Dodaj do ulubionych

Paliwo w Polsce jest zdecydowanie zbyt tanie!

05.08.08, 21:37
A dlaczego? Bo gdyby było drogie, nie byłoby na ulicach tylu bezmyslnych matołków, cisnących gaz do oporu i następnie hamujących niemal z piskiem opon przed następnymi światłąmi itd.

Ekodriving stosowany z głową daje naprawdę niezłe rezultaty (w Lansie mam spadek spalania od 1-2dm3/100km - i to jeżdżąc samochdoem normalnie, tzn. czasem trzeba docisnąć i nie ma na to rady). Ale to taka nasza mentalność: ilu kierowców chwali się średnią prędkością, a ilu spalaniem?
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Paliwo w Polsce jest zdecydowanie zbyt tanie! 05.08.08, 21:58
      wlasnie cisnac trzeba zeby mniej palil ... wiem, ze to dziwne ale nawet tak w
      ksiazeczkach pisza .. szybkie rozpedzanie do predkosci odpowiednij i najwyzszy
      bieg. Nie cisnie sie tylko jak zaraz trzeba hamowac .. to strata energii, ale
      jak po wyprzedzaniu podhamujesz sie silnikiem to mniej spali ;)

mi autko na trasie kolo 6 litrow pali 2.4. Trening od malego na ciezarowce ;)
      • sherlock_holmes Re: Paliwo w Polsce jest zdecydowanie zbyt tanie! 07.08.08, 21:30
        Nie do końca tak jest. Ecoriving zaleca przyspieszanie z gazem wciśniętym ok. 3/4 do 2500rpm (diesel 2000rpm) i zmiane na bieg wyższy. No i w Polsce jest to prawie niemozliwe, bo z tyłu na zderzaku zawsze jest przyklejony jakiś nieśmiertelny, który wciska do podłogi i zmienia biegi przy 5500rpm :(
        • tiges_wiz Re: Paliwo w Polsce jest zdecydowanie zbyt tanie! 07.08.08, 21:48
          >nieśmiert
          > elny, który wciska do podłogi i zmienia biegi przy 5500rpm :(

ja zawsze wyprzedzam z obrotami do red line. Wole byc jak najkrocej na lewym pasie.
          • sherlock_holmes Re: Paliwo w Polsce jest zdecydowanie zbyt tanie! 08.08.08, 21:46
            Mnie chodzi ojazde po mieście, po jezdnaich jednokierunkowych o 2,3 pasach ruchu.
            Na trasie również czyszczę wydech przy wyprzedzaniu :)
    • pizza987 Re: Paliwo w Polsce jest zdecydowanie zbyt tanie! 06.08.08, 00:51
      Stary scenic czyli ten którym więcej jeżdżę po mieście wykazuje mi uparcie średnie spalanie w granicach 8l/100km. A cisnę go dosyć tyle że jak się rozpędzę to trzymam prędkość. Jak kiedyś próbowałem jeździć delkikatniej to skubany podszedł mi w okolice 10l....

Nowy scenic w trasie ostatnio zszedł mi do 7,1l/100km (bez kufra na dachu). Tyle że dużo więcej namachałem się dźwignią zmiany biegów. Wcześniej w trasie niewyjęte było ok. 8,3-8,8l/100km. Zdziwiony też byłem że przy jeździe z kufrem i dwoma rowerami spalił mi tylko 8,7l/100km. Czyli równa jazda i rozpędzanie w dynamiczny sposób działa.
      • truskava A jaki masz motorek w tym starym scenicu? (n/t) 06.08.08, 07:24

• tiges_wiz Re: Paliwo w Polsce jest zdecydowanie zbyt tanie! 06.08.08, 09:10
        > Nowy scenic w trasie ostatnio zszedł mi do 7,1l/100km

ja bym pewnie i alfa emnesa zszedl grubo pinizej 7 ;) dziwnym trafem u mnie
        zgadzaja sie dane producentow .. widocznie ten ich test jest mocno podobny do
        mojego stylu jazdy. Aha .. i jeszcze jak na polskie warunki bardzo powoli bo
        tyle co na znakach ;)
        • simr1979 Ja..a sobie robicie.....;) n/t 06.08.08, 11:27
          • tiges_wiz Re: Ja..a sobie robicie.....;) n/t 06.08.08, 11:38
            free.of.pl/t/tiges/zdjecia_sierra/dystrybutor.jpg
            przejechane 634 km .. jechalem z warszawy do ustronia ..
            auto: sierra 2.0 DOHC 88kW

w te wakacje sporo jezdze i w gorach do pragi czeskiej wyszlo mi kappa 2.4 TDS
            6.3l/100. Ale to byla gierkowka (100-110km/h), autostrada a4 (120-130 km/h),
            pozniej gory i czeska ekspresowka (120-130 km/h) tyle tam mozna. zdjecia nie
            mam, ale nie omieszkam zrobic ;)
            • simr1979 Re: Ja..a sobie robicie.....;) n/t 06.08.08, 12:15
              tiges_wiz napisał:

> free.of.pl/t/tiges/zdjecia_sierra/dystrybutor.jpg
              > przejechane 634 km .. jechalem z warszawy do ustronia ..
              > auto: sierra 2.0 DOHC 88kW

No cóż - tak jak żadna dieta-cud nie zastąpi zasady MŻ (mniej żreć), tak żadna
              "eko-jazda" nie zastąpi zasady WJ (wolniej jechać).
              Najniżej udawało mi się zejść Astrą I ze słynnym olejożernym silnikiem 1.4 60 KM
              - na trasie 6.8 l/100km, jadąc w sposób całkowicie naturalny, czyli z szybkością
              marszową 100-120 km/godz.
              • tiges_wiz Re: Ja..a sobie robicie.....;) n/t 06.08.08, 12:54
                czyli lepiej kupic 2.0 :P
                pali mniej a ma 2x wiecej mocy wiec i radosc jest ;)
        • emes-nju Re: Paliwo w Polsce jest zdecydowanie zbyt tanie! 06.08.08, 11:54
          tiges_wiz napisał:

> ja bym pewnie i alfa emnesa zszedl grubo pinizej 7 ;)

Zejsc (nie wiem czy grubo) to pewnie sie da, ale trudno bedzie to nazwac jazda ;-)
          • bassooner Re: Paliwo w Polsce jest zdecydowanie zbyt tanie! 06.08.08, 21:14
            Miałem kiedyś Astrę I, 1,6 8V i spalanie w tym aucie było rewelacyjne.
            Na trasie przy 90 - 100km/h paliła poniżej 5,5... naprawdę. Nie wiem czy miałem
            taki model, czy była to zasługa li tylko opon, bo miałem... no nie pamiętam jaki
            rozmiar ale niektórzy mieli w tych samych modelach szersze. Na germańskich
            autostradach przy 140 - 170 km/h też paliła rewelacyjnie ino ciut głośna była.
            Przy zatankowaniu przed granicą spokojnie dojeżdżałem do Munchen i jeszcze na
            miejscu na małą bujankę wystarczało.
            • computerland1 Re: Paliwo w Polsce jest zdecydowanie zbyt tanie! 06.08.08, 21:20
              kolega mial astre I, 2.0 136 PS (nie GSI), wracalismy z Torunia do
              Wawy. jechalismy caly czac 90-100. zatankowalismy w Wawie i wyszlo
              nam 5.8/100. jak sie umie jechac, to mozna zejsc. inna sprawa, ze w
              tamta strone spalila... 9.7:):)
              • speedone Re: Paliwo w Polsce jest zdecydowanie zbyt tanie! 07.08.08, 09:07
                ja tam zawsze jezdzie po swojemu i przy 2.0i w trasie ponizej 7l a po miescie do
                8l.
            • simr1979 Orlen was powinien zatrudnić ;) 07.08.08, 10:18
              Dalibyście większy uzysk paliwa niż niejedna platforma ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka