Dodaj do ulubionych

biopaliwa - co w koncu?

29.12.03, 22:52
Macie tzw. jasnosc w temacie, kurtka na wacie? Czy od 1 stycznia rzeczywiscie
bedziemy lac do baku plynna margaryne i czy uwazacie, ze silniki w waszych
limuzynach zniosa to bez szemrania? Czy wasi mechanicy cos wam o tym mowili?
Czy sa jakiekolwiek plusy tych biopaliw, np. mniejsze zanieczyszczenie
powietrza spalinami?
Mam wrazenie, ze zapadla cisza na ten temat, ale moze sie myle.

Pozdrowienia
Roza
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: biopaliwa - co w koncu? 30.12.03, 08:44
      rozaola napisała:

> Macie tzw. jasnosc w temacie, kurtka na wacie? Czy od 1 stycznia rzeczywiscie
      > bedziemy lac do baku plynna margaryne

tak, ale nie od razu - sa jakies problemy i mimo ustawy, nie bedzie biopaliw od
      razu w dystrybutorach.

> i czy uwazacie, ze silniki w waszych
      > limuzynach zniosa to bez szemrania?

w moim silniku na pewno - kiedys nawet na mieszance dla dwusuwow jezdzilem :)
      Najgorzej biopaliwa zniosa nowoczesne diesle.

> Czy wasi mechanicy cos wam o tym mowili?
      > Czy sa jakiekolwiek plusy tych biopaliw, np. mniejsze zanieczyszczenie
      > powietrza spalinami?

Jedynym plusem jest zmniejszenie zuzycia paliw ropopochodnych - zloza sie
      wyczerpuja i biopaliwa maja byc alternatywa, nie polepszaczem. Obawiam sie
      wrecz, ze w wielu przypadkach emisja wzrosnie. Nie mam przed soba zadnych
      danych, ale chyba wzrosnie ilosc tlenkow azotu.

> Mam wrazenie, ze zapadla cisza na ten temat, ale moze sie myle.

Nie, po prostu nikt juz nic nie mowi - ustawa podpisana, klamka zapadla :(

>
      > Pozdrowienia
      > Roza
      • gin-ekolog Re: biopaliwa - co w koncu? 30.12.03, 09:35
        sherlock_holmes napisał:

> rozaola napisała:
        >
        > > Macie tzw. jasnosc w temacie, kurtka na wacie? Czy od 1 stycznia rzeczywis
        > cie
        > > bedziemy lac do baku plynna margaryne
        >
        > tak, ale nie od razu - sa jakies problemy i mimo ustawy, nie bedzie biopaliw
        od
        >
        > razu w dystrybutorach.
        >
        > > i czy uwazacie, ze silniki w waszych
        > > limuzynach zniosa to bez szemrania?
        >
        > w moim silniku na pewno - kiedys nawet na mieszance dla dwusuwow jezdzilem :)
        > Najgorzej biopaliwa zniosa nowoczesne diesle.
        >
        > > Czy wasi mechanicy cos wam o tym mowili?
        > > Czy sa jakiekolwiek plusy tych biopaliw, np. mniejsze zanieczyszczenie
        > > powietrza spalinami?
        >
        > Jedynym plusem jest zmniejszenie zuzycia paliw ropopochodnych - zloza sie
        > wyczerpuja i biopaliwa maja byc alternatywa, nie polepszaczem. Obawiam sie
        > wrecz, ze w wielu przypadkach emisja wzrosnie. Nie mam przed soba zadnych
        > danych, ale chyba wzrosnie ilosc tlenkow azotu.
        >
        > > Mam wrazenie, ze zapadla cisza na ten temat, ale moze sie myle.
        >
        > Nie, po prostu nikt juz nic nie mowi - ustawa podpisana, klamka zapadla :(
        >
        > >
        > > Pozdrowienia
        > > Roza
        >
        >
        Jeszcze nadzieja w Trybunale Konstytucyjnym,do którego zaskarżył tą ustawę
        Rzecznik Praw Obywatelskich jako że narusza ona prawo swobodnego wyboru towaru.
        Nie pozostawia mozliwości kupna normalnego paliwa,bez tego gówna omyłkowo
        nazywanego biokomponentem.
    • mejson.e5 Biopaliwa - początek końca? 30.12.03, 09:53
      W naszych bakach paliwa z domieszką tego bio pojawią się ok. połowy stycznia.
      Najpierw mają się wyczerpać zapasy normalnego paliwa.
      Nadal nie ma przepisów wykonawczych do kotroli ilości bio-domieszek, ale jest
      przepis nakazujący stosowanie takich domieszek.
      Co nam będą lali do baku to już wielka niewiadoma. Porzucę swój patriotyzm i
      zacznę tankować wyłącznie na stacjach znanych koncernów zachodnich. W Orlen
      jakoś nie wierzę, a poza tym jego polskość jest mocno wątpliwa ;-(.
      Wpływ biodomieszek na pracę silnika może być wyłącznie negatywny, na srodowisko
      na dwoje babka wróżyła - mniej ropopochodnych składników spali ale może gorszej
      jakości?
      Uwaga Sherlocka o pracy silnika na paliwie do dwusuwów jest w części prawdziwa -
      paliwo do dwusuwów zawiera olej, który choć smierdzi w spalinach, to dla
      silnika jest balsamem - nie wiem, jak dla wtryskiwaczy ;-).
      Natomiast olej rzepakowy ciężko miesza się z olejem napędowym, to samo z
      bioetanolem dodawanym do benzyn, ale tu dodatkowo wytrąca się mnóstwo wody.
      Dobrze, że LPG na razie oszczedzą...

Smacznego,
      Mejson
      • h.i.p Re: Biopaliwa - początek końca? 30.12.03, 10:21
        mejson.e5 napisał:

Porzucę swój patriotyzm i
        > zacznę tankować wyłącznie na stacjach znanych koncernów zachodnich.

hip: Sądzisz, że te koncerny będą sprzedawać paliwo bez domieszek, czy z
        dozwoloną ich ilością?
        • pap10 Re: Biopaliwa - początek końca? 30.12.03, 10:27
          Witam!

Pytanie nie do mnie, ale poniewaz mysle podobnie to tez odpowiem :)
          Mysle ze na frimowych stacjach szansa na przekrety jest po prostu mniejsza
          (potwierdzaja to badania jakosci paliwa ostatnio przeprowadzane, najmniej
          przekretow statystycznie bylo na firmowych stacjach) - wiec jest wieksze
          prawdopodobienstwo na domieszki zgodne z ustawa czyli do 5%. Do tej pory caly
          czas tankowalem na Esso, BO, Shell, StatOil i nie zamierzam tego zmieniac -
          pomoc moze nie pomoze ale tez i nie zaszkodzi jak mawiaja madrzy ludzie :)

Pozdrawiam,
          Pap
          • greenblack Re: Biopaliwa - początek końca? 30.12.03, 10:32
            pap10 napisał:

> Witam!
            >
            > Pytanie nie do mnie, ale poniewaz mysle podobnie to tez odpowiem :)
            > Mysle ze na frimowych stacjach szansa na przekrety jest po prostu mniejsza

To jest mylne myślenie w przypadku biosyfu. Biosyf jest droższy od zwykłego
            paliwa i znacznie droższy od "ulepszaczy". Nie wiem, jaki interes stacje
            miałyby w dolewaniu większej ilości biosyfu niż wymagana.
            • mejson.e5 Interes biosyfu 30.12.03, 11:16
              greenblack napisał:

"Nie wiem, jaki interes stacje miałyby w dolewaniu większej ilości biosyfu niż
              wymagana."

Taki interes, że kary za zbyt małą zawartość biosyfu są horrendalne a za zbyt
              dużą - niewielkie.
              Więc ostrożność zaleca lać dużo...

Mejson
              • rozaola Re: Interes biosyfu 30.12.03, 17:19
                To bedzie jeszcze drozej niz teraz jest?

Macie moze jakiegos linka do miejsc, w ktorych mozna poczytac cos o tych
                biopaliwach?

A co z pozytywami, nie ma ani jednego, a jesli sa to watpliwe? jezeli cala
                Europa (?) jezdzi na bio i jakos zyja, to mzoe kurcze jakies pozytywy sa?

Rzecznik Praw Obywatelskich ma racje zaskarzajac te ustawe, przeciez w
                kapitalizmie to nie do przyjecia, zeby ograniczac jednostce asortyment towaru.
                jak chce kupic szampon, to mam do wyboru kilkanascie co najmniej, a tutaj jakas
                ponura sila ma mi dyktowac, czym maja smierdziec moje spaliny? ;-)

Pozdro
                Roza
                • rafal.gtv Re: Interes biosyfu 30.12.03, 17:41
                  rozaola napisała:

> A co z pozytywami, nie ma ani jednego, a jesli sa to watpliwe? jezeli cala
                  > Europa (?) jezdzi na bio i jakos zyja, to mzoe kurcze jakies pozytywy sa?

Witam ...
                  Ja , w odróznieniu od przedmówców nie będę demonizowal zgubnego wpływu
                  biododatków na pracę silnika.... Przypuszczam , że biopaliwo wyprodukowane
                  zgodnie z założonymi parametrami nie doprowadzi do powstawania żadnych
                  patologii w stylu np. przedwczesnego zuzycia. Niewielu wie ( bo wspominanie o
                  tym jest obecnie niemile widziane...) , że nasze rafinerie od kilkunastu lat
                  wzbogacaja paliwo ( benzyny ) pochodnymi spirytusu w celu stabilizacji
                  chemicznej i wiązania wody. Czasem jest to nawet 5 % ogólnej masy paliwa...
                  Powszechnie stosowane jest to w Europie - np. w Skandynawii - jakoś nie słychac
                  o zatarciach w Volvach i Saabach.

Jeżeli sprzedawane biopaliwo nie będzie gorsze od szamba , które obecnie
                  powszechnie tankujemy - w sensie technicznym nie widzę problemu !!!!

Oczywiście nie ma to nic wspólnego z przymusowym finansowaniem chłopskiego
                  elektoratu i różnych podejrzanych firm i chmmmm - "biznesmenów".... - to jest
                  robota dla RPO i Trybunału...
                  Podobnie jak antyrynkowy przymus na stacjach...

rafal.gtv

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14687
                  • neutrum Re: Interes biosyfu 30.12.03, 23:13
                    ja tez optymistycznie na to patrze, a co innego mi pozostaje? jak mus to mus,
                    zyjemy w kapitalistycznej dupokracji, wiec trzeba sluchac woli 400 ilus tam
                    skorumpowanych gostkow w sejmie. do mnie tez przemawia argument ze jak na
                    zachodzie na tym jezdza, to chyba wiedza co robia. tamtejsza nadziana ludnosc
                    wozaca tylko w autach raczej by sobie nie dala wcisnac kitu na dluzsza mete.

pzdr

neutrum
    • kyglo Re: biopaliwa - co w koncu? 31.12.03, 16:34
      Sytuacja wygląda tak:
      -do pażdziernika '04 zawartość dodatków w ogólnej masie sprzedawanych paliw
      nie może być mniejsza niż 1,6 %,a później 2,4%;
      -dopuszcza się sprzedaż paliw o zawartości pon. 5% tych wynalazków,ale z
      oznakowanych dystrybutorów;
      -już od połowy lat 90-tych w polskich rafineriach dodawano nawet do 5%(tak
      przynajmniej wynika z wypowiedzi faciów z RG i Orlenu).
      Moim skromnym zdaniem,to o wiele większym zagrożeniem dla naszych aut nie są
      biodatki,ale cała inna "padaczka" pakowana do tej pory.Cała nadzieja w tym,że
      wejdzie w życie skuteczna kontrola jakości lub TK stwierdzi,że ustawa nie jest
      zgodna z konstytucją.
      PZDR
      • rozaola Re: biopaliwa - co w koncu? 31.12.03, 21:35
        Moim skromnym zdaniem,to o wiele większym zagrożeniem dla naszych aut nie są
        > biodatki,ale cała inna "padaczka" pakowana do tej pory.Cała nadzieja w tym,że
        > wejdzie w życie skuteczna kontrola jakości lub TK stwierdzi,że ustawa nie
        jest
        > zgodna z konstytucją

Kyglo, nie jestes konsekwentny. Piszesz, ze tew biopaliwa w sumie nie musza byc
        takie zle, a potem - ze cala nadzieje w tym, ze Trybunal Konstytucyjny ich nie
        dopusci. To co w koncu?
        Ciagle mi sie zdaje, ze nikt tak naprawde nie ma pojecia co to wszystko moze
        oznaczac. Ale jesli szczury zaczna uciekac z naszych aut, to znaczy ze bedzie
        zle :-)

Pozdrowienia sylwestrowe
        Roza
        • neutrum Re: biopaliwa - co w koncu? 31.12.03, 21:58
          rozaola napisała:

>Ale jesli szczury zaczna uciekac z naszych aut, to znaczy ze bedzie
          > zle :-)

lubie twoje poczucie humoru :)

>
          > Pozdrowienia sylwestrowe

po 21, a ty nie na sylwestrze?

pzdr i najlepsze zyczenia tez sylwestrowe

neutrum

> Roza
      • greenblack Re: biopaliwa - co w koncu? 01.01.04, 16:06
        kyglo napisał:

> -dopuszcza się sprzedaż paliw o zawartości pon. 5%

POWYŻEJ, A NIE PONIŻEJ!
    • charlie_x Re: biopaliwa - co w koncu? 31.12.03, 21:59
      ..a ja to już wstrzymałem się od zakupu nowego samochodu.Popatrzę w przyszłym
      roku jak to będzie wyglądało w praktyce.Nie zamierzam testować na nowym
      sprzęcie, a to czym teraz jeżdżę powinno wytrzymać.Jesli nawet coś padnie to
      naprawa Fiatów nie powinna mnie zrujnować.pozdr.
      • hdp Re: biopaliwa - co w koncu? - u nas tez ... 01.01.04, 12:27
        ... ale jest wybor.Od Dzisiaj 95 OKT benzyna moze miec do 5% spirytusu 96%,
        benzyna 96 OKT - 4 % spritu ,benz.98 Okt 3 % spirytusu. Na stacjach benzynowych
        jest pod dostatkiem additywow do benzyny dla starszych aut,nie jet to Pb ale
        cos innego z takim samym dzialaniem. Bio paliwa sa wazniejsze dla gospodarki
        (rolnictwo) niz dla ekologi-wfekt znikomy.Na szczescie u nas paliw sie nie
        chrzci,powod-wszystkie ew. "ulepszacze" sa wielokrotnie drozsze niz benzyna,
        nota bene spirytus tez jest drozszy od benzyny,ale dolewac musza bo tak mowi
        prawo ,sa obawy ze chandlarze paliw beda oszukiwac-dolewac mniej spritu niz
        nalezy,powodem tego jest fakt ze jest to spirytus spozywczy a alkohole mamy
        bardzo drogie,beda woleli wypic. Pzdr.
        ________________________________________________________________________________
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka