Dodaj do ulubionych

Cadillac BLS

05.08.07, 23:29
Widziałem dzisiaj coś takiego, wygląda zgrabnie, byłem zaskoczony że klokotało tam pod maską...
tinyurl.com/ysh6qo
obejrzałem cennik i zastanawiam się jak trzeba być zdesperowanym, by za to coś zapłacić 120k PLNów? cadillac to GM, to i pewnie technika opla tam chyba drzemie? silnik diesla made by FIAT?
Obserwuj wątek
    • karakalla Re: Cadillac BLS 06.08.07, 00:39
      W rzeczy samej, BLS to po prostu inne ubranko dla Vectry/Saaba 9-3, zresztą zdaje się, że jest robiony w tej samej fabryce co 9-3. Silnik rzeczywiście Fiata.

W ogóle GM pewne rzeczy robi bez konceptu. O ile o Forda, w przypadku takich Volvo V70/S80, mimo wspólnej części techniki z Mondeo, zachodzą wystarczająco duże różnice, np. osobna gama silników Volvo i AWD, niech mi ktoś wyjaśni, jaki będzie sens w kupowaniu nowego Saaba 9-5, skoro wszystko - silniki 2,8 V6, napęd XWD, będzie można dostać w dużo tańszej Vectrze, a ten „Saab” będzie w ogóle pochodził (jeśli się nie mylę) z Russelsheim. Taki numer przechodzi niby w przypadku Focusa/S40/V50, ale klasie wyższej, przy takiej konkurencji?
      • drpawelek Re: Cadillac BLS 14.08.07, 20:28
        Bardzo przepraszam, ale Vectra jezdzi sie ponoc zupelnie inaczej niz 9-3. Tak
        twierdzi chociazby Top Gear. Nawet jezeli plyta podlogowa jest podobna. A diesel
        1.9L z fiata? No, nie wiem. Czy jest to tak kiepski silnik? W Polsce widac rozne
        ciekawostki, np. Mercedesy E200 albo Lexusy IS diesel. Bylem zaskoczony. W nowym
        saabie 9-5 nie ma silnika V6. Jest tylko jednostka czterocylindrowa.
        • karakalla Re: Cadillac BLS 14.08.07, 21:18
          Możliwe, że inaczej, nie wiem, nie mam skali porównawczej (tzw. Vectrą C miałem okazję się przejechać, Saabem 93 nie), aczkolwiek bezpośrednie porównanie w jednym z AMuS wskazuje, że nie są to wielkie różnice (Saab ma lepszą dynamikę jazdy, lepiej dopracowany układ kierowniczy, ale tylko trochę, nie są to poważne różne jakościowe).

Miałem na myśli rzeczywiście nowego Saaba 95, który, jak Bóg pozwoli, powinien się pojawić w 2008 czy najpóźniej 2009, a nie kolejne mutacje zasłużonego klasyka na płycie podłogowej Vectry B.
          • drpawelek Re: Cadillac BLS 14.08.07, 22:39
            A silnik 2.8T jest jednym z najlepszych slnikow na swiecie. Nie widze nic zlego
            w tym, ze jest szeroko dostepny. W koncu Nissan/Renault pakuja ten sam silnik V6
            do minivanow i do Infiniti G35.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka