jotka13 Skarby - spis 07.10.10, 11:15 Warszawa, dom Chabrowiczów Algieria Tiaret – miejsce zamieszkania Chabrowiczów - kamieniołom - wodospad Mahdia – przecudowne targowisko Wąwóz Małp Sougeur – niezbyt udana wycieczka zakończona nabyciem kurzych wątróbek (miasto najlepiej zwiedzać w zimie, kiedy farbuje się wełnę) Algier – lotnisko, zwiedzanie Medea – wizyta u handlarza w celu sprzedania ciuchów, zakończona trzęsieniem ziemi Oran – wizyta u Sęczykowskich Andaluzy – wytworny kurort nad morzem Wspomniane: Tissemslit, Khemis Miliana – drogi, po których zabronione jest jechać (przynajmniej pierwszy raz) w nocy Larba, Zour El Ghozlane – napisy na drogowskazie Hammadia – na drodze z Algieru do Tiaretu Mostagenem – w drodze do Oranu Relizane – po drodze nad morze - spotkanie z weselem Boughozol, Larba – miejscowości pomiędzy Algierem a Wąwozem Małp Droga przez góry Atlas El Asnam – Sęczykowscy wracający z wizyty Blida Odpowiedz Link
dorka_31 Nawiedzony dom 07.10.10, 16:25 Przeczytałam z przyjemnością, ale do mapy na niewiele się zda, bo akcja w jednym miejscu się dzieje. Wspomniane było tylko, że dom jest na ul. Krasickiego, a po Chabra jeżdzili do schroniska na Okęciu (bez uszczegółowienia). Jeszcze włamywacz był z Łomianek, ale tam się akcja nie dzieje, więc chyba to odpada. Odpowiedz Link
bbbzyta Przymiarka do kosztów 07.10.10, 17:40 Format A0 może być za drogi. Poniżej link na stronkę, gdzie są orientacyjne koszty: www.qprint.com.pl/wydruki_wielkoformatowe/ Myślę, że A3 jest bardziej realny, no i wygodniejszy w operowaniu dla już starszej (niestety) pani. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Przymiarka do kosztów 07.10.10, 17:57 A może pójdziemy na całośc i kupimy taki atlas: wiadomosci.wp.pl/kat,1017099,title,Zgadnij-ile-kosztuje-kosztuje-najwiekszy-atlas-swiata,wid,12731616,wiadomosc.html?ticaid=1b051 Będziemy musieli tylko dokleić fistaszki na odpowiednich stronach. Odpowiedz Link
se_nka0 2/3 Sukcesu 08.10.10, 10:08 Warszawa. - Okęcie - Żwirki i Wigury - śmietnik na tyłach budynków - mieszkanie Ciotki Amelii Bortuń - ul.Sielecka - mieszkanie Czesia Wilczaka - ul.Sielecka - mieszkanie Stefka i Zbinia - Chmielna 106 - przedwojenne mieszkanie Pana Franciszka - Saska Kępa - Bronisława Spayerowa - mieszkanie spadkobierców - Sadyba - Bonifacego 130 - Barański - Zamojskiego 27 - Piekarska Jadwiga - Wilcza - 3p.P.Nachowska - 4p.P.Lewandowski - Żwirki i Wigury - działka nr 248. Odpowiedz Link
eulalija Re: 2/3 Sukcesu 08.10.10, 11:56 Wiesz Se_nko, dorzuciłabym jeszcze ciemne miejsce za Supersamem, składanie elementów złodziejskich (Puławska, pl.Unii Lubelskiej). Odpowiedz Link
slawek_l Re: Nawiedzony dom 27.10.10, 00:12 Dom wg książki miał przetrwać wojnę. Ma jedno piętro + strych. Jest to dom stary, budowany więc nie jako willa, tylko jako kamienica. Obejrzałem mapy lotnicze z 1945 roku i do dnia dzisiejszego jest kilka lokalizacji które wydają się prawdopodobne: - ul. Krasickiego 16 (najbardziej prawdopodobna) oraz nr. 9, 23, 36 Wg książki dzieci nie chciałyby MO podjeżdzałą pod ich dom, więc szły "parę skrzyżowań dalej" do ul. Malczewskiego. Widać, że musi być od tej uliczy jakoś oddalony. Jest też przy jakimś skrzyżowaniu. Ksiazka podaje tez informacje o siatkę z prętów, ale ten element do dnia dzisiejszego mógł nie dotrwać. Odpowiedz Link
g0p0s Krokodyl z kraju Karoliny 08.10.10, 11:14 - Mieszkanie Joanny, gdzieś na warszawskim Mokotowie /o Dolnej nic nie było/ - Ulica Marszałkowska od wylotu Sienkiewicza do pl. Dzierżyńskiego, Warszawa - Mieszkanie Alicji Hansen /w tym samym domu mieszkanie jej siostry/, również gdzieś na Mokotowie - Damski wychodek Hotelu Europejskiego, Warszawa - Komenda Milicji w Warszawie / nie wiadomo która, może na Malczewskiego/ - Mieszkanie Zbyszka Barskiego, Warszawa - Dawne biuro Joanny w Kopenhadze - Aktualna kwatera Michała w Kopenhadze - Poddasze, strych i pralnia przy placu Św. Anny, Kopenhaga - Okolice budynku prokuratury, Warszawa - Mieszkanie malarza Antoniego Barciszewskiego na drugim końcu Warszawy - Charlottelund - tor wyścigowy, Dania - Filia dawnego biura Joanny w Kopenhadze i mieszkanie, Gammel Strand w Kopenhadze - Dom Anity i Henryka Larsenów w Hvidovre, Dania - Amager - tor wyścigowy - Siedziba kopenhaskiego radio i telewizji - Komenda Policji, Dania - Hotel w Kopenhadze - Dworzec Główny w Warszawie - Pociąg Warszawa-Berlin - Dworzec w Berlinie Odpowiedz Link
doratos Re: Ślepe szczęście 08.10.10, 15:55 Obiecane znad morza(lub z niedaleka morza)ale niezmożone,lecz z radością przeczytane Ślepe szczęście: -dom Kempińskich(miejsce jak w Zwyczajnym życiu)Warszawa -rzeczka za Lublinem w lesie(niedaleko w Fajczycach Zygmunt zawiadamiał o znalezisku milicję)miejsce połowu raków i znalezienia grobu scytyjskiego księcia -antykwariat(nie podano ulicy,tam Tereska spotyka ojca Robina) -domek ojca Robina(skraj Puszczy Kampinowskiej,brak bardziej sprecyzowanego usytuowania) -mieszkanie Okrętki i sąsiadów(przeprowadzka) -administracja i wydział lokalowy w Urzędzie Dzielnicowym(bezskuteczne próby powiadomienia władz o nielegalnej rozbiórce) -szpital na Karowej(miejsce porodu sąsiadki Okrętki pani Bednarskiej) -zamek w Gnatach grafa maniaka i wynalazcy -posterunek w Gnatach i koniec. Odpowiedz Link
groha Re: Guruowa Mapa 09.10.10, 13:36 Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam w wątku sprawozdawczym ze spotkania, więc zapytam tutaj: naprawdę stanęło na zwykłych, kupowanych mapach? Naprawdę?? A mogło być tak pięknie... Dobra, dobra, już nic nie mówię, nie wtrącam się i siedzę myszowato, jak ten truś, już, już. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Guruowa Mapa 11.10.10, 10:41 Aby mapa dobrze wyglądała musi mieć z 1200 dpi, co przy dużym formacie daje gigantyczny plik. 1. Skąd takowe wziąć? 2. Jak na pececie obrobić? 3. Z wydrukiem też byłby problem. Odpowiedz Link
heniulaa Re: Guruowa Mapa 11.10.10, 18:10 Oglądałam dziś mapy w Jerozolimskich, ale jakoś do mnie nie przemówiły. Być może tylko do mnie Czy ktoś z szanownych może "rzucić okiem"? Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Guruowa Mapa 12.10.10, 08:45 Postaram się przyjrzeć tym mapom. Czy ktoś z państwa ma znajomości w jakiejś drukarni ewentualnie dostęp do sprzętu o parametrach wymienionych przez G0p0sa? Odpowiedz Link
ez-aw Re: Guruowa Mapa 12.10.10, 19:26 Zawiadamiam, ze przeczytanie książki zajmie mi trochę więcej czasu, bo jestem z dzieckiem w szpitalu i nie mam kiedy czytać. Ale zrobię spis na pewno. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Guruowa Mapa 12.10.10, 20:56 Ez-aw, spokojnie, zdrowia życzę maleństwu i Tobie! Orale, sprecyzuj. Odpowiedz Link
goonia Zbieg Okolicznosci 12.10.10, 21:46 Zbieg Okolicznosci 1. Gorny Mokotow – mieszkania wietrznej ospy, czyli mlodszej Chmielewskiej 2. Raclawicka – mieszkanie denata /Mikolaja 3. Paryz – zamieszkuje Pawel, 4. Pojednanie – posiadlosc dziadka Pawla, przy szosie na Grojec, 4km za Tarczynem 5. Dworzec Centralny – miejsce odbijania torby Mikolaja 6. Komenda Glowna Policji 7. Filtrowa – mieszkanie synowej, zwyklej 8. Kopenhaga – lotnisko 9. Birkerod – dom Alicji 10. Ogrodki dzialkowe przyRaclawickiej 11. Wilanow – dom z wiezyczka po Janie Dominiku oraz m-ce zamieszkania pierwszego bagazowego 12. Konstancin – zamieszkuje J. Dominik 13. Kopenhaga – hotel SAS 14. Kopenhaga – charlottenlund – wyscigi konne 15. Wilcza - mieszkanie ciotki, m-ce pobytu mlodszej chmiwlewskiej vel koscielnej synowej 16. Rzepin – Joanna opuszcza pociag i wynajmuje poloneza 17. Krakow – blizej niesprecyzowany adres ciotki Janusza 18. Krakow – chinska knajpa blisko Piwnicy Pod Baranami, gdzie odbyla sie stypa 19. Konstancin – dom w budowie i gazaz, miejsce ukrycia Golfa Joanny mlodszej 20. Poznanska – m-ce zamieszkania Henia Grodziaka, brata Adama – fotografika 21. Zielonka – dom Zenka od zapalek Chronologia moze nieco ucierpiala, poniewaz czytam w metrze i brakuje mi rak na papier i dlugopis. Odpowiedz Link
orale Re: Guruowa Mapa 12.10.10, 22:20 nie wypada mi precyzować, może się sama odezwie Odpowiedz Link
groha Re: Guruowa Mapa 12.10.10, 23:58 Przepraszam bardzo, a co ja tutaj robiłam od kilku postów? Sugerowałam możliwości, podsuwałam i przypominałam je delikatnie, bowiem mocniej, jako wiecznie nieobecnej na spotkaniach, absolutnie mi nie wypadało. No, to teraz też sobie poudaję, że nic nie wiem, nie rozumiem i w ogóle mnie tu nie ma, a co mi zależy. Orale, o co w ogóle chodzi?? Odpowiedz Link
kurcgalopek Re: Guruowa Mapa 13.10.10, 19:20 nic nie rozumiem w każdym razie jeśli jest możliwość techniczna i finansowa to ja jestem bardzo za, żeby mapy były drukowane, bo wiadomo że to będzie lepiej wyglądało niż przyklejanie fiszek czy innych fistaszków. Poza tym chciałam powiedzieć, że rozum mi odebrało, jak się decydowałam na Upiorny legat. To przecież odwrotność Porwania. Bohaterowie nie siedzą nawet 5 minut, tylko plączą się w tę i nazad po całym mieście. Notować nie nadążam. Do tego retrospekcja goni retrospekcję i już nie wiem, co uwzględniać, a czego nie. No ale cóż, dawno nie czytałam, chciałam sobie odświeżyć to i mam Odpowiedz Link
orale Re: Guruowa Mapa 13.10.10, 19:55 też nic nie rozumiem, ja sugeruję że wiem kto, Kocio sugeruje żebym zasugerowała kto dokłądnie, Groha sugeruje że sugerowała już wcześniej, znowu ja sugeruję że nie zrozumiałam tych sugestii, o matko z córką, musze pomyśleć nad kolejną sugestią ps. Heniula też sugerowała, że nie wspomnę o reszcie Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Guruowa Mapa 13.10.10, 22:46 Groho, ja zrozumiałam, że jesteś za drukowaniem map. Nam też, podczas dyskusji na ostatnim spotkaniu, ten pomysł bardziej się podobał, tylko, (odpowiedź na twoje, Kurcgalopku, pytanie), jak na razie nikt z nas nie widzi możliwosci technicznych wykonania drukiem mapy o pożądanej rozdzielczości. Stąd moje pytanie do tych z Szanpaństwa bardziej oblatanych w komputerach i podobnym sprzęcie - o możliwości techniczne właśnie. Odpowiedz Link
groha Re: Guruowa Mapa 13.10.10, 22:59 Kociu, bądź pochwalona! Jak dobrze, że chociaż Ty cokolwiek wyjaśniasz i coś z tego wszystkiego rozumiesz Dobra, żarty na bok. Póki co, rozumiem tylko jedno: że jednak kupowane mapy nie spełniają naszych oczekiwań, tak? Co akurat wcale mnie nie dziwi, bo Groh od lat jest maniakalnym mapowym zbieraczem, więc aktualną ofertę rynkową znamy dość dobrze, ale mniejsza z tym. Dalej nie rozumiem już nic, cholerka. Na przykład, nadal nie mam zielonego pojęcia, ile i jakie te rzeczone mapy mają w końcu być? A nie ukrywam, że właśnie od tego drobiazgu zależy, między innymi, czy mam jakieś możliwości drukowania, czy ich nie mam. Bowiem nawet w mocno zaprzyjaźnionej drukarni nie jest obojętne, czy chodzi o kilkanaście kartek formatu A4, czy też o kilkadziesiąt płacht na gigantycznego byka, wiadomo. Więc dopóki nie dowiem się na czym stanęło, to nie mogę nic deklarować, to chyba jasne, prawda? Aha, czy to, co wyżej napisałam jest wystarczająco zrozumiałe? Na pewno? Bo mogę jeszcze prościej, jakby co Odpowiedz Link
kurcgalopek Re: Guruowa Mapa 14.10.10, 01:03 Groho, a czy oprócz zaprzyjaźnionej drukarni dysponujesz też możliwością zdobycia map w wysokiej rozdzielczości (zdaje się G0p0s już o tym wspominał) i kimś, kto je potrafiłby je obrobić komputerowo? Bo to chyba jakieś gigantyczne pliki będą. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Guruowa Mapa 14.10.10, 08:57 Mapy, powtórzę, mają być 4 - Warszawa, Polska, Europa, reszta świata. Nie wiem, w jakim programie należałoby je zrobić - pilnie potrzebna komisja ds. technicznych. Zdeklarowałam się natomiast opracować 4 listy miejsc/miejscowości do zaznaczenia na tychże mapach. Groho, co do rozmiaru, to po złożeniu mapy powinny zmieścić się w okładki A4, jednak same być nieco większego rozmiaru, nie powiem Ci, ile A czy B, bo się na tym nie znam, jednak nie na tyle duże, by nie można było ich przestudiować. Czyli, podejrzewam, format zbliżony do standardowej, "kupnej" mapy składanej na szesnaścioro. Jeśli możesz, zorientuj się w swych możliwościach drukarskich, to byłby już spory krok naprzód. Aktualną listę książek do wzięcia powieszę wieczorem. Odpowiedz Link
groha Re: Guruowa Mapa 14.10.10, 13:51 OK. To może jednak zacznijmy po kolei: najpierw zbierzmy materiały do końca, a potem zobaczymy, co z tego da się zrobić. Odwrotnie raczej może być trudno. Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Guruowa Mapa 14.10.10, 14:42 Zgubiłam Trupa. Był i nie ma. Niedawno go czytałam, a od wczoraj nie mogę znaleźć. Rodzina się nie przyznaje. No był Trup i nie ma, a mieszkanie posprzątane. Jak tak dalej pójdzie będę musiała oddać Trupa komuś innemu do sporządzenia, bo bez własnego egzemplarza ciężko spis zrobić. Będę informować na bieżąco. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Guruowa Mapa 15.10.10, 12:05 > Zgubiłam Trupa. Był i nie ma. Niedawno go czytałam, a od wczoraj nie mogę znaleźć. Daj ogłoszenie w gazecie w dziale zgubiono/znaleziono, ja cię błagam! Odpowiedz Link
ewcia-1980 Tajemnica spis 15.10.10, 11:19 Spis miejsc " Tajemnica" 1,Mieszkanie Joanny-3-cie piętro , 2.mieszkanie Zosi, 3, Sklep jubilerski w Alejach Jerozolimskich, 4,Praga, 5,Stare miasto-pani Krysiakowa, 6,poczta w Warszawie, 7,kawiarnia "mozaika", 8,Róg ul. Czerniakowskiej, 9,Plac Trzech Krzyży, 10, Aleja Sobieskiego, 11,ul. Czarnomorska, 12,ul. Dworkowa, 13, mieszkanie Gucia 6 piętro, 14 mieszkanie Tadeusza na Grochowie, 15,Szpital Przemienienie Pańskie, 16,Wyścigi w stronę Okęcia, 17, Lot samolotem nad Montrealem, 18,Trójkąt bermudzki, 19,rejs po Bałtyku, 20,Kopenhaga, 21,byłe NRD, 22,Grand Hotel, 23,Mariot, 24,ul. Hoża 3-cie pietro Żoliborz, 25, ul. Wspólna, 26,ul. Wieniawskiego, 27,ul. Rakowiecka, 28,ul. Braci Pilatich2/2 Mokotów, 29,Saska Kępa ul. Walecznych 5, 30,ul. Madalińskiego, 31,ul. Nowatorska, 32,plac Wilsona, 33, Środmieście, 34,ul. Próżna, 35,ul. Marszałkowska, 36,Truskawie, 37,ul. Piaseczyńska, 38, Ul. Idzikowskiego, 39,ul. Bonifacego, 40,Gocławek, 41,Bory Tucholskie Wspomnienia to Tiviola oraz zaplecze nowego świata. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Aktualizacja 15.10.10, 12:36 Dziękuję za szczegółowe dane. Merytorycznie mamy z górki, proszę państwa: oto, co jest do wzięcia: Jeden kierunek ruchu Złota mucha Trudny trup Krętka Blada Rzeź bezkręgowców A danych z poniższych pozycji jeszcze brak, ale ponieważ tu już są chętni, więc na pewno już niedługo, już za momencik...: 1. Klin – Ewa9717 2. Wszyscy jesteśmy podejrzani – Ewa9717 3. Upiorny legat - Kurcgalopek 4. Wszelki wypadek - Konopika 5. Drugi wątek - Eulalija 6. Pafnucy - Woloduch 7. Lądowanie w Garwolinie - Bzzyta 8. Duża polka – Duża Polka 9. Dwie głowy i jedna noga - Gabrielle 10. Harpie – Stara Gropa 11. Najstarsza prawnuczka - Minerwa 12. Depozyt – Ez-aw 13. Przeklęta bariera - Dzidka 14. Pech - Balamuk 15. Babski motyw - Tereska 16. Las Pafnucego - Woloduch 17. Zapalniczka - Dorka 18. Porwanie – Szkorbut-Lumbago 19. Byczki w pomidorach – G0p0s Miłej lektury. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Aktualizacja 15.10.10, 12:47 kocio_pierzaczek napisała: > Dziękuję za szczegółowe dane. Merytorycznie mamy z górki, proszę państwa: oto, > co jest do wzięcia: > > Jeden kierunek ruchu > Złota mucha > Trudny trup > Krętka Blada > Rzeź bezkręgowców Czy ja dobrze pamiętam, że Migos zobowiązał sie wziąć wszystkie ksiązki, jakie zostaną po 10 października? > > A danych z poniższych pozycji jeszcze brak, ale ponieważ tu już są chętni, więc > na pewno już niedługo, już za momencik...: > 10. Harpie – Stara Gropa Jak to brak? forum.gazeta.pl/forum/w,14722,116882753,117163448,Re_Harpie.html Żądam satysfakcji. Odpowiedz Link
eulalija Re: Aktualizacja 15.10.10, 12:50 Melduję, że Drugi wątek już przeczytany jakiś czas temu, na kartce wszystko wynotowane, poprawiam się jeszcze w temacie Bocznych dróg, nieco po macoszemu pierwotnie potraktowanemu, już za parę dni, za dni parę ... Odpowiedz Link
g0p0s Byczki w pomidorach 15.10.10, 12:59 Birkerod "o" powinno być przekreślone, ale coś mi nie wychodzi. Było wyżej, ale co tam, mogę się powtórzyć. Uzupełniając: dom Alicji i okoliczne atrakcje turystyczne z jeziorem. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: trudny trup 15.10.10, 20:59 > Żądam satysfakcji. Zwracam honor. Ślepowron jestem. Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: trudny trup 16.10.10, 12:16 Ja nie wiem czy powinnam się odzywać, ale porwanie takoż zrobione i opisane już zostało. Mam zalinkować? Zasadniczo zgłaszałam też akces na trudnego trupa, ale skoro mnie się zgubił to nie będę sobie tutaj rościć jakiś praw. Popatrzę, może znajdę dla siebie coś innego Odpowiedz Link
ewcia-1980 Re: trudny trup 16.10.10, 14:08 Ja zgłosiłam, że mogę wypisać miejscowości z trudnego trupa bo właśnie zaczęłam go czytać tym bardziej po twoim wpisie szkorbut-lumbago o tym, że zaginęła ci książka, nie chciałam wprowadzać żadnych przykrych sytuacji i przepraszam Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: trudny trup 16.10.10, 20:00 No coś Ty. Napisałam, że zgubiłam książkę dając w ten sposób sygnał właściwie przez Ciebie odebrany . Także miłej lektury. Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Aktualizacja 16.10.10, 21:07 Jak nikt nie będzie chętny to ja bym mogła tych bezkręgowców, tyle że na razie jeszcze w trakcie Zapalniczki jestem, więc się nie wyrywam... Odpowiedz Link
tutul Re: Aktualizacja 17.10.10, 08:00 No,ja tych bezkręgowców czytam.Trudne,ale moze mi sie uda coś z tego wydłubać Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Aktualizacja 17.10.10, 08:26 Weszła mi dziś w ręce ,, Krętka blada,, - widzę, że jest wakat, więc czytając będę robiła notatki.Jeśli nikt nie opracowuje, to będzie jak znalazł Odpowiedz Link
ez-aw Depozyt 17.10.10, 17:32 Wkleiłam w innym wątku. Ale dokładne adresy są tylko dwa Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Depozyt 17.10.10, 22:04 Kocio napisała przy spisie kto_już_co_czyta, przy haśle Duża polka - Duża Polka A to przecież papuga to czyta, a nie Duża Polka Uśmiałam się serdecznie i myślę tak: a może to sugestia lub palec Boży (a konkretnie, to Kociowy), żeby zmienić nicka? Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Depozyt 18.10.10, 11:19 Papuniu, no jasne, że nie sugeruję zmiany nicka! Dorko, dzięki za propozycję, ale skoro Tutul już czyta bezkręgowców, to może niech i spis ona zrobi - Tutul, spróbujesz? Senko, leć z krętką. Do wzięcia zostały już tylko dwie pozycje: Jeden kierunek ruchu Złota mucha Odpowiedz Link
ez-aw Nigdzie nie widze 18.10.10, 21:21 tego wątku w który wkleiłam dane do mapy z Depozytu. Czy mam tu wkleić jeszcze raz? Odpowiedz Link
se_nka0 Krętka Blada 18.10.10, 21:46 - Za Strugą - patrol drogówki - za Radzyminem - wypadek Waldemara Wierzbińskiego W - wa : Mokotów - Sielecka -mieszkanie kapr.Roberta Górskiego Parking przed domem Joanny Stawy za Wilanowem przy Vogla Partyzantów - prok.Czysty Saska Kępa - willa Teodora Buczyńskiego Dworzec Centralny i : Mokotowska Plac Zbawiciela Marszałkowska Żurawia Krucza Nowogrodzka Nałęczowska Królowej Marysieńki Sobieskiego Belwederska Aleje Ujazdowskie Plac trzech Krzyży Aleje Jerozolimskie most Poniatowskiego Rondo Waszyngtona Saska Kępa ! - willa p.Teodora Kraków -( Martusia i Ewa May) Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Krętka Blada 19.10.10, 08:36 Ez-aw, uprzejmie proszę o doklejenie spisu tutaj, niech wszystko będzie w tak zwanej za przeproszeniem kupie. Senko, dzięki za spis. Już leci on do rejestru głównego. Nikt nie chce Złotej muchy ani Skody? Odpowiedz Link
ez-aw Depozyt 19.10.10, 08:44 Szpital w Płońsku (wypadek pod Płońskiem, nie podano dokładnej miejscowości Dawna Pętla autobusowa w okolicach Statkowskiego (przekazanie teczki Chlupowi) Szpital w Warszawie w którym leżał Karpiowski (nie określony dokładniej) Mieszkanie Karpiowskich Warszawa Dom Chlupów - W-wa Siekierki, ul. Korzenna 16 Kawiarnia - Plac na Rozdrożu Domek w Falenicy - mieszkanie rodziny Tadzia Przystanek autobusowy koło domu Chlupów - pierwsze spotkanie Bogusi i Bożenki Wymienione, ale bez akcji: Amsterdam - mieszka wspólnik Kazio Restner Szczecin - mieszkanie Bubla Kraków - delegacja Krystyny Olsztyn - delegacja Karpiowskiego Politechnika Warszawska (plac Politechniki 1 ) - uczelnia Elżbiety Szpital w którym pracowała p.Bogusia Odpowiedz Link
eulalija Drugi wątek - spis 19.10.10, 14:05 - mieszkanie Joanny – nie pada nazwa Dolna, - mieszkanie majora Janusza Borowickiego – na tym samym piętrze, - Willowa, III piętro – mieszkanie Emilii Najmowej, ofiary młotka, - Willowa, III piętro - mieszkanie Joli Rybińskiej, dziewczynki, która podglądała, - Krasickiego – z opowiadania Joanny, zadatkowane mieszkanie, - Batuty – z opowiadania Joanny, mieszkanie gorsze za te same pieniądze, - komenda policji – przesłuchanie u Tyrańskiego, - Graniczna 4 – mieszkanie nauczycielki Kasi Piaskowskiej, przebywającej w USA pani Jarzębskiej, - Konstancin – dom pod opieką krewkiego mężczyzny, - Konstancin – willa po pradziadku Kasi, klinika weterynaryjna, - Rybienko – willa po pradziadku Kasi, - Willowa – strych, użytkowany przez Kasię, zwiedzany przez Joannę i zamieszkiwany przez chwilę przez Sroczka, - Filtrowa – mieszkanie babci Kasi, sprzedane za wielkie pieniądze, - Filtrowa – mieszkanie przyjaciółki babci Kasi, pani Biernackiej, - Groszowicka, Grochów – z opowiadania Henia, dwie kamienice po pradziadku Kasi, - Jeziorko Czerniakowskie – płynny świadek zbrodni Rajczyka wydedukowany z opowiadania pani Właduchny i wścibskiego smarkacza, - Wyścigi – skoro Joanna to pewnikiem trybuna, kasy, ewentualnie padok, - kawiarnia Mozaika, Puławska – Kasia odciągała obstawę, - obskurna budowla na Dolnym Mokotowie, III piętro – mieszkanie Romana Bruzdy czasowo przebywającego na państwowym wikcie, wizytowane przez Henia, - szosa do Lasek – willa straszak w budowie, - Ochota, parter – mieszkanie chudej rudej zaniedbującej chwilowo obowiązki zawodowe, gdzie chował się Sroczek, - szosa do Lasek - barak przy willi straszaku, - Różana – genialny ślusarz. Odpowiedz Link
eulalija Boczne drogi - spis wersja A i B:) 19.10.10, 14:09 Wersja A pierwotna, niżej już zamieszczona: Warszawa, Modlin, Malbork, Oliwa, Sopot, Władysławowo, Mielno, Ustka, Kołobrzeg, Międzyzdroje, Pyrzyce, Świebodzice, Cieszyn, Racibórz, Głubczyce, Nysa, Paczków, Stary Paczków, Polanica, Wambierzyce, Kudowa (Zdrój), Czermna, Masyw Szczelinca, Pasterka, Radków, Batorów, Kłodzko, Prudnik, Racibórz, Zebrzydowice, Wisła, Dębowina, Kamieniec, Otmuchów, Prudnik, Góra Kłodzka, Ustroń, Pruchna, Bąków, Drogomyśl, Siedlce, Garwolin, Tończa, Warszawa. Wersja B poprawiona: - mieszkanie Joanny – nazwa ulicy nie pada, - warszawskie lotnisko Okęcie – przyloty, - mieszkanie Lucyny – 3 minuty jazdy autobusem od lotniska, - mieszkanie mamusi Joanny – nazwa ulicy nie pada, - Tończa – wieś dziadków sióstr, opowiadanie o wołoduchu, - Paplinek – wieś skąpej baby, - Modlin – na trasie podróży, - Mława – na trasie podróży, - Iława – okolice do kucania, - Malbork – zamek, - Oliwa – przepraszanie dyrektora za zamieszanie, - Sopot – poddasze w pensjonacie - Sopot – plaża i zatoka nie do użytku, - Władysławowo – plaża, pensjonat Solmare, - Ustka – zamiana pasty do podłogi na Soir de Paris, - Kołobrzeg – znajomy filatelista polecający zakład fotograficzny, - Międzyzdroje, Pyrzyce, Lubiatowo – prawdopodobnie trasa do Świebodzic, - Świebodzice – pepchełka w portierni na Partyzantów 16, Liliowa 2 w prawo od Armii Czerwonej – wieża trzech króli (Władysław, Zygmun, Stefan), - Cieszyn – mieszkanie Lilki, pokój gościnny fabryki Olza, - Racibórz, Głubczyce – na trasie przejazdu do Nysy, - Nysa, - Jezioro Otmuchowskie – wiadukt na trasie z Nysy do Polanicy, - Polanica, - Paczków, Wambierzyce, Kudowa – boczne drogi, - Góry Stołowe z lasami pełnymi wążów i żmij, - Masyw Szczelińca – 665 stopni, - Pasterka, Karłów, Radków, Batorów – bardzo boczne drogi Teresy, - Kłodzko – komenda milicji, rozmowa z z-cą komendanta, - camping nad jeziorem Otmuchowskim – napad na złoczyńcę deską, - Racibórz – stacja obsługi samochodów, dzika plaża nad Odrą pod miastem do moczenia odcisków, - Zebrzydowice – dworzec kolejowy, facet z informacją o Teresie, - Wisła – poszukiwania dziennikarza do zakamuflowanego ogłoszenia, - Cieszyn – wodospad nad Olzą, - Cieszyn – Cygański Lasek, skarpa cioci Jadzi, - Cieszyn – komenda milicji z akcją mamusi, - Dębowina – gospoda ludowa, w której Teresa się posilała, - Kamieniec, Prudnik – boczne drogi Teresy, - Góra Kłodzka – szopa zdewastowana przez Teresę, - Ustronie (Ustroń?) – ustalenie tożsamości Edyty przez Joannę bez kastanietów i kierpców na obcasiku, - Pruchna – okolice, stawy rybne z karpiami, - Garwolin, Siedlce, Węgrów – przejazd do Tończy. Odpowiedz Link
tutul Re: Guruowa Mapa 19.10.10, 15:05 Rzeź bezkręgowców-spis *Bistro w Paryżu - rozmowa z Lalką Warszawa *podjazd do cudzego domu 4 km od własnej bramy * Dom Joanny -kilka rozmów telefonicznych na temat *Wydawnictwo "Gratis" * Dom Joanny -działalność telefoniczna * Bank przy Rondzie * ul.Narbutta,tuż za Wiśniową *dom Joanny- rozmowy telefoniczne * Mieszkanie na Czeczota - wscibska sąsiadka *Dom Joanny Telewizja ul Woronicza -relacja Magdy,następy trup *Ul Kubusia Puchatka Vel Warecka 6/8 m 29 * dom Joanny -spotkanie z Górskim -rozmowa z Siedlakiem -wizyta Magdy -Górski -Lalka *Magda w Telewizji i posrednio Piotruś Pan * Dom Joanny -dziennikarz Adam Ostrowski * Kraków -Alchemia *Dom Joanny -rozmowa z Martusią - wizyta Górskiego * Ul.Czeczota - wizyta u p.Wiśniewskiej *TV na Woronicza - relacja Magdy z poczynań kom.Lipowicza * Kawiarenka w Wilanowie - spotkanie z Henrykiem Wierzbickim * Spotkanie na Czeczota *Dom Joanny - wizyta p.Tadeusza - wizyta Górskiego * Busko zdrój - informacje Jaźgiełły * Ul Czeczota - u p. Wiśniewskiej * Mieszkanie mamusi Piotr Petera * Dom Joanny -spotkanie Magdy,Ostrowskiego,Piotrusia Pana,mec Wierzbickiego -wyjaśnienie afery - wizyta Lalki -przesłuchanie taśm od Górskiego Nie wiem,czy wszystko uwzględniłam Właściwie cała,z małymi przerywnikami, akcja toczy się w domu Joanny. Odpowiedz Link
goonia Kociu!!! Zglosilam sie juz do Muchy 19.10.10, 18:38 ale mozesz oddac jak beda inni chetni. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Kociu!!! Zglosilam sie juz do Muchy 19.10.10, 20:29 Bierz! Kto chce być piękny i gładki oraz weźmie ostatki, czyli skodę? Odpowiedz Link
eulalija Re: Kociu!!! Zglosilam sie juz do Muchy 19.10.10, 23:21 To najpiększy i najgładszy będzie Twój Migos, bo dawno temu obiecał, że co się ostanie po 15-tym (chyba, a może po 20-tym?) to On osobiście na klatę birze. Kociu, liwiduj listę wolnych, bo Ci na Migosie czubki wyrosną) Odpowiedz Link
ez-aw Re: Kociu!!! Zglosilam sie juz do Muchy 20.10.10, 10:33 Jeśli dobrze pamiętam, to Migos deklarował, że bierze wszystko co zastanie po 10 Odpowiedz Link
tutul Re: Kociu!!! Zglosilam sie juz do Muchy 20.10.10, 20:21 To w końcu kto tą muchę opisuje? Odpowiedz Link
goonia Re: Kociu!!! Zglosilam sie juz do Muchy 20.10.10, 21:33 Niby ja, ale jak chcesz, to bierz. ja najwczesniej za tydzien moge zaczac. Skoda jest do wziecia, czyli jeden kierunek ruchu. Odpowiedz Link
gabrielle Dwie głowy i jedna noga 20.10.10, 21:44 Europa: Łódź - wypadek z Heleną Wystrasz, dokładniej pod Łodzią Bolesławiec - hotel Zgorzelec - przejście graniczne, latała z kartą w te i we wte Stuttgart-Korntal - hotel, znajoma dziewczyna, alarm włączony lub nie Paryż - Grzegorz Grójec - kościół Konstancin - willa kumpla Grzegorza, knajpa, gdzie widziano Miziutka Warszawa mieszkanie Joanny Wydział Zabójstw Komendy Głównej Policji Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Dwie głowy i jedna noga 20.10.10, 23:09 Ja chciałam powiedziec, że mimo zawirowań zdrowotnych (a może właśnie dzięki nim? Bo czasu więcej) DP się czyta. Nawet mi dobrze robi na psychę, bo zadanie mam, sprężyć się trzeba, a nie głupoty sobie wyobrażać. Hm. Który to już raz Gurua ratuje mi zdrowie psychiczne Odpowiedz Link
salam_ji Re: Dwie głowy i jedna noga 21.10.10, 22:13 Czy ktoś muchę lub skodę już czyta? Bo jak nie to ja mogę. Wcześniej mało czasowa byłam i sie nie zgłaszałam. Chyba , ze cóś innego jeszcze zostało bezpańskie? Odpowiedz Link
tutul Mucha,czy może być tak? 22.10.10, 06:47 Mucha spis Retrospekcja: *Piaski na Mierzei-dom Waldemara *Krynica Morska *Warszawa-Mieszkanie Joanny *Hoża 36 m 27- prawdopodobne mieszkanie Orzesznika *pracownie bursztyniarzy-4 szt w miejscach niesprecyzownych 17 lat po pierwszej wizycie *Piaski-plaża i dom Waldemara *Gdańsk-Długi Targ,pracownia p.Rzeczyckiego *Warszawa: -Ul.Huculska -Pl.Na rozdrożu-kawiarnia -Wspólna-pracownia p.Szczątka -mieszkanie Joanny- -willa Orzesznika -Złota63m17-mieszkanie Frania,Hindus,zwłoki -Komenda policji-miejsce nie sprecyzowane,prawdopodobnie Stołeczna -"czworaki" za Fortem Mokotowskim-mieszkanie Idusi,złota mucha -mieszkanie Joanny-przegląd akt,zakończenie śledztwa w Warszawie Tropami wymarzeńca: *Warszawa *Gdańsk-Wrzeszcz ul. Topolowa8 *Krynica Morska-pensjonat Perkoz *Piaski-dom Marysi Piotrowskiej.Wyjaśnienie afery złotej muchy Jeśli coś trzeba poprawić,proszę o korektę)) Odpowiedz Link
g0p0s Re: Mucha,czy może być tak? 22.10.10, 13:09 Dawno nie czytałem, ale czy tam jest jakaś akcja, czy tylko opowiadanie (w tym listowne) o akcji? Odpowiedz Link
salam_ji Re: Mucha,czy może być tak? 22.10.10, 21:12 Też dawno nie czytałam ale chętnie sobie przypomnę. W niedzielę bedzie spis Odpowiedz Link
tutul Re: Mucha,czy może być tak? 23.10.10, 08:02 Wydaje mi się,że opowiadanie.Przekartkowałam ponownie zeby sprawdzić.Ale moze sie myle. Najlepiej nie pytaj,tylko napisz,co jest nie tak.Jeśli wszystko,to jest jeszcze troche czasu g0p0s napisał: > Dawno nie czytałem, ale czy tam jest jakaś akcja, czy tylko opowiadanie (w tym > listowne) o akcji? Odpowiedz Link
g0p0s Kwikwoprokoko 23.10.10, 17:02 Ja pisałem o Jednym kierunku ruchu. Tam żywej akcji nie ma. Może poloniści coś nam podpowiedzą? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Kwikwoprokoko 25.10.10, 11:16 1. "Klin" Warszawa: -mieszkanie Joanny na dolnym Mokotowie -Wydział Architektury Dzielnicowej Rady Narodowej -DBOR -biuro meldunkowe -miejsce przed rozgłośnią PR, a potem kurs taksówką po Warszawie, m.in.: Świętojańska, Rynek, pl. Zamkowy, Zapiecek, pl. Warecki, hotel "Warszawa"... -komenda dzielnicowa MO, chyba mokotowska -kawiarnia na rogu Marszałkowskiej i Królewskiej -parter "Bristolu" -skrzyżowanie Nowego Światu i Świętokrzyskiej -Rada Narodowa (chyba na Woli) -Instytut Spraw Międzynarodowych (Janka, telefon) -pokoje tajemniczych panów z biurkami, diabli wiedzą gdzie -ławka w parku Dreszera Poza tym mówi się o mieszkaniu Haliny, pokoju 336 w hotelu "Warszawa", al. Lotników, mieszkaniu klina w Śródmieściu i klinowego sobowtóra na Starówce, o szalecie na Wareckiej, delegacji klina gdzieś w ciepłe kraje urlopy Joanny i klina - gdzieś 2."Wszyscy jesteśmy podejrzani" Warszawa: -Wielobranżowa Pracownia Projektowa ze szczególnym uwzględnieniem: sali konferencyjnej, damskiego wychodka, balkonu z wonnie nadzianym wazonem, gabinetu przesłuchań, widoku na ambulatorium, gdzie pracowała piękna Zosia, i miejsca za stołem Witolda, gdzie lubił pojawiać się diabeł -mieszkanie Joanny, nadal na dolnym Mokotowie - kawiarnia w hotelu "Europejskim" -"Kamieniołomy", gdzie Joanna tanecznie kolaborowała z demonicznym prokuratorem -barak na stoku Cytadeli - czytanie powieści Poza tym mówi się o: - różnych miejscach w Warszawie i poza nią, gdzie miała się toczyć akcja powieści, której Joanna nie napisała -Żoliborzu, gdzie na pl. Wilsona po prawej kupowano pasztet w tubach -basenie i Wiśle, gdzie Witek był widywany bez odzienia (acz nie jako nagista), co pozwalało stwierdzić, że figurę ( w przeciwieństwie do charakteru) ma taką, że klękajcie narody -wizji domu nieboszczyka Stolarka, ze szczególnym uwzględnieniem łazienki i klozetu -KOPI Odpowiedz Link
grazyna10 Czy zostalo jeszcze cos? 27.10.10, 17:32 Pogubilam sie co kto opracowuje. Jak jest jeszcze cos wolnego to ja chetnie sie tym zajme. Do dyspozycji mam wszystkie ksiazki (no prawie, bez Pafnucego) wiec nie bedzie problemu. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Czy zostalo jeszcze cos? 27.10.10, 19:47 Grażyno, malutko się spóźniłaś, ostatnio poszła skoda. Ale nie przejmuj się, już przecież wymyślamy kolejne przedsięwzięcia. Bywaj częściej i baw się dobrze razem z nami. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek czekam na spisy poniższych 27.10.10, 19:59 Od siebie i od was. 1. Szajka bez końca - Kizuk 2. Wszelki wypadek - Konopika 3. Jeden kierunek ruchu 4. Pafnucy - Woloduch 5. Lądowanie w Garwolinie - Bzzyta 6. Duża polka – Duża Polka 7. Wielki Diament - Kocio 8. Najstarsza prawnuczka - Minerwa 9. Przeklęta bariera - Dzidka 10. Trudny trup – ewcia1980 11. Pech - Balamuk 12. Babski motyw - Tereska 13. Las Pafnucego - Woloduch 14. Krętka blada – Se_nka0 15. Zapalniczka - Dorka 16. Byczki w pomidorach – G0p0s Odpowiedz Link
salam_ji Jeden Kierunek ruchu 28.10.10, 09:12 - Warsztat samochodowy, - Motozbyt, - dom w lesie, - Dworzec Centralny, - składnica makulatury, - daleko za Wałem Miedzeszyńskim (myta była Skoda) - parking przed Teatrem Wielkim, - brydż na Górnośląskiej, - brzegi Wisły, - Żoliborz, - Wola, - „jakiś dworzec” (w sensie nie centralny” - Gdynia, - ciotka z Kanady wraca Batorym, - Praga albo Żerań (Skoda nie wiedziała dokładnie) - Al. Niepodległości w stronę T. Chałubińskiego, róg Koszykowej, - ekipa z Mielca (przyjechała naprawiać Mikrusa) - Domki fińskie na Wawelskiej, - Białowieża (środek puszczy, skrzynia biegów Mikrusa wysiadła) - Jeziorko daleko za Grochowem, - Gdynia port, - Przed Elblągiem (zaczęło padać) - Między Elblągiem a Pasłękiem, - W pobliżu Mławy, - garaż Kwiatkowskiego, - Zjazd w Bratysławie (gdzie Właściciel pojechał sam), - Paryż (gdzie Kobieta Właściciela pojechała sama), - droga ze Śródmieścia na Mokotów, - Domy Towarowe na Woli i Grochowie, - Aleje Ujazdowskie w pobliżu Bagateli, - Aleja Sobieskiego, - obok Promenady, - Belwederska, - Biuro na Królewskiej, - Wyjazd do Sopotu, - Lublin, - Bory Tucholskie (paryje), - sopocki parking z widokiem na morze, - Róg Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej, - Gdańsk, - przystań rybacka, - Bydgoszcz, - Tuchola, - ‘głupie góry’gdzie Właściciel pojechał sam), - Ochota, - Grójec (urząd), - droga przez Mszczonów, - Francja (skąd przywieźli Simcę), - działka Barbary i jej męża w miejscowości niedaleko Wwy, gdzie Pałac robi za hotel (miejsce ważne gdyż tam pawie obsrały Simcę- he, he, he,- Skoda miala satysfakcję), - Wrocław (gdzie Właściciel pojechał sam pociągiem), - Płock, (gdzie Właściciel pojechał sam pociągiem, a Skoda stała w garażu Kwiatkowskiego), - gdzieś pomiędzy Sochaczewem a Łodzią rozbiła się Skoda. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Jeden Kierunek ruchu 28.10.10, 09:45 Kocio... Krętka Blada zapodana 18.X. Wykreśl z czarnej listy Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Duża Polka 28.10.10, 11:31 Wprawdzie ja nadal w spisie pod nr 6 funkcjonuję jako Duża Polka, ale jako papuga przekazuję spis "Duża Polka": 1) Krynica Morska - miejsce akcji, Joanna spędza tam urlop na prośbę Bodzia 2) Warszawa, willa na Sadybie - mieszkanie Gawła 3) Nowy Dwór Gdański - szpital, w którym badano zwłoki Gawła 4) pensjonat "Pelikan" w Krynicy Morskiej - tam mieszkał Gaweł, miejsce śledztwa prowadzonego przez Joannę 5) Mołdzie pod Ełkiem - wymyślone przez Bodzia na użytek Zygmusia miejsce pogrzebu 6) "u Plastyków" w Krynicy Morskiej - tam mieszkał boss 7) Piaski - Bodzio jeździł "do" i "z", żeby uniknąć spotkania z przestępcami; miejsce konspiracyjnych spotkań z Joanną 8) "Mierzeja" w Krynicy Morskiej - Joanna je obiad z Jackiem 9) Krynica - Leśniczówka - miejsce zbrodni (śmierć Szmagiera); miejsce spotkań Joanny z Bodziem; wskazane przez przestępców miejsce "pracy" Bodzia; finał akcji 10) Bryzgiel - wieś pod Wigrami, miejsce zamieszkania "trzeciego" rybaka 11) "Muszelka" w Krynicy Morskiej - kawiarnia 12) "Albatros" w Krynicy Morskiej - pensjonat, pod którym doszło do awantury mającej znaczący wpływ na zwrot akcji Odpowiedz Link
g0p0s Re: czekam na spisy poniższych 28.10.10, 11:31 Tymi byczkami to ja zaraz cisnę! Mają być w puszce, czy luzem? Dwa razy pisałem, dwa razy. Ale poniewż nie uważam przysłów za mądrość, to trzeci raz nie napiszę. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: czekam na spisy poniższych 28.10.10, 12:37 1. Szajka bez końca - Kizuk 2. Wszelki wypadek - Konopika 3. Pafnucy - Woloduch 4. Lądowanie w Garwolinie - Bzzyta 5. Duża polka – Duża Polka 6. Wielki Diament - Kocio 7. Najstarsza prawnuczka - Minerwa 8. Przeklęta bariera - Dzidka 9. Trudny trup – ewcia1980 11. Pech - Balamuk 12. Babski motyw - Tereska 13. Las Pafnucego - Woloduch 14. Zapalniczka - Dorka Oraz, ponieważ zaczęłam opracowanie legend do map - pytania mam: Pojawiają się lokalizacje, zwłaszcza w większych miastach, typu "kiosk gdzieś", "bistro gdzieś", "ławka gdzieś" - pominąć chyba, bo jeśli nie pojawia się ani nazwa, ani lokalizacja, to nijak się tego na mapie zaznaczyć nie da, a punktów skonkretyzowanych też mamy multum. Po drugie - często jest trasa jazdy samochodem, np. taksówką, ale jeśli po drodze nie następuje znaczący zwrot akcji i tylko mamy opis długawej trasy np. przez centrum Wawy - co z tym, waszym zdaniem? Po trzecie, padają nazwy instytucji dawno już nieistniejących i raczej niższego szczebla - co z takim fantem? Pomożecie?... Odpowiedz Link
eulalija Re: czekam na spisy poniższych 28.10.10, 13:23 Duża Papuga, a nie, przepraszam, Polka Papuga już jest Niesprecyzowane moim zdaniem won, to samo z przejazdami, chyba że to wylot Sienkiewicza Co do instytucji ... czy ja wiem, jeśli coś ważnego się dzieje dla akcji to może zostawić, przykładowo bank w Al.Jerozolimskich z Krowy niebiańskiej gdzie bohaterka parkowała i zamarła. Odpowiedz Link
dorka_31 Re: czekam na spisy poniższych 28.10.10, 13:45 Jeśli jakiejś lokalizacji określić się nie da, to chyba trudno, nie da się i już, trzeba dać sobie spokój. Ale co się da, to bym zaznaczała. Jeśli jazda po mieście jest częścią akcji to można by chyba zaznaczyć. Jeśli nie jest istotna, bo tylko ktoś tam się przemieszcza i nic się nie dzieje to pominąć. Instytucje, które nie istnieją... hmm... jeśli wiadomo gdzie one były i coś tam sie wydarzyło to można by oznaczyć miejsce, gdzie to było (z dopiskiem, że już nie istnieje). Tyle mojego. "Zapalniczkę" już wykańczam i lada moment zamieszczę spis Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: czekam na spisy poniższych 28.10.10, 14:44 Dziękuję za mądre sugestie. Wracam do pracy. Odpowiedz Link
ewcia-1980 trudny trup spis 29.10.10, 11:40 Trudny trup Mieszkanie Joanny Hotel Mariot Ul. Bluszczańska -pożar ul. Woronicza - telewizja Kraków - praca Martusi ul. Czerniakowska- automat telefoniczny z której dzwoniła Martusia z donosem. komenda policji w Pałacu Mostowskich kasyno w Grandzie kasyno w Mariocie Wspomniane miejsca gdzie przejeżdżali bohaterowie: ul. bartycka dojazd do pożaru ul. siekierki pobyt Joanny w Auchanie podróż Martusi pociągiem do Krakowa przez Skarżysko Kamienna-Gąsawy Rządowe- Radom, wizyta Bartka w Szczecinie Kopenhaga , Amager - Anita Wspomnienia Joanny: Paryż, wyścigi, sąd, kolektura toto-lotka na ul. Chełminskiej Odpowiedz Link
salam_ji Re: trudny trup spis 29.10.10, 13:33 W związku z rozlicznymi wątpliwośiami czy Skoda ma akcję czy jej nie ma, postanowiłam zmienić spis dodając, bądź ujmując miejsca. Zostawilam konkrety, czyli adresy ulic, dodalam komentarze w jakim stopniu są one istotne dla "akcji" - Dworzec Centralny,(to tam Skoda wyjeżdżała po Właściciela kilka razy, bądź marzyla o tym żeby wyjechać, kilka razy w książce) - daleko za Wałem Miedzeszyńskim (myta była Skoda) nieistotne - parking przed Teatrem Wielkim, (Została nakryta kochanica Właściciela przez Kobietę Wł) - brydż na Górnośląskiej, - nieistotne - Gdynia port ( ciotka z Kanady wraca Batorym), (kilka razy w ksiązce nawracane do tego momentu) - Praga albo Żerań (Skoda nie wiedziała dokładnie)- nieistotne - Al. Niepodległości w stronę T. Chałubińskiego, róg Koszykowej, (opis wypadku Mercedesa stukniętego prze Mikrusa) - Domki fińskie na Wawelskiej, - nieistotne (powiedziane ze mieszkał tam Morsakiewicz, właściciel Mikrusa)) - Białowieża (środek puszczy, skrzynia biegów Mikrusa wysiadła)- nieistotne, chociaż? - Przed Elblągiem (zaczęło padać)- nieistotne - droga ze Śródmieścia na Mokotów, Domy Towarowe na Woli i Grochowie, Aleje Ujazdowskie w pobliżu Bagateli, Aleja Sobieskiego, obok Promenady, Belwederska, (opis trasy rozbitych 4 skod przez dgołego szaleńca, który uciekł był zonie) - Biuro na Królewskiej,- nieistotne - Wyjazd do Sopotu, (to tu kobieta Właściciela poznała nowego faceta) - Bory Tucholskie (paryje) (ważny element akcji bodaj jedynej), - Róg Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej,- nieistotne - Gdańsk,- nieistotne - Bydgoszcz, nieistotne - Tuchola, (noo baaardzo istotne, opis aktu miłosnego właściciela z kochanicą na tylnym siedzeniu skody!) - Ochota, - nieistotne (pojechała tam po kota i przyjaciółkę Kobiety Wł)) - Grójec (urząd), - nieistotne - Francja (skąd przywieźli Simcę), - w sumie niezbyt istotne - działka Barbary i jej męża w miejscowości niedaleko Wwy, gdzie Pałac robi za hotel (miejsce ważne gdyż tam pawie obsrały Simcę- he, he, he,- Skoda miala satysfakcję),- chodzi o to, ze to miejsce dla akcji jest istotne wiec jak ktoś podejrzewa gdzie to mogło być…? - gdzieś pomiędzy Sochaczewem a Łodzią rozbiła się Skoda - nie ulega wątpliwości, ze istotne. To by było na tyle Odpowiedz Link
kizuk Re:Szajka bez końca 31.10.10, 18:25 Warszawa -biuro projektowe -mieszkanie Gaci -mieszkanie Joanny -mieszkanie siostry Klekota-Ursynów -szpital na Bielanach -mieszkanie pana Seweryna -dom Fredka Kozłowskiego-Siekierki -dom Baltazara-naprzeciwko Kozłowskiego -mieszkanie Beaty -komenda MO Wałbrzych -Grypel Bolesławiec i okolice -hotel -nadleśnictwo -komenda MO -dom Piaskowskiego-Gobola -leśnictwo Zefiryna Mentalskiego -las w tym leśnictwie Dania Birkerod-dom Alicji Kanada -Toronto-Queen street 3372 kuśnierz -Barry's Bay- dacze Teresy,Joli i Finetki -Chatham nad Zatoką św.Wawrzyńca-Bart Lewand Szwecja -Malmo-Beata Są jeszcze miejscowości wymieniane na poniemieckich mapach,w relacjach milicji i innych bohaterów,ale bieżąca akcja toczy się tylko w wyżej wymienionych. Odpowiedz Link
goonia Re: czekam na spisy poniższych 29.10.10, 17:36 Spokojnie Goposie Nie wymawiajc, ja o Byczkach chyba tez pisalam w watku przeze mnie zalozonym z propozycja opracowania mapy. Odpowiedz Link
the_dzidka Przeklęta bariera - spis 29.10.10, 13:53 1. Hotel Mercure – Charenton pod Paryżem 2. (po drodze – Drezno, Norymberga i Metz) 3. Hotel Ritz w Paryżu 4. Avenue Marceau – biuro pana Desplain 5. Galeria Lafayette 6. Montilly - stajnie 7. Trouville – dom 8. Mieszkanie – plac des Ternes, Paryż 9. Honfleur – odpadnięcie koła od samochodu 10. Drezno w drodze powrotnej 11. Przejście graniczne 12. Dom w Sękocinie 13. Mokotowski dworek państwa Skąpskich 14. Kosowo, Zręby – okolice Sękocina 15. Oberża/Motel w Sękocinie 16. Pałac Kultury 17. Okęcie 18. Restauracja w Wilanowie – przyjęcie weselne Są jeszcze stawy hodowlane, do których wrzucono Armanda, ale nie dopatrzyłam się żadnej konkretnej lokalizacji. Odpowiedz Link
balamuk Pech - spis 30.10.10, 16:44 Warszawa: Okęcie Krótka 3/3 – aktualne mieszkanie Izy Racławicka 6 – dawne mieszkanie Izy Aleje Ujazdowskie Lazienki Restauracja w Europejskim Bonifacego 18 – mieszkanie Łukasza Darki Al. Niepodległości 118 – mieszkanie Dominika Dominika Różana 3 – adres koresp. Dominika, poprzednie mieszkanie Michaliny Kołek Dolinka Służewiecka – aktualne mieszkanie Michaliny Kołek Cmentarz Powązkowski Plac Konstytucji ul. Żołny Las Kabacki (willa Barbary Bukowskiej) Sasanki (odródki działkowe) ul. Spartańska – mieszkanie Jadwigi Stępek i jej corek restauracja w Grand Hotelu Poza Warszawą: Wieczfnia Kościelna Załęże Dyby Nidzica Władysławów Mława (kostnica) Cisza Leśna Coś między Wolą Krowieńską a Pypkowską Trójmiasto, prawdopodobnie Gdańsk Kraków I chyba tyle. Odpowiedz Link
eulalija Re: Pech - spis 30.10.10, 18:36 W kwestii formalnej, Władysławowo. Na końcu, pod Cetniewem. Miło Cię czytać Balamuku, mało Cię ostatnio, ciągle gramatyka? Odpowiedz Link
woloduch1 Pafnucy - spis 30.10.10, 20:26 Tak, jak myslalem. Ani jednej nazwy czy adresu. Ale chcecie, to macie: Spis miejsc: - las - rzeczka - jeziorko Marianny - laka kolo lasu na skraju wsi - szosa przez las - miejsce na piknik na skraju lasu, rzeczki, jeziorka i szosy - jezioro bobrow - bagno - bagienko dzikow - druga wies za szosa na koncu lasu - miasteczko - lesniczowka Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link
woloduch1 Las Pafnucego - spis 30.10.10, 20:30 Niemal indentyczny jak w Pafucym: - las - jeziorko Marianny - rzeczka - lesniczowka - laka na skraju lasu kolo wsi - druga wies - ogrod zoologiczny - stary nowy las - spalone domy w starym nowym lesie Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link
dorka_31 Zapalniczka 30.10.10, 21:23 Spis miejsc: - mieszkanie Joanny - komenda policji (niestety bliżej nie sprecyzowana) - ul. Sobieskiego - firma ogrodnicza, siedziba Krzewca - ul. Pąchocka - dom Krzewca - ...i tu będzie problem, bo mam wrażenie, że w tym miejscu Gurua popuściła wodze fantazji co do nazwy, bo taka ulica chyba nie istnieje, i nie mam pojęcia co z tym zrobić. - Dawidy - ogrodnictwo, firma Anny Brygacz - Mysiadło, ul. Krótka 6 - mieszkanie Wiwien Majchrzyckiej - Hotel Karat (restauracja) - podsłuchiwanie Pasieczniaków - ul. Badylarska - dom Majdy Odpowiedz Link
balamuk Re: Zapalniczka 30.10.10, 23:20 O swiety Krzysztofie, jaki znowu Wladyslawow!!! Eulalijo, nawet nie wiem, gdzie ten Wladyslawow moze byc, ratunku. I dziekuje Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Braki do mapy 12.11.10, 08:58 O ile znów kogoś nie przeoczyłam, to brak spisów z poniższych. Tereska - Babski motyw Minerwa - Najstarsza prawnuczka Kurcgalopek - Upiorny legat Konopika - Wszelki wypadek Bzzyta - Lądowanie w Garwolinie (że Garwolin, to wiem, ale czy nic z Warszawy tam nie sprecyzowano przypadkiem?) Dane w opracowaniu, efekty będą zwizualizowane dziś w Bramie. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Braki do mapy 12.11.10, 12:10 > Bzzyta - Lądowanie w Garwolinie (że Garwolin, to wiem, ale czy nic z Warszawy t > am nie sprecyzowano przypadkiem?) Z całą pewnością duży biały dom na rondzie Nowego Światu Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Guruowa Mapa 03.11.11, 09:21 Podciagam, bo zaraz nam zniknie w czeluściach archiwalnych... Odpowiedz Link
balamuk Re: Guruowa Mapa 11.07.12, 11:18 Też podciągam, może się komuś przy planowaniu urlopu przyda. Kawał solidnej itd. roboty! )) Odpowiedz Link