parasolniczka 21.11.04, 02:03 Nie lubię seksu przed okresem :( Jestem wtedy najbardziej nietykalską osobą na świecie. Jak sobie z tym poradzić, tak by móc stosować NPR? Macie jakieś sprawdzone metody? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lasserek Re: Seks? Ojej, nie! 21.11.04, 19:30 Świetne pytanie! Masz do wyboru: nie uprawiać seksu lub uprawiać 2-5 razy w miesiącu (ale bynajmniej nie wtedy, gdy chcesz), albo mieć wesołą gromadkę licznego potomstwa. Ale to nic - brak seksu w małżeństwie ubogaca ;). Odpowiedz Link
irst Re: Seks? Ojej, nie! 21.11.04, 21:17 > lasserek napisała: > Świetne pytanie! Masz do wyboru: nie uprawiać seksu lub uprawiać 2-5 razy w > miesiącu (ale bynajmniej nie wtedy, gdy chcesz), albo mieć wesołą gromadkę > licznego potomstwa. Ale to nic - brak seksu w małżeństwie ubogaca ;). Lasserek - kto cię tak skrzywdził w życiu? Tylko tak można chyba zrozumieć twoją psyche. Odpowiedz Link
lasserek1 Re: Seks? Ojej, nie! 28.11.04, 13:28 Po prostu odsyłam na forum "NPR a ilość zbliżeń" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=11695049&v=2&s=0. Odpowiedz Link
ghita Re: Seks? Ojej, nie! 21.11.04, 22:02 Parasolniczko, a dlaczego chcesz stosować NPR ? Pytam nie z pustej ciekawości, tylko dlatego, że wg mnie od motywacji zależy, czy jestśmy w stanie zgodzić się na jakieś koszty czy też skutki uboczne danej metody. I wtedy można nad ich zniwelowaniem popracować albo... poszukać innej metody planowania rodziny. Odpowiedz Link
grrrrw Re: Seks? Ojej, nie! 21.11.04, 22:38 Sprawdzonym sposobem jest współzyc nie na dzien czy dwa przed okresem, ale zaraz jak skoncza się dni płodne. Co do niepłodnosci przedowulacyjnej, to zalezy jak długie masz cykle i czy akceptujesz, ze skutecznosc metody bedzie mniejsza. Odpowiedz Link
parasolniczka Re: Seks? Ojej, nie! 21.11.04, 22:58 Moje cykle trwają od 27 - 36 dni. Stosujemy obserwację śluzu, łatwo jest też okreslić na podstawie badania szyjki macicy. Termometr rzuciłam po kilkunastu próbach, bo albo nie było czau rano, albo zapomniałam, albo zaspałam, albo, albo... Właściwie najczęściej czekamy z seksem az do pierwszych objawow przedmiesiączkowych (ale wtedy już mi się wcale nie chce kochać:(), albo czasem do pierwszego krwawienia, ze względu na małe doświadczenie. NPR chcemy stosowac głównie ze względów zdrowotnych, w dalszej części religinych. Odpowiedz Link
grrrrw Re: Seks? Ojej, nie! 22.11.04, 15:23 No to rzeczywiscie, troche bez sensu to wszystko. Odpowiedz Link
barbie-torun Re: Seks? Ojej, nie! 26.11.04, 10:48 Parasolniczko: żebym nie była złym prorokiem jeśli w taki sposób będziesz postepować dzidzia (nastepna dzidzia?) murowana a i do frustracji dojść może a potem powiesz: to NPR jest nieskuteczne, przecież znam i stosowałam zacznij codziennie mierzyć tempkę i zapisywać objawy i już po miesiacu wejdzie Ci to w nałóg, początki są trudne Odpowiedz Link
barbie-torun Re: Seks? Ojej, nie! 26.11.04, 10:53 dodam jeszcze z własnego podwórka gdy tylko opierałam sie na badaniu śluzu wyznaczałam dni niepłodnych tylko kilka miałam problemy jak i Ty z termometrem i niechecią do niego teraz interpretując i śluz i temp. znacznie wydłużyły mi się dni niepłodne a przecież o to nam chodzi :) (a mężom przede wszystkim) pozdrawiam basia Odpowiedz Link