emes-nju 02.01.07, 15:04 Nie wiem czy zauwazyliscie, ale od wczoraj Polska nie jest juz najbiedniejszym krajem UE... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrzagi01 Re: Awans Polski! 02.01.07, 15:12 emes-nju napisał: > Nie wiem czy zauwazyliscie, ale od wczoraj Polska nie jest juz najbiedniejszym > krajem UE... > to wielki sukces rzeczpospolitej solidarnej. to triumf prawa i sprawiedliwości. radujmy się. Odpowiedz Link
emes-nju Re: Awans Polski! 02.01.07, 15:25 Wiwat kaczoland! A zebys wiedzial, ze za jakis czas uslyszymy, ze ten awans jest wielkim sukcesem partii i rzadu. Juz raz wyprorokowalem, siec ukladu :-) Ciekawe czy teraz tez bede prorokiem. Odpowiedz Link
typson Re: Awans Polski! 02.01.07, 15:48 > Nie wiem czy zauwazyliscie, ale od wczoraj Polska nie jest juz najbiedniejszym > krajem UE... nie na długo. Za to w temacie antykoncepcji jestesmy w tyle nawet za muzułmańską Libią wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3823510.html Odpowiedz Link
emes-nju Re: Awans Polski! 02.01.07, 15:52 typson napisał: > > Nie wiem czy zauwazyliscie, ale od wczoraj Polska nie jest juz > > najbiedniejszym krajem UE... > > nie na długo. Obawiam sie, ze masz racje. Rumunia (polowa ludnosci Polski) juz przegonila nas w ilosci kupowanych nowych samochodow. Nowe kraje maja mniejsze bezrobocie i szybko sie rozwijaja. A najwazniejsze, ze nie maja kaczorkow - moze sie wiec zdarzyc, ze za pare lat jadac do Bulgarii, bede potrzebowal Euro :-/ Tak jak juz w Slowenii i niedlugo w Czechach i Slowacji. Odpowiedz Link
typson Re: Awans Polski! 02.01.07, 15:55 sugerujesz powrót do wymiany handlowej (kremy nivea) z Bułgarią? Odpowiedz Link
emes-nju Re: Awans Polski! 02.01.07, 15:57 Alez skad! Ale jakos mi bedzie glupawo wymieniac PLN na Euro jadac do krajow znacznie nowszej niz my Unii :-/ Odpowiedz Link
bassooner Re: Awans Polski! 02.01.07, 22:16 Euro???....a co to k...a jest. Unia???....a po kiego ch... nam ona. Za komuny, panie, to było lepiej, człowiek przynajmniej nie wiedział, że u tych tam faszystów i burżujów, i w ogóle gdziekolwiek mają na ten przykład: lepsze drogi, abo lepiej zarabiają, abo w sklepach pełne póły, abo...wszystko, panie, mają lepsze...a z jakiej to paki mają lepsze, sie pytam? Ano z takiej, że nas przez te wszystkie lata okradali... ano OKRADALI!!! na spółe z tą zgniłą Ameryką, abo nam cofali Ursusy, co to na export szły bo niby jakościowo niedopracowane. A ja sie pytam, czy taki Mercedes, czy jakieś tam Bmw to niby lepsze jak duży Fiacior? Ch... tam panie lepsze, sie zepsuje to musisz pan od razu do serwisu jechać, a Fiaciora to żeśmy ze szwagrem przy flaszce zawsze dali radę naprawić. Jak części w sklepie przy POMie nie było, to albo Genas za flaszke załatwił, abo coś sie dorobiło za flaszke u Jasia na tokarce i po kłopocie, fura gadała panie jak pszczółka...Ale teraz panie serwisy...panie...kupa jakiś maszyn, i mechaników, i nikt panie, nic nie wie... Genas co to miał warstat w szopie koło chaty, to sie panie na wszystkim znał, każdy samochód panie, umiał naprawić...ino spojrzał, już wiedział o co chodzi. W Ameryce panie to większość aut klimy nie ma...to wiem na bank, w gazecie czytałem...ale w największy gar, okna to mają wszystkie pozamykane, niby że klima jest....panie ile wiary się podusiło wef tych samochodach... Albo czytałem ,że gdzieś w Polsce w jakiejś fabryce, Austriacy przyjechali, co to ją wykupili, i panie zrobili taki odwiert w posadzce o grubości włosa, a głęboki...no powiedz mi pan, po co oni to zrobili... A wogóle granice, panie, to pozamykać powinni, a bo to roboty u nas nie ma... w dupach sie doktorkom poprzewracało, a baby to wiadomo, gdzie one jeżdżą...do burdelów panie, jeżdżą...a potem panie przyjeżdżają, jak takie panie, hrabianki chodzą po ulicach, a dupy za przeproszeniem to ja turasom dawałem??? Odpowiedz Link
bassooner Re: I tego sie trzymajmy! n/t 03.01.07, 15:16 Się śmniejesz ale większość tego co napisałem to przetworzone opinie ludzi, których spotkałem, bądź spotykam...;-((( np.tekst o braku klimy, czy też spiskowa teoria pewnej dziurki w posadzce to opinie pewnego mechanika...;-((( Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: I tego sie trzymajmy! n/t 03.01.07, 15:33 no właśnie, po kiego oni ta dziure zrobili? Odpowiedz Link
bassooner Re: I tego sie trzymajmy! n/t 03.01.07, 16:40 I o to właśnie chodzi...szpiegują naszą myśl techniczną. Odpowiedz Link
emes-nju Re: I tego sie trzymajmy! n/t 03.01.07, 17:08 bassooner napisał: > Się śmniejesz ale większość tego co napisałem to przetworzone opinie ludzi, > których spotkałem, bądź spotykam...;-((( W koncu ktos na obecne waaadze glosuje... Odpowiedz Link
typson o ZUSie 03.01.07, 18:01 przyszło mailem: Zobaczmy więc, na czym polega "dobrodziejstwo powszechnego ubezpieczenia". Średnie zarobki w Polsce wg GUS to: 2415 zł. Narzut na ZUS (składka) wynosi 25,8%, z czego 19,52% na same emerytury, czyli 471,41 zł miesięcznie. Odkładamy to do banku na skromne 4% przy założeniu braku inflacji. Co oznacza, że rocznie odłożymy 5656,90 zł. Warto zauważyć, że jest to suma zaniżona! W rzeczywistości po roku mielibyśmy już naliczone procenty od pierwszej wpłaty, która leży 11 miesięcy, drugiej, która leży 10 itd. - ale pomijamy to!!! Istnieje prosty wzór na obliczenie procentu składanego. Zawiera on jednak potęgowanie, które nie wszystkie kalkulatorki wykonują – a poza tym ci, którzy nie pamiętają arytmetyki, mogą posądzać o jakieś oszustwo. Doliczenie 4% jest to jednak po prostu pomnożenie przez 1,04. Mnożymy – i otrzymujemy: 5883,17 zł. Z rocznych wpłat jedna leży 39 lat - ostatnia tylko rok. Trzeba to do siebie pododawać. Kolejno mnożymy składkę przez 1,04 - i te wyniki dodajemy. Ostatnia składka, leżąca tylko 1 rok zarobiła 5883,17 zł, po 2 latach składka zarobiła: 6118,50 zł, itd... a składka, która leżała w banku 39 lat, zarobiła 26 114,30 zł. Sumujemy składki ze wszystkich lat: 531 892,56 zł. Liczba ta jest, przypominam, zaniżona - i to znacznie. Jak obliczył fachowy bankowiec, przy uwzględnieniu ostatnich danych o średnich zarobkach oraz doliczaniu odsetek co miesiąc (co właśnie stosowane jest w bankach) właściwa suma po 39 latach to 583589 zł. Ponadto ludzie (nawet po studiach i kobiety) pracują dłużej niż 40 lat (65-19=46, 65-24=41, 60-19=41; tylko kobiety po studiach pracują krócej: 60-24=36. Przechodząc na emeryturę, przestajemy wpłacać do banku i zaczynamy, jako rentierzy, żyć z odsetek. Roczne odsetki to: 531 892,56 x 4% = 21 275,70 zł czyli miesięcznie: 21 275,70 zł : 12 = 1772,98 zł. Tymczasem średnia emerytura wg GUS to: 1193,74 zł. Teraz wiadomo, dlaczego ta Hołota narzuca nam przymus emerytalny? Nie, jeszcze nie rozumiecie! Nie pamiętacie bowiem, że po najdłuższym życiu z tego kapitału przeszedłby on w całości na dzieci i wnuki ubezpieczonego. A gdzie podziewają się pieniądze po śmierci człowieka, który całe życie płacił składki na ZUS? Ale w dalszym ciągu nie rozumiecie ogromu tego wyzysku. Otóż połowa (no dobrze: 47%) mężczyzn umiera przed osiągnięciem wieku emerytalnego. Gdzie są ich pieniądze? "Kto przemocą lub podstępem doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem podlega karze więzienia od 6 miesięcy do 5 lat" Kodeks Karny - w wersji obowiązującej, gdy uchwalano ustawę o ubezpieczeniach Odpowiedz Link
emes-nju Wiesz... 03.01.07, 18:43 Nigdy nie znalazlem w sobie dosc sily i odwagi, zeby to policzyc. I tak z miesiaca na miesiac staje sie coraz bardziej skrajny w ocenach stanu obecnego i nie chce zaczac latac z nozem za ch.jami, ktore na kaczych lapkach wprowadzaja nowy lad i IVRP zamiast, po prostu przestac okradac ludzi z ich ciezko zarobionych pieniedzy. Tylko, ze ludzi nie mozna nie okradac - za co waaadza bedzie fundowac sobie walke z UKLADEM, ktora to walka, jak bassooner byl uprzejmy zauwazyc, bardzo ludziom odpowiada :-/ Odpowiedz Link
bassooner Re: Wiesz... 03.01.07, 20:30 Bo za komuny panie, to sie podatków nie płaciło, normalnie szło sie panie, do okienka i pani Basia calutką wypłatę, co do grosika, na rąsie dawała.Wszystko sie panie zgadzało, nic tam nie odciągali, człowiek nie musiał jakiś tam jeb..... PIT-ów wypełniać. U nas na zakładzie panie, to z pińcet ludzi robiło panie, robota była i wszystko było okej, ale jak te solidaruchy i ten pojeb... Balcerowicz, żyd jeb...doszli do władzy, to od razu przestasło być opłacalne. No i sie zaczęło...żydy z Ameryki zakład wykupili za bezcen i z połowe panie, ludzi od razu wyjeb...na zbity pysk, panie...i co z tego panie, że odprawy dali, ledwo na samochód z salonu starczyło i po bejmach...a ci co zostali muszą panie, teraz za tą drugą połowę napier....to jak oni, muszą sie panie, za przeproszeniem najeb.. tera..., ani kur.. nic z zakładu wynieść, ani panie po sobocie i niedzieli, jak człek skacowany, przebumelować u Ziutka w kanciapie, no i kur.. jeb... twoja mać, ostatnio to ponoć, z alkomatem na zakładzie personalny lata, i jak cie trafi to masz kur.. wylot, na ch.. ten Wałęsa, przez ten płot skakał? A zresztą panie,on to podstawiony był...żydki go panie podsawiły, żeby Polske za bezcen wykupić, nobla też mu załatwiły, a kasą panie, z tego nobla, to sie na pół podzielili...i jeszcze jeden warunek mieli...swojego człowieka panie, wyszkolonego w Ameryce, co by tak zachachmęcił, żeby kasa, na ich konta panie, wyparowywała... Balcerowicza wcisnęli i tak chachmęci, ch.. jeb..y, a bydle takie nienapasione, wciąż mu mało, sie tą kasą panie udławi, razem z tymi swoimi żydkami z ameryki... Odpowiedz Link
emes-nju He, he :-) 03.01.07, 20:52 A nastepcy Balcerowicza jak nie bylo, tak nie ma! Wyglada na to, ze Balcerowicz MUSI zostac. Pare dni temu slyszalem, ze kaczy prezio ma wazniejsze sprawy na glowie niz wybor nastepcy Balcerowicza. Dzis przeczytalem, ze prezio ma klopot, bo chce nominowac kogos o podobnej charyzmie, a kandydatow brak :-P :-D Odpowiedz Link
emes-nju Re: He, he :-) 04.01.07, 09:48 I w tym sek! Nie znamy goscia, a prezio chce kogos rownie znanego, byleby nie byl za wejsciem Polski do strefy Euro (bo inaczej sie piekny romus obrazi i beda nici z koalicji :-P ). Hm... Kto jest przeciw wejsciu do strefy Euro i do tego jest znany i ceniony w (chocby!) Europie...? Ot, dylemata! Odpowiedz Link
emes-nju Jeszcze o ZUSie 06.01.07, 12:36 Zalozmy, ze odkladamy 471,41 miesiecznie przez 39 lat. Ot tak, do skarpety. Zbierzemy 220 619,88. Nie pamietam ile wynosi srednia zycia w Polsce - dajmy na to 80 lat. Czyli emeryture ze skarpety wyplacac bedziemy sobie przez 15 lat. Hm... Daje to kwote 1225,67 miesiecznie... Jakies komentarze? Odpowiedz Link