Dodaj do ulubionych

GM usmierca Saab'a

29.07.08, 19:44
O ile sie nie myle to zaprzestano prac nad nastepca 9-5 oraz 9-3. Model 9-7
takze nie doczeka sie nastepcy. Przyszlosc modelu 9-4X tez jest niepewna. A
wczoraj GM wbil nastepny gwozdz do trumny Saab'a obcinajac mu gwarancje -
wszystkie produkty GM maja w USA gwarancje na 100 tys. mil/5 lat na zespol
napedowy. Od wczoraj prawie wszystkie - z uwagi na zawodnosc Saab'a, GM
policzyl ze nie zarabia na tych samochodach i obcial gwarancje....
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: GM usmierca Saab'a 29.07.08, 19:47
      Co ciekawe na stronie Saab;a nadal jest 5 lat/100 tys. mil:
      www.saabusa.com/saabjsp/owners/gmwarranty.jsp
      www.forbes.com/reuters/feeds/reuters/2008/07/28/2008-07-28T205756Z_01_N28196_RTRIDST_0_GM-SAAB-UPDATE-2.html
    • plawski Re: GM usmierca Saab'a 29.07.08, 20:06
      marekatlanta71 napisał:
      policzyl ze nie zarabia na tych samochodach i obcial gwarancje....

Rok teraz dają czy ile?
      • marekatlanta71 Re: GM usmierca Saab'a 29.07.08, 20:12
        4 lata/50 tys. mil - tyle co model 2006 mial.
        • plawski Re: GM usmierca Saab'a 29.07.08, 20:13
          marekatlanta71 napisał:

> 4 lata/50 tys. mil - tyle co model 2006 mial.

E,no to i tak nieźle.
          • marekatlanta71 Re: GM usmierca Saab'a 29.07.08, 20:42
            Kupilbys samochod wiedzac ze producent boi sie na niego dawac gwarancje? Bede
            zdziwiony jezeli po tym gwozdziu sprzedaz Saaba nie zmaleje prawie do zera....
            • plawski Re: GM usmierca Saab'a 29.07.08, 21:16
              marekatlanta71 napisał:

> Kupilbys samochod wiedzac ze producent boi sie na niego dawac gwarancje? Bede
              > zdziwiony jezeli po tym gwozdziu sprzedaz Saaba nie zmaleje prawie do zera....

Pewnie nie :) ale kumpel pojechał na miesiąc do rodziny i jak mi naprzysyłał
              linków z cenami rocznych aut tam u Was to mnie mało szlag nie trafił. Za te
              pieniądze to mogę kupić z roczna gwarancją :)
              • plawski NP. tutaj. 29.07.08, 21:33
                tiny.pl/25n8
                No psia mać, 20 koła zielonych za roczną mazdę cx-9???
                To ja się pytam gdzie tu jest haczyk? :)
                Ile podatku do tego dojdzie?
                Niech nawet 25 tysi razem będzie, to jest 50.000 PLN!!!!
                Czyli relatywnie za to auto tyle co nic.....
                A zarobki w USA nieco inne niż tutaj (przeważnie)...
                • sven_b Re: NP. tutaj. 30.07.08, 00:06
                  > To ja się pytam gdzie tu jest haczyk? :)

No w europodatkach i euromarży. Tu niedaleko lokalny diler Mazdy raczy sie
                  spokojem domu o pow. 750 m2. Obok, na pow. 7 tys m2 biegają sobie jego 3 araby,
                  które diler zagania quadem. A przecież mazda nie należy do aut kupowanych masowo:)
                • fazi_ze_sztazi Re: NP. tutaj. 30.07.08, 18:20
                  plawski napisał:
                  > A zarobki w USA nieco inne niż tutaj (przeważnie)...

struktura wydatkow rowniez. nie zapominjamy o tym. ja wydaje 2/3
                  pensji na mieszkanie, sa rodziny ktore wydaja 3/4. ponadto jezdzi
                  sie wiecej niz w europie, wiec i czesciej zmienia sie (naprawia)
                  auta.
                  nie odbierz mnie zle, nie mysle o powrocie do polski bo za duzo
                  wydaje na mieszkanie, ale jak zaczniesz porownywac standard zycia i
                  to co zostaje na koniec miesiaca w portfelu, to okaze sie ze roznice
                  pomiedzy polska a USA zacieraja sie w bardzo szybkim tempie.
                  pzdr.
                  • plawski Re: NP. tutaj. 30.07.08, 21:50
                    fazi_ze_sztazi napisał:

>...to okaze sie ze roznice
                    > pomiedzy polska a USA zacieraja sie w bardzo szybkim tempie.
                    > pzdr.

Zawsze to jakieś pocieszenie dla mnie :) oczywiście joke.
                    >
                    >
            • akordex Re: GM usmierca Saab'a 29.07.08, 21:31
              marekatlanta71 napisał:

> Kupilbys samochod wiedzac ze producent boi sie na niego dawac gwarancje?

Pewnie że bym kupił. W końcu obcięto gwarancję, a nie proces technologiczny.
          • tomek854 Re: GM usmierca Saab'a 31.07.08, 02:26
            >
            > > 4 lata/50 tys. mil - tyle co model 2006 mial.
            >
            > E,no to i tak nieźle.
            >

Ja wiem? Kia w UK daje 7 lat / 100 000 mil...
    • karakalla Re: GM usmierca Saab'a 30.07.08, 09:01
      Ale następca 95 ma się pojawić w przyszłym roku, będzie odpicowanym Oplem Insignia, niemniej jednak powinien zaistnieć. Pojawiło się ostatnio trochę nowości w Saabach. m.in. napęd na 4 koła, w Paryżu ma zostać pokazany 9-3X, czyli taki ichni Outback. Marka (o firmie trudno w tym przypadku mówić) nie ma się chyba najlepiej, wyniki sprzedaży są ostatnio fatalne, szczególnie w Stanach, jednak to jeszcze raczej nie koniec. Zobaczymy, jak będzie z tymi nowościami.

Z braku następcy 9-7 nie wyciągłabym daleko idących wniosków, to chyba rezultat szybujących cen paliwa i załamania się rynku na duże SUVy, które nie są X5, ML czy Cayenne. Volvo też zamroziło pracę nad nową generacją XC90, może się ona w ogóle nie pojawić.
      • drpawelek Re: GM usmierca Saab'a 30.07.08, 19:21
        Gwarancja na 100k mil obowiazywala tylko w latach 2007-2008. Zabawne, ze VW
        rowniez ostatnio obcial gwarancje, a wczesniej gwarantowal swoje samochody na
        24k mil/24 miesiace, czyli mial najgorsza gwarancje na rynku.

Nowe modele saaba nadchodza juz niebawem. Kilka dni temu Wagoner zapowiedzial
        produkcje Saabow w USA. Kurs Euro nie sluzy europejskim producentom.
    • sniperslaststand Marek, dopisałbyś się do wątku na auto-moto? 30.07.08, 19:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=82799832&a=82799832
      • marekatlanta71 Re: Marek, dopisałbyś się do wątku na auto-moto? 30.07.08, 19:09
        Dopisalem sie :)
        • sniperslaststand Re: Marek, dopisałbyś się do wątku na auto-moto? 30.07.08, 19:27
          marekatlanta71 napisał:

> Dopisalem sie :)

Dzięki.

Ale, o kurcze. Po takich doświadczeniach piszesz wątek o gaszeniu światła u Saaba w tonie hmmm... żałobnym? Spodziewałbym się bardziej tonu parapetówowego.
          • marekatlanta71 Re: Marek, dopisałbyś się do wątku na auto-moto? 30.07.08, 19:31
            Ton mial byc reporterski i beznamietny :)

A powaznie to przyznam sie do czegos publicznie - UWIELBIAM ten samochod. I
            jestem w stanie mu wybaczyc wszystkie jego psucia sie itp. Bo poza drobnymi
            wadami jakosciowymi jest to idealny pojazd - niesamowicie wygodny,
            super-bezpieczny, niezwykle pojemny, o rewelacyjnym zachowaniu na drodze i o
            komforcie i ergonomii ktore doceniam teraz szczegolnie majac porownanie z
            Lexusem. Wszystko poczawszy od polozenia kazdego guzika do zachowania samochodu
            jest w Saabie przemyslane i wygodne.
            • drpawelek Re: Marek, dopisałbyś się do wątku na auto-moto? 30.07.08, 19:46
              A ja wlasnie wrocilem z podrozy do Cleveland (360 mil w jedna strone)- jestem
              rowniez zachwycony. Im szybciej sie jedzie, tym wiecej rezerw mocy odkrywa sie w
              silniku tego samochodu.

Dla mnie ma jeszcze jedna zalete - 9-3SC Aero to prawdziwa rzadkosc na drogach.

• marekatlanta71 Re: Marek, dopisałbyś się do wątku na auto-moto? 30.07.08, 19:55
                Rzadkosc? Czesciej Bentley'e widze niz 9-3 SportCombi...

Wlasnie to samo mnie w Saabie zadziwia - jedziesz 90 MPH i dajeszs gazu a
                samochod sie zrywa jak ze startu.
        • plawski Re: Marek, dopisałbyś się do wątku na auto-moto? 30.07.08, 21:59
          marekatlanta71 napisał:

> Dopisalem sie :)

Hehehe, i to jak ładnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka