Dodaj do ulubionych

Marecka :(:(:(

11.12.10, 00:23
Dziś miałam okazję przejechac sie oddaną do użytku (mam nadzieje ze tymczasowo.....)ulicą Marecka - to jest jakaś masakra - tam sie nie da jeździć. Wystające studzienki są oblane czymś tam i co paredziesiąt metrów samochód skacze......pomyślałam, że to chwilowe - ale zostały namalowane pasy więc kolejnej warstwy asfaltu narazie sie nie doczekamy. O co w tym wszystkim chodzi -może kroś wyjaśni. Nie sądze zeby na przeszkodzie stanęły mrozy - bo przeciez nie są wielkie i dlaczego juz zostały wymalowane pasy.Czyżby komuś znowu zabrakło pieniędzy???
Obserwuj wątek
    • malon1916 Re: Marecka :(:(:( 11.12.10, 00:49
      oczywiście remont przeprowadzała nadworna firma byłego burmistrza STD p.Nasiłowskiego oczywiście poślizg jest miesiac z oddaniem prac bo miało byc skończone 15 listopada a o jakosci wykonania to ty juz sie wypowiedziałaś. zabrakło asfaltu..... czemu????? sama sobie dopowiedz.
      • waran3 Re: Marecka :(:(:( 11.12.10, 01:18
        Ktoś pisał coś o wiośnie....
        • sa.ve Re: Marecka :(:(:( 11.12.10, 07:39
          To fakt oddali nie dokończoną, bo co się tyczy tych studzienek wystających to widziałem już coś takiego i jeśli nie będą oryginalni to położą jeszcze jedną warstwę asfaltu:) Ale pomalowanie pasów nie wróży szybkiego wykonania.
          • wojak999 Re: Marecka :(:(:( 11.12.10, 08:39
            Na tym forum była już informacja dotycząca ulicy Mareckiej. Ostatnia warstwa asfaltu (tarta lub coś w tym temacie), kładzina może być na suchą nawierzchnię w temperaturze co najmniej +5 stopni C. Jak jest na dworze każdy widzi. W związku z tym, ostatnia warstwa asfaltu zostanie położona na wiosnę (domyslam się, że w okolicach Wielkanocy). Wymalowanie pasów, wymagane jest do tego aby ulica mogła być użytkowana. Inwestorem w remont ulicy Mareckiej nie jest miasto Zielonka tylko powiat wołomiński.
            • dabrowa51 Re: Marecka :(:(:( 11.12.10, 10:13
              Chcesz [powiedzieć,ze ludzie władzy z Zielonki i Wołomina nie znają się?.
              • wojak999 Re: Marecka :(:(:( 11.12.10, 17:55
                dabrowa51 napisał:

> Chcesz [powiedzieć,ze ludzie władzy z Zielonki i Wołomina nie znają się?.

Nic takiego nie stwierdziłem. Podkreśliłem tylko, że pretensje dotyczace drogi należy kierować do władz powiatowych.
                • jegor33 Re: Marecka :(:(:( 11.12.10, 18:29
                  Takich pretensji naprawdę nie warto kierować do powiatu, nie powiat wymyślił taki system. Startuję czasem w przetargach w trybie ustawy o zamówieniach publicznych, i sytuacja formalno- prawna jest chora bez względu na gminę / powiat.
                  Wygląda to tak. W październiku, listopadzie czy grudniu- urzędnicy wnoszą do rady projekt budżetu. Rada mniej czy bardziej pośpiesznie go uchwala. Mamy więc styczeń. W lutym urzędnicy przystępują do uszczegółowienia planu inwestycji. Mamy marzec lub kwiecień. Potem próbują szukać pieniędzy z zewnątrz na zaplanowane inwestycje (maj), czasem zlecają wykonanie projektu - z wolnej ręki lub w przetargu. Trwa to 2-3 miesiące, akurat jak są urzędnicze urlopy i wakacje.
                  Po wakacjach (wrzesień, październik) rozpisują przetargi na wykonanie jakiejś inwestycji, z obowiązkowym terminem jej ukończenia do 30 grudnia (bo kończy się rok budżetowy). Czasem znajdują wykonawcę za pierwszym podejściem (październik - listopad) czasem nie. Mamy więc przełom listopada i grudnia, kiedy wykonawca może zaczynać robotę.
                  Tyle, że mniej więcej w tym samym czasie zaczyna się zima. I wtedy zaczyna się szaleństwo.
                  Gdzieś w kwietniu br. pokazywali w tv gminę, gdzie rozmrożenie gruntu spowodowało, że wykonany w poprzednim roku długi chodnik z kostki po prostu rozstąpił się. Wykonawca zeznał przed kamerą, że to OK, bo on kładł kostkę na śniegu i zmrożonej ziemi, nie musiał więc jej utwardzać, ale skończył robotę w terminie i wziął kasę. Tyle, że wiedząc jak będzie zaoferował robotę w cenie dwukrotnego kładzenia tego chodnika, ponieważ na wiosnę w ramach gwarancji będzie to kładł jeszcze raz. On wyszedł na swoje, gmina ma chodnik i wykonany w terminie budżet. Słowem wszyscy szczęśliwi.
                  To nieprawda, że z końcem socjalizmu w Polsce przestało już być śmiesznie, chyba nawet jest jeszcze śmieszniej. Ale skoro cała władza trafiła w ręce urzędników, którzy doskonale znają się wyłącznie na kalendarzu i procentach (od wykonania budżetu / wykorzystania dotacji) to mamy to, co mamy.
                  • olciaalcia Re: Marecka :(:(:( 13.12.10, 11:38
                    ale Marecką zaczęli remontować znacznie wcześniej niż zaczęły się mrozy i śnieg i tempo robót mieli marne
                    • sportif Re: Marecka :(:(:( 13.12.10, 12:04
                      jak zaczęli remont Mareckiej to tempo było ogromne, kilkadziesiąt osób zasuwało aż się się miło patrzyło na postępy prac, ale im później tym zapał do roboty malał. Byłem tam codziennie i widziałem jak robota idzie - było wystarczająco dużo czasu przed pierwszymi śniegami i mrozami żeby położyć trzecią warstwę asfaltu.
                      • blawatek33 Re: Marecka :(:(:( 13.12.10, 15:29
                        Potwierdzam to co napisał sportif. Też tamtędy przechodziłem wielokrotnie (mam po drodze do domu ze stacji) i naprawdę pomiedzy ułożeniem drugiej warstwy (czyli tej która jest teraz) a pierwszym sniegiem było około tygodnia ciepłych i mało deszczowych dni kiedy spokojnie można było połozyc ostatnią warstwę ścieralną. Bardzo jestem ciekaw dlaczego tak się nie stało. Przecież patrząc na tempo tzw. "frezowanek" w Warszawie na takim odcinku ekipa może położyć asfalt w max. dwa dni! Osobiście podejrzewam, że po prostu tego asfaltu wykonawcy zabrakło - koniec listopada to taki specyficzny moment kiedy wykonawcy starają się jak najszybciej, przed nadejściem zimy, wykończyć prowadzone przez siebie inwestycje drogowe i po prostu producenci mas bitumicznych nie wyrabiają się z produkcja i dostawą. Teraz musimy czekać na przyjście dni kiedy temperatura będzie się stale utrzymywać powyżej +5 stopni bo tylko wtedy mozna kłaść ostatnią warstwę masy bitumicznej.
                        Nie rozumiem tylko tego czemu ten remontowany odcinek (jak i pozostała część ulicy Mareckiej/Fabrycznej musi być tak gęsto usiana studzienkami kanalizacyjnymi??? To jest jakiś obłęd!

A jeśli chodzi o kładzenie asfaltu w deszczu na Żołnierskiej to zobaczymy jak ta droga będzie wyglądać za trzy, cztery lata!

Pozdrawiam
                        Bławatek
            • corin4 Re: Marecka :(:(:( 12.12.10, 20:33
              głupoty piszesz.... dwupasmowa Żołnierska została wyasfaltowana równiuteńko w dwa weekendy...jeden mocno deszczowy a drugi mocno śnieżny.
              Można? Oczywiście, że tak :)
      • dusiaau Re: Marecka :(:(:( 13.12.10, 19:55
        remont prowadziło i prowadzi starostwo powiatowe, ul. Marecka jest drogą powiatową.
        remont nie został zakończony, brakuje części chodników, nie zostały przeniesione w ramach odszkodowań ogrodzenia. nie zakończono umocnień przy separatorach i nie ma ostatniej nakładki asfaltowej. Droga została dopuszczona do ruchu tylko czasowo. koniec remontu na wiosnę.
        • leonzielony Re: Marecka :(:(:( 13.12.10, 22:55
          "dusiaau"
          Duża tolerancja i wyrozumiałoś, jak na wkład Zielonki i utrudnienia dla mieszkańców, czym
          podyktowana jest Twoja tak duża łaskawość? Pogoda i pora roku, to trochę marne wytłumaczenie!
          • dusiaau Re: Marecka :(:(:( 14.12.10, 22:04
            trochę znam realia
    • dziuniaa.1 Re: Marecka :(:(:( 14.12.10, 21:39
      Otworzyli
      Nie skończyli
      Tak się z nami zabawili....... ;/
      • kama2201 Re: Marecka :(:(:( 15.12.10, 11:03
        Teraz po zmianie Starosty Wołomińskiego i Burmistrza Zielonki przebudowa ul. Lipowej (droga powiatowa) zacznie się w lipcu i skończy w sierpniu przyszłego roku.PozdKM.
        • marek_k84 Re: Marecka :(:(:( 15.12.10, 13:29
          kama2201 napisał:

> Teraz po zmianie Starosty Wołomińskiego i Burmistrza Zielonki przebudowa ul. Lipowej (droga powiatowa) zacznie się w lipcu i skończy w sierpniu przyszłego roku.PozdKM.

albo nawet na odwrót!
    • waldemarsas Re: Marecka :(:(:( 15.12.10, 13:49
      Bardzo dobrze, że niedokończyli tego odcinka Mareckiej, jeśli miałby być taki jak od ronda w stronę Marek to lepiej trochę poczekać. Chyba nikomu korona z głowy nie spadnie. A odcinek Żołnierskiej między Ząbkami a Rembertowem jest gorszy od Mareckiej z wystającymi studzienkami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka