Dodaj do ulubionych

Fiat Klaustrofobia

06.11.03, 18:18
Usiadłem dzisiaj pierwszy raz w Pandzie.
Wrażenie takie, ze nigdzie nie mam miejsca.
Część środkowa deski rozdzielczej wygląda jak wyjęta z jakiegos
autobusu /podobne plastikowe pudła mają chyba nowsze autobusy miejskie Jelcza/
Reszta dosyć pozytywna - siedziałem w wersji Dynamic lub Dynamic Plus -
fajne, jasne kolory tapicerki, choć kokpit za szary, za smutny.
Jednakże dopłata 300 czy 350 zł za instalacje radiową? Nie wiem? Ciemnogród
czy czarna afryka???
Zasadniczo myślałem, że za cene ok. 25000 zł mógłbym mieć na jakieś 2 lata
toczydełko. Ale chyba poczekam i odłoże na cos wiekszego.

pzdr.
Q
PS. Czy ktoś wie gdzie najtaniej mozna w okolicach Wawy kupic zimowe Goodyear
UG6 w rozmiarze 165/70 R14 lub 175/65 R14. Bede wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Fiat Klaustrofobia 06.11.03, 18:20
      Jak potrzebujesz przestrzeni, to kup sobie Phaetona Lang albo Grand Voyagera.
      Czego oczekiwałeś za 26 tys.?
      • qrakki999 Re: Fiat Klaustrofobia 06.11.03, 18:21
        Niczego.
        Stwierdzam fakt, że się nie mieszcze. Równie dobrze mogłbyś napisać żebym
        schudł albo skrócił się o łeb.

A nic nie wiesz o oponach?
        pzdr.
        Q
        • sherlock_holmes Re: Fiat Klaustrofobia 06.11.03, 19:28
          Zgadzam sie z Toba - pierwsze wrazenie jest przytlaczajace - deska jak z duzego
          vana, do tego wielka konsola srodkowa. Mam 175cm wzrostu i wbijalem kolano w te
          nieszczesna konsole. A ilosc miejsca w srodku tez nie powala - co prawda fotle
          rpzednie da sie odsunac dalej niz w SC, ale za to gdy ustawie sobie fotel z
          produ, zeby siedziec w maire wygodnie, z tylu wbijam kolana w oparcie fotela.
          Identycznie mam w SC, z ta roznica, ze tam fotel odsuwam max do tylu i mam tyle
          samo miejsca.
          Coz, marketing Fiata (vide post powyzej) :-) robi swoje i ludzie w calej
          Europie sie nabieraja. Wg mnie Matiz i Agila maja w srodku duzo wiecej miejsca.
          I tu mala dygresja - w nowym AMiS jest porownaie wlasnie tych trzech aut -
          faktycznie, zwrocili uwage na ciasne wnetrze,za to matizowi wbili noz w plecy,
          podaja, ze bagaznik ma 104dm3. O ile mi wiadomo, w Europie stosuje sie
          europejskie normy pomiaru. Rownie dobrze mozna podawac moc silnika wg innej
          normy (moc na silniku, nie na kolach) - chyba wg DIN (?), daje to kilka, a
          nawet kilkanascie koni wiecej.
          • kierowiec1 Normy mocy 06.11.03, 20:00
            sherlock_holmes napisał:
            > podaja, ze bagaznik ma 104dm3.

Rozpowszechniona norma do pomiaru bagaznika jest VDA. AFIK wlasnie tak mierzy
            AMuS.

> O ile mi wiadomo, w Europie stosuje sie
            > europejskie normy pomiaru. Rownie dobrze mozna podawac moc silnika wg innej
            > normy (moc na silniku, nie na kolach) - chyba wg DIN (?), daje to kilka, a
            > nawet kilkanascie koni wiecej.

AFIK wszelkie dane katalogowe dotyczace mocy silnika podaja wlasnie moc na kole
            zamachowym. Nie podaja natomiast mocy na kolach, bo pomiar na hamowni
            najazdowej obarczony jest znacznym bledem i rozrzutem.

Ze znanych mi norm pomiaru mocy na kole zamachowym najnizsze wyniki wychodza
            wlasnie wg. DIN (silnik z seryjnym filtrem powietrza i wydechem, agregaty
            pomocnicze sa polaczone paskiem klinowym i kreca sie na biegu jalowym), podczas
            gdy SAE najbardziej zawyza wyniki (min. wlasnie brak filtra powietrza i
            wydechu).

Chyba, ze w ciagu ostatnich lat SAE bardzo sie zmienila.

POzdr.

K.
            • sherlock_holmes Re: Normy mocy 06.11.03, 20:40
              No coz, wiedzialem, ze gdzies dzwoni... :-)
              Co do bagaznikow - w Europie obowiazuje norma DIN, wg ktorej DU Matiz ma 167dm3
              bagaznika. Roznica rzedu 60% jest istotna, mimo iz w liczbach bezwzglednych nie
              wyglada to tak wspaniale ;-)
    • niknejm Re: Fiat Klaustrofobia 06.11.03, 21:09
      > PS. Czy ktoś wie gdzie najtaniej mozna w okolicach Wawy kupic zimowe Goodyear
      > UG6 w rozmiarze 165/70 R14 lub 175/65 R14. Bede wdzięczny.

W Internecie oczywiście... Np. www.opony.com.pl
      Dostawa albo do domu/pracy i wymieniasz sobie w najblizszym warsztacie, albo do
      warsztatu współpracującego ze sklepem (przerzutka może być wtedy nieco tańsza,
      sprawdź).

Pzdr
      Niknejm

P.S. Jest jeszcze www.baloon.pl, ale tam nigdy nie udało mi sie złożyć
      zamówienia. Po prostu nigdy do mnie nie oddzwonili/odpisali z potwierdzeniem
      zamówienia, mimo moich kilkukrotnych prób, więc ich olałem. Ale niektórzy sobie
      chwala. Ceny w obu sklepach bardzo podobne.
      • stadox Re: Fiat Klaustrofobia 07.11.03, 01:26
        niknejm napisał:
        > P.S. Jest jeszcze www.baloon.pl, ale tam nigdy nie udało mi sie złożyć
        > zamówienia. Po prostu nigdy do mnie nie oddzwonili/odpisali z potwierdzeniem
        > zamówienia, mimo moich kilkukrotnych prób, więc ich olałem. Ale niektórzy
        sobie
        >
        > chwala. Ceny w obu sklepach bardzo podobne.
        -------------------------------------------------
    • martyynka Re: Fiat Klaustrofobia - opony 07.11.03, 15:19
      Możesz też posuzkac na Allegro - używanych ,ja kupiłam takie do R5 - tanie i
      naprawdę dobre Michellin.
      PZDR>M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka