qwerty221 29.03.12, 06:37 Czy kiedyś to się zmieni? Od momentu porodu miałam 3 cykle i w każdym III faza trwała 5-7 dni. Czytałam, że po porodzie mogą być krótsze, ale jak długo...? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Faza lutealna trwa 5 dni 29.03.12, 08:16 Tak długo, aż organizm sam zdecyduje, że może sobie pozwolić na kolejną ciążę. Czasem po prostu bardzo długo nie ma owulacji, a jak już się pojawiają, to dość szybko faza lutealna się normuje. A czasem owulacja pojawia się, ale jest jeszcze za wcześnie i organizm zabezpiecza się przed kolejną ciążą w ten właśnie sposób. Wyluzuj, trzy cykle to jeszcze dość mało. Dbaj o siebie, nie stresuj się i dobrze się odżywiaj. Faza lutealna będzie właściwej długości, jak przyjdzie na to czas. Odpowiedz Link
qwerty221 Re: Faza lutealna trwa 5 dni 29.03.12, 14:20 Ja właśnie przy takich krótkich fazach zaszłam w ciążę. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Faza lutealna trwa 5 dni 31.03.12, 07:15 Zaszłaś, bo prawdopodobnie zrobiła się już dłuższa. Tylko nie wiesz, ile by miała, gdyby nie było ciąży. Odpowiedz Link
dana_meadbh Re: pytanie 31.03.12, 06:41 Po trzeciej ciąży przez rok miałam tak krótką fazę lutealną. Teraz ma 14 dni. Mała ma 16 miesięcy i dalej ją karmię piersią. Odpowiedz Link
kotkowa Re: pytanie 02.04.12, 11:48 Wlasnie, bardzo wazne, czy karmisz piersia - generalnie na krotka fl moze miec wplyw wysoki poziom prolaktyny - jesli karmisz, to caly czas bedzie sie utrzymywal podwyzszony, jesli przestalas karmic, to daj sobie jeszcze troche czasu, zeby spadl - wtedy cykle powinny sie unormowac. Odpowiedz Link
qwerty221 Re: pytanie 03.04.12, 09:43 Karmiłam tylko przez miesiąc. Nie karmię już 7 miesięcy. Odpowiedz Link
bystra_26 do qwerty221 03.04.12, 11:14 Skoro to już 7 miesięcy, to wybierz się do ginekologa i zrób badanie prolaktyny, najlepiej to ze 3 razy, żeby było wiarygodne i chociaż TSH (najlepiej TSH, FT3, FT4). Podwyższona prolaktyna może powodować tak krótką lutealną i może mieć to związek z wcześniejszym karmieniem, ale równie dobrze może być wtórnie podwyższona w stosunku do niedoczynności tarczycy. Tak czy owak - kierunek lekarz. Odpowiedz Link