Gość: EmoEmo Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.tpnets.com 02.06.04, 12:43 Najpierw oglądałem film, co zawszejest błędem jeśli zamierzamy czytać książkę, w oparciu o którą został nakręcony. Potem, kiedy studiowałem w Pradze czeskiej wpadła mi w dłonie książka... Historia tej mojej lektury jest o tyle zabawna, że właśnie z wujkiem wybieraliśmy się na poobiednie piwo do podliskiej hospody "Pod trzema złotymi trójkami". Wujek poszedł się przygotować, a ja sięgnąłem ukontentowany dobrym obiadem po leżącą na stoliku książkę. Parę godin później, po wielokrotnych błaganiach i narzekaniach wujka poszliśmy w końcu na to piwo, choć akurat wtedy nie miałem na nie wyjątkowo najmniejszej ochoty. Warunkiem było to, że wujostwo zgodzili się pożyczyć mi książkę, którą akurat sami również czytali, ponieważ w wypadku odmowy zagroziłem okupacją ich salonu i odmową wyjścia z domu... "Imię róży" to zdecydowanie książka cudowna, bajkowa, malownicza, niezwykle plastyczna i "smakowita". Oto moja recenzja "Imienia róży". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: 217.96.28.* 02.06.04, 12:52 polowałam na "Imię róży" zwłaszcza że ostatnio przeczytałam "Zapiski na pudełku zapałek" (świetne,)niestety Gazeta była nieosiągalna. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutka Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.04, 13:48 Mam nadzieję, że ktoś to przeczyta i może się zamyśli... Chciałabym móc zrecenzować książkę, która jakoby miała być prezentem... Chciałabym, ale nie dane mi było bo zdobycie wydania Gazety okazało się niemożliwe. Nie rozumiem więc dlaczego był to prezent dla wybranych? Kampania reklamowa na taką skalę powinna jednak iść w parze z nakładem... a ja w kilkunastu kioskachw w Poznaniu usłyszałam, że dostali tylko 1/3 zamówienia... i Gazety brak. A podobno naród nie chce czytać... Odpowiedz Link Zgłoś
dorcias Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 14:10 Witam serdecznie, Książka Umberto Eco ,,Imię Róży" jest niesamowita. Może ona nakłonić nas do głębszych refleksji nad własną osobą i nad własnym życiem. Czytelnik odnajduje w niej zdarzenia dotyczące ,,chrzścijaństwa i zbrodni". Ciągłe problemy z którymi Kościół walczy narazie bezskutecznie do dziś, pokazują odwieczne kłopoty związane z religią, z chrześcijaństwem. Umbert Eco wprowadza czytelnika w świat średniowiecza i ukazuje naturę epoki, nazwanej ,, mroczną". Kisążka godna polecenia, dla miłośników Średniowiecza, a także dla wszystkich, którzy uwielbiają dobrą literaturę i dla tych co cenią Umberto Eco. POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE! Odpowiedz Link Zgłoś
juskoc Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 14:34 Co czułam po przeczytaniu książki "Imię róży" Umberto Eco? Oczywiście - żal, że muszę rozstać się z tą książką, a raczej ze światem, który dla mnie stworzyła. I radość, i dumę, że nie przeoczyłam jej na bibliotecznej półce. I głód wiedzy o czasach tajemniczego, mrocznego średniowiecza. I zadumę nad kwestiami dobra, zła, sensu życia, sposobu na życie, wiary i niewiary. I jeszcze pewność, że teraz jestem bogatsza... Odpowiedz Link Zgłoś
marekszyl Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 14:35 "Imie róży" Umberta Eco to wielowarstwowa powieść osadzona w realiach średniowiecznej Europy. Wiele płaszczyzn powieści stanowiło klucz do zakodowania tego, co w powieści Eco najważniejsze. "Imię róży" to przede wszystkim współczesna księga o wielkich księgach ludzkości. To wielka pasja pisma i wiedzy. Eco dokonuje, jak we wszystkich swoich późniejszych powieściach, syntezy ówczesnego dla danej powieści, stanu wiedzy. W Średniowieczu cała wiedza nie jest ludzkości dostępna. Tu rodzi się tajemnica. To co skrywa biblioteka, może zostać odkryte jednak, tylko przez człowieka o wieki wyprzedzającego w myśleniu epokę, w której żyje. Tylko On rozumie, jaka wielką wartość mają manuskrypty spoczywające w „zakazanej bibliotece”, największej bibliotece ówczesnego świata chrześcijańskiego. Ale czy mądrość głównego bohatera może sprawić, że ludzkość uniknie wielkiej straty, jaka przecież miała już miejsce kilka wieków wcześniej, kiedy to w wielkim pożarze giną starożytne księgi Wielkiej Biblioteki Aleksandryjskiej? Warstwy powieści przyciągną każdego czytelnika. Intelektualistę i zwykłego zjadacza chleba. Miłośnika powieści historycznej i kryminalnej. Warstwa erotyczna subtelna. Całość wyśmienita w szczegółach. A przecież jeszcze jest spór teologiczny i wplecione w ten spór oskarżenie, nie tylko chrześcijaństwa średniowiecznego, ale oskarżenie całej krwawej historii chrześcijaństwa. Każda warstwa napisana przez wybitnie szczegółowego kronikarza, średniowiecznego mnicha, uczonego – Umberta Eco. Odpowiedz Link Zgłoś
joannaj6 Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 14:53 To przewrotna rzecz. Książka, która zaskoczyła nawet samego autora - Umberto Eco. "Imię róży" wydaje się być dymem ze stosu, bo "z powodu nadmiaru cnoty górę biorą siły zła". Czy tak jest naprawdę? Czy ta opowieść to oskarżycielski głos w chórze sędziów mrocznego średniowiecza? Kto odważy się i wstąpi do benedyktyńskiego opactwa, przebrnie przez pierwsze strony zawiłych objaśnień, być może odkryje coś cennego, okurzając manuskrypty myśli. Czytający ryzykuje poznanie siebie. Żywe są bowiem nieustanie tematy tak tkliwie dotykanie przez autora i stale powracają misternie tu obnażane słabości człowiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.dsl.de.colt.net 02.06.04, 14:54 MOJA RECENZJA: Pewien pan ma straszna ochote wypozyczyc pewna ksiazke z biblioteki. Niestety biblioteka plonie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekciastek Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:01 Historyczna powieść kryminalna, której akcja rozgrywa się w opactwie benedyktynów w północnych Włoszech. Jest rok 1327. Do opactwa, w którym ma się odbyć ważne spotkanie natury polityczno - religijnej przybywa angielski franciszkanin. W tajemniczych okolicznościach ginie jeden z mnichów... Tak rozpoczyna się historia śledztwa, makabrycznych odkryć nakreślona przez Umberto Eco w „Imieniu róży”. Czytając powieść ma się wrażenie uczestnictwa w opisywanych wydarzeniach. Wydaje się, że wraz z narratorem kluczymy po zakamarkach opactwa, oglądamy wszystko jego oczami, wspólnie odkrywamy całą intrygę. Autor powieści „perfidnie” wciąga czytelnika w grę, w „zabawę” w odnajdywanie mordercy, niczym Agatha Christie do ostatniego momentu trzyma tajemnicę morderstw. Na wszelkie odczucia, związane z tą powieścią, ma również wpływ sceneria, w jakiej rozgrywa się akcja powieści. Średniowieczne korytarze, kamienne schody, tajemnicza biblioteka itd. - to wszystko wprowadza czytelnika w dawny świat, a jednocześnie tak mu bliski, bo wskrzeszony przez wielu współczesnych pisarzy, a przede wszystkim przez Umberto Eco w 1980 r. Wszystkie aspekty, które wymieniłem składają się na ponadczasowość i uniwersalność tego utworu. Jeśli nadal z zainteresowaniem czytamy „Iliadę” i „Odyseję” to na pewno za kilkaset lat powieść Eco będzie na nowo odczytywana i może ponownie trafi do kanonu literatury. Sądzę, że ten typ powieści, łączący w sobie wiele gatunków literackich, posiadający ładunek wiedzy o średniowieczu i świadczący o erudycji autora, powinien spodobać się każdemu czytelnikowi. Powieść ta zrobiła na mnie duże wrażenie i na zawsze pozostanie na półce mojej (stale powiększającej się) biblioteczki. Mam nadzieję, że i inni czytelnicy, dzięki akcji „Gazety”, będą mogli poszerzyć swoje horyzonty, kupując i czytając arcydzieła literatury, które naprawdę są na każdą kieszeń! Pozdrawiam Piotr z Częstochowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jehoszua@o2.pl Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.chello.pl 02.06.04, 15:03 "Na początku było Słowo" - początek Ewangelii wg. św. Jana, ale to także początek powieści "Imię róży", a dokładniej początek opowieści Adso, Umberto Eco bowiem we wprowadzeniu przekonuje, że jest jedynie tłumaczem odnalezionych, oryginalnych zapisków. Dajmy się mu zwieść - na razie. Siedem dni spędzimy w średniowiecznym opactwie. Czas będzie odmierzał upływ godzin liturgicznych - jutrzni, nieszporów, komplety. Wraz z każdą z nich zostaniemy pochłonięci przez średniowieczny świat. Wilhelm i Adso, franciszkanin - były inkwizytor i benedyktyński nowicjusz przybywają do znanego ze swych księgozbiorów opactwa. Każde spotkanie - z herborystą, mistrzem szklarstwa, skrybami, bibliotekarzem, staje się okazją do rozmów o nauce, technice, literaturze, filozofii, teologii. Ach, tak - jest jeszcze morderstwo i to nie jedno - mamy więc wątek kryminalny. Ale czy, gdy patrzy się na misternie tkany gobelin, zwraca się uwagę na osnowę, która jedynie podtrzymuje wielobarwne nici? Choć i w samej tej osnowie widać, że została uczyniona z misternego włókna ręką mistrza. Przeczytajmy "Imię róży" jeszcze raz - tym razem nie dajmy się zwieść autorowi, ukrywającemu się za postacią Adso. Znamy pana, panie Eco. Wiemy, że wszystko wymyśliłeś. Pójdźmy za wskazówką Wilhelma i szukajmy znaków, przez które przemawia do nas księga. Strona po stronie starajmy się tropić - nie mordercę - lecz Umberto Eco pozostawiającego ślady. Cóż wtedy? Ślepy bibliotekarz Jorge z Burgos, poprowadzi nas do Jorge Louisa Borgesa i jego niezwykłej "Biblioteki Babel"... Cóż dalej? Ile jeszcze jest tropów? Trzeba mieć erudycję Umberto Eco, by odnaleźć wszystkie. Ale szukać warto - to fascynujące przedsięwzięcie, które na pewno pochłonęło by bez reszty Wilhelma z Baskerville. Gdyby tylko mógł przeczytać "Imię róży", gdyby mógł... My możemy. Odpowiedz Link Zgłoś
xavia Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:13 Ma byc krótka recenzja to bedzie krótko: Dwóch mnichow - poszukiwacz prawdy i jego uczen przybywaja do klasztoru, w którym dzieje sie wiele tajemniczych rzeczy. Maja oni za zadanie wyjasnic je. Niestety wszyscy i wszystko im w tym przeszkadza, czas mija a kolejni ludzie gina. Rozwiazanie oczywiscie znajduja, ale jest ono zaskoczeniem dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysta1 Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:33 Ciekawa pozycja przybliżająca czasy średniowiecza, oddająca ducha epoki.Utwór, który można nazwać "średniowiecznym kryminałem". Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszsabat Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:48 Najbardziej pierwotny, a zarazem najdoskonalszy kontrast pomiędzy światłem a ciemnością stał się fundamentem powieści fenomenalnej – „Imienia róży”. Swoista „polifonia” symboliczna omawianego dzieła może zostać uproszczona właśnie do tych dwóch pojęć. Ten zabieg literacki jest uzasadniony pewną ucieczką, którą tłumaczyłyby słowa Leonarda da Vinci: „naśladowanie rzeczy starożytnych jest chwalebniejsze niż naśladowanie nowoczesnych”. Umberto Eco chciał odciąć się od budzącego się do życia zjawiska „kultury” masowej, której intensywny rozwój na świecie trwa od 25-30 lat. Bo „Imię róży” jest przestrogą, ostrzeżeniem przed monopolizacją intelektualną życia człowieka. W średniowieczu, będącym tłem dla wydarzeń w powieści, Bóg zdaje się mówić do ówczesnego myśliciela: „Daj acz Ja pobruszę a ty poczywaj”. Przesadna identyfikacja z tym przesłaniem doprowadza bohaterów do wielkiej tragedii – zniszczenia biblioteki, która jest symbolem mądrości. A wszystko to za sprawą ludzi, którzy krzyczeli najgłośniej, a jednocześnie przez swoją często nieświadomą głupotę czynili wiele zła. Czyż po obejrzeniu kolejnych programów informacyjnych nie wydaje się nam to znane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: 213.17.128.* 02.06.04, 15:48 "Imię Róży" to wspaniała powieść detektywistyczna. Tak to prawda, ale nie w tym tkwi jej wyjątkowość. W końcu nazywanie Wilhelma z Baskerville średniowiecznym Sherlockiem Holmes wskazuje, że bohater rozwiązujący zagadkę kryminalną dzięki własnej wiedzy, spostrzegawczości i logicznemu rozumowaniu nie jest żadnym novum literackim. Dużo ważniejsze jest umieszczenie akcji powieści w XIII-wicznym opactwie benedyktyńskim. Bohater - narrator, Adso z Melku pozwala nam swoimi oczami, oczami człowieka średniowiecznego, oglądać swój świat. I to jest najbardziej frapujące, bo nie oglądamy tego świata jak kolekcji zasuszonych motyli, które - pozbawione życia i intensywności kolorów - są już tylko wspomnieniem dawnych istnień. Adso prowadzi nas w sam środek tętniącej życiem społeczności, przez którą przetacza się wszystko, czym żył ówczesny świat - filozoficzne dysputy tworzące podstawy dla nauki chrześcijańskiej jak i zwykłe ludzkie, przynoszące destrukcję namiętności, ferment odnowy w duchu sw. Franciszka jak i siejących zniszczenie braci dulcynian, szukanie prawdy w starych inkunabułach jak i w płomieniach stosów inkwizycyjnych. Błądząc po opactwie dostrzegamy, że to nie otaczający nas tam ludzie są ciemni i pogrążeni w mroku niewiedzy. To ich swiat jest inny - nie ustalony jeszcze na mapach geograficznych przez odkrywców, nie ujęty jeszcze w karby praw fizycznych. To świat, w którym zza zamglonych horyzontów ukazują się nieznane istoty budzące czasem grozę, a czasem żądzę poznania. To świat, w którym na każdym kroku czyha szatan, ale też z niezwykłą intensywnością spływa ciepło Boskiego światła. To świat, w którym trudno żyć, ale do którego wspaniale jest wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
robberts Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:54 Imię Róży” Umberto Eco to osadzony w realiach średniowiecza obraz pojmowania świata i jego spraw przez ówczesną elitę intelektualną – mnichów włoskiego zakonu. Książka ukazuje przeplatanie się przeciwstawnych poglądów, charakterów oraz wątków akcji. Morderstwo – wiara – erotyka – to wszystko ma stworzyć plątaninę wątków, osobowości, sytuacji. Nutkę owianej mgłą tajemniczości podkreśla otoczenie średniowiecznego klasztoru. Wyraźnie zarysowane charakterystyki postaci i jednocześnie świadomość, że ktoś gra tylko wyznaczoną przez życie zakonne rolę powodują, że uważny i cierpliwy czytelnik na pewno znajdzie w tej książce zajmującą i ciekawą propozycję czytelniczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beck@plusnet.pl Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.veranet.pl 02.06.04, 15:58 Pamietam jak dostalem ta ksiazke w swoje rece, pamietam ze dwa dni pozniej mialem mature pisemna z polskiego i pamietam ze ta powiesc stanowila osnowe mojego wypracowania. Po pierwsze te ostatnie dwa dni spedzilem przy wlasnie tej powiesci a po drogie piszac mature bylem pod jej zbyt wielkim wrazeniem zeby szukac w pamieci innych materialow :) Polecac tego dziela mysle ze nie ma sensu, ono bardzo dobrze reklamuje sie samo. Bo co wlasciwie mozna o nim powiedziec? moze strescic fabule? Przeciez to sie mija z celem, bo ktory watek uznac za najwazniejszy? moze kryminalny ktory jest najczesciej streszczany, ale przeciez on stanowi tylko punkt wyjscia, wiec mowiac ze jest to kryminal skrzywdzilbym tych ktorzy ta powiesc maja dopiero zamiar przeczytac ( a dla tych co lubia wstawac o godzinie otwarcia kioskow nadazyla sie niesamowita okazja zeby to zrobic:) yo gazeta! ) A wiec opowiadanie fabuly jezeli chodzi o te pozycje mija sie z celem. Wiec moze mam zachwalac sposob prowadzenia powiesci, a moze lepiej ogramna erudycje autora, a z drogiej strony moze zwrocic wasza uwage na niespotykany realizm, albo na niesamowita dbalosc o szczegoly? Moze najwazniejsze sa tu dysputy teologiczne, czy moze tez poznanie realiow zycia w sredniowieczu, podciagajac pod to historie i zwyczaje? Ale wlasciwie po co mam wybierac w jaki sposob mam wam polecic ta powiesc, przeciez wystarczy ze napisze ze mam na mysli powiesc Umberto Eco "Imie rozy". No mysle ze jakos tak zacynala sie moja wyzej wspomniana praca maturalna na temat "wybory we wspolczesnym swiecie" (albo jakos tak), no oczywiscie tam mi sie zdazalo uzywac polskie znaki i bardziej uwazalem na bledy, no ale przeciez wszyscy wiedza co internet robi z mlodym czlowiekiem... :) Aha z matury dostalem 5 :) ponoc profesor miala juz dosyc czytania o Judymie, ze z milo checia poczytala o czyms ciekawszym :) Milego czytania dla tych ktorzy maja to dopiero przed soba i pamietajcie "najwieksza tajemnica jest brak takowej, a najtrudniejsza zagadka jest ta ktora nie ma rozwiazania" big up :) Odpowiedz Link Zgłoś
omagdalena Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:59 Średniowiecze.Inkwizycja szaleje.Każdy jest podejrzany. Nawet ( a zwłaszcza) mnisi... Komedia, gatunek literacki lekki i przyjemny okazuje się narzędziem niebezpiecznym, wręcz śmiercionośnym... Mnisi - praworządni.. ale nie do końca. A wśród nich 2 szczególnie uzdolnionych - protoplaści Sherlocka.... A wszystko to razem stanowi pasjonującą lekturę...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Koziorowski Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: 153.19.15.* 02.06.04, 15:59 "Imię róży" jest książką jak wszystkie inne. Zbrodnia, detektyw, uczeń, niespełniona miłość, szalony starzec, mnisi, miecze. Normalka. Ale UE nadaje temu wszystkiego postać powieści genialnej. I to za pomocą zaledwie kilku, choć niezwykle wyrafinowanych chwytów, prawie że matematycznych. Jego średniowiecze jest absolutnie niepowtarzalne. michalkoziorowski@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszuma Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 16:00 Opasły tom opatrzony melodramatycznym tytułem "Imię róży" to pierwszy z fabularnych popisów erudycyjnych Umberto Eco przedstawiony pod postacią powieści sensacyjnej osadzonej w realiach historycznych wczesnośredniowiecznego klasztoru. Konsekwentna konstrukcja powieści w postaci podziału na wyznaczające rytm zycia monastycznego pory dnia i nocy pozwala czytelnikowi wpaść w rodzaj czytelniczego transu, z emocjami równymi tym, jakie rozpalały żyjących w izolacji od świata i jego uciech doczesnych mnichów - bohaterów książki. Opozycja racjonalizmu dojrzałości i afektacji młodości wraz z przedstawieniem wewnętrznego rozdwojenia mnichów i watkiem kryminalnym sprawia, że dzieło ma charakter uniwersalny, a wybrane przez autora dekoracje historyczne stają się atrakcyjną scenerią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qmargot Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.lib.uni.lodz.pl 02.06.04, 16:46 Ta książka jest niezwykła,przenosi nas w czasy Wielkiej Inkwizycji do tego stopnia,że czuć gorąco palonych stosów,słychać zawodzenia umierających,a my przypominamy sobie że każdy z nas ma swoiego Anioła Stróża ale i własnego szatana...Gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molly Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.ds.univ.gda.pl 02.06.04, 17:29 Wprawdzie już po czasie, ale to tak pozakonkursowo. Zaslyszane wczoraj na ulicy. Bohaterki- dwie dziewczyny, wiek ok.18-20 lat: -Dziś do "Gazety" jest książka podobno...? -Tak, "Imię róży", jakiś romans. Pozdrowienia dla tego, który usłyszał :) Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 17:56 Drodzy forumowicze Serdecznie dziękujemy za udział w naszej sabawie. W najbliższych dniach poinformujemy Was kto zdobył 2 pięcioksiązkowe zestawy z kolekcji literatury GW Podzrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkurs Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.lokis.net.pl 02.06.04, 20:34 mam nadzieję tylko, że w zestawie nie będzie Imię Róży:) pozdrawiam wszystkich biorących udział w tym konkursie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.zch.sarzyna.pl / 213.199.195.* 03.06.04, 07:33 Jak będzie to poproś o przekazanie którejś osobie z tej listy, która nie dostała, a się tutaj wpisała... Odpowiedz Link Zgłoś
s_op Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 04.06.04, 15:38 a potencjalni wygranie zostaną powiadomienie na maila ? czy będą oni wypisani na tym forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 06.06.04, 13:27 Kiedy będą te wyniki??? Jeśli ktoś już kupi książkę to zadowolenie z wygrania kolejnej takiej samej będzie niewielkie... Odpowiedz Link Zgłoś
fumo7 Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 08.06.04, 12:20 Spójrzmy prawdzie w oczy. Redakcja o nas zpomniała. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja WYNIKI KONKURSU 08.06.04, 13:24 Drodzy uczestnicy konkursu, wybraliśmy dwa - zdaniem jury - najlepsze teksty. Nagrody otrzymaują: amish - za recenzję z 30 maja (godz. 15.39) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=13015262&a=13050121 __wj - tekst z 1 czerwca (godz. 7.54) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=13015262&a=13089263 Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w konkursie. Zwycięzcom gratulujemy (nagrody wyślemy pocztą). Następny konkurs dotyczyć będzie książki "Na zachodzie bez zmian" Remarque'a. Zachęcamy do udziału. Gazeta.pl i "Gazeta Wyborcza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj CONAJMNIEJ ? IP: 81.168.209.* 08.06.04, 13:36 Gratuluję redakcji promocji polskiej ortografii ! Odpowiedz Link Zgłoś
agi75 Re: CONAJMNIEJ ? 09.06.04, 21:47 conajmniej????to nie wszystako jeszcze była miła SABAWA:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
__jw Re: WYNIKI KONKURSU 08.06.04, 16:25 Droga Redakcjo, cieszę się że wygrałem ale mój nick to: __jw. Pozdrowienia: __jw Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: WYNIKI KONKURSU 09.06.04, 17:01 Tak, oczywiście. Nagrodę wyślemy na adres pocztowy użytkownika __jw! pozdrawiamy __jw napisał: > Droga Redakcjo, > > cieszę się że wygrałem ale mój nick to: __jw. > > Pozdrowienia: > __jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamika10@wp.pl Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.ds.univ.gda.pl 03.06.04, 09:52 "Imię Róży" - niesamowita, pełna wrażeń opowieść o życiu braci zakonnych mająca miejsce w średniowieczu. Wraz z głównymi bohaterami (Wilhelm z Baskerville i Adso z Melle) przenosimy się w mury opactwa benedyktynów we Włoszech,w którym ma odbyć się ważny zjazd braci z całej Europy o charakterze polityczno- religijnym. W tajemniczych okolicznościach w opactwie giną mnisi. Wilhelm, znany z swej wnikliwości i logicznego przyczynowo-skutkowego myślenia, prowadzi w tej sprawie śledztwo. Czytelnik niepostrzeżenie zostaje wciągnięty w poważny spór intelektualny, w wiecznie aktualne tematy ludzkiej natury, moralności i psychologii. Wszystkie ślady prowadzą do biblioteki, gdzie obok wspaniale zdobionych zwojów Pisma Świętego spoczywają zakazane manuskrypty... Utwór ten, przy każdej kolejnej lekturze odkrywa dla czytelnika nowe, niezbadane dotąd podwoje. Przekonaj sie sam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.04, 22:42 Po co to piszesz ? Juz po czasie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marla Kiedy wyniki ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.06.04, 13:36 Chcialabym przeczytac recenzje uznana za najlepsza, wiec kiedy i gdzie beda wyniki ? Odpowiedz Link Zgłoś
fumo7 Re: Kiedy wyniki ? 07.06.04, 10:34 Też jestem ciekawa waszego wyboru. Czekamy na wyniki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Wyniki! Wyniki! Wyniki! Kiedy??? IP: *.lokis.net.pl 07.06.04, 12:08 Wyniki! Wyniki! Wyniki! Kiedy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fumo7 Re: Wyniki! Wyniki! Wyniki! Kiedy??? IP: *.gtech.com / 156.24.1.* 07.06.04, 12:20 Może tak się Redakcji nie podobały recenzje, że nie wiedzą co teraz zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carol Re: Wyniki! Wyniki! Wyniki! Kiedy??? IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.06.04, 13:17 O, to trzeba napisać "Frodzy forumowicze, daliście d**y na całej linii, w związku z czym książki przewidziane na nagrody zostaną przekazane bibliotekom x i y." I po sprawie :P Hmm, to może sami zrobimy sobie nieformalne głosowanie, która recenzja podobała się najbardziej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Wyniki! Wyniki! Wyniki! Kiedy??? IP: 62.233.224.* 07.06.04, 18:43 > Hmm, to może sami zrobimy sobie nieformalne głosowanie, która recenzja podobała > > się najbardziej? chyba nie ma szans na głosowanie, bo wszystkich interesuje bardziej czy to on wygrał, niż która praca jest najlepsza :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marla Nie czytalam wszystkich....wiec IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.04, 20:49 raczej nie moge osadzic ktora jest najlepsza...ale skoro redakcja przeczyta wszystkie to chyba bedzie miala jakies rozeznanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nie czytalam wszystkich....wiec IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 07.06.04, 21:23 tylko co z tej nagrody... jeśli jutro pójdę kupić i wygram - to mam już dwie ksiązki na prezent, jeśli nie kupię i nie wygram - nie będe kupował następnych części... redakcja leci sobie w kulki... Odpowiedz Link Zgłoś