Dodaj do ulubionych

Nowa Musierowicz na Gwiazdkę?

14.05.04, 21:13
byłam dzisiaj na spotkaniu z p. Musierowicz w bibliotece śląskiej w
Katowicach, i właśnie taką wiadomość podała... to tak dla poinformowania
fanek :)
Obserwuj wątek
    • staua Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 14.05.04, 21:22
      E, znowu podpuszcza, zeby czekac, a potem termin bedzie przekladany.
      • mrowkencja Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 28.05.04, 15:53
        skoro ponoc MM zaglada na forum to blagam w imieniu swoim (maniaczka- co 2-3
        miesiace czytam cala serie od nowa!!!) i innych maniakow:
        droga pani MM - do roboty
        ja kupie na pewno!
        chyba ze to bedzie nudziarstwo w stylu frywolitek, czy przepisow... szkoda
        energii...
        a jakby pani brakowalo pomyslow to prosze dac znac...
        ...juz m to na forum poruszymy...i ruszymy w boj dostarczajac pani pomysłow na
        conajmniej 10000000000 tomow
        • slotna Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 28.05.04, 17:13
          > chyba ze to bedzie nudziarstwo w stylu frywolitek, czy przepisow... szkoda
          > energii...

Mam nadzieję, że to podpucha. Niemniej wyrazę zdziwienie. Olbrzymie.
          Nudziarstwo??? No proszę. Fanka Jezycjady mówi 'nudziarstwo' na inne ksiazki
          pani MM (które moim zdaniem sa świetne, a juz a pewno o niebo lepsze od
          ostatnich cześci J.)
          • Gość: baba Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.acn.waw.pl 28.05.04, 18:35

No nie ?
            Frywolitki sa super !
            Pozdr
    • clevera ?! 14.05.04, 21:54
      A Język Trolli miała być jej ostatnią książką z tej serii. Ale to dobra
      wiadomość dla znanej mi fanki jej twórczości.
      :)
      • oko_jeza Re: ?! 14.05.04, 22:05
        Musierowicz powiedziała, że zaczeła wiele wątków które chce
        pociągnąć...wspominała też, że możliwe, że książka będzie o Kresce lub Żakach.
      • coralina Re: ?! 14.05.04, 22:08
        Niby wiadomość dobra, bo uwielbiam ksiązki MM... Ale Język Trolli był tak
        smutny i nieborejkowy, ze boje sie kolejnej ksiazki.

Oby nie było tak jak z ksiązkami J. Chmielewskiej. Niby fajne, ale to juz nie
        ta Chmielewska co dawniej.

I nie wiem, czy to ja się zmieniam, czy też otaczajaca nas rzeczywistość nie
        pozwala na utrzymanie klimatów wczesniejszych ksiazek.

Pozdrowienia dla fanów Jeżycjady, :)))
    • czekolada72 Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 28.05.04, 21:34
      Moze odswiezyloby cykl wlasnie "wymiana" glównych postaci? moze wlasnie np na
      Zaków, ktorych baaardzo lubie :)
      PS
      Przepisy sa swietne, wszystkie przygotowalam, a teraz moja corka gotuje
      • Gość: baba Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.acn.waw.pl 28.05.04, 22:32

Rewelacyjnie prosty murzynek- od wiekow u mnie w domu.
        • czekolada72 Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 28.05.04, 23:01
          Uuuuu, murzynek, to akurat jedyne co mi NIE wychodzi :)
          Ale szarlotka Basi!!, wszystkie zupki, klasyka - makaron z sosem mediolanskim,
          gruszki w sosie, małdrzyki - sama pycha!! A moje dziecko snuje wariacje z past
          kanapkowych
          • mrowkencja Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 31.05.04, 12:32
            och napisalam ze nudziarstwo bo ja tak czekalam na dalsze losy moich ukochanych
            bohaterow...a kiedy sie cos ukazalo... to to byly przepisy...buuu...no i sie
            zrazilam...a w JT jakos ich tez niewiele np. po co ten Helmut i jego rodzinka?
            Kopia Bernarda i tyle (no dobra byly smieszne moment-szkola Trolli-"szczeka
            zajączek), ale sam Bernard zrazil mnie nieco w Imieninach (te wybuchy,
            wscibstwo itp). A ostatnio sie zastanawialam (a propos Zakow) co tam u...
            Wiesi.
            • Gość: baba Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.acn.waw.pl 31.05.04, 13:28

TO NIE JEST KOPIA BERNARDA !!!
              Nie obrazaj Helmuta, dziewczyno :-))
            • neogobbo Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 31.05.04, 17:24
              No cóż, pozwolę się nie zgodzić co do Helmuta, choć jakieś tam "pokrewieństwo"
              jest. Ja (facet, lat 33) czytając Język Trolli doznałem uśmiechu na twarzy po
              przewróceniu kolejnej strony, kiedy ukazała się ilustracja przedstawiająca
              Helmuta. I cała ta scenka z nim w szkole. Odjazd. Ale to dlatego, że sam od
              wielu lat siedzę w muzyce reggae, organizowałem koncerty, nosiłem dredy i
              wszystko co się z tym łączy. Ta książka jest dla rastamanów! Bo inni raczej nie
              wykumają tych wszystkich smaczków, wybijania rytmu, rytmicznej melodeklamacji,
              studia nagrań... Tylko się zastanawiam, skąd to się wzięło? Czyżby jakiś
              wnuczek MM (nie znam jej życia osobistego i rodziny) zbliżył się do tej
              subkultury? Cóż, poznań ma niezłe tradycje. Czy ktoś pamięta Gedeona
              Jerubbaala? A Bastion? Albo R.A.S.?
              I zaskoczyło i jednocześnie ucieszyło mnie tak przychylne pisanie o
              rastamanach. Subkultura owszem niesie sobą mnóstwo pozytywnej energii, choć
              ostatnio dawny klimat trochę sie popsuł. Wszystko ginie w chmurach marihuany
              (choć Helmut "niczego nie pali", o jednak jest mowa o zamiłowaniu do "ziół", a
              to już jest cokolwiek dwuznaczne).
              Dla mnie Język Trolli jest jak Tygrys i Róża, od której to książki w ogóle
              zacząłem przygodę z Jeżycjadą. Te opisy moich ulubionych toruńskich uliczek...
              I antykwariat... Tak się składa że musiałem wyprowadzić się z mojego ukochanego
              miasta daleko na południe, i kiedy o tym wszystkim czytałem, obrazy jak żywe
              stawały mi w wilgotnych oczach. Ulica Podmurna... - kto nie zna, musi to
              zobaczyć. Tak pięknie z polskich miast można pisać tylko o Toruniu. I o
              rastamanach. A najlepiej o rastamanach w Toruniu, których gorąco pozdrawiam,
              jeśli tak się jakoś dziwnie złoży, że któryś to przeczyta.
              • Gość: duchem@z@poznania Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.chomiczowka.net.pl 02.06.04, 22:29
                to co piszesz jest dla mnie kolejnymm potwierdzeniem geniuszu MM, który daje o
                sobie znać między innymi niezwykłą dbałoscią o szczegóły. Tak, ona MUSI mieć z
                rasta coś wspólnego; podziwiam jej wszechstonnosc i tak wielką otwartosć
                na "inność", mimo wieku, mimo regligijnosci...A moze - właśnie dzięki temu...

Dlaczego nie lubicie frywolitek? Dlaczegio nie lubicie Łasucha i Całusków?
                Proszę mi to zaraz wyjaśnić...
                • Gość: anette Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 14:26
                  kiedy usłyszałam ze nowa cześć Jeżycjady już na Gwiazdkę wpadłam w
                  zachwyt.Cudownie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Oby tylko nie przełożono terminu...I
                  ciekawe jak nas teraz pani Małgosia zaskoczy? Czuję, że bedzie mniej ponuro niż
                  w "Języku Trolli" i mam nadzieję, że coś dowiemy sie o Aurelii.
              • lunatica o jakim Toruniu wspominasz? n/t 18.06.04, 21:48

• klymenystra Re: o jakim Toruniu wspominasz? n/t 03.10.04, 18:49
                  w tygrysie i rozy przeciez tygrys pojechala do torunia do almy. czy sie myle?
    • Gość: loonatics Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.04, 18:29
      weszłam an stroną akapit-pressu i aż sie zdziwiłam. www.akapit-
      press.com.pl/sklep/index.php?body=towary_szczegoly&id_towaru=142 ciekawe tylko
      czy ten grudzień naprawdę będzie grudniem. może jednak, w końcu wszyscy czekali
      na Trollę, ale wtedy nie było podanego od razu terminu;];]
      • Gość: anette Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 21:33
        Ja mogę czekać dłużej niż do grudnia oby tylko ta nowa część wyszła. I jestem
        strasznie ciekawa czy pani MAłgosia w nowej części "naprawi" świat jaki znamy z
        innych części Jeżycjady czy moze na odwrót- pokaże go jeszcze dokładniej
        realnie....Zobaczymy.Dawno żadna książka nie wywarła na mnie takiego wrażenia
        jak "Język Trolli".
        • shea_butter Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 03.10.04, 13:23
          Czy ktos cos wie ? Bo grudzien juz niedaleko...
          • yanga Re: Nowa Musierowicz na Gwiazdkę? 03.10.04, 18:29
            No właśnie, zauważcie, że już październik, a MM nie wie na pewno, o kim będzie
            książka. To znaczy, że nawet nie zaczęła pisać. Czyli, że jeśli Gwiazdka, to
            raczej następna...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka