mal5gosia 07.02.12, 20:40 czy czlowiek rodzi sie juz jako egoista? :p Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal5gosia Re: egoista 07.02.12, 21:02 sama mam sobie odpowiedziec:) ? rodzi sie jako egoista jak kazda zywa istota na tym swiecie tylko potem cos sie w nim zmienia pod wplywem roznych czynnikow(badz nie zmienia sie a utrwala i umacnia) Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniokstela Re: egoista 08.02.12, 11:11 to po co pytasz, jak masz gotową odpowiedź...? Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 11:36 cieszyniokstela napisał: > to po co pytasz, jak masz gotową odpowiedź...? jak to po co? Pytanie zadalam wczoraj wieczorem, a znatury jestem strasznie nie cierpliwa nikt nie odpowiadal wiec sama sobie odp ;p zrobilam sobie namiastke mini dialogu;) Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: egoista 08.02.12, 11:21 mal5gosia napisała: > czy czlowiek rodzi sie juz jako egoista? :p Jedni tak, inni nie. A wg Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 11:33 urko70 napisał: > mal5gosia napisała: > > > czy czlowiek rodzi sie juz jako egoista? :p > > Jedni tak, inni nie. > A wg Ciebie? drogi Urko a wg Ciebie ktorzy sie nie rodza jako egoisci? Jak dla mnie to wszyscy rodza sie jako egoisci. Kazde nowo narodzone dziecko(zreszta tak jak kazde narodzone zwierze) jest skupione wylacznie na wlasnych potrzebach.Dopiero w miare uplywu czasu gdy w dziecku pod wplywem czynnikow zewnetrznych wzrasta samoswiadomosc "cos" sie zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: egoista 08.02.12, 11:50 To zależy co się rozumiem przez egoizm i jakie dana jednostka ma potrzeby. Jesli egoizm to wybór działania zapewniającego realizację swoich potrzeb to nalezy się zastanowić jakie potrzeby ma nienarodzone lub nowo narodzone dziecko, a jakie potrzeby ma człowiek powiedzmy dorosły. Dla uproszczenia przyjmijmy, że mówimy o małym dziecku i dorosłym. Małe dziecko nie ma potrzeb które ma dorosły, małe dziecko nie ma świadomości istnienia innych ludzi którym może jakkolwiek pomóc więc nie można tu mówić o egoizmie. Owszem jest skupione na wlasnych potrzebach ponieważ nie ma, nie nza innego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: egoista 08.02.12, 11:52 mal5gosia napisała: > czy czlowiek rodzi sie juz jako egoista? :p A tak w kwestii formalnej jaki widzisz związek swojego problemu/wątku z tematyką tego forum? Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 12:07 > > A tak w kwestii formalnej jaki widzisz związek swojego problemu/wątku z tematyk > ą tego forum? "luzny zwiazek" trzeba przyznac. Aczkolwiek interesuje mnie czy zachodzi jakas roznica miedzy egoizmem zenskim a meskim? Czy wogole mozliwy jest taki podzial? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: egoista 08.02.12, 12:19 > "luzny zwiazek" trzeba przyznac. Aczkolwiek interesuje mnie czy zachodzi jakas > roznica miedzy egoizmem zenskim a meskim? Czy wogole mozliwy jest taki podzial? Dziecko rodzi się jako SKRAJNY egoista. Jest zainteresowane WYŁĄCZNIE sobą. Dopiero w ramach socjalizacji powstają inne odruch. Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 12:32 g.r.a.f.z.e.r.o napisał: > Dziecko rodzi się jako SKRAJNY egoista. Jest zainteresowane WYŁĄCZNIE sobą. > > Dopiero w ramach socjalizacji powstają inne odruch. Zdarza sie tak ze dziecko (urodzony skrajny egoista) umrze jako starzec skrajnie egoistyczny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: egoista 08.02.12, 13:09 mal5gosia napisała: > > > > > A tak w kwestii formalnej jaki widzisz związek swojego problemu/wątku z t > > ematyką tego forum? > "luzny zwiazek" trzeba przyznac. Nie wskazałaś tego związku czyli mówiąc wprost: nie ma go. Czemu nie stworzylas tego wątku na wlasciwym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 13:13 urko70 napisał: > > Nie wskazałaś tego związku czyli mówiąc wprost: nie ma go. Czemu nie stworzylas > tego wątku na wlasciwym forum? a celem twoim jest krytyka mojej osoby , naprawde tak mocno przeszkadza ci moj watek umieszczony jak to stwierdziles na "niewlasciwym" forum? Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: egoista 08.02.12, 13:30 mal5gosia napisała: > urko70 napisał: > > > > > Nie wskazałaś tego związku czyli mówiąc wprost: nie ma go. Czemu nie stwo > rzylas > > tego wątku na wlasciwym forum? > a celem twoim jest krytyka mojej osoby , naprawde tak mocno przeszkadza ci moj > watek umieszczony jak to stwierdziles na "niewlasciwym" forum? Ty zadajesz pytania i oczekujesz i dostajesz te odpowiedzi. Jak ja zadam Tobie pytanie to uznajesz to za krytykę swojej osoby i nie odpowiadasz. Jakbyś to oceniła? Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 13:40 urko70 napisał: > > Ty zadajesz pytania i oczekujesz i dostajesz te odpowiedzi. > Jak ja zadam Tobie pytanie to uznajesz to za krytykę swojej osoby i nie odpowia > dasz. > Jakbyś to oceniła? nie uznaje tego za krytyke po prostu pytalam. Stwierdziles ze moj watek nie ma zwiazku z tematyka owego forum. Sadzilam ze na forum mezczyzna "przebywa" wielu przedstawicieli plci meskiej i dlatego napisalam bo zalezy mi na poznaniu zwlaszcza meskiego punktu widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: egoista 08.02.12, 13:56 mal5gosia napisała: > urko70 napisał: > > > > Ty zadajesz pytania i oczekujesz i dostajesz te odpowiedzi. > > Jak ja zadam Tobie pytanie to uznajesz to za krytykę swojej osoby i nie o > dpowia > > dasz. > > Jakbyś to oceniła? > nie uznaje tego za krytyke po prostu pytalam. To są słowa napisane przez kogoś kto pisał spod Twojego nicka, sugerujesz, że ktoś Ci się włamał? "celem twoim jest krytyka mojej osoby" > Stwierdziles ze moj watek nie ma zwiazku z tematyka owego forum. > Sadzilam ze na forum mezczyzna "przebywa" wiel > u przedstawicieli plci meskiej i dlatego napisalam bo zalezy mi na poznaniu zwl > aszcza meskiego punktu widzenia Czemu nie chcesz poznać opinii kobiet na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 14:04 dobrze juz.. bo pogubilam sie troche w tym wszystkim, tak to jest jak czlowiek robi kilka rzeczy naraz. a jesli chodzi o opinie kobiet to moge ich wysluchac ale jakos od zawsze dyskusje z mezczyznami bardziej mnie intrygowaly ,zreszta gdyby interesowaly mnie opinie kobiet na ten temat weszlabym na forum bardziej "kobiece" Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: egoista 08.02.12, 14:14 mal5gosia napisała: > zreszta gdyby interesowaly mnie opinie kobiet na ten temat weszlabym na > forum bardziej "kobiece" Nie odpowiedziałaś mi na pytanie: "Czemu nie chcesz poznać opinii kobiet na ten temat?". Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 14:20 alez potrafisz wiercic dziure w brzuchu .. bawi cie to :)chce poznac opinie mezczyzn a opinie kobiet poznam sobie pozniej dobrze? satysfakcjonuje cie taka odpowiedz? (zapewne nie ) Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: egoista 08.02.12, 14:39 mal5gosia napisała: > alez potrafisz wiercic dziure w brzuchu .. bawi cie to :)chce poznac opinie mez > czyzn a opinie kobiet poznam sobie pozniej dobrze? satysfakcjonuje cie taka od > powiedz? (zapewne nie ) Ano nie bo to nie jest odpowiedź na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 14:42 to powiedz co chcesz uslyszec (przeczytac) to ci tak odpowiem. Z natury jestes taki dociekliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: egoista 08.02.12, 14:44 mal5gosia napisała: > to powiedz co chcesz uslyszec (przeczytac) to ci tak odpowiem Chcę usłyszeć "Czemu nie chcesz poznać opinii kobiet na ten temat?" Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 14:49 masz cierpliwosc...;p opinia kobiet na ten temat zapewne pokrywa sie z moja opinia , a nie jestem w stanie przewidziec jak skomentuja to mezczyzni bo nie siedze w ich umyslach (aczkolwiek bardzo bym chciala) Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: egoista 08.02.12, 15:29 mal5gosia napisała: > masz cierpliwosc...;p opinia kobiet na ten temat zapewne pokrywa sie z moja op > inia , Skąd ta pewność? Uważasz, że wszystkie kobiety mają takie samo zdanie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 13:47 urko70 napisał: > > urko70 napisał: > > > > > > > Ty zadajesz pytania i oczekujesz i dostajesz te odpowiedzi. > Jak ja zadam Tobie pytanie to uznajesz to za krytykę swojej osoby i nie odpowia > dasz. > Jakbyś to oceniła? Moze i masz racje...troche nie tak to wszystko wyszlo..ale intencje mialam dobre. Na swoja obrone moge dodac tylko to ze jestem na forum zaledwie od kilku dni i dopiero poznaje zasady "nowego srodowiska" Odpowiedz Link Zgłoś
nudzimisie_strasznie Re: egoista 08.02.12, 14:13 mal5gosia napisała: > jestem na forum zaledwie od kilku dni i dopiero poznaje zasady "nowego srodowiska" Ależ moja droga, chętnie pomogę. Otóż fantazje o tym, że jest tu wielu mężczyzn odłóż na bok. Jest tu kilku mężczyzn oraz kilka kobiet. Czasem wpadnie nas tu zabawić jakiś gość z pytaniem (obstawiam, że najczęściej pracownik gazety). Szczególnie lubimy jak zabawia nas dylematamiseksualnymi ale niezły ubaw dają też osoby nieumiejące posługiwać się j.polskim. Na przyszłość radzę nie używać zwrotu "mojej osoby", wystrzegaj się też powiedzonek o tej samej rzece. Z góry bardzo proszę Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 14:22 dziekuje za rade i za krotka charakterystyke forum;) nie ma to jak pierwsze slowa otuchy Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: a jak to roznica ? 08.02.12, 12:38 wrodzony jest od zawsze z czasem w czlowieku przycicha a nabyty egoizm kojarzy mi sie z wyrachowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: a jaka to roznica ? 08.02.12, 12:50 mal5gosia napisała: > wrodzony jest od zawsze z czasem w czlowieku przycicha - kto tak powiedzial ? - bo u mnie wzrasta. a nabyty egoizm kojarzymi sie z wyrachowaniem - no tu zgoda, ale jak to mowia: umiesz liczyc ? - to licz na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: a jaka to roznica ? 08.02.12, 13:08 j-k napisał: > mal5gosia napisała: > > > wrodzony jest od zawsze z czasem w czlowieku przycicha > > - kto tak powiedzial ? - bo u mnie wzrasta. > wzrasta ?jesli to zdrowy egoizm to niech wzrasta > > a nabyty egoizm kojarzymi sie z wyrachowaniem > > - no tu zgoda, ale jak to mowia: > > umiesz liczyc ? > - to licz na siebie. licz na siebie z tym sie zgadzam w 100 % wogole to lepiej byc egoista inaczej Cie zjedza;)(beda na Tobie pasozytowac) Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 14:07 witaj romeczku nareszcie.. Wszyscy mi tu zarzucaja ze moje watki nie maja zwiazku z forum normalnie mnie tu zaraz zjedza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
s.romeczek Re: egoista 08.02.12, 14:28 co ja mogę? napisz do wersji może cos pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 14:34 twoim postanowieniem noworocznym bylo pomaganie innym , raz mi juz pomogles z kompotem ... wiec nie zaszkodzi jak pomozesz i drugi raz. a tak a propos to co zdecydowales juz czy jestes chetny "wejsc" ;p Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 15:04 he he :) powiedz romeczku od dawna jestes na forum (pytam serio) Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 15:12 spodziewalam sie takiej odpowiedzi .. lubie twoje poczucie humoru :) Odpowiedz Link Zgłoś
mal5gosia Re: egoista 08.02.12, 19:45 s.romeczek napisał: > aż się zdziwiłem, że pytasz a dlaczego cie to tak zdziwilo :) kto pyta nie bladzi... Odpowiedz Link Zgłoś
kiszczynska Re: egoista 08.02.12, 16:19 jestem podobno mega egoistka ja tego nie iwdze jakies 60 ktore sie ze mna zetknelo mi to poweidzialo: rodzina, obcy, koleznka zl awki w szkole, prababka, pracownik nie iwem dlaczego, bo ja taka juz jestem urodzilam sie TAKA mal5gosia napisała: > czy czlowiek rodzi sie juz jako egoista? :p Odpowiedz Link Zgłoś