Gość: luna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 15:50 poszukuje ksiązek w ktorych akcja rozgrywa sie we Włoszech,RZymie ,może jakieś biografie wspomnienia może coś w stylu "anioły i demony" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiamilan Re: książki z Italią w tle 31.08.10, 20:28 "Pamięć Włoch"; "Włoskie miniatury", "Obrazy Włoch"; "Droga do Sieny", książki, które napisał Ferenc Mate; "Dziennik Toskański" Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: książki z Italią w tle 07.09.10, 11:34 Wenecja - Tysiąc dni w Wenecji Marlena de Blasi, Tysiąc dni w Toskanii i Tysiąc dni w Orvietto Extra Virgin - Anna Hawies o Toskanii/Umbrii Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: książki z Italią w tle 08.09.10, 20:10 f.l.y napisała: > Extra Virgin - Anna Hawies o Toskanii/Umbrii to jest akurat o Ligurii;-) Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: książki z Italią w tle 15.09.10, 11:56 mallina napisała: > f.l.y napisała: > > > Extra Virgin - Anna Hawies o Toskanii/Umbrii > > to jest akurat o Ligurii;-) === ups :) pomerdało mi się.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Nicky Pellegrino 07.09.10, 15:36 miłe czytadełka: Włoskie wesele i Przepis na życie... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb włoskie klimaty... 07.09.10, 15:42 za szybko się wysłało... akcja dzieje się częściowo w Londynie, częściowo gdzieś na południu Włoch (Przepis na życie). Jak Włochy, to i Toskania - Frances Mayes. dodatkowo polecam zajrzeć tu: większość o Toskanii. forum.gazeta.pl/forum/w,63251,115581386,,Obyczajowe_ksiazki_o_Toskanii.html?v=2 wskazana tam przeze mnie książka Böcklera to coś w rodzaju sensacji, chociaż w całkiem innym stylu niż Dan Brown. A w klimacie włoskim, tyle, że rzecz się dzieje w Stanach (w Nowej Anglii) o pewnej Włoszce, która gotować lubiła: Kuchnia Franceski Petera Pezzelliego. Gdy czytam, jak Franceska podsmażała czosnek z pomidorami do sosu do makaronu, niemal czuję jego zapach i przypominam sobie włoskie wakacje... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roszpunka3 Re: włoskie klimaty... 14.09.11, 09:53 To ja zapraszam do polubienia profilu na facebooku 'uwielbiam włoskie klimaty' :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewela Re: włoskie klimaty... IP: 91.212.223.* 14.09.11, 13:55 "Dom w Italii" Pezzellego, cudo :):) Odpowiedz Link Zgłoś
jednatakaa Re: książki z Italią w tle 07.09.10, 16:38 Np.: "Z widokiem na Castello" - Iwony Menzel - o pobycie na Capri, Mój pierwszy rok w Toskanii", "Toskania dzień po dniu" - Małgorzaty Matyjaszczyk. "Tajemniczy płomień królowej Loany" Umerto Eco- bardzo włoska książka, akcja w Mediolanie. "Gomorra" Roberto Saviano- chyba nie trzeba pisać, o czym... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Włochy kryminalnie... 07.09.10, 20:22 Donna Leon z jej komisarzem Brunettim i Wenecją, a także Andresa Camilleri z komisarzem Brunettim i Sycylią. Obydwie serie, oprócz kryminalnych zagadek, pozwalają poznać włoskie smakołyki... A dla miłośników PRL - Major Downar przechodzi na emeryturę Zeydlera Zborowskiego. Pierwsza część ksiażki dzieje się podczas dwutygodniowej orbisowskiej wycieczki objazdowo-wypoczynkowej po Włoszech. Mordują dopiero w Polsce :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jednatakaa Re: książki z Italią w tle IP: *.zamek.net.pl 08.09.10, 00:03 Jeszcze: Penelope Green "Rzymskie dolce vita", Neapol moja miłość"; Kristin Harmel "Moje rzymskie wakacje" Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: książki z Italią w tle 08.09.10, 20:12 blog Malgorzaty Matyjaszczyk o Toskanii: toskania.matyjaszczyk.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: książki z Italią w tle 14.09.10, 23:26 Portret damy Henry'ego Jamesa, w tle o ile mnie pamięć nie myli Toskania. Pokój z widokiem Forstera, romantyczna florencka sceneria :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: książki z Italią w tle IP: *.tzmo.com.pl 16.09.10, 11:52 "julia" anne fortier - calkiem fajne czytadło Odpowiedz Link Zgłoś