Dodaj do ulubionych

O co chodzi z tym wykresem?

29.05.07, 09:31
Chyba zauważyłam dwa skoki tempki! Jak mam to zinterpretować???
1-5 dzień - okres
6-13 dzień - temp. na poziomie 36-36,2
14-22 dzień - tempka na poziomie 36,6-36,8 cieszylam sie, ze wzrosla
23-28 dzień - temp. 37,1-37,2, wiec jest kolejny skok! dzis 28 dzien cyklu.
zwykle mam cykle 34-35 dniowe.
Obserwuj wątek
    • kasiap75 Re: O co chodzi z tym wykresem? 29.05.07, 09:50
      A co ze śluzem, Siniera, bo z samej tempki nie da się tu wiele wywnioskować, tym
      bardziej, że masz szacunkowe dane, a nie konkretne dla każdego dnia osobno.
      Jeśli miałaś objaw śluzu w dniach 14-22, to wcale to nie musiał być skok tempki.
      Do tempki dołącz obserwacje śluzu, będziesz miała większą jasność.
      Pozdrawiam:)
    • steffka82 Re: O co chodzi z tym wykresem? 29.05.07, 10:25
      Jak masz tyle zacięcia to napisz tempki na kazdy dzień z osobna, razem z odczuciem śluzu. Bo z tych informacji niestety nic nie da sie wywnioskować.

Pozdrawiam
    • siniera Re: O co chodzi z tym wykresem? 29.05.07, 10:42
      ale czy serio musze pisac te dokladne tempki, przeciez to chyba nie jest az tak
      istotne? nie sa orientacyjne, kazdego dnia mam dokladna.
      6 - 36
      7 - 36
      8 - 36,1
      9 -36
      10 - 36,2

itd. kazdego dnia inna, ale sie miesci w tych granicach, ktore podalam. sluz mam
      skapy bardzo, teraz czuje susze, ale w 24 dniu bylo go sporo, podobnie jak w 16
      i 17 dniu.
      nic ztego nie kapuje.
      • bystra_26 śluz i skok 29.05.07, 11:05
        nieistotna jest ilość śluzu, ale JAKOŚĆ

W miarę jak zbliża sie owulacja dojrzewający dominujący pęcherzyk produkuje
        estrogeny. Powodują one produkcję śluzu, najpierw mniej płodnego -
        kremowy/mętny, klejący, potem powoli zaczyna się on ciągnąć (między palcami da
        się wyciągnąc kilkucentrymetrową nitkę) i zazwyczaj klarować - jak biłako jaja
        kurzego. Jednocześnie pęcherzyk dojrzewa i w końcu pęka. Wtedy powstaje ciałko
        żółte produkujące progesteron, który powoduje wzrost poprzebudzeniowej
        temperatury ciała i nie pozwala na kolejną owulację.

Czyli:
        1 - okres, nizsze temperatury, brak śluzu
        2 - odczucie wilgotności, sluz mętny, nieciągnący, niskie temperatury
        (względnie)
        3 - sluz bardziej płodny, jak białko, ciągnący, niskie temperatury
        4 - wzrost temperatury i zanik lub pogorszenie jakości śluzu - znów mętny,
        biały, nieciągnący ----> faza wyższych temp.
    • bystra_26 błędne przekonania 29.05.07, 10:44
      Hej!

Primo - wpakuj tu, jak Cię dziewczyny prosiły wszyskie obserwacje.

Secundo - dwufazowość nie polega na tym, że w jednej fazie temperatury oscylują
      wokół x o 0,1st C, a w drugiej wokół y o 0,1st C. Wykres więc rzadko wygląda
      jak dwie linie, w tym jedna o minimum 0.2 st C wyżej. Wahania temperatur moga
      być większe, ale i tak będzie widać, czy wykres jest dwufazowy temperaturowo.

Jednak, aby okreslić który skok jest tym, który oddziela dwie fazy, trzeba miec
      drugi objaw - śluz lub szyjkę. Gdy tracą one cechy płodności, to skok w ich
      okolicy jest tym poszukiwanym. I jak się ma wiele własnych wykresów
      sporządzanych w tych samych warunkach (miejsce i godzina pomiaru), to wie się,
      jakie ma się przeciętnie niższe, a jakie wyższe temperatury.
    • steffka82 Re: O co chodzi z tym wykresem? 29.05.07, 10:47
      A przed tym drugim skokiem tempka spadła poniżej linii podstawowej?? Bo jeśli nie to raczej nie był skok tylko takie wyższe tempki i juz.:)

Pozdrawiam
      • kasiap75 Re: O co chodzi z tym wykresem? 29.05.07, 13:49
        steffka82 napisała:

> A przed tym drugim skokiem tempka spadła poniżej linii podstawowej?? Bo jeśli n
        > ie to raczej nie był skok tylko takie wyższe tempki i juz.:)

A musi spaść poniżej linii podstawowej? Nie słyszałam o takim warunku, a i
        zerknęłam w swoje wykresy, i znalazłam, że czasem tempka mi spada, a czasem jest
        na poziomie linii podstawowej:)
        • steffka82 Re: O co chodzi z tym wykresem? 29.05.07, 17:27
          Tak tylko gdybam, nie widząc wszystkich tempek ciężko wnioskować. Ja właśnie przechodze prze taki dziwny cykl i nie wiem co i jak.Ale jeśli był spełniony warunek trzeciej wyższej tempki o 0,02 st od sześciu niższych to to nie był skok, a kontynuacja fazy wyzszych tempek. Takie jest moje zdanie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka