edeka5 19.04.05, 22:37 Trochę szczegółów związanych z planowaną wycieczką do skansenu w Sierpcu. Z Warszawy do Sierpca jest 125 km. 1 maja skansen jest czynny w godz. 10-18. www.mwmskansen.pl/indexpl.html To jak się umawiamy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edyta95 Re: Wycieczka do Sierpca 20.04.05, 08:12 proponuję godz. 11.00 w Sierpcu pozdrowionka Odpowiedz Link
bumbecki Re: Wycieczka do Sierpca 20.04.05, 09:02 myślę, że godzina pasuje (powiem, Marzence ,że 10:30 )) umówmy się w karczmie, a jak będzie ładna pogoda to przed nią pzdr. ABumbecki Odpowiedz Link
edeka5 Re: Wycieczka do Sierpca 20.04.05, 10:48 A ustalicie miejsce na grilla? A pogoda musi być ładna, nie ma innego wyjścia. Odpowiedz Link
bumbecki Re: Wycieczka do Sierpca 20.04.05, 12:16 miejsce na grilla już mamy upatrzone... byłyśmy tam kilka lat temu... chyba trafimy tam bez dłuższego błądzenia... miejsce jest nad jeziorem ) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Wycieczka do Sierpca 20.04.05, 12:50 To będzie 1 maja - trzeba się będzie oflagować. A może mały pochód, po łące? A okrzyki jakie? Odpowiedz Link
bumbecki Re: Wycieczka do Sierpca 20.04.05, 13:51 znam tylko okrzyki na 3-go ... "niech się święci 3-ci maja" , "witaj maj, 3-ci maj" ... )) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Wycieczka do Sierpca 20.04.05, 14:00 A okrzyk: "Niech żyje I sekretarz!" U nas sekretarzem jest Kkeicam, to na jego cześć parę okrzyków trzeba wydać Zresztą nie upieram się, może być "Niech żyje Vice-prezes!" Odpowiedz Link
bumbecki Re: Wycieczka do Sierpca 20.04.05, 16:21 > Zresztą nie upieram się, może być "Niech żyje Vice-prezes!" zmieńmy to na "niech żyje Edeka nr 5" ) Odpowiedz Link
edeka5 Re: Wycieczka do Sierpca 21.04.05, 10:20 bumbecki napisała: > zmieńmy to na "niech żyje Edeka nr 5" ) A czym Wam się tak naraziłam ??? Odpowiedz Link
lol21ndm Re: Wycieczka do Sierpca 21.04.05, 00:57 Dziekuje za zaproszenie. Bede z Wami duchem. Pomachajcie mi, jak bede przelatywala Wam nad glowami... Odpowiedz Link
edeka5 Re: Wycieczka do Sierpca 24.04.05, 11:51 Nie było wiadomo co święcić 1 maja - już teraz wiadomo. 1 Maja - Międzynarodowym Dniem Kaszanki (na grillu, oczywiście ) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2668567.html I Sierpc niedaleko od Płocka. Odpowiedz Link
slotna Re: Wycieczka do Sierpca 21.04.05, 12:17 A trzeba sie na jakas liste zapisac? Bo, wyobrazcie sobie, wszystko sie pokielbasilo, i nagle o - jestem w Polsce, i to w Warszawie. O czym nikt jeszcze nie wie, wiec mam mnostwo wolnego czasu i tak bede miala az gdzies do 7 maja (wtedy sie ujawnie, w planowanym terminie powrotu). Wiec tak sobie mysle, ze by bylo fajnie na jakies spotkanie... Odpowiedz Link
edyta95 Re: Wycieczka do Sierpca 21.04.05, 12:27 dziewczyno z nieba nam spadłaś, zrobimy Ci pasowanie, nigdzie nie trza się zapisać, wystarczy być, a na priv jakieś numery kom możesz dostać jakbyś się zgubiła albo kłopoty z transportem miała ))))))))) Odpowiedz Link
slotna Re: Wycieczka do Sierpca 21.04.05, 21:29 ))))))))))))))) Ekstra!!! A moge zabrac przyjaciolke (czytuje Ch)? A dwie (ta druga "Lesia" uwielbia)? A... ee... bo tak cos przeczuwam, ze mi sie tu na ten dlugi weekend towarzystwo z LO zwali. A, kurcze, chce jechac, bardzo chce) Co do transportu to wlasnie koncepcji zadnej nie mam Pociagiem...? Odpowiedz Link
bumbecki Re: Wycieczka do Sierpca 26.04.05, 08:48 kurcze, u nas w samochodzie miejsca brak pociągiem będzie chyba trudno sie tam dostać, poza tym jeszcze czeka nas piknik nad jeziorem... hen gdzieś w lasach sądzę jednak że uda się gdzieś wygospodarować miejsce dla ciebie Odpowiedz Link
slotna Miejsce dla trzech osob, plizzz! 27.04.05, 11:18 Przyjezdza w koncu jedna przyjaciolka, fanka Guru jak najbardziej, a mieszkam z druga (tez czytaczka), ktora specjalnie na ten weekend nie jedzie do domu, wiec glupio mi je tak zostawic... Jeszcze mamy opcje pt. kurs tancow indyjskich, ale jesli o mnie chodzi wole to Zastanowie sie jeszcze przez sekundke, myslalam ze po prostu mozemy tam jakos pociagiem dojechac czy czyms Odpowiedz Link
edyta95 Re: Miejsce dla trzech osob, plizzz! 27.04.05, 14:31 po pierwsze primo - kto jedzie? po drugie primo - u mnie z tyłu pomiędzy dziecinnymi fotelikami da się upchać 1 sztukę pozdrowionka Odpowiedz Link
edeka5 Re: Miejsce dla trzech osob, plizzz! 27.04.05, 14:52 Jadę, ale w 5 osób lub 6. Niestety, samochód jest tylko 5-osobowy. Odpowiedz Link
jotka13 Re: Miejsce dla trzech osob, plizzz! 28.04.05, 09:20 > po pierwsze primo - kto jedzie? Ja ) sztuk dwie ) Odpowiedz Link
bumbecki Re: Miejsce dla trzech osob, plizzz! 28.04.05, 11:44 no my jedziemy ) i Borys i Moher ) Odpowiedz Link
groha Re: Wycieczka do Sierpca 30.04.05, 11:25 No i pojechały... A nam tylko zazdrościć i palce gryźć. Nic to, kiedyś, mam nadzieję, wszyscy sobie odbijemy. Wyobraźnia podsuwa mi taki sielski obrazek: boczne drogi, rzeczka, jakaś łąka na skraju lasu, a na niej, oprócz trawy, dobro wszelakie: gary pełne gotowanego bobu, kosze czereśni, zimne piwko... I tłum wesołych ludzi, którzy zaczarowali czas i zjechali z każdego zakątka, z miast i wsi. Z Warszawy, ze Szczecina, Toronto, z Kielc i z Australii... A w środku tej radości - Gurua. Fajny obrazek, prawda? Życząc miłego weekendu, oddalam się w plener z okolicznościowym hasłem na ustach (własnego autorstwa): Niech się święci pszczółka Maja! Odpowiedz Link
edeka5 Re: Wycieczka do Sierpca 30.04.05, 12:27 Jeszcze nie pojechały, jutro jadą. A hasło - wspaniałe. Będziemy je jutro lansować )) Odpowiedz Link
edeka5 Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 02.05.05, 21:06 Osoby uczestniczące w wycieczce do Sierpca z ramienia TWCh: - Edyta95 x 4 - Klarisa x 3 - Jotka13 x 2 - Edeka5 x 4 - Bumbecki x 2 + 2 psy (Borys i Moher) - oraz grono osób zaprzyjaźnionych w ilości sztuk 8. Zgodnie z planem, mieliśmy się spotkać o godz. 11 przed lub w karczmie w skansenie w Sierpcu. Na miejscu okazało się, że są 2 karczmy i oczywiście, część wycieczki czekała w jednej, a część w drugiej. Ale ostatecznie mamy XXI wiek i po paru telefonach zebraliśmy się w jednym i tym samym miejscu, czyli przed karczmą, w której można było spróbować wspaniałego wiejskiego chleba ze smalcem i kiszonymi ogórkami. Po wzmocnieniu się na ciele, ruszyliśmy zwiedzać skansen. Proponuję udać się tam z nami wirtualnie: www.mwmskansen.pl/mapa18.html klikajcie na kolejne chałupy i podziwiajcie. Chałupy i obejścia są utrzymane w świetnym stanie. Przy każdym obiekcie jest uprzejma i miła (serio) przewodniczka, która opowiada historię zagrody. Dużo zwierząt w obejściach jest atrakcją nie tylko dla dzieci. Wystrój w chałupach był związany ze świętami Wielkanocnymi. W niektórych można było również zobaczyć pokazy tkania chodnika szmaciaka na krosnach, wyrobu zabawek i ozdób z chrustu, wyrobu masła połączonego z degustacją z wiejskim chlebem, haftu, wykonania koronek szydełkiem, pracy rzeźbiarza, plecionkarza, wiejskiego szewca. Wczoraj w skansenie była impreza pt. „Gotowanie na polanie” i można było popróbować różnych regionalnych potraw, posłuchać ludowej muzyki, popatrzeć na tańczące ludowe zespoły. Atrakcji było, co niemiara. A następnie grill. Bumbecki wybrały i znalazły piękne miejsce na piknik. tinyurl.com/e2cmu Łączka niedaleko rzeczki Skrwy, gdzie oprócz grilla, rozpaliliśmy małe ognisko. Pogoda była piękna, słoneczko, czasami trochę chmurek. Koce, foteliki i żarcie, czyli karkówka z grilla, kiełbasa z grilla i znad ogniska, podpłomyki z sosem z fety i oliwkami, ogórki, rzodkiewki, ciasta, napoje wszelakie itd. itp. Z wyjazdu na wyjazd coraz lepiej się organizujemy. Oczywiście, na zakończenie – zalanie ogniska wodą i zabranie śmieci w workach. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 02.05.05, 21:56 > , w której można było spróbować wspaniałego wiejskiego chleba ze smalcem i kiszonymi ogórkami. Czy przyszlo komus do glowy jak ja bede teraz cierpiec w samotnosci. Sumienia nie macie. Obrazilam sie. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 02.05.05, 22:11 To żebyś już, Asiu, raz za wszystko się obraziła, to dodam, że na polanie można było kupić różne pierogi - ruskie, gruzińskie, z kapustą i grzybami, z serem i ... więcej nie pamiętam. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 02.05.05, 23:01 A kto będzie pisał sprawozdania z wyjazdów? Bo ostatnio, na kogo padnie, na mnie bęc. Pani Prezes mi przykazała, więc nie było dyskusji. Rygor i dyscyplina w TWCh. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 02.05.05, 23:07 Nie bedzie sprawozdan albo Pani Prezez sama rekawy zakasze albo innego zastepce znajdzie albo nie wiem co... E tam, nie bede mordowac chyba, przeszlo mi juz to najgorsze Odpowiedz Link
siwapp Re: Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 03.05.05, 21:51 Strasznie żałuję, że mnie nie było, ale musiałam wyjechać na daleki wschód. Ominęłam pierwszą wycieczkę w roku. Buu...( Odpowiedz Link
bumbecki Re: Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 04.05.05, 09:06 ja tylko dodam, że ze Sławkiem (para od Edeki) udało nam się ustalić powiązanie Sierpca z Chmielewską - w skansenie kapela grała i oberki, i polki i mazury ) tzn ulubione tańce naszej Guruy ) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 04.05.05, 09:35 Ostał się już tylko jeden gołąb? Po ostatnim grillu? Odpowiedz Link
bumbecki Re: Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 04.05.05, 11:26 Gołab w wyniku moich starań odzyskał wolność, więc się nie zdziwcie widząc gołębia (siwego) który gania koty ) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 04.05.05, 09:36 Kto to jest grono zaprzyjaźnionych osób w ilości sztuk 8? Szczegóły prosimy. Odpowiedz Link
bumbecki Re: Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 04.05.05, 11:28 to było grono typu : rodzina i znajomi królika. W tym wypadku królik został zastąpiony Bumbeckami )) Obecni byli: Beata i Ania Sylwia i Klaudiusz Inga i Robert i August i Tytus ) Odpowiedz Link
edyta95 Re: Wycieczka do Sierpca - sprawozdanie 04.05.05, 11:32 wycieczka super, ale smalec jednak w Szpulce najlepszy (dla Asi na pociechę), chlebek zaś pycha, własnego wypieku był pozdrowionka Odpowiedz Link
bumbecki Re: Wycieczka do Sierpca 05.05.05, 14:50 wszyscy którzy robili zdjęcia, proszeni sa o przuniesienie dokumentacji ikonograficznej na najbliższe spotkanie. Dobrze byłoby przynieść od razu to na nośnikach które można powielać ) Odpowiedz Link