18.10.12, 14:19
witajcie,

od 6 lat bralam Yasmin. tzn, zaraz po drugiej ciazy cerazette (rewelacja), pozniej yasminelle i yasmin. No i po zerowych skutkach ubocznych zaczely mi dokuczac bole brzucha, po zrobieniu badan kntrolnych,, przekroczony cholersterol.....poszlam do gina, zaproponowal odstawienie tabletek,zeby odpoczac conieco i zrobic przerwe miesieczna lub zaczac stosowac plastry evra, ktore nie przenikaja przez watrobe i sa mniejszym obciazeniem dla orgazinmu....No i co teraz poczac....? Czy zaraz po tabsach rpzejsc na plaesty czy tez dac wrocic organizmowi na tor naturalny?... przyznam ze ciazy juz nie planuje-mam dwoej dzieci, prace i nie chce ryzykwoac wpadka...a gumki odpadaja, bo mam po nich dolegliwosci...dyskomfort po....i co mam zrobic???? mam 35 lat.....
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: co dalej? 18.10.12, 20:10
      robienie przerw w antykoncepcji nie ma żadnego uzasadnienia.
      zafundujesz sobie tylko huśtawkę hormonalną.
      cholesterol nie podskakuje od tabletek, tylko od nieprawidłowej diety. przyjrzyj się uważniej temu, co jesz. w szczególności słodyczom i tłuszczom..
      plastry jak najbardziej zaraz po skończeniu opakowania tabletek.
      możesz też rozważyć zastosowanie wkładki domacicznej, niehormonalnej.
    • claratrueba Re: co dalej? 19.10.12, 06:09
      Plastry evra dokładnie tak samo obciążają wątrobę jak tabletki, spirala z hormonami, zastrzyki. Bo to kwestia zawartości hormonów we krwi a nie droga podania, która i tak oznacza podanie do krwioobiegu- wątroba nie zajmuje się treścią pokarmową a krwią. Mówienie, że jakiekolwiek hormony nie przenikają przez wątrobę to bzdura. Problemy watrobowe są dokładnie takim samych przeciwwskazaniem dla evry jak inne rodzaje antykoncepcji hormonalnej. Podobnie wysoki cholesterol. Znajdziesz info tu:
      leki-informacje.pl/lek/ulotka/434,evra.html
      Powinnaś ten cholesterol obniżyć właściwą dietą i badać regularnie czy przynosi ona efekt. Bo to nie antykoncepcja podnosi cholesterol. Jeśli dieta nie pomoże (nie zawsze jest przyczyną wysokiego cholesterolu może być to hipercholesterolemia rodzinna) pozostaje Ci tylko spirala bez hormonów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka