Dodaj do ulubionych

GRAFIKA - OKŁADKI

17.02.06, 21:11
Co sądzicie na ten temat? Ja zwracam wielką uwagę na wystrój tego rodzaju.
Moim zdaniem książki J.Ch. nie mają szczęścia i jakoś nie wierzę, że
odzwierciedlają osobisty gust Autorki! Dlaczego???
Obserwuj wątek
    • ida14 Re: GRAFIKA - OKŁADKI 17.02.06, 21:13
      Mnie bardziej podobały sią poprzednie.
    • groha Re: GRAFIKA - OKŁADKI 17.02.06, 21:41
      Wiesz, o szacie graficznej decyduje ten, kto wykłada pieniądze na wydanie
      książki. Czyli okładka musi być atrakcyjna pod względem handlowym. Wątpię, czy
      Gurua ma coś do gadania. Chociaż tu akurat mogę się mylić. Krętki jeszcze nie
      widziałam, więc się nie wypowiadam. Za to wydanie "Chmielewskiej dla
      zaawansowanych" bardzo mi się podoba. Okładka jest elegancka, lubię takie. W
      przeciwieństwie do kolorowej pstrokacizny, która teraz wszędzie daje po oczach.
      • edeka5 Re: GRAFIKA - OKŁADKI 17.02.06, 21:44
        Groho, tutaj możesz obejrzeć nową okładkę:
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/443343
        • goonia Re: GRAFIKA - OKŁADKI 17.02.06, 22:10
          A mnie wiekszej roznicy okladka nie robi, jezeli znam i lubie autora. I tak
          przeczytam. Gorzej jak pojde do ksiegarni, a tam setki ksiazek i wiekszosc
          grzbiet do czlowieka wystawia. Wtedy kolor, trzcionka przyciagaja oko a za tym
          i reke.
    • vivictoria Re: GRAFIKA - OKŁADKI 17.02.06, 22:22
      Jednak okładka musi jakoś korespondować z gustem autora! Nie mówiąc o samym
      dziele!
      • goonia Re: GRAFIKA - OKŁADKI 17.02.06, 22:46
        Powinny korespondowac z trescia dziela, ale co do gustu autora to juz nie
        jestem pewna - zalezy pewnie od sily przebicia autora - czyli jego poczytnosci.
        Taka Daniele Steel to moze sobie rzadzic, ale juz np. Sophie Kinsela mniej.
        W przypadku Guruy - jest wspolwlascicielka wydawnictwa i moze wlasnie nowa
        seria ma sate graficzna jakia chce. Mnie sie okladka Kretki podoba. A zlego
        gustu jeszcze mi nikt nie zarzucilsmile)
        • edeka5 Re: GRAFIKA - OKŁADKI 17.02.06, 22:49
          To jeszcze 2 następne "nowe" okładki:
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/443468
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/443467
          • cytrynka6543 Re: GRAFIKA - OKŁADKI 17.02.06, 23:05
            A mnie się nowe nie podobają,są nijakie,nic z nich nie można wyczytać. "Stare"
            dawały do myślenia,a na koniec okazywały się zrozumiałe. Wolę te poprzednie. A
            czy to to samo wydawnictwo? Jeśli tak,to nie rozumiem zmiany,a jeśli nie,to tym
            bardziej nie rozumiem.
            • goonia Re: GRAFIKA - OKŁADKI 17.02.06, 23:33
              Wydawnictwo to samo - Kobra. Czym zmiana zostala spowodowana, to nie mam
              pojecia, ale od tej pory nowe ksiazki, a i jak widac wznowienia beda w nowej
              szacie graficznej. Dzieki temu jak moja mam pojdzie do ksigarni zapyta o nowa
              Chmielewska to jej sprzedadza az 3 ksiazki zamiast jednejsmile)
        • iwwabella Re: GRAFIKA - OKŁADKI 18.02.06, 15:22
          Mnie okładki zdecydowanie nie podobają się, a przede wszystkim ta cholerna biel!
          Po pierwsze, ksiażki będą szybko "nieświeże", a po drugie, bardzo ubogo to
          wygląda, choć pewnie autorowi bardziej chodziło o prostotę. Dalej... nazwisko
          autora jest połamane i przez to mało czytelne (jak się wie, czego szukać, to się
          znajdzie, ale jak się nie wie, to co?). Po następne, wydumany obrazeczek, który
          nie tylko nic nie mówi o treści, ale dodatkowo szpeci, bo zalatuje kiczem. No i
          po któreś tam.. (niekoniecznie ostatnie)... Chmielewska, choć znana głównie z
          kryminałów, napisała szereg książek, które (nawet nie na upartego) dałoby się
          podzielic na sensowne "nieformalne" serie i mogło to miec odbicie choćby na
          przykład w kolorze okładki.
          Już dużo bardziej pod tym względem podoba mi się seria książek "Literatura w
          spódnicy".
    • ida14 Re: GRAFIKA - OKŁADKI 17.02.06, 23:43
      kto mi powie co robila sowa w nawiedzonym domu i co to jest to na okładce
      Depozytu??? je nie moge się niczego dopatrzeć. gniazdo czy co??
      • woloduch1 Re: GRAFIKA - OKŁADKI 18.02.06, 00:00
        Na okladce Depozytu faktycznie jest cos, co wyglad na gniazdo ze zlotymi
        jajkiami. Czyzby to miala byc aluzja do powiedzenia, ze nie nalezy wkladac
        wszystkich jajek do jednego koszyka (w tym wypadku teczki)?
        Natomiast co do Nawiedzonego domu, to jestem zagubiony. Ten zamek - aluzja do
        furtki i jezdzenia na niej, czy tez do zamknietego na mur strychu? A sowa?
        Aluzja do Harrego Pottera? Aluzja do dzieci, ze sie zachowywaly cicho niczym
        sowy (no, za wyjatkiem walenia sie domu i uzywania maszyny do odstraszania
        wrogow)? Pojecia nie mam.

Pozdrawiam

Woloduch
        • ida14 Re: GRAFIKA - OKŁADKI 18.02.06, 00:04
          może do nocnego chodzenia po dachu, a moze do nawiedzenia kojarzącego sie z
          duchami i pochukiwaniem sowy??
    • groha Re: GRAFIKA - OKŁADKI 18.02.06, 00:36
      Chodziło mi oczywiście o lata sześćdziesiąte, przepraszamsmile
      • woloduch1 Re: GRAFIKA - OKŁADKI 18.02.06, 01:40
        Hi, hi.
        Twoja korekta doszla przzed oryginalnym poprawianym postem

Pozdrawiam

Woloduch
    • groha Re: GRAFIKA - OKŁADKI 18.02.06, 00:36
      Przyjrzałam się. Pstrokate bardzo nie są i coś, jakby stylizowane na lata
      sześciesiąte? Pamiętam, że wtedy książki młodzieżowe miały jakby podobne
      liternictwo. Ale faktycznie, obrazki trochę bez sensu. A tam, nie będę się
      czepiać. Prawdę rzekłszy, mnie wystarcza sam autor i tytuł na okładce w miłej
      dla oka kolorystyce.
    • adalberto4 Re: GRAFIKA - OKŁADKI 18.02.06, 22:23
      Zgadzam się, że szczęścia do okładek książki Gurui ostatnio nie mają, ale z
      dwojda złego wolę te nowe. Tylko ten papier jakby toaletowy. To ma być postęp?
      • vivictoria Re: GRAFIKA - OKŁADKI 19.02.06, 18:47
        O tym papierze wszyscy, którzy dopadli już książki mówią!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka