Dodaj do ulubionych

Reklamy w listopadzie

22.12.03, 20:39
Najdroższą reklamą telewizyjną w listopadzie okazał się spot reklamujący Fiata Stilo. Wydatki na ten cel wyniosły ponad 3,5 mln zł, co przełożyło się na 613 emisji. Wśród najczęściej pokazywanych reklam samochodowych pozycję lidera zapewnił sobie w listopadzie Renault Scenic, który był reklamowany 649 razy.

Licząc od początku roku do listopada, najdroższą reklamą jest w dalszym ciągu spot Toyoty Corolli. Wydatki na ten cel wyniosły w sumie prawie 7,7 mln zł, a reklama ukazała się w telewizji 529 razy. Najczęściej emitowaną reklamą motoryzacyjną okazał się znów spot BMW Serii 5, którego można było obejrzeć w telewizji 996 razy.

www.samar.pl/index.html?section=4&news=4073

Czyli po raz kolejny widzimy na co ida pieniadze :) Ciekawe czy gdyby nie bylo reklam, samochody bylyby choc odrobine tansze...
Dziwi mnie wysoka pozycja reklam BMW. Biorac pod uwage wielkosc sprzedazy, pewnie marza dealerska+koszty reklam stanowia 40-50% ceny auta...
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Reklamy w listopadzie 22.12.03, 20:48
      A ja jeszcze nie widziałem reklamy 5. To już takie samochody się w Polsce
      reklamuje?
      • sherlock_holmes Re: Reklamy w listopadzie 22.12.03, 20:51
        Nie wiem, ale BMW 5 juz sie pare razy przewinelo w rankingach... Byc moze reklamuja je podczas nocnych emisji Playboya :)))
    • bisnesmen Re: Reklamy w listopadzie 22.12.03, 22:57
      Ja również nie widziałem reklamy BMW5 w TV, może ktoś opowie?
      Jest tego masa w prasie i na billboardach, ale w telewizji? Dziwna strategia
      marketingowa.
    • typson Re: Reklamy w listopadzie 23.12.03, 01:11
      > Dziwi mnie wysoka pozycja reklam BMW. Biorac pod uwage wielkosc sprzedazy,
      > pewnie marza dealerska+koszty reklam stanowia 40-50% ceny auta...

Nie uwazam by bylo to az tyle (40-50%). mysle, ze dla wiekszosci nabywcow tego
      typu aut cena nie jest tak istotna, jak w nizszym segmencie i walka toczy sie
      tu o klienta, ktory ma tu znacznie mniejszy wybor a i tak zaklada duzy wydatek
      na auto.
      • sherlock_holmes Re: Reklamy w listopadzie 23.12.03, 10:25
        typson napisał:

> > Dziwi mnie wysoka pozycja reklam BMW. Biorac pod uwage wielkosc sprzedazy,
        >
        > > pewnie marza dealerska+koszty reklam stanowia 40-50% ceny auta...
        >
        > Nie uwazam by bylo to az tyle (40-50%). mysle, ze dla wiekszosci nabywcow
        tego
        > typu aut cena nie jest tak istotna, jak w nizszym segmencie i walka toczy sie
        > tu o klienta, ktory ma tu znacznie mniejszy wybor a i tak zaklada duzy
        wydatek
        > na auto.

Marza dealerska przy tak drogich samochodach waha sie w granicach 12-18%. Jesli
        do tego dolozyc koszty reklamy (zakladajac, ze koszty reklamy BMW 5
        sa "topione" tylko w BMW 5), moze wyjsc nawet i ponad 40%...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka