Dodaj do ulubionych

Orwell - wiwat aspidistra

IP: *.arcor-ip.net 30.04.04, 17:38
Przeczytalam tylko dwie ksiazki Orwella - tzn Rok... i Folwark. W programie
tv ARTE wypatrzylam film, ktory jest oparty na ksiazce jak w moim temacie.
Idac tym tropem wiem, iz w jezyku polskim, kilka lat temu wydano te pozycje i
nawet mozna ja internetowo kupic - ale czy ten temat - w sumie banalny -
egzystencjonalno-intelektualne dylematy jak wiem z krotkiego streszczenia
sprzedawcy, jest rownie perfekcyjnie przez Orwella podany i czy warto do tej
ksiazki dotrzec.
Obserwuj wątek
    • Gość: dortu Re: Orwell - wiwat aspidistra IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.04, 19:14
      Jest to książka, która się może podobać i nie podobać. Jeśli chodzi ci o humor
      rodem z "Folwarku...", to w niej go raczej brak. Całość jest ogromnie gorzka,
      raczej przygnębia niż bawi czy relaksuje. Niemniej jednak moim zdaniem warta
      jest przeczytania. A jej zasadniczy wątek - będący rozwinięciem retorycznego
      pytania : "być czy mieć" - ukazany jest w sposób dający do myślenia. Niestety,
      samej zdarzyło mi się dokonywać rozważań całkiem bliskich tym, jakie
      prześladowały Gordona, bohatera tej powieści...
      Gusta literackie są różne, więc moja zachęta nie będzie gwarancją, że i tobie
      się spodoba; jeżeli masz wątpliwości, czy warto kupować - przecież nie musisz
      wydawać pieniędzy na kota w worku. Istnienie tak pożytecznych instytucji jak
      biblioteki publiczne uchroniło mnie od nabycia pozycji ogromnie zachwalanych
      przez kogoś, a które w moim odczuciu były wyjątkowo niewarte zakupu - i zarazem
      pozwoliło mi zapoznać się z wielu prawdziwymi perełkami, których nie mogłam
      sobie kupić z powodu braku funduszy. Mimo że mieszkam na wsi, korzystanie z
      biblioteki nie jest tak uciążliwe, choć muszę w tym celu jeździć do pobliskiego
      miasteczka. Polecam tę metodę obcowania z książką - pozwala mi wybrać te
      pozycje, co do których będę na sto procent pewna, że chcę je mieć na zawsze.
      • Gość: oliwia Re: Orwell - wiwat aspidistra IP: *.arcor-ip.net 01.05.04, 14:33
        Witam - to bardzo cenne dla mnie co napisalas - niestety nie mam dostepu do
        biblioteki polskojezycznej a obcowanie z intelektualnymi subtelnosciami w
        jezyku troche obcym jest dla mnie nie do konca wiarygodne. Temat i mnie
        osobiscie dotyka - wiec kupie. Pozdrawiam baardzo serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka