stara.gropa 13.10.08, 08:04 Bo stare zrobiły się strasznie długie. Z jakiego miasta pochodził Antoni Lipczak? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stara.gropa Re: Nowe zagadki 13.10.08, 09:50 Nie, ale proszę odpowiadać twierdząco, a nie pytająco Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowe zagadki 13.10.08, 13:57 Kurcze, nie pamiętam człowieka. Ale na pewno z jakiegoś ładnego miasta Odpowiedz Link
lylika Re: Nowe zagadki 13.10.08, 14:07 Z żadnym miastem mi się nie kojarzy albowiem w ogóle z niczym mi się nie kojarzy. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowe zagadki 13.10.08, 14:09 Zagadki miały byc trudne. Prędzej zgadujcie, bo mam jeszcze drugą przygotowaną Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowe zagadki 13.10.08, 14:10 Pierwsze słyszę o takim panu, ale ja wogóle nie mam pamięci do imion i nazwisk. Czasami nawet do dowodu muszę... Odpowiedz Link
groha Re: Nowe zagadki 13.10.08, 15:02 Ten pan kojarzy mi się z trupem, który dla mnie okazał się nazbyt trudnym, więc niewiele z tego pamiętam, przyznaję się bez bicia. Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Nowe zagadki 13.10.08, 15:27 on udawał że mieszka w Szczecinie, a był chyba w Warszawie Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowe zagadki 15.10.08, 10:15 Kamila nie chce zapodać nowej zagadki to ja się wepchnę. Jak brzmiało prawdziwe imię i nazwisko Antoniego Lipczaka? Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Nowe zagadki 15.10.08, 10:27 Czy Ty się przypadkiem nie zakochałaś w tym Lipczaku? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowe zagadki 15.10.08, 10:29 To jest możliwe, mam o nim jeszcze dwie zagadki. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Nowe zagadki 15.10.08, 15:43 Ooooj, cudnie się nazywał )) Trupski Stefan Trupski. Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Nowe zagadki 15.10.08, 15:55 wiem że Trupski to poprawna odpowiedź i daje swoją zagadkę. Powtarzam z tamtego wątku bo tam nikt nei reaguje a odp taka prosta. Gdzie ważną rolę pełniły balowe rękawiczki i jaka była ich rola? Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Nowe zagadki 15.10.08, 16:09 Znalazły się w jednym z kocich worków Alicja znalazła je i ukryła worek przed Anitą, Mariankiem i Blekotem pospołu. Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Nowe zagadki 15.10.08, 19:36 owszem jedne były w kocich workach ale tam nie pelniły zadnej funkcj, a ja chce takie co się okryly gloria i blaskiem p.s. to jest podpowiedz Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Nowe zagadki 15.10.08, 20:04 Były też białe rękawiczki do łokci, w których Gurua poszła na ślub koleżanki do Św. Anny. Ubrana w czerwoną suknię-rurę, biały wielki kapelusz i te właśnie rękawiczki. Uczerwieniły się wówczas okropnie, bo suknia farbowała. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Nowe zagadki 15.10.08, 20:08 A, to wtedy, kiedy panowie w samochodzie orzekli, że kobieta TAK ubrana nie może iść piechotą... Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Nowe zagadki 15.10.08, 20:24 niestety nie idzie o wydarzenie z zycia Guruy. Choc kapelusz albo raczej jego opakowanie mialo troche do gadania P.S. to nastepna podpowiedz, wiecej juz nie mozna Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Nowe zagadki 15.10.08, 16:32 A jest z jednego z dzieł "martusiowych", z "Trudnego trupa" mianowicie. Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Nowe zagadki 17.10.08, 16:42 i nikt nie wie?? och a taki blask bije od poprawnej odpowiedzi Odpowiedz Link
bbbzyta Pomóżcie całkiem ubocznie... 22.10.08, 12:14 bo nie wiem, gdzie się wstrzelić z zapytaniem. Otóż z zapałem ciągle uzupełniam swoje Guruowe braki, teraz skończyłam "Mnie zabić", gdzie Martusia jest już mocno ugruntowana. A ja nie mam pojęcia, skąd się ona w ogóle wzięła. Help, gdzie Martusia występuje po raz pierwszy? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Pomóżcie całkiem ubocznie... 22.10.08, 12:46 Ja ją pierwszy raz spotkałam w "Biografii", a z tych innych to nie wiem, bo mnie jakoś nie zachwyciła. Odpowiedz Link
bbbzyta Re: Pomóżcie całkiem ubocznie... 22.10.08, 13:08 Dzięki Ewo! Nawet niedawno czytałam "Biografię" i Martusia mi umknęła. Nawet sobie pomyślałam, że dobrze byłoby na własny użytek sporządzić drzewo genealogiczne rodziny Gurui występującej w jej książkach, tudzież takichże znajomych i temu podobnych. Bo ja się trochę gubię w tych dalszych powiązaniach personalnych Odpowiedz Link
g0p0s Re: Pomóżcie całkiem ubocznie... 22.10.08, 15:20 Ściąga do postaci: spisypostaci.blogspot.com/ Odpowiedz Link
bbbzyta Re: Pomóżcie całkiem ubocznie... 22.10.08, 16:11 Dzięki, trochę mi się rozjaśniło Ale jakby ktoś podpowiedział, czy Martusia pierwszy raz pojawia się w "Trudnym trupie", czy może gdzie indziej, byłabym szczerze wdzięczna. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Pomóżcie całkiem ubocznie... 22.10.08, 22:26 Podejrzewam, że co innego rodzina Gurui, opisana w "Autobiografii", a co innego rodzina Joanny Chmielewskiej, wiodącej postaci książek tejże Gurui. Na przykład w wielu książkach przewija się postać Małgosi, siostrzenicy Joanny Chmielewskiej. I co? I gucio, Gurua siostry nie ma i nie miała Chyba, że to siostrzenica cioteczna lub stryjeczna... Odpowiedz Link
eulalija Re: Pomóżcie całkiem ubocznie... 23.10.08, 08:22 To siostrzeńcy i siostrzenice po siostrach męża Guruy. Z Panem Witkiem chwilę na spotkaniu w ogrodzie rozmawiałam i zwyczajnie zapytałam. W gruncie rzeczy prawidłowo, to byli siostrzeńcy i siostrzenice męża, więc właściwie jak inaczej by mogła Gurua ich nazywać? Stryjecznej siostrzenicy też by nie mogła mieć, bo to same baby cudne były) Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Nowe zagadki 24.10.08, 12:24 chyba jak nikt nie wie musze sama rozwiązac zagadke aby inni mogli zadawac swoje. rekawiczki wystepowały w ,,Wielkim diamencie,, t. II. I w nich ukryty był tytułowy diament jak go siostrzyczki znalazły. Włóżyły go tak że potem nie mogły wyciągnąc. a pudło to te z kapelusza gdzie była skryta poduszeczka z keljnotem. i to takie trudne?? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowe zagadki 24.10.08, 12:43 Bardzo trudna. Mogę zadać? Kto i komu przyniósł pieczone udka kurze? Imiona i nazwiska proszę. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Nowe zagadki 24.10.08, 13:00 Poddaję się. Ale mogę utrudnić: to były oba prawe, lewe, czy miks? Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Nowe zagadki 24.10.08, 13:05 Krzewcowi Mirosławowi zarżniętemu w kwiecie wieku przyniosła siostrunia, Ziarniak Gabriela. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowe zagadki 24.10.08, 13:10 Jestem pod wrażeniem! A może zaspokoisz ciekawość Goposa i powiesz czy przyniosła lewe, prawe czy miks? Czekamy na Twoją zagadkę Minerwo. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Nowe zagadki 24.10.08, 13:20 Myślę, że miks. Mireczek najbardziej lubił prawe, ale znów lewe są bardziej, więc mu przyniosła trochę tych i tych. A zagadka: z kim oprócz majora współpracował doktor Grzybek? Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Nowe zagadki 24.10.08, 15:01 ,,Doktor Grzybek byłby zrobił sekcję rano, ale doktor Grzybek akurat współpracował z buhajem, no więc Alicja musiała poczekać swojej kolejki.,, ODP. z buhajem Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Nowe zagadki 24.10.08, 15:16 bo to była najkrótsza droga po wodę. inaczej potrzeba by było okrążać pociągi dookoła i wychodziła niesamowicie długa trasa. Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Nowe zagadki 24.10.08, 16:35 będę skromna... prawie wszystko ja po prostu kocham Guruę, co prowadzi do tego że każdą książkę mam przeczytaną po co najmniej 10 razy i szczegóły mimo woli mi zapadają w pamięć. Odpowiedz Link
ter.eska Re: Nowe zagadki 24.10.08, 21:07 brawo Kamila.Podziwiam twoja pamięć,ja każdą książkę czytałam więcej niż 10 razy,ale nie pamiętam tak dokładnie,ot-skleroza nie boli... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Nowe zagadki 26.10.08, 12:39 Buraka? Zeby sie ortografia draznic ? Znow festiwal nazwisk sie zacznie. Uwielbiam, bo nic nie umiem. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Nowe zagadki 26.10.08, 13:25 Dla ułatwienia dodam, że chodzi o kobietę Odpowiedz Link
kamila29091 Re: Nowe zagadki 26.10.08, 14:49 idzie oczywiście o ,,Mnie zabić,, I jak dla inspektora Ryjka wagona polskie nazwiska były masakrą dla mnie ta Neeltje, denatka jest problemem. Ale o o nią chodzi i ona znała Brókwiaka. I Ewa Thompkins również Odpowiedz Link