod maila gazetowego napisac co
      dokladnie kupiles, za ile i gdzie? Ja szukam Odyssey, ale zonie ten Saab kombi
      tez sie podoba. Pomoz prosze!
      • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 03.12.06, 17:34
        Saab 9-3 Aero z cold wather package i touring package. Cold weather daje Ci
        podgrzewane siedzenia + spryskiwacze reflektorow; touring daje lepsze fotele,
        sprzet HiFi i cos tam jeszcze. Kupilem w Jim Ellis Marietta (chyba dosc blisko
        od Ciebie). Wytargowalem $29K z groszami (29600?). Model 2006 - model 2007 ma
        beznadziejne wnetrze przerobione z Saabowskiego na GM'owe. Silnik 2.8L turbo.

Odyssey to nie jest - wchodzi 5 osob, ale tylnie siedzenie jest raczej dla
        dzieci niz ludzi doroslych - miejsca tyle co w Acurze TSX. Za to bagaznik spory
        - dla kobiety z dzieckiem jest idealny. No i nie wyglada sie jak "soccer mom"...
        W naszym przypadku (2+1+maly pies) to idealny samochod - pali malo a pojemny jest.
        • cracovian Re: Szybka porada potrzebna! 03.12.06, 17:49
          Dzieki za szybka odpowiedz - Aero chyba nadal jest za drogie, ale zobaczymy.

Odyssey jest super, siedzenia (trzeci rzad) tez dosc spore i najlepsze w
          klasie. Jesli sa male to co ma Toyota albo Chrysler powiedziec?

Nawet w Pilocie mozna bylo raczej bez problemu 8 osob zmiescic, a Odyssey jest
          przeciez duzo wieksza ;-) Martwi mnie tylko niskie zawieszenie: 4.3 cala.
          • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 03.12.06, 19:01
            Jak Odyssey ma za niskie zawieszenie, to absolutnie nie kupuj Saaba Aero -
            cholernik ma tak nisko spoiler, ze co większe speed bumpy zawadzają.
            • drpawelek Re: Szybka porada potrzebna! 04.12.06, 23:08
              Ludzie nagminnie gubia przedni spojler tej wersji. Aero pali mi ok. 18mpg - nie
              mozna wiec go nazwac pojazdem ekonomicznym. Moze mam zbyt ciezka stope? Arc z
              silnikiem 2.0T pali zdecydowanie mniej (realnie ponad 30mpg na autostradzie) i
              nie ma problemow z porysowanym przodem. W dodatku jest mniej narazony na
              trzeszczenia plastikow, bo ma bardziej miekkie zawieszenie.
              • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 04.12.06, 23:31
                "Super-ekonomiczna" Honda mi tez pali 18 MPG - 240 (250) KM skas sie musi wziasc...
                • cracovian Re: Szybka porada potrzebna! 05.12.06, 02:12
                  Ok, wlasnie z Jim Ellis Marietta wrocilem. Niby rabaty w tym miesiacu lepsze,
                  ale cena pare tysiecy wyzsza niz ta co Ty za identyczny samochod zaplaciles :-(

Poza tym 9-3 moze ladny, ale niestety malutki. Czarny i granatowy 9-5 combi
                  jest w Jim Ellis PIB w sumie za podobna cene. Ewentualnie na jeden z tych dwoch
                  bym sie skusil - przynajmniej wiecej zelastwa no i pali tez mniej ;-)
                  • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 05.12.06, 02:14
                    Zobacz wyniki testow zderzeniowych 9-5 to Ci przejdzie...

A cene ustal przez telefon zanim pojedziesz do dealera - na miejscu Ci nigdy
                    dealu nie dadza.
                    • cracovian Re: Szybka porada potrzebna! 05.12.06, 02:30
                      Przez telefon to cena "GM supplier" (ok. invoice + $200) minus rabaty - bez
                      dyskusji...

Wynik testu niezly (?)
                      www.nhtsa.dot.gov/ncap/cars/3626.html
                      • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 05.12.06, 02:39
                        IIHS daje:
                        www.iihs.org/ratings/ratingsbyseries.aspx?id=272
                        Uzyj edmunds.com zeby dostac oferty z cena. Aha - jak ja kupowalem to bylo $5500
                        incentives na model 2006 - teraz jest tylko $4500, czyli cena wychodzi $30,519.
                        • cracovian Re: Szybka porada potrzebna! 05.12.06, 02:46
                          $5500 z 0% financing??? Na serio taki deal miales?

Teraz jest $3000 i 0%

albo

$3,000 + $4,500 na 9-3
                          $3,000 + $5,000 na 9-5
                          • marekatlanta71 Re: Szybka porada potrzebna! 05.12.06, 03:14
                            Tak dobrze to nie ma - albo $29200 albo $32200 i 0%...
                            • cracovian Re: Szybka porada potrzebna! 05.12.06, 03:42
                              No wlasnie 32,200 z 0% kredytem czyli taka sama cene mi oferuja. A juz mnie
                              straszyles, ze 29200 z 0% i dlatego sie na nich wkurzylem... Doc fee $399
                              placiles?

Mi wychodzi 28,400 za 9-5 combi bez 0%.

Taki sam jak Twoj pojdzie za 27,700 bez finansowania.

Za GTO dorzuca mi $1000 jesli przed wigilia do nich zwroce.

A propos 2006 GTO za $29,500 z manualem idzie - juz sobie go nawet na Barrett
                              Pkwy wypatrzylem :-(
    • x-darekk-x Re: Szybka porada potrzebna! 04.12.06, 11:22
      marek, a co sie stalo? g-prix umarl, czy accord?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka