Dodaj do ulubionych

ile dni przed owu można zaciążyć?

30.06.07, 09:32
WItam serdecznie.
Oto zagadka. Pytanie w tytule może jest nieprecyzyjne:
Wspólzyliśmy w 8 dniu cyklu. Teraz dzień 10 i pojawił się śluz typowo płodny. Z reguły taki typowo płodny śluz mam około 4-5 dni, tj. 5 dnia (15 dnia cyklu) mam szczyt objawu. Wiem, że do owulacji moze dojsć przed szczytem objawu śluzu, ale nie pamiętam, ile dni wstecz max? (Dotąd w ogóle nie współżyliśmy w tej fazie i interesowałam się tylko niepłodnością poowulacyjną). Jesłi 15 dc jest szczyt, a owu np. 12 dc (możliwe?) to te 4 dni plemniki by przeżyly od dnia wspólżycia?
Z góry dziękuje za wskazówki.
Dagmara
Obserwuj wątek
    • s_biela Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 12:23
      mam do Ciebie pytanie za 100 punktów: czy mierzysz temperature? wzrost
      temperatury mógłby (co prawda już po fakcie) potwierdzić, czy byłaś wtedy
      płodna, a jej utrzymujący się podwyższony poziom oznacza ciążę... chociaż ja i
      tak bym zrobiła test na HCG w moczu.
      tak plemniki mogą przeżyć... W pojedyńczych przypadkach zaobserwowano ruchliwe
      plemniki w drogach rodnych kobiety po 8 1/2 dniach, ale przyjmuje się że są
      zdolne do zapłodnienia przez 2-4 dni...
      • horpyna4 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 12:33
        Z tym, że jeżeli współżycie było przed jakimkolwiek objawem śluzu, ciąża jest
        mało prawdopodobna. Plemniki bez śluzu płodnego żyją krótko.
        • daggga Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 19:56
          Hej,
          nie zapominaj, że facet też ma śluz! Myślę, że służy do tego samego co nasz,
          mam wrażenie, że po współżyciu taki czop śluzowy przyczepia mi się do szyjki i
          długo pozostaje w środku.
          pozdr
          Daga
          • horpyna4 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 20:36
            Właśnie, że nie. Liczy się tylko śluz płodny, który występuje u kobiety przez
            kilka dni poprzedzających owulację. Chodzi nie tylko o to, żeby plemniki z kilku
            ostatnich dni dożyły do owulacji, ale również o to, żeby wcześniejsze, stare,
            nie dożyły. Dlatego przed wystąpieniem śluzu płodnego jest czas niepłodny, chyba
            że owulacja szykuje się na tyle wcześnie, że śluz płodny zaczyna się zaraz po
            miesiączce.
            • horpyna4 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 21:06
              Jeszcze małe wyjaśnienie - przed śluzem płodnym może być sucho, może też
              wystąpić śluz niepłodny, ale w tym drugim przypadku trudno go odróżnić,
              zwłaszcza początkującym. Dlatego przed owulacją ta niepłodność przeważnie jest,
              ale trudniej ją stwierdzić ze stuprocentową pewnością.
              • aneczka001983 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 22:00
                Horpyna, cały czas się zastanawiam na ile wiarygodne jest określanie
                niepłodności względnej na podstawie śluzu, jeśli przed pojawieniem się objawu
                śluzu na zewnątrz ten śluz jest już wcześniej na szyjce (przeczytałam gdzieś,
                że nawet do 2 dni wcześniej). Skąd wiemy, podejmując współżycie w I fazie przy
                śluzie niepłodnym lub braku śluzu, czy na szyjce nie ma już płodnego? Jedynym
                bezpiecznym rozwiązaniem wydaje mi się badanie szyjki, ale z tym mam jeszcze
                poważne kłopoty (w ogóle nie umiem jej znaleźć) :((
    • aneczka001983 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 13:07
      Jeśli objaw śluzu pojawił się 10 dc, a współżycie było 8 dc, to tego 8. dnia
      teoretycznie mógł już być śluz płodny na szyjce.
      Moja propozycja jest taka, żebyś jeszcze teraz zaczęła mierzyć temperaturę
      (chyba, że już mierzysz - to świetnie). Skoro dzisiaj pierwszy dzień objawu
      śluzu to na pewno jesteś jeszcze przed skokiem i powinno sie udać go wychwycić.
      Wprawdzie dokładnego momentu owulacji nie umiemy ustalić w warunkach domowych,
      ale przyjmuje się, że owulacja następuje +/-2 dni od skoku temperatury. Jak
      będziesz wiedziała, kiedy był skok, odejmiesz 2 dni i będziesz znała
      najwcześniejszy potencjalny moment owulacji (a chyba to Cię interesuje). Ta
      informacja, w połączeniu z założeniem, że plemniki mogą przeżyć w drogach
      rodnych kobiety do 7-8 dni, ale przyjmuje się, że do zapłodnienia są zdolne 2-4
      dni, pozwoli Ci oszacować prawdopodobieństwo tego czy jesteś w ciąży.
      • horpyna4 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 15:03
        Jak zacznie mierzyć i wychwyci skok, to 20 dni wyższej temperatury po skoku
        świadczą o ciąży. Bo jeżeli nawet współżyła w czasie płodnym, to też wtedy
        łatwiej nie zajść, niż zajść.
        • fruzia27 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 15:21
          Dlaczego łatwiej nie zajść niż zajść? Możesz wyjaśnić?
          • bystra_26 40% 30.06.07, 15:48
            40% tyle wynosi prawdopodobieństwa zajścia w ciążę w wyniku współżycia w okresie
            płodnym, czyli średnio świadome starania o dziecko trwają 3 cykle! To
            statystyczna średnia z badań Roetzera.
          • horpyna4 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 15:53
            Fruzia, dlatego, że w najbardziej korzystnych okolicznościach (czas płodny,
            zdrowe jajniki, hormony w porządku) prawdopodobieństwo zajścia w ciążę nie
            przekracza 40% (niektórzy uważają, że wynosi jeszcze ciut mniej). Czyli jest
            mniejsze, niż 1/2. Dlatego dziewczyny chcące zajść w ciążę niepotrzebnie
            denerwują się, jak przez kilka cykli nie udaje im się i podejrzewają
            najróżniejsze schorzenia. A jak to bywa ze zdarzeniami, którymi rządzi rachunek
            prawdopodobieństwa, można za pierwszym razem, a można dopiero za setnym.
            • fruzia27 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 22:02
              Dziękuję Wam bardzo! Nigdy o takim prawdopodobieństwie nie słyszałam. Szkoda,
              że lekarze o tym nie mówią kobietom, bo w takiej sytuacji wiele dziewczyn nie
              denerwowałoby się na zapas. Ja np. zawsze się martwię na zapas (taka już jestem
              i wcale mi z tym niezbyt dobrze), ale z tą wiedzą na pewno podchodziłabym do
              sprawy spokojniej. Dzięki jeszcze raz, zatem uzbrajam się w cierpliwość :-)
        • aneczka001983 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 30.06.07, 15:30
          > Bo jeżeli nawet współżyła w czasie płodnym, to też wtedy
          > łatwiej nie zajść, niż zajść.

Horpyna, oczywiście masz rację. Źle się wyraziłam - miałam na myśli określenie
          tego, czy była w ogóle możliwość zapłodnienia (a więc czy plemnik miał szansę
          się spotkać z komórką jajową), a nie tego, czy faktycznie do niego doszło.
          Jeśli okaże się, że nie było takiej możliwości, to dziewczyna nie będzie
          musiała czekać kolejnych 20 dni w nerwach. A jeśli zapłodnienie było możliwe,
          to tak jak napisałaś - pozostaje mierzyć i czekać.
          • martyna782 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 10.07.07, 11:55
            A jak się ma odstawienie tabletek anty plus podjęcie starań o dziecko do ciąży
            bliżniaczej? Co sądzicie o podjęciu próby już podczas pierwszego cyklu po
            odstawieniu tabsów?dzięki za ewent. odp.
            • bystra_26 3 cykle 10.07.07, 12:15
              zasadniczo zaleca się odczekać 3 cykle, by dać szansę organizmowi na
              przestawienie się na własną gospodarkę hormonalną

warto też zacząć od razu prowadzić obserwacje, bo to może pomóc wcześnie
              ustalić, czy wszystko z płodnością wraca do normy
            • korniz Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 11.07.07, 11:08
              z tą ciążą bliżniaczą to podobno mit(c bliżniacze i więcej zdażają się po
              leczeniu niepłodności a nie po tbl anty).Ja zaszlam w pierwszym cyklu po
              odstawieniu.
              • martyna782 Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 12.07.07, 14:16
                korniz, a przez jaki okres przed ciążą brałaś tabsy?
              • lacitadelle Re: ile dni przed owu można zaciążyć? 12.07.07, 14:34
                > z tą ciążą bliżniaczą to podobno mit(c bliżniacze i więcej zdażają się po
                > leczeniu niepłodności a nie po tbl anty).Ja zaszlam w pierwszym cyklu po
                > odstawieniu.

nie sądzę - moim zdaniem jest to całkiem logiczne, że po długim okresie
                sztucznego wstrzymywania owulacji:
                - organizm się blokuje, nie potrafi wrócić do równowagi hormonalnej i występują
                problemy z owulacjami;
                - organizm się odblokowuje i próbuje nadrobić stracony czas, czyli mogą się
                zdarzyć pęknięcia 2 pęcherzyków w jednym cyklu, a co za tym idzie - zwiększa się
                prawdopodobieństwo ciąży bliźniaczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka