istota 11.07.07, 00:47 ja nie wiem co sie ze mna dzieje w tym roku ostatnie cykle mialam 56 i 40 dni, w tym juz 30 dc i temka mi dalej nie rosnie chyba moje cialo jest anty naszym staraniom :( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agafrytka Re: 30 dc 11.07.07, 08:57 Cześć,skoro cykle u Ciebie takie długie tzn.że i ten nie będzie krótki. Przed Tobą faza śluzowa,ale kiedy będzie - tego nie wie nikt.Trzeba tylko cierpliwie czekać. Wiem,że długie cykle to zmora,ale na to nie mamy wpływu.Można się tylko pocieszyć,że po porodzie wszystko może się zmienić. Rozpiętość miedzy cyklami jest spora.Te, których długość podałaś-świadczą o nieregularności.Czy zawsze taka rozpiętość między cyklami występuje u Ciebie? Odpowiedz Link
kysu Re: 30 dc 11.07.07, 10:16 mnie cykle sie wydluzyly i ostatnie dwa to na pewno byly bezowulacyjne, ten tez na taki sie zapowiada. zrobilam oznaczenia hormonow i wyszlo mi ze mam za malo progesteronu. moze sprobuj sie przebadac ? jak nie pomoze to na pewno nie zaszkodzi. Odpowiedz Link
agafrytka Re: 30 dc 11.07.07, 10:26 Kysu,co gin powiedział lub zalecił na niski progesteron? Odpowiedz Link
kysu Re: 30 dc 11.07.07, 18:35 przepisala clostilbegyt i duphaston, po 2 cyklach kontrola. powiedziala optymistycznie: wyjdziemy na prosta ;-) Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: 30 dc 11.07.07, 20:08 dziewczyny zawsze jesli stymulujemy pęcherzyki clo konieczne jest monitorowanie cyklu, to pomaga stweirdzic, czy clo wogole działa na Wasze pęcherzyki, w ciemni szkoda truc się chemia a przed clo radziłabym zbadać prl, jesli ona jest za wysoko, clo nie podziała, prl warto zbadać naczczo, i z obciążeniem, a jesli wynik jest niejednoznaczny to warto zrobić prl w południe ot nawet nie naczczo badanie różnie cenowo sie waha 30zł, a ja znalazłam w akademi medycznej za 10zł Odpowiedz Link
kysu Re: 30 dc 11.07.07, 22:47 moja prolaktyna prawidlowa (na szczescie). moje zaburzenie jest tymczasowe (mam nadzieje, gdyz do tej pory wszytskie hormony byly w normie, cykle regularne, owulacja o czasie. czy w zwiazku z tym bez monitoringu nie da sie stwierdzic ze wszytsko jest ok, jesli powiedzmy za 1-2-3 miesiace moja osobista machina ruszy ? Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: 30 dc 11.07.07, 22:59 w sumie po tempce bedziesz widziala, czy owu wrocila ja raczej mam na mysli sytuacje, ze skoro bierzesz clo, to pewnie sie starasz, a jesli clo wywola owu, a przegapisz najlepszy moment przed peknieciem pecherzyka? cykle na clo potrafia zaskoczyc, owu moze byc szybko, czesto bywa ze na clo dziewczyny maja owu, w cyklach nie stymulowanych nie maja owu, wiec dokladaja wowczas staran na maksa, czyli wlaczaja monitoring wszystko zalezy od Twojej sytuacji $ Odpowiedz Link
kysu Re: 30 dc 12.07.07, 08:27 ok! to mi sie zgadza z zalozeniami mojego lekarza ;-) clo biore na pobudzenie do dzialania jajnikow, ktore w letargu. jesli przy tym zajde w ciaze to bardzo sie uciesze. jednak najbardziej pasuje mi styczen na poczecie i dlatego umowilam sie z lekarzem, ze w styczniu podejmiemy wieksze dzialania. Odpowiedz Link
istota Re: 30 dc 11.07.07, 15:00 w zeszlym roku mialam cykle 27, 33 dni i jeden 38 ale nie mierzylam wtedy temperatury, wiec nie wiem co sie dzialo myslicie ze lekarz mi powie ze mam sie nie przejmowac? bo jak tak to szkoda mi czasu zeby w ogole do niego isc Odpowiedz Link
istota Re: 30 dc 11.07.07, 15:02 a jeszcze tylko dodam, ze w 2005 mialam stwierdzona hiperprolaktynemie i bralam luteine przed 6 miesiecy od czerwca do grudnia ale angielscy lekarze niestety nie slyszeli zeby luteina miala jakis wplyw na dlugosc cyklu i plodnosc Odpowiedz Link
lacitadelle Re: 30 dc 11.07.07, 15:18 wszystko zależy od tego, na jakiego lekarza trafisz. luteina nie wpływa na płodność, ale na długość cyklu owszem, tzn. zawiera progesteron, czyli hormon wytwarzany w fazie lutealnej. Jeżeli będziesz ją przyjmować przez klika dni, a potem odstawisz - wystąpi krwawienie (oczywiście pod warunkiem, że nie jesteś w ciąży!), niezależnie od tego, czy wcześniej była owulacja czy nie. Ponawiam pytanie: czy w tych 2 poprzednich długich cyklach mierzyłaś tempkę i czy był skok? Odpowiedz Link
istota Re: 30 dc 11.07.07, 16:24 to dopiero moj drugi cykl, ale w poprzednim mierzylam i mialam skok Odpowiedz Link
lacitadelle Re: 30 dc 11.07.07, 17:12 a od ilu cykli się staracie? jeżeli skok był, to moim zdaniem nie ma się co martwić na zapas. prawda jest taka, że organizm (przynajmniej mój) bardzo reaguje na jakiekolwiek stresy i opóźnia się wtedy owulacja. Często tak jest też, kiedy kobieta za bardzo chce zajść w ciążę. Wiele słyszałam opowieści o tym, jak kobieta zaszła w ciążę dopiero wtedy, gdy przestali się starać, a zaczęli cieszyć życiem i seksem :) prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w jednym cyklu, w którym współżyjecie w odpowiednim czasie (należy głównie zwracać uwagę na obecność płodnego śluzu) to tylko 40%. Jasne jest więc, że zdrowej parze może udać się tak w pierwszym, jak i w 10 cyklu. Lekarze twierdzą, że dopiero po roku jest powód do niepokoju. Oczywiście wizyta u lekarza nie zaszkodzi. Staraj się zrelaksować i nie myśleć obsesyjnie o zajściu w ciążę - to naprawdę pomaga. Powodzenia! Odpowiedz Link
istota Re: 30 dc 11.07.07, 23:24 dzieki lacitadelle staramy sie od grudnia, czyli 7 miesiecy, ale tylko 5 cykli moze to faktycznie stres, bo ostatnio mamy dosc stresujacy okres zyciu, a przedluzajacy sie cykl tez nie pomaga sie wyluzowac :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: 30 dc 13.07.07, 21:57 Jeżeli miałaś dużo stresu, to opóźnienia owulacji, a co za tym idzie, rónież wydłużenie cyklu, są czymś zupełnie normalnym i nie ma powodu do niepokoju. Warto tylko dokładnie się obserwować, czyli mierzyć temperaturę i obserwować śluz. Pamiętaj, żeby ze staraniami nie czekać na wzrost temperatury, bo często bywa już wtedy za późno - lepiej kierować się wyglądem śluzu, a pomiar temperatury pełni funkcję kontrolną już po owulacji. Mierząc temperaturę wiesz, kiedy powinien nastąpić koniec cyklu, więc unikasz takiego samonakręcania się: stres powoduje wydłużenie cyklu, co powoduje następny stres, który z kolei ma wpływ na długość następnego cyklu... itd. Odpowiedz Link
istota Re: 30 dc 15.07.07, 23:42 horpyna4 napisała: > stres powoduje wydłużenie cyklu, co powoduje następny stres, który z kolei ma > wpływ na długość następnego cyklu... itd. dokladnie :) ale dzieki za pocieszenie, bardzo mnie podnioslas na duchu Odpowiedz Link
horpyna4 Re: 30 dc 16.07.07, 11:53 Nie ma za co, ja po prostu to sama przerabiałam we wczesnej młodości, więc wiem. Dopiero jak zaczęłam zwracać uwagę na śluz (temperatury jeszcze nie mierzyłam, byłam smarkata) okazało się że miesiączka nie jest w stanie mnie zaskoczyć przy cyklach od 21 do 49 dni. Następowała zawsze 14 - 16 dni po śluzie płodnym (a właściwie po bólu owulacyjnym, bo dni ze śluzem było kilka), była więc dobrze przewidywalna. Co ciekawe, nikt mnie tego nie uczył. Po prostu byłam spostrzegawcza i kojarzyłam fakty. Odpowiedz Link
lacitadelle Re: 30 dc 11.07.07, 11:44 > ja nie wiem co sie ze mna dzieje w tym roku ostatnie cykle mialam 56 i 40 > dni, w tym juz 30 dc i temka mi dalej nie rosnie > chyba moje cialo jest anty naszym staraniom :( ale w tamtych dwóch cyklach owulacja (wzrost tempki) była? ja w ciągu ostatniego roku miałam dwa baaardzo długie (60 i 50 dniowy) cykle, poza tym jeden bezowulacyjny, ale krótki, a reszta od 30 do 40 dni - ale wzrosty tempki były normalne i owulacyjna też 12-14 dni. Byłam ostatnio u lekarza, bo przestajemy odkładać poczęcie i powiedział, żeby się niczym nie przejmować, tylko próbować. Odpowiedz Link
lacitadelle Re: 30 dc 11.07.07, 11:45 > tempki były normalne i owulacyjna też 12-14 dni. oczywiście miało być poowulacyjna, czyli lutealna. Odpowiedz Link
istota Re: 30 dc 12.07.07, 23:21 doktor dal mi skierowanie na badanie hormonow! co prawda usmiechnal sie jak mu powiedzialam po czym wnioskuje ze nie mialam jeszcze owulacji, ale mu odpuszcze tym razem :) po czym wyjal ksiazke i zaczal z niej czytac jakie mi moze zalecic badania Odpowiedz Link