Dodaj do ulubionych

Septimontium.

30.12.05, 00:29
Rzym leży na siedmu wzgórzach a Zary to wlasciwie na ilu? No jest Doktorberg
(Wyspa) jest wzgorze cmentarne, jest wzgorze na ktorym stoi wierza cisnien i
kosciol ewangelicki na Zatorzu, jest wzgorze na ktorego szycie stoi wieza
cisnien na targowisku, naliczylem zatem cztery.
Obserwuj wątek
    • gustaw24 Re: Septimontium. 30.12.05, 08:37
      Dodalbym jeszcze gorke na rogu Kaszubskiej i Sportowej
      (chyba najwyzszy punkt w granicach miasta).
    • croolick Re: Septimontium. 06.03.06, 20:54
      www.gorzow.mm.pl/~annart/nb22.jpg
      hmm, Hänselberg?
      • boberzary Re: Septimontium. 06.03.06, 21:22
        Ciekawe, sam się zastanawiałem gdzie to jest i zauważyłem coś.
        Mianowicie wydaje mi się że na zdjęciu widać kośćiół farny (na czerwono w kółku)
        i po prawej wieże zamku??
        Wynika z tego że jest to widok od koszar ( wtedy zapwene ich nie było??)
        img142.imageshack.us/img142/245/nb224jw.jpg
        Co ty na to??
      • boberzary Re: Septimontium. 06.03.06, 21:33
        Sprostowanie:
        Widok zapewne z dzisiejszej Żurawiej. Tak wynika z położenia kościoła farnego i
        zamku.
        PZDR
        • croolick Re: Septimontium. 06.03.06, 21:44
          Trudno jednoznacznie powiedzie czy to fara. Mnie zastanawia ten komin na wprost
          alei. A moze to Toten Weg?(alejka biegla od Zielonogorskiej do Spokojnej). To co
          wydaje sie fara to moze byc wieza cisnien przy Szpitalu 105 na tla drzew, a ta
          wieza po lewej to wieza przy Viehmarkt (Targowisko Miejskie przy Lotnikow). Co o
          tym sadzisz? Szkoda, ze ten dziadekJarek tak drogo wystawia kartki - sprawa
          zaraz by sie wyjasnila, gdybym ja kupil.
          • boberzary Re: Septimontium. 06.03.06, 22:04
            croolick napisał:
            > Trudno jednoznacznie powiedzie czy to fara. Mnie zastanawia ten komin na wprost
            > alei. A moze to Toten Weg?(alejka biegla od Zielonogorskiej do Spokojnej).

Za farą opowiada się to że wieża jest na tle dwóch trójkątów.
            Komina nie mogę zlokalizować.
            Kościół i wieża z Lotników z tej drogi powinny być położone po lewej stronie a
            wieża ciśnień była by lepiej widoczna.
            PZDR

• croolick Re: Septimontium. 06.03.06, 23:28
              A co powiesz na to?

img390.imageshack.us/img390/664/nb222we.jpg
              • boberzary Re: Septimontium. 07.03.06, 11:12
                Nie masz racji ponieważ droga wskazana przez ciebie miała nazwę Toten Weg.
                Spójrz na starą mapę.
                Dalej popieram moją teze.
                Pozdrowienia
                • croolick Re: Septimontium. 07.03.06, 11:48
                  No wiem, ze sie nazywala Toten Weg, ale pocztowka podpisana jest jako widok zw
                  wzgorza Haensel
                  • boberzary Re: Septimontium. 07.03.06, 12:36
                    Tylko że ta droga prowadzi na górę Windmuhlen.
                    • croolick Re: Septimontium. 07.03.06, 12:44
                      Windmuhlen to wiatraki - mlyny wiatrowe, stawiane na wzgorzach.
                      • boberzary Re: Septimontium. 07.03.06, 13:02
                        > Windmuhlen to wiatraki - mlyny wiatrowe, stawiane na wzgorzach.

Tak nazywa się wzgórze na mapie na które prowadzi wcześniej wymieniona droga.
                        Spójrz na mapę.
                        PZDR
                        • croolick Re: Septimontium. 07.03.06, 15:00
                          > Tak nazywa się wzgórze na mapie na które prowadzi wcześniej wymieniona droga.

Windmuehlenberg to bzlo by wzgorze.

> Spójrz na mapę.

No wiem, spojrzalem i "Windmuhlen" to nie jest nazwa wzgorza.

Haensel Berg to bedzie chyba "Jasiowe wzgorze" - moze to jest jakis trop?

pozdrav
                          • boberzary Re: Septimontium. 07.03.06, 16:25
                            > No wiem, spojrzalem i "Windmuhlen" to nie jest nazwa wzgorza.
                            Nie rośmieszaj mnie, jak nie ma nazwy Berg to nie wzgórze!
                            Kiedys stały tam wiatraki, to pewne ( są na rycinie )
                            Pod napisem jest nawet wysokość 180 m.

Skłonny jestem poprzeć drogę z Riesefeld. Bardziej na prawo na mapię.
                            Jeśli to Toten weg to kościół powinien być po lewej stronie a wieża po środku
                            gdzie komin.
                            PZDR
                            • croolick Re: Septimontium. 08.03.06, 00:36
                              boberzary napisał:

> Nie rośmieszaj mnie, jak nie ma nazwy Berg to nie wzgórze!

no wlasnie :-)

> Kiedys stały tam wiatraki, to pewne ( są na rycinie )

ha, a moze by tak poszukac miejsc gdzie staly, gdy sie sieplej zrobi?

> Pod napisem jest nawet wysokość 180 m.

A wlasciwe to na jaka mape patrzysz?

> Skłonny jestem poprzeć drogę z Riesefeld. Bardziej na prawo na mapię.

No mozliwe (prawo znaczy sie na wschod?), bardzo mozliwe.

> Jeśli to Toten weg to kościół powinien być po lewej stronie a wieża po środku
                              > gdzie komin.

racja
                              • boberzary Re: Septimontium. 08.03.06, 09:41
                                croolick napisał:
                                > A wlasciwe to na jaka mape patrzysz?

Na niemiecką mapę powiatu żarskiego.

> No mozliwe (prawo znaczy sie na wschod?), bardzo mozliwe.

Tak
                                PZDR
      • boberzary Re: Septimontium. 26.05.06, 10:54
        I już wiadomo co to za droga!
        Hanselberg to dzisiejsza Przepiórek.
        Na dowód masz wycinek z twojego Croolick artykułu:
        Przepiórek - Am Henselberg**

Kto był bliżej?!
        • croolick Re: Septimontium. 26.05.06, 22:06
          boberzary napisał:

> Kto był bliżej?!

Obaj :-)

Przeciez od poczatku zarowno Ty jak i ja dobrze typowalismy okolice. Ulica, ktora wskazales nazywa sie "_Am_ Hänselberg" czyli "_An dem_ Hänselberg" a zatem "_Przy_ Jasiowym Wzgórzu" a pocztowka podpisana jest: "Hänselberg mit Blick auf Sorau N.L.", czyli "Jasiowe Wzgórze z widokiem na Zary n/Ł.". Na pewno nie jest to widok z ul. Przepiorek z czego na pewno zdajesz sobie sprawe. Jedyne co pewne to to, ze owe Windmühlen (Wiatraki) staly na Hänselberg i z tego wzgórza jest to widok na miasto, wiec rownie dobrze moze to byc widok z gruntowej do dzis Toten Weg.
          • boberzary Re: Septimontium. 26.05.06, 22:29
            croolick napisał:

Jedyne co pew
            > ne to to, ze owe Windmühlen (Wiatraki) staly na Hänselberg

Dowodu poprosze! najlepiej pokaż na mapie poniemieckiej gdzie tak jest napisane.
            Gdzie jest napisane że tamte wzgórze z wiatrakami ma taką nazwę.
            Wtedy poprę twoją hipoteze, jak na razie mam swoją.
            • croolick Re: Septimontium. 26.05.06, 22:50
              boberzary napisał:

> Dowodu poprosze! najlepiej pokaż na mapie poniemieckiej gdzie tak jest
              > napisane.

Dowod jest taki, ze z ul. Przepiorek w zadnym razie nie da sie zrobic takiej fotografii tak dzis jak i przed stu laty. Ulica nazywala sie PRZY Jasiowym Wzgorzu a zatem lezala wzdluz rzeczonego wzgorza a jakie mozna najblizsze wzgorze ujrzec z ul. Przepiorek? No dzis to gore smiecia (pomnik zaradnosci Pekomu i ŁZG) ;-) A na powaznie to tylko to wzgorze pod ktore pnie sie sie III odcinek obwodnicy (od strony ul. Przepiorek).

> Gdzie jest napisane że tamte wzgórze z wiatrakami ma taką nazwę.

A nie wiem, czy tak jest podpisane - Ty mowiles o tych wiatrakach na mapie, ktore wzieles za nazwe wzgorza. Wywnioskowalem, ze mogly stac na Jasiowym Wzgorzu (no bo gdziez indziej?)

> Wtedy poprę twoją hipoteze,

Nie musisz popierac, ja stwierdzilem fakty, dla przypomnienia jeszcze raz:
              1. ul. Przepiorek nazywala sie kiedys PRZY Jasiowym Wzgorzu
              2. w poblizu zatem musilo byc owo Jasiowe Wzorze
              3. Jedyne wzgorze jakie lezy PRZY ul. Przepiorek to gora na polnoc od miasta z ktorej zjezdzamy zawsze, gdy od strony ZG jedniemy do miasta (lub jedziemy III odcinkiem obwodnicy od razu w kierunku Zagania)
              4. Pocztowka popisana byla jako: WIDOK Z Jasiowego Wzorza na miasto
              5. A zatem na pewno jest to widok na poludnie w strone miasta od strony Zielonej Gory

> jak na razie mam swoją.

Jaka?

pozdrawiam
              • boberzary Re: Septimontium. 26.05.06, 23:06

> A nie wiem, czy tak jest podpisane

Jak nie wiesz to po co piszesz.
                Widzisz ja w porównaniu do ciebie mam dowód w tym że ul. Przepiórek kiedyś się
                nazywała jak na widokówce.
                To co nazwałem farnym nie musi być farnym ale droga ta jest ul. Przepiórek.
                To ze "przy" nie musi świadczyć że przy ale i "na". Według mnie droga z
                widokówki to Przepiórcza która schodzi z tej góry.
                Czy góra musi by górą aby nazywac górą, może to być pagórek lub wzgórze.
                Właśnie idąc Przepiórek na wysypisko jest wzgórze ( dziś się nie da, nie ma mostku)
                Jak nie wierzysz to się przejedź.
                Koncząc Żurawia też prowadzi na wzgórze, góre pagórek czy co to jest?
                Wiec niegdyś Przepiórek zaczynała się lub kończyła na wyżej wymienionej górze.
                Podziękował
                • croolick Re: Septimontium. 27.05.06, 21:20
                  boberzary napisał:

> > A nie wiem, czy tak jest podpisane
                  >
                  > Jak nie wiesz to po co piszesz.

Ochlon i przeczytaj powoli, ze zrozumieniem jeszcze raz to co napisalem. Akurat
                  w cytowanym zdaniu pisalem o owych Windmuhlen a nie o Hanselberg - Ty wzieles
                  owe Wiatraki za nazwe wzgorza

> Widzisz ja w porównaniu do ciebie mam dowód w tym że ul. Przepiórek kiedyś się
                  > nazywała jak na widokówce.
                • croolick Re: Septimontium. 27.05.06, 21:32
                  boberzary napisał:

> Widzisz ja w porównaniu do ciebie mam dowód w tym że ul. Przepiórek kiedyś się
                  > nazywała jak na widokówce.

Za ktorym razem zrozumiesz, ze ulica nazywala sie PRZY HANSELBERG a pocztowka
                  podpisana byla WIDOK Z HANSELBERG???

> To ze "przy" nie musi świadczyć że przy ale i "na". Według mnie droga z
                  > widokówki to Przepiórcza która schodzi z tej góry.

Tylko, ze pocztowka nie jest podpisana "WIDOK Z ULICY PRZY HANSELBERG" a "WIDOK
                  ZE WZGORZA HANSELBERG", czyli niekoniecznie to musi byc ul. Przepiorek.

> Właśnie idąc Przepiórek na wysypisko jest wzgórze (dziś się nie da, nie ma
                  > mostku)

jest - to jest zbocze gory na polnoc od miasta - popatrz na jakas mape fizyczna

> Jak nie wierzysz to się przejedź.

Bylem tam i wiem, ze raczej nie da sie zrobic takiego ujecia - w zadnym razie
                  nie bedzie widac fary ani panoramy miasta, bo zaslania Doktorberg czyli Wyspa.

> Wiec niegdyś Przepiórek zaczynała się lub kończyła na wyżej wymienionej
                  > górze.

A skad ta pewnosc?
                  • boberzary Re: Septimontium. 27.05.06, 22:44
                    Byłem dziś na miejscu i musiałem wykluczyć Przepiórek.
                    Natomiast zauważyłem że przy Żurawiej rosną takie same drzewa jak na widokówce
                    tzn. topole. Jednak i ta ulice wykluczyłem. Pojechałem zatem za wysypisko
                    (zapachy-polecam) i znalazłem tam droge która dziś jest zarośnięta wzdłuż
                    zachodniego płotu oczyszczalni.
                    Tutaj ta droga na mapie:
                    img146.imageshack.us/img146/2943/jasia6wq.jpg
                    Jak się pójdzie nią niżej to widac kościół farny. Droga ta kończy się zakładem
                    garbarskim ( może być ten komin zakładu na widokówce. Przy drodze rośnie kilka
                    topoli.

pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka