po_trzydziestce1 06.09.07, 19:09 Dziewczyny, czy możecie mi wytłumaczyć na czym polega pusty pęcherzyk G? Czy wtedy też dochodzi do produkcji progesteronu i tym samym fazy wyższych temperatur? Pozdrawiam i z góry dziękuję za oświecenie:-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiosenka1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 08.09.07, 00:03 tak wykres może być dwufazowy, na pęcherzyku wytwarza się ciałko żółte, produkuje prg i daje wzwyżkę tempki nawet jak się cykl monitoruje, widzi się dojrzewający pęcherzyk i pekający to nie ma pewności czy było jajo, czy jaja nie było, lub poprostu zbuk ja mam co którys cykl skok tempki, ale nie mam pęcherzyka, zobacz w stopkę, obecny cykl był z owu, ładna 12 dniowa lutealna, a poprzedni bez owu, byle jaka lutealna i skrócona a może jeszcze byc tak że masz wzwyzke tempki a pęcherzyk nie peka, czasem sam się wchłonie, a czasem trzeba mu pomóc, i wówczas lutealna sie wydłuża i weź tu zajdx w ciążę, ha ha Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 08.09.07, 16:36 No to nieźle:-) Od czasu, jak dzięki Wam, obserwuję cykle i mierzę tempki wygląda to u mnie dobrze. Jest skok, lutealna jest ok i wydawało mi się, że przynajmniej tu będzie ze mną ok. Następne badania jak mamy wykonac to wrogość śluzu, badanie nasienia i HSG. A być może jest jeszcze u mnie problem pustego pęcherzyka. Bo łudziłam się, że skoro jest skok, progesteron wysoki i długość lutealnej w normie to znaczy, że pusty pęcherzyk polega na czymś innym:-) Dzięki Wiosenko za oświecenie. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 08.09.07, 20:24 nie ma co panikowac że pecherzyk bedzie pusty, nie da rady tego przewidziec może zmonitoruj sobie ze dwa cykle, zobaczysz jak wyglada owu czy wszystko ok jaka masz długa lutealna, jesli mnimum 12 dni, to dobrze Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 13.09.07, 20:58 Dzięki Wiosenko za słowa otuchy. Obserwowałam dopiero 3 cykle i lutelana wynosiła 13, 12 i 11 dni. Ale ktoś już mi tu wyjaśnił, że "rozjazd" +/- 2 dni jest dopuszczalny. I muszę przyznać, że wciągnęło mnie to mierzenie temperatury. Tym bardziej, że wszystko przynajmniej w tym temacie wygląda u mnie ok. Badania progesteronu potwierdzają owu. Więc muszę szukać przyczyny swoich niepowodzeń gdzie indziej. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 13.09.07, 21:10 zmonitoruj jeden cykl chociaz dla pewności, ja w tym cyklu mam hsg a jak długo sie starcie? Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 14.09.07, 10:15 Ja miałam niby monitorowany ten cykl. Napisałam niby, bo to raptem były 2 USG w 11 dc - gdzie pęcherzyk miał 14 mm - to był czwartek, a kolejne USG w poniedziałek, gdzie już nie było śladu po pęcherzykach. Lekarz stwierdzil, że wszystko wskazuje na to, ze owu była, a dla pewności wysłał mnie w 22 dc na progesteron, który rzekomo owu potwiedził. Mój wynik ponad 14 jakichś tam jednostek, a norma górna ponad 15. Więc niby jest ok. Trochę sama jestem zdegustowana tym monitoringiem, ale lekarz stwierdził, że skoro cykle mam regularne, a kolejne badanie progesteronu potwierdza owu to przynajmniej o to nie powinnam się martwić. Teraz w nowym cyklu chcemy z mężem zrobić badania, zaczynamy od tych mniej inwazyjnych - nasienie i wrogość śluzu. A w następnym cyklu lekarz chce mnie wysłać na HSG. Napisz Wiosenko jak będziesz po HSG. Trzymam za Ciebie kciuki i życzę aby wszystko było OK! A my staramy się 8 m-cy. Ale to moje pierwsze starania, a wiek jak mój nick - po trzydziestce- ) Pozdrawiam Cię serdecznie. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 14.09.07, 15:13 ten monit twój dla mnie nie zdiagnozował owu, za duzy odstep, ja ostatnio miałam 22mm w piatek w poniedz go nie było, natomiast 14mm mógł sie wchłonąć napisz prosze dokładny wynik prg i podaj normy dla lutealnej, ja miałam wynik 43 po owu, a jak pecherzyk nie dojrzał to miałam 13,3 choc to też był niby dobry wynik Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 15.09.07, 19:53 Ja tez nie mam 100% pewnosci, ale lekarz w weekend nie przyjmuje i mogl mnie zbadac tylko w czwartek, no a potem w poniedzialek:-( Normy w moim lab. dla fazy lutealnej to 1,2-15,9 ng/ml, a moj wynik 14,10 ng/ml. 2 m-ce wczesniej mialam wynik 15,6. Napisz Wiosenko co o tym myślisz? I bardzo Ci dziękuję, ze zagladasz do mojego watku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 15.09.07, 22:01 moje wyniki były raz 35, raz 43 przy zmonitorowanej owu, ale teraz patrze że dla lutealnej miałam norme nawet do 50nmol/l ja juz lekko świruje ztym, ale co tam, chciałam poprostu swoje cykle zdiagnozowac, 4 monitorowałam (tylko 2 owulki), teraz hsg, a od nastepnego cyklu clo, jak sie nie uda, pasuje na jakis czas na pewno, bo ile mozna pozdrówka Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 16.09.07, 19:23 Wiosenko, ale wracając jeszcze do dwufazowego cyklu i wysokiego progesteronu - gdyby pęcherzyk nie pękł nie wytworzyłoby się ciałko żółte. Więc jeśli temp. rośnie i badam progesteron to jest to wskazówka, że owu raczej jest, prawda czy się mylę? Bo jesli pęcherzyk się wchłania to nie ma ciałka żótego, nie ma produkcji progesteronu i co za tym idzie zwyżki temp. Czy dobrze kombinuję? A jeśli mogę spytać jak długo się starasz? I daj koniecznie znać jak po HSG. Pozdrawiam Cię serdecznie. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 16.09.07, 19:35 mam syna z pierwszego cyklu, aniołka z drugiego cyklu, a obecnie staram sie 8 cykl, miałam 2 owu w trakcie 4 cykli monitorowanych dam znac po hsg u mnie jesli pęcherzyk jest dojrzały to i peka, jedynie nie dojrzewaja sa małe, ale niestety w każdym cyklu mam skok tempki, zgodny z NPR jesli powstał pęcherzyk i teraz nie dojrzał a tym samym nie pekl lub dojrzał a nie pekł, to tak czy siak na pęcherzyku wytwarza sie ciałko żółte które produkuje prg, a ten daje nam wzwyzke tempki zasada jest taka: jesli nie dojrzał i nie pekl lutealna sie skraca, a jesli dojrzał a nie pekl to albo lutealna jest ok bo pecherzyk sam sie wchłonął, lub lutealna sie wydłuża bo robi sie torbielka ale Rybka nie drąż tak dokładnie, zaczniesz sobie wszystko przypisywać, eee, nie warto, różnie z tym bywa, ale monitoringi, to dobra ocena i diagnoza dam znać po hsg Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 16.09.07, 20:03 Wiem Wiosenko, że analizując wszystko można popaść w paranoje:-) Co raz na czas u mnie się zdarza. Wtedy mam mocne postanowienie - koniec z mierzeniem temp., koniec z forum i skupianiem się tylko na jednym temacie. Po czym wieczorem gdy wracam zmarnowana z pracy do domu co robię? Włączam komp. i czytam, czytam, czytam - głównie forum:-) I tak to się u mnie już kręci kilka miesięcy, że nawet nie wiem kiedy ten czas upłynął. Zwariować można:-) Idę do męża, bo dziś mamy pierwszą rocznicę ślubu i zamiast pięknej niespodzianki jaką mogłaby być ciąża, dostałam znów wczoraj okres i pół dnia z dołka wychodziłam. Ale mamy wielką nadzieję, że za rok o tej porze będziemy świętować w większym gronie. Miłego wieczoru Wiosenko, pozdrawiam. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 17.09.07, 21:25 buuu ta nadchodzaca @, bądź dzielna ja juz na forumie od marca, tez długo juz po hsg, jutro odbieram wypis ze szpitala, ale chyba drozna jestem, a na pewno mnie udroznili, od nastepnego cyklu działam z clo troszke bolało, mozna porównac do bolu @, ale moja szyjka po porodach juz troche rozwarta więc może i mniejsza dolegliwość Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 18.09.07, 19:33 Wiosenko, ja myślałam, że Ty na forum jesteś od zawsze:-) Dużo osób Cię zna, wszyscy lubią, masz dużą wiedzę i pomagasz innym. Normalnie skarb:-) Cieszę się, że już jesteś po HSG i co ważniejsze, że wszystko ok! Może teraz się uda, bo wielu dziewczynom HSG chwilowo pomaga. Ja wybiorę się w nast. cyklu, bo w tym czekają mnie in. badania, mniej bolesne;-) A mam jeszcze głupie pytanie na co jest CLO? Na owulację? Na pewno o tym już czytałam na forum, ale nie pamiętam. Pozdrawiam Cię serdecznie. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 18.09.07, 22:44 clo to clostilbegyt, wziełam pudełeczko żeby nazwe Ci podac, to lek stymulujacy do dojrzewania pęcherzyków, czyli jesli mam rzadko owulki, to może na tym leku beda co cykl, krócej jakby czekamy na poczęcie, mamy wieksze szanse, dlatego przed clo to hsg, bo przede wszystkim wyklucza niedrozność (wynik na papierku może jutro), zwieksza szanse fakt przez kilka cykli, a i jajowody przepchane dzieki za czułe słówka, hi hi, od zawsze tu nie jestem, na szczęście a i jest kilka osób co mnie nie lubia i ja ich zreszta też, ha ha Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 18.09.07, 22:52 a wiedzy uwierz nie miałam, tu ja zdobyłam, i na innym forum, zycie mnie jakby przymusiło ale skoro ja mam to sie nia dzielę na NPR dyskryminuje się "nieodkładajace", ale NPR to nic innego jak NATURALNE PLANOWANIE RODZINY i tu zaklnę toż k... a co to znaczy, chyba i odkładanie i wyczekiwanie na poczęcie w sumie powinnam to wykrzyczeć w osobnym wątku, żeby dotarło tam gdzie musi Sorki po trzydziestce hi hi co za nick, to ile po tej "30", że tu tak napisałam, na Twoim watku. czasem nóż sie w kieszeni otwiera. Oj bym tu jeszcze napisała, ale prl mi skoczy i kurcze znów owu nie bedzie, a ja się staram przecie. Pozdrówka. Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 20.09.07, 20:01 Hej Wiosenko, tak jak mój nick wskazuje po trzydziestce1, mam 31 lat, jeszcze przez 2 m-ce, potem będę musiała nick zmienić:-) A myślałam, że się uda zaciążyć ze starym nickiem:-) O CLO juz przeczytałam. Być może jak już będę po paru badaniach to sama lekarzowi zasugeruję te leki żeby swoje (a raczej pęcherzykowate) szanse zwiększyć:-) Bo choć badałam 2 razy progesteron i skoki tempki są książkowe pewności nie mam żadnej, że owu u mnie występuje. Kiedyś (gdy jeszcze o dziecku nie myślałam) zawsze czułam bóle owulacyjne. A odkąd postanowiliśmy zacząć starania, wszystko ustąpiło jak ręką odjął:-( Co za ironia losu. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: pytanie o pusty pęcherzyk Graffa 20.09.07, 20:51 hej odebrałam wynik hsg niestety jestem niedrozna, nie wiem co i jak dalej, do gina ide dopiero za 1,5 tyg, teraz biore antybiotyk i poźniej posiew musze zrobic, bo u M wyszły bakterie przekichane jednym słowem Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 a niech to szlag 20.09.07, 21:31 Kurczę, to mnie zaskoczyłaś. Myślałam, że na badaniu już coś powiedzieli, że jest ok. Czy w takiej sytuacji robi się laparo, żeby udrożnić? Jest jeszcze opcja, że może w czasie badania trochę jajowody zostały udrożnione. Więc jak się z mężem wykurujecie to do dzieła. Naprawdę mi przykro Wiosenko, ale z dwojga złego lepiej o tym wiedzieć i czynić jakieś kolejne kroki, żeby sobie pomóc, niz tak co miesiąc próbować bez efektów i w niewiedzy, że coś nie tak. Kurujcie się, a jak będziesz po wizycie i gina to daj znać co Ci powiedział. Wierzę, że będzie dobrze. Jak czytam niektóre wątki na innych forach o dziewczynach, które wg lekarzy miały nigdy nie zajść naturalnie w ciążę, a zaszły, zaczynam wierzyć w cuda. Trzymaj się cieplutko i daj znać co dalej. A jeśli chodzi o męża to miał bakterie w nasieniu? Czy wyszło coś przy innych badaniach? Pozdrawiam Cię serdecznie, Aneta. Odpowiedz Link
agafrytka Re: a niech to szlag 21.09.07, 00:01 Przepraszam dziewczyny,że się wtracę.Tak ładnie ze sobą piszecie,że aż nie chce się burzyć tej harmonii. Wiosenko,bardzo Cię proszę:nie smuć się. Oba jajowody są niedrożne? Przykro mi,ale tak jak napisała Aneta:wszystko się zdarzyć może. Trzeba wierzyc,że będzie dobrze. Trzymaj się i mimo wszystko bądź dobrej myśli Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: a niech to szlag 21.09.07, 09:46 Aguś nic nam tu nie burzysz, tu możemy we 3 sobie pisać, może jeszcze ktos się dołączy. Pustka we mnie i tyle. Oba są niedrożne, wiem że hsg może się mylić, chyba czeka mnie laparoskopia, ale tę decyzję podejmę później, muszę skonsultować się z ginem, do tej pory przy łyżeczkowaniam za dużo krwi traciłam, muszę mieć pewność że się obudzę. Tak M miał posiew nasienia i pewnie przez to ciut słabsze wyniki ogólne. Pozdrówka, pewnie że dam znać co i jak. Odpowiedz Link