Dodaj do ulubionych

Mam sprawe

04.04.07, 00:18
Wlasnie weszlam na jakies forum na temat Diane 35 i tam wiekszosc
dziewczyn pisze, ze to okropne tabletki, po ktorych to jest strasznie
i wszystko nie tak. Najbardziej mnie zaskakuje ze wszyscy pisza ze nie
wolno ich brac dluzej niz 2 lata i trzeba robic przerwy. Ja biore te
tabletki od 5 lat, czuje sie po nich dobrze ( w ciagu tych 5 lat przytylam
5 kg, ale to raczej z mojego obrzarstwa). Zrobilam sobie przerwe na
miesiac (okres mi sie spoznia, ale widzie ze to normalne po odstawieniu)
i chcilam sobie normalnie po tym miesiacu dalej je brac. Teraz po tych
wypowiedziach to zastanawiam sie czy nie zmienic ginekologa.

Mozecie doradzic?

Dzieki pozdrowka
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: Mam sprawe 04.04.07, 00:30
      Diane nie jest tabletka antykoncepcyjna. Jest lekiem antyandrogenowym o ubocznym
      dzialaniu antykoncepcyjnym. Nie powinno sie jej przepisywac jako wylacznie
      pigulki antykoncepcyjnej.

Z tego co wiem producent sprawdzal dzialanie i skutki uboczne w okresie do 8
      lat. Nie zmienia to faktu, ze ze wzgledu na skladniki niehormonalne jest lekiem
      dosc obciazajacym organizm i nie powinno sie go stosowac dluzej niz wymaga tego
      leczenie choroby (np. niektore postaci tradziku sie tak leczy.)

Z mojego doswiadczenia:
      -skutkow ubocznych absolutnie brak
      -moj gin zazadal od mojej dermatolog zmiany diany na inne pigulki, wlasnie ze
      wzgledu na obciazenia organizmu. Z zastrzezeniem, ze jesli inne pigulki nie
      dadza odpowiedniego efektu, to mozemy wrocic do Diany. Okazalo sie, ze dolek
      choroby juz za mna i zwykle pigulki sa w stanie utrzymac gladka cere do jakiej
      doprowadzila Diana.

Wnioski chyba jasne?
      • villemo86 Re: Mam sprawe 04.04.07, 00:35
        No ja w zasadzie dostalam Dianke na bolesne miesiaczki i sklonnosc do
        policystycznych jajnikow (czy jakos tak). A co z sama ciaza? Chciala bym
        gdzies za pol roku zajsc i nie wiem kiedy je odstawic...

Dzieki za szybka odpowiedz turzyco
        • turzyca Re: Mam sprawe 04.04.07, 01:09
          nie mam pojecia jak jest z pco ale obijaja mi sie informacje z forum ze wiele
          tabletek na to pomaga.
          Jesli chodzi o bolesne okresy - na pewno nie musi byc to Diane.

Jesli chcesz zajsc w ciaze to moze poszukaj ginekologa, ktory sie specjalizuje w
          prowadzeniu ciaz (ja mam takiego w Warszawie, jesli chcesz namiar)? Ja bym sie
          przygotowala do ciazy (pod jego kuratela) od strony badan, szczepien, kwasu
          foliowego itd a pigulki odstawila tak jak on zdecyduje - sa rozne szkoly.
          Niektorzy zalecaja odstawianie duzo wczesniej (czyli moze nawet juz teraz) inni
          polecaja probowac od pierwszego cyklu. Nie wiem, czy drugi skladnik Diane jakos
          na to wplywa. Nie wiem, jak to sie ma z pco.
          • villemo86 Re: Mam sprawe 04.04.07, 10:32
            No niestety do Warszawy mam 300km. Wlasnie chce porozmawiac ze swoim co
            i jak. Od kilku dni znowu pobolewa mnie jajnik, a wczoraj to bez
            przeciwbolowych by sie nie obeszlo. Jesli chodzi o sama ciaze to chciala
            bym zajsc dopiero po przeprowadzce do mojego ukochanego, a bedziemy mieszkac
            poza granicami naszego "kochanego" kraju.

Jeszcze raz dzieki za szybka odpowiedz.
            • victoria1985 Re: Mam sprawe 04.04.07, 22:19
              moja Pani ginekolog mówiła mi ze tabletki mozna stosować max przez 5 lat pozniej
              moze to nie korzystnie oddziaływać na płodność może ale wcale nie musi
              No musisz sie koniecznie zapytać o pco bo to tez moze ale nie musi komplikować
              szybkie zajscie w ciaze przynajmniej w moim przypadku tak jest dlatego ja
              chodze do gin o specjalności endokrynolog
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka