24.07.09, 15:04
moto.pl/MotoPL/51,88389,6850531.html?i=0
Moim zdaniem OK, ale bez emocji. Bardzo konserwatywna sylwetka, we wnetrzu
nawiazania do starszych modeli, choc samo wnetrze zupelnie przyzwoite. Hitem
sprzedazy to raczej nie bedzie, ale ma szanse powstrzymac firme od kompletnego
upadku.
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: Saab 9-5 24.07.09, 15:37

model amerykański , wypinają się na europe , miłe że deska i fotele
      nawiązują trochę do starych saabów
      • marekatlanta71 Re: Saab 9-5 24.07.09, 15:47
        Manualna skrzynia biegow - tego sie w USA nie sprzeda...
        • cracovian Re: Saab 9-5 24.07.09, 16:28
          Auto sie nie sprzeda, bo malo oferuje za astronomiczna cene. Manual
          jest ok kiedy ma to sens - Pontiaca GXP np. nie uswiadczysz...
          • marekatlanta71 Re: Saab 9-5 24.07.09, 17:35
            Wiesz, ja juz chyba wyroslem z manuala. 8'miobiegowy automat albo 6'ciobiegowa
            DSG mi zuplenie wystarcza :) Manuale to wymierajacy gatunek.
        • drpawelek Re: Saab 9-5 24.07.09, 23:21
          Saab, BMW, Honda i VW zawsze sprzedaja sporo samochodow z manualna skrzynia
          biegow. Moj dealer Saaba mial na stanie calkiem pokazny wybor.

• karakalla Re: Saab 9-5 24.07.09, 16:44
      Wizualnie mi pasuje. Potężne wymiary to cwany ruch - z jednej strony jakiś wyróżnik w klasie, z drugiej umożliwia zbudowanie na tej samej platformie następcy 9-3 bez większych problemów z pozycjonowaniem, dadzą tylko trochę mniej inaczej ukształtowanej blachy, żeby skrócić do jakichś 4,7 m i gotowe, cała technika zostanie taka sama. Wydaje mi się, że nowego 9-3 zobaczymy dość szybko, opracowanie będzie pewnie tańsze niż utrzymywanie w produkcji odrębnego technicznie modelu.

Minusy - silniki praktycznie takie same jak Oplowskie, nie chodzi o technikę nawet, ale o wizerunek. Nie można było chociaż tego 2,8 rozwiercić do 3 litrów, żeby bardziej się odróżniał? No i brak nowoczesnych dynksów dynksów typu DSG. Poza tym wiem, że downsizing, ale silnik o pojemności 1,6 w ponad 5-metrowym aucie wygląda trochę niepoważnie, chociaż jeździł będzie na pewno sprawnie.

No i pytanie ile sobie Saab będzie liczył za to cudo. Jeżeli każe płacić za dorozumiany prestiż wynikający ze związków z Koenigseggiem i przekroczenie 5 metrów bieżących auta więcej niż niemiecka święta trójca za modele tego segmentu, marnie to widzę.
      • marekatlanta71 Re: Saab 9-5 24.07.09, 17:30
        No wlasnie. Wszystko sie o cene rozbija. I tu jest problem. Bo Saab jest
        teoretycznie marka luksusowa - cos w rodzaju szwedzkiego BMW. I Saab 9-5
        powinien kosztowac tyle co BMW 5. A przynajmniej gdzies pomiedzy cena wypasionej
        3'jki i golej 5'tki. Ale za takie pieniadze nikt go nie kupi, szczegolnie ze
        podobienstwa do Insigni sa wielkie.

Silnika 2.8 sie nie da do 3.0 rozwiercic z uwagi na to turbo. Zreszta moc jest
        zupelnie wystarczajaca - podobno w najnowszej wersji ten silnik ma 320 KM.
        Porownujac to z 300 KM 3L silnikiem BMW to jest niezle. Osobiscie bardzo lubie
        ten silnik - ma tony momentu obrotowego jak juz sie laskawie sprezarka rozkreci.
        Tyle ze samochod z turbo i automatem to pomylka :(
        • cracovian Re: Saab 9-5 24.07.09, 18:30
          No ale to to ma naped na przod - do BMW duzo mu brakuje.

Czy moze dadza AWD w standardzie?
          • marekatlanta71 Re: Saab 9-5 24.07.09, 19:56
            300 KM nie da przez przednie kola przeniesc wiec podejrzewam ze w wersji 2.8L
            Turbo i 3.0L GDI bedzie mial naped na 4 kola. O ile wersja 3.0 GDI sie
            kiedykolwiek pojawi - GM moze nie chciec swojego najlepszego silnika dac do w
            sumie konkurencji.
            • drpawelek Re: Saab 9-5 24.07.09, 23:33
              9-3 Aero (z wyjatkiem cabrio, 255hp) wystepuje wylacznie w wersji z napedem na
              cztery kola. Silnik 2.8L z turbosprezarka ma ogromne rezerwy mocy - do tej pory
              sprzedawano go w wersji najslabszej, niskocisnieniowej. Ten silnik
              "High-feature" Holdena jest jedna z najnowoczesniejszych konstrukcji na swiecie,
              nawet jezeli montuja go w "plebejskich" samochodach marki Opel, ale rowniez w
              Alfa-Romeo (3.2L).

• karakalla Re: Saab 9-5 25.07.09, 09:04
                Akurat wersja 3,2 z Alf nie ma najlepszej opinii - osiągi są OK, ale spalanie koszmarne: 260-konna czteronapędowa 159 z manualem zużywała średnio 15,6 l paliwa, tymczasem w testach prowadzonych wg tej samej metodyki BMW 550i - 14,4 a Mercedes E500 (stara wersja) - 13,9. 333-konne Audi S4 spala gdzieś 13 litrów przy osiągach z innej bajki niż Alfa.
                • drpawelek Re: Saab 9-5 25.07.09, 19:37
                  Te samochody nie sa ekonomiczne :-)

Zuzycie paliwa srednio mnie interesuje - EPA podaje, ze S4 wyciaga 19/21 mil z
                  galona na autostradzie, moj wlasny 9-3 na autostradzie - ok. 30-31 mpg, w
                  miescie pali jak smok. Procz tego dziala bez zarzutow. Leasing dobiega jednak
                  konca i w pazdzierniku czas na nowe zabawki - moze cos z V8...

• karakalla Re: Saab 9-5 26.07.09, 02:04
                    Dobra, żeby nie było, ja się nie daję zwariować. Jeżeli ktoś kupuje Alfę 159 z najmocniejszą benzyną, daje wystarczająco jasny komunikat, że zużycie paliwa ma generalnie w sempiternie. I trzeba to szanować. Odnoszę się wyłącznie do tutejszej poprawności politycznej.

Kolega zdaje się ma Saaba 9-3 z 2,0T, prawda? Ten silnik w europejskich testach wypada OK też w aspekcie paliwowym.

Miłej zabawy z V8 (a i V12, jeśli przyjdzie ochota, a środków starczy)!
                    • drpawelek Re: Saab 9-5 26.07.09, 05:45
                      Przez trzy lata mialem werseje 2.0T, teraz mam 2.8t rocznik 2006, wiec czas na
                      zmiany.
                  • marekatlanta71 Re: Saab 9-5 27.07.09, 03:03
                    drpawelek napisał:

> moze cos z V8...

Zdecydowanie V8! Od kilku godzin w moim garazu stoja dwa V8. Co ciekawe oba na
                    trasie pala mniej niz s.p. Saab. W miescie juz tak rozowo nie jest...
                    • drpawelek Re: Saab 9-5 27.07.09, 15:49
                      Gratulacje! Pomysl ujednolicenia marki samochodow bardzo mi sie podoba.
                      • marekatlanta71 Re: Saab 9-5 27.07.09, 17:58
                        Doszedlem do wniosku ze lokalizacja serwisu oraz niezawodnosc marki wg.
                        wszelkich niezaleznych testow powinna zagwarantowac mi kilka lat bez
                        niepotrzebnych nerwow. A poza tym... Obeszlismy z zona kilka roznych salonow i
                        jedynie w Lexusie kazdy z modeli nam sie podobal. Bez wyjatku - od IS'a do LS'a.
            • cracovian Re: Saab 9-5 25.07.09, 13:32
              Da sie... Czy Impala albo jakis Pontiac nie mial ostatnio 305 KM
              (tak z dwa lata temu jesli sobie dobrze przypominam) na przod?
              • marekatlanta71 Re: Saab 9-5 27.07.09, 14:11
                Pamiec Cie nie myli - byl taki wynalazek. I nawet dosc rozsadne osiagi mial -
                podobno wg. testow byl to najlepiej przyspieszajacy seryjny samochod z napedem
                na przod w historii motoryzacji. Nawet Dodge Neon SRT-4 mu nie podskoczyl.
                • x-darekk-x Re: Saab 9-5 27.07.09, 19:25
                  > Pamiec Cie nie myli

tu nie potrzeba dobrej pamieci :)
                  ta impala jest caly czas w sprzedazy

model ss v8 ma 303km z napedem na przod
                  300km mialy tez cadillaki eldorado, sts, dts
        • karakalla Re: Saab 9-5 25.07.09, 10:40
          Turbosprężarka robi taki problem? To przecież w sumie tylko osprzęt, Jaguar ostatnio przecież przerobił diesla 2,7 z bardziej skomplikowanym układem, bo biturbo, na 3,0.

W sumie mocy czy momentu mu na pewno nie brak, chodziłoby tylko o rozróźnienie marketingowe - można by wtedy sprzedawać kity, że to już nie jest silnik Opla tylko nastajaszczyj Saab, a trzej najlepsi inżynierowie z Trollhattanu przez dwa tygodnie ręcznie polerują kanały dolotowe tej ekskluzywnej jednostki.
    • ballbreaker Re: Saab 9-5 24.07.09, 18:06
      ja chyba mam uraz jakis do nowoczesnej stylistyki... ostatnio pisalem juz ze to
      co zrobili z Jagiem XJ zakrawa dla mnie na herezje, a teraz mam bardzo mieszane
      wrazenia po tym Saabie, choc obecny 9-5 jesli chodzi o sylwetke straszliwie mi
      sie podoba (moze poza twarza...)
      niby odwazna kreska, ale wyglada jakby utkwila gdzies miedzy wizja tradycyjnej
      sylwetki sedana i zamaszysta kreska w stylu tego przebrazenia XJ-a. komus braklo
      odwagi?
      linia dachu, slupka c i bagaznika, bocznych szyb - wg mnie beznadziejne.
      pierwsze moje skojarzenie to byl superb.
    • x-darekk-x Re: Saab 9-5 24.07.09, 20:05
      wg mnie straszna nuda
      rownie dobrze moglaby to byc nowa camry, sonata lub inna altima
      ble
      zadnego polotu
      juz volvo wyglada bardziej wyjatkowo
      • wowo5 Re: Saab 9-5 30.07.09, 20:17
        Mi sie tez nie podoba. Juz Passat CC wyglada lepiej. Saab niestety
        przyszlosci nie ma. Coraz mniej miejsca na niszowe marki. A szkoda.
        • marekatlanta71 Re: Saab 9-5 31.07.09, 04:37
          Miejsce na niszowe marki jest, ale na niszowe. Problem jest z byciem
          sredniakiem - tego się obecnie nie da. Można być albo wielkim albo
          malenkim. A Saab jest za duży zeby być mały i za mały żeby być duży.
          • karakalla Re: Saab 9-5 31.07.09, 15:32
            Dlatego jedynym rzeczywistym ratunkiem dla Saaba byłoby przejęcie go przez jakiegoś producenta, który jest z jednej strony poważny i ma zaplecze technologiczne, a z drugiej trapią go braki pod względem reprezentacji w segmencie Premium.

Możliwi są w zasadzie tylko dwaj chyba kandydaci: jako pierwsza opcja Hyundai/KIA, jako druga - PSA. Koreańczycy mają absolutnie wszystko co potrzebne, ubranie w strój Saaba flaków z Hyundaia Genesis byłoby chyba strzałem w dziesiątkę, technika całkowicie wystarczająca, a pod lepszą marką można by chyba myśleć o sprzedaży V8 gdzieś w granicach 45 000 - 50 000 USD na rynku amerykańskim. PSA jest bardziej problematyczny, ale jakiś potencjał też jest, C6 czy 607 to przecież dobre samochody, tylko biją głową w mur z powodu braków wizerunkowych.

Tyle że w obecnej sytuacji nikt Szwedów nie zechce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka