Dodaj do ulubionych

Wpadł mi do głowy świetny pomysł...

27.08.08, 23:54
...moim zdaniem świetny.

Wymyśliłem sobie, żeby skoczyć na wycieczke do... czarnobyla.
Jak się okazuje nie jest to takie trudne, jest w Kijowie biuro organizujące takie wycieczki. Przy 6 osobach to 150$ + dojazd do kijowa. Więc jest nieźle.

Poważnie zaczynam o tym mysleć, podejrzewam że wśród znajomych znajdzie się kilku chętnych, także na wiosne wklepie wam pewnie tutaj kilka fotek...
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 00:38
      Na wszelki wypadek zamroziłbym sobie porcję nasienia przed wyjazdem:)
      • tomaszek874 Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 00:42
        e, skoro wyjazd na wiosne to mam dużo czasu na mrożenie ;)
      • tiges_wiz Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 00:47
        w tej chwili tam promieniowanie jestg mniejsze niz w gorach sowich na ten
        przyklad ;)
        • tomaszek874 Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 01:00
          tiges_wiz napisał:

> w tej chwili tam promieniowanie jestg mniejsze niz w gorach sowich na ten
          > przyklad ;)
          Tigez, wszystko zepsuleś. Chciałem się lansować na takiego hardkorowca :D
          • sven_b Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 09:12
            > Chciałem się lansować na takiego hardkorowca :D

To może wskoczyć na tydzień do strefy Gazy albo Kabulu?
    • tiges_wiz Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 01:31
      sorry ... kumpel ta byl to wim ;)
      • tomaszek874 Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 01:46
        w takim razie wiem do kogo w razie czego uderzać w razie pytań ;)
        • tiges_wiz Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 09:15
          on tam nie pojechal sam tylko byl zaproszony ;)
    • wsteczny.bieg Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 09:33
      Świetny pomysł!
      Ja już od kliku miesięcy próbuję zmobilizować jakichś znajomych do wyjazdu do
      zony, ale na wszystkich pada blady strach jak tylko o tym usłyszą.
      Ustaliłem już sporo szczegółów, mam kontakty na Ukrainie w tej sprawie.
      Ale samemu nie chce mi się jechać.
      Jakbyś był chętny połączyć siły, ale uzyskać jakieś informacje, śmiało pisz na
      maila gazetowego.
    • mrzagi01 Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 09:50
      no nie wiem.
      ta fotografia
      www.panoramio.com/photo/6613146
      rodzi podejrzenia, ze terra infernal stala się disneylandem.
      • tomaszek874 Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 11:19
        No właśnie tak czytam w sieci że coraz więcej ludzi się tam wybiera.
        Mam co do tego mieszane uczucia, czy to promieniowanie faktycznie jest tak niskie, ale skoro wypowiadają się ludzie którzy pojechali tam z własnymi miernikami i porobili zdjęcia, że nie wszędzie są to tragiczne wartości- temat wart dla mnie zainteresowania.

A do wstecznego.biegu (może podaj jakieś imie, bo ciężko się mi do Ciebie zwracać per 'Panie R' ;)) to pewnie jak tylko zjem śniadanie odezwe się do Ciebie na maila na temat. Ja po wczorajszych narodzinach mam już jednego chętnego który strasznie się nakręcił na wyjazd - nic dziwnego - zapalony fotograf.
        • tomek854 Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 11:23
          > No właśnie tak czytam w sieci że coraz więcej ludzi się tam wybiera.
          > Mam co do tego mieszane uczucia, czy to promieniowanie faktycznie jest tak nisk
          > ie, ale skoro wypowiadają się ludzie którzy pojechali tam z własnymi miernikami
          > i porobili zdjęcia, że nie wszędzie są to tragiczne wartości- temat wart dla m
          > nie zainteresowania.

Koleżanka tam była, robiła badania naukowe.

Generalnie jest luzik, ale lokalnie promieniowanie potrafi być bardzo silne.

Idziesz drogą, jest super, wchodzisz w krzaki się wysikać i ...

Własny Geiger-Muller się przyda na pewno ;-)
          • tomaszek874 Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 11:30
            O tym żeby nie chodzić generalnie po ziemi, krzakach, mchu to wiem, bo już poczytalem;)

Ale ostatnio zamknęli dla ruchu turystycznego cmentarzysko pojazdów, bo ktoś chciał się zaopiekować śmigłowcem na części :))
            • bassooner Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 11:33
              Mój kolega ma szóstkę przychówku, też jest chętny... ;-)))
            • mrzagi01 ??? & Wołodia 28.08.08, 11:57
              1.a co ty właściwie chcesz tam zobaczyć? no chyba nie promienie gamma?

2 WOŁODIA- z Wołodią los zetknął mnie w roku bodaj 1994-tym. Wołodia byl
              ukraińskim kontrahentem i przyjacielem rodziny rodziny mojego kolegi ze studiów.
              jednym z epizodów życia Wołodii była praca przy likwidacji skutków katastrofy w
              Czernobylu. Wg opowieści Wołodii pracę w zonie wykonywano bez specjalnych
              zabezpieczeń przed radiacją., ale Wołodia nie widzial problemu- przecież
              pracowali tylko tydzień, po czym brygada jechala na kolejny tydzień na
              "odpromieniowanie" (do jakiegoś kurortu czy coś w ten deseń) i tak w kółko :)
              "niet prabliema"
              No i pewnej nocy pod namiotem na brzegu Sanu mial miejsce taki dialog:
              - kur..a! ciemno jak w d... ! niech ktoś poświeci!
              - Słyszycie! Niech ktoś skoczy po Wołodie do Przemyśla!!!!
              • mrzagi01 Re: ??? & Wołodia 28.08.08, 11:58
                ..a no bo ten,... no, kolega z Przemyśla był :)))
                • tomaszek874 Re: ??? & Wołodia 28.08.08, 12:40
                  Wiesz, zawsze podobały mi się opuszczone miejsca. A takie miasto, z którego życie wyniosło się w jednej chwili, to coś na kształt współczesnych Pompeji.
                  To musi robić wrażenie, tylko pomyśl - miasto - brak korków... Nic, nie rusza Cię to?
                  • mrzagi01 Re: ??? & Wołodia 28.08.08, 12:46
                    tomaszek874 napisał:

> Wiesz, zawsze podobały mi się opuszczone miejsca. A takie miasto, z którego życ
                    > ie wyniosło się w jednej chwili, to coś na kształt współczesnych Pompeji.
                    > To musi robić wrażenie, tylko pomyśl - miasto - brak korków... Nic, nie rusza C
                    > ię to?

Rusza, a obawiam się zamiast pustki zastać wianuszek autokarów "Chernobyl Tour".
                    Ok. Czepiam się ;)
                    • tomaszek874 Re: ??? & Wołodia 28.08.08, 13:02
                      e, myśle że z tymi autokarami nie będzie tak źle :)
                  • tiges_wiz Re: ??? & Wołodia 28.08.08, 12:53
                    ja ostatnio pozwiedzalem sztolnie walimskie ;)
                  • sven_b Re: ??? & Wołodia 28.08.08, 20:42
                    > Wiesz, zawsze podobały mi się opuszczone miejsca. A takie miasto, z którego życ
                    > ie wyniosło się w jednej chwili, to coś na kształt współczesnych Pompeji.

To może Chiny w strefie Tamy 3 Przełomów. Wysiedlono 14 miast kalibru Kalisza na
                    zasadzie 'Wyp*alać, bo zawew tu bedzie!'. Traktuje o tym film 'W górę Jangcy'.
                    Polecam.
        • wsteczny.bieg Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 12:43
          sergiusz piasecki
          • tomaszek874 Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 13:01
            Poczta czeka :)
            • wsteczny.bieg Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 19:53
              poczta poszla
              • tomaszek874 Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 20:02
                Poszła poczta zwrotna.
                • tomek854 Re: Wpadł mi do głowy świetny pomysł... 28.08.08, 22:07
                  Poszła moja poczta do takiego jednego mojego kolegi. I dostałem dwa mejle z
                  innego forum.
                  • al9 biedny tomaszek 29.08.08, 17:18
                    współczesne pompeje...
                    żal mi Ciebie
                    ten Twój wspaniały pomysł jest kompletnie poroniony
                    moze pomyslisz o tragediach tysięcy ludzi
                    śmierci
                    i dramatach..

powinienes się leczyć..
                    al
                    • tomaszek874 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 17:26
                      al9 napisał:

> współczesne pompeje...
                      > żal mi Ciebie
                      > ten Twój wspaniały pomysł jest kompletnie poroniony
                      > moze pomyslisz o tragediach tysięcy ludzi
                      > śmierci
                      > i dramatach..
                      >
                      > powinienes się leczyć..
                      > al

Dobra, jak się mają Twoim zdrowym zdaniem tragedie tysięcy ludzi, śmierci i dramaty do mojej wizyty tam?
                      • al9 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 17:32
                        mają mają
                        jak tego nie rozumiesz to co Ci będę wyjaśniał...
                        al
                        • tomaszek874 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 17:33
                          Żeby zrozumieć powinienem się leczyć, tak? Jak konkretnie?
                          • al9 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 17:38
                            jak?
                            może najpierw zrezygnuj z tego wyjazdu...
                            od tego zacznij..
                            al
                            • tomaszek874 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 17:40
                              Zrezygnuj z wyjazdu.. Dlaczego?
                              • al9 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 17:50
                                Tomasz wyjazd do Czarnobyla jest jak błądzenie z aparatem po ruinach
                                Berlina..
                                Albo wsród gruzów Bejrutu..
                                To lubisz?
                                To może weekend w Abchazji?
                                al
                                • tiges_wiz Re: biedny tomaszek 29.08.08, 18:01
                                  az mi glupio ... ja ostatnio bylem w sztolniach walimskich, gdzie zginelo od
                                  5000 do 30000 wiezniow .. kurde .. co tam czernobyl z 30 osobami ...

---
                                  przesadzasz gosciu. nie znasz powodow dlaczego tam jedzie, a nie jedzie nabijac
                                  sie z tych ludzi.
                                  • al9 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 18:11
                                    może przesadzam
                                    może nie przesadzam
                                    mam prawo do własnej opinii

tomasz o swoich fenomenalnych pomysłach raczy rozprawiac publicznie -
                                    zatem oprócz entuzjazmu musi się liczyć z zdaniem odrębnym..

Świat jest pełen atrakcji, niekoniecznie trzeba szukać wrażeń w zonie
                                    (a tymi 30 osobami to byś mnie tiges rozśmieszył, gdyby to nie było
                                    smutne...)
                                    Pozdrawiam
                                    al
                                    • tiges_wiz Re: biedny tomaszek 29.08.08, 18:17
                                      Forum Czarnobyla 2003-2005, w skład którego wchodziły Międzynarodowa Agencja
                                      Energii Atomowej (IAEA), Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Program Narodów
                                      Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP), inne ciała Organizacji Narodów Zjednoczonych i
                                      rządy Ukrainy, Białorusi i Rosji, udostępniło szczegółowy raport dotyczący
                                      skutków katastrofy reaktora[3].

Według opublikowanych danych, spośród 134 pracowników likwidujących awarię, u
                                      których wystąpiła ostra choroba popromienna, 28 osób zmarło z jej powodu w 1986,
                                      a 19 kolejnych w latach 1987-2004 (niektóre z tych śmierci nie miały związku z
                                      napromieniowaniem). W trakcie akcji ratowniczej 2 osoby zginęły z powodów
                                      wypadków niezwiązanych z promieniowaniem, a jedna osoba zmarła z powodu zakrzepicy.
                                    • tiges_wiz Re: biedny tomaszek 29.08.08, 18:20
                                      www.racjonalista.pl/kk.php/s,6020/q,Prawdziwa.historia.dzisiejszego.Czarnobyla
                                      ta katastrofa miala bardziej efekt psychologiczny
                                    • tomek854 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 23:03
                                      al9 napisał:

> może przesadzam
                                      > może nie przesadzam
                                      > mam prawo do własnej opinii
                                      >

Opinii - tak

Obrażania innych którzy mają inne opinie - nie.

Jeżeli nie potrafisz wyrazić opinii bez obrażania, to sobie odpuść.
                                • tomaszek874 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 18:02
                                  Idąc dalej tym tokiem myślenia powinniśmy zamknąć Oświęcim.

Al, daleki jestem od podbiegania do świeżo zbombardowanego budynku i robienia zdjęć zwłokom przez szparę w gryzach.
                                  Masz rację, należy uszanować tragedie ludzi.
                                  Natomiast naprawdę nie widzę nic niestosownego w tym, żeby pojechać do opuszczonego miasta.

Twoim zdaniem obrazę kogoś tym? Poczułbyś się dotknięty, gdybyś kiedyś był zmuszony opuścić swoje miasto, a teraz ktoś przyjechałby do tego miasta zobaczyć je?

Pytam zupełnie serio, chce się dowiedzieć jak Ty to postrzegasz.
                                  • al9 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 18:15
                                    do Oświęcimia ludzie nie przyjeżdzają w poszukiwaniu wrażeń
                                    jadą złożyc hołd..
                                    zapłakać
                                    nie piszą: wpadłem na świetny pomysł chłopaki - jadę do Auschwitz,
                                    ale cool jestem....
                                    (przy okazji - Auschwitz nie Oświęcim)

a gdybym musiał opuścic swoje miasto
                                    gdyby tysiące ludzi zginęło i zachorowało
                                    gdyby miasto było puste z powodu tragedii

to tak, gdybys tam po latach jechał w poszukiwaniu pustych ulic i
                                    braku korków - byłoby mi przykro...
                                    taki dziwny jestem
                                    al
                                    • tomaszek874 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 18:26
                                      A nie przyszło Ci do głowy, że będąc tam, na pewno pomyśle o tych ludziach, złoże im swego rodzaju hołd?
                                      Nie jade tam z nastawieniem, typu 'jestem cool, nie ma tu korków'.
                                      Oczywiście, że Prypeć (tak, moge znowu mylić nazwy, tak jak z Auschwitz lecz w kontekscie naszej dyskusji zgodzisz się chyba, że jest to sprawa drugorzędna) jest miejscem wyjątkowym. Jest też miejscem tragedii.
                                      Zdaje sobie z tego sprawe.
                                      Chce tam jechać, bo jestem ciekaw tego jak to wszystko wygląda.

Powiesz, że hołd mogę im złożyć tutaj na miejscu, w kościele - gdziekolwiek.
                                      Ale dokładnie tak samo jest z Auschwitz.
                                      Ludzie jadą tam, bo są ciekawi jak to wszystko wyglądało.
                                      Jadą po to, by zobaczyć to jak wygląda obóz zbudowany w jednym celu.
                                      A potem składają tam hołd zmarłym, cierpiącym.
                                      Dlaczego nie powinienem robić tego samego w zonie?
                                    • tomek854 Re: biedny tomaszek 29.08.08, 23:05
                                      al9 napisał:

> do Oświęcimia ludzie nie przyjeżdzają w poszukiwaniu wrażeń
                                      > jadą złożyc hołd..

Oczywiście, ze ludzie jadą tam żeby zobaczyć obóz koncentracyjny. Przynajmniej
                                      większość. Jeżeli myslisz inaczej, to jesteś chyba naiwny.

NIe wyklucza to tego, że część z nich chce złożyć jakieś hołdy. Ale większość to
                                      zwyczajni, ciekawscy turyści.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka