Dodaj do ulubionych

Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konkurs!

• Gość: EmoEmo Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.tpnets.com 02.06.04, 12:43
      Najpierw oglądałem film, co zawszejest błędem jeśli zamierzamy czytać książkę,
      w oparciu o którą został nakręcony. Potem, kiedy studiowałem w Pradze czeskiej
      wpadła mi w dłonie książka...
      Historia tej mojej lektury jest o tyle zabawna, że właśnie z wujkiem
      wybieraliśmy się na poobiednie piwo do podliskiej hospody "Pod trzema złotymi
      trójkami". Wujek poszedł się przygotować, a ja sięgnąłem ukontentowany dobrym
      obiadem po leżącą na stoliku książkę. Parę godin później, po wielokrotnych
      błaganiach i narzekaniach wujka poszliśmy w końcu na to piwo, choć akurat wtedy
      nie miałem na nie wyjątkowo najmniejszej ochoty. Warunkiem było to, że wujostwo
      zgodzili się pożyczyć mi książkę, którą akurat sami również czytali, ponieważ w
      wypadku odmowy zagroziłem okupacją ich salonu i odmową wyjścia z domu...
      "Imię róży" to zdecydowanie książka cudowna, bajkowa, malownicza, niezwykle
      plastyczna i "smakowita".
      Oto moja recenzja "Imienia róży".
    • Gość: Ela Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: 217.96.28.* 02.06.04, 12:52
      polowałam na "Imię róży" zwłaszcza że ostatnio przeczytałam "Zapiski na pudełku
      zapałek" (świetne,)niestety Gazeta była nieosiągalna. Szkoda...
    • Gość: aniutka Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.04, 13:48
      Mam nadzieję, że ktoś to przeczyta i może się zamyśli... Chciałabym móc
      zrecenzować książkę, która jakoby miała być prezentem... Chciałabym, ale nie
      dane mi było bo zdobycie wydania Gazety okazało się niemożliwe. Nie rozumiem
      więc dlaczego był to prezent dla wybranych? Kampania reklamowa na taką skalę
      powinna jednak iść w parze z nakładem... a ja w kilkunastu kioskachw w Poznaniu
      usłyszałam, że dostali tylko 1/3 zamówienia... i Gazety brak. A podobno naród
      nie chce czytać...
    • dorcias Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 14:10
      Witam serdecznie,
      Książka Umberto Eco ,,Imię Róży" jest niesamowita. Może ona nakłonić nas do
      głębszych refleksji nad własną osobą i nad własnym życiem. Czytelnik odnajduje
      w niej zdarzenia dotyczące ,,chrzścijaństwa i zbrodni". Ciągłe problemy z
      którymi Kościół walczy narazie bezskutecznie do dziś, pokazują odwieczne
      kłopoty związane z religią, z chrześcijaństwem. Umbert Eco wprowadza czytelnika
      w świat średniowiecza i ukazuje naturę epoki, nazwanej ,, mroczną". Kisążka
      godna polecenia, dla miłośników Średniowiecza, a także dla wszystkich, którzy
      uwielbiają dobrą literaturę i dla tych co cenią Umberto Eco. POZDRAWIAM
      WSZYSTKICH SERDECZNIE!
    • juskoc Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 14:34
      Co czułam po przeczytaniu książki "Imię róży" Umberto Eco? Oczywiście - żal, że
      muszę rozstać się z tą książką, a raczej ze światem, który dla mnie stworzyła.
      I radość, i dumę, że nie przeoczyłam jej na bibliotecznej półce. I głód wiedzy
      o czasach tajemniczego, mrocznego średniowiecza. I zadumę nad kwestiami dobra,
      zła, sensu życia, sposobu na życie, wiary i niewiary. I jeszcze pewność, że
      teraz jestem bogatsza...
    • marekszyl Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 14:35
      "Imie róży" Umberta Eco to wielowarstwowa powieść osadzona w realiach
      średniowiecznej Europy. Wiele płaszczyzn powieści stanowiło klucz do
      zakodowania tego, co w powieści Eco najważniejsze. "Imię róży" to przede
      wszystkim współczesna księga o wielkich księgach ludzkości. To wielka pasja
      pisma i wiedzy. Eco dokonuje, jak we wszystkich swoich późniejszych
      powieściach, syntezy ówczesnego dla danej powieści, stanu wiedzy. W
      Średniowieczu cała wiedza nie jest ludzkości dostępna. Tu rodzi się tajemnica.
      To co skrywa biblioteka, może zostać odkryte jednak, tylko przez człowieka o
      wieki wyprzedzającego w myśleniu epokę, w której żyje. Tylko On rozumie, jaka
      wielką wartość mają manuskrypty spoczywające w „zakazanej bibliotece”,
      największej bibliotece ówczesnego świata chrześcijańskiego. Ale czy mądrość
      głównego bohatera może sprawić, że ludzkość uniknie wielkiej straty, jaka
      przecież miała już miejsce kilka wieków wcześniej, kiedy to w wielkim pożarze
      giną starożytne księgi Wielkiej Biblioteki Aleksandryjskiej?
      Warstwy powieści przyciągną każdego czytelnika. Intelektualistę i zwykłego
      zjadacza chleba. Miłośnika powieści historycznej i kryminalnej. Warstwa
      erotyczna subtelna. Całość wyśmienita w szczegółach. A przecież jeszcze jest
      spór teologiczny i wplecione w ten spór oskarżenie, nie tylko chrześcijaństwa
      średniowiecznego, ale oskarżenie całej krwawej historii chrześcijaństwa.
      Każda warstwa napisana przez wybitnie szczegółowego kronikarza,
      średniowiecznego mnicha, uczonego – Umberta Eco.
    • joannaj6 Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 14:53
      To przewrotna rzecz. Książka, która zaskoczyła nawet samego autora - Umberto
      Eco. "Imię róży" wydaje się być dymem ze stosu, bo "z powodu nadmiaru cnoty
      górę biorą siły zła". Czy tak jest naprawdę? Czy ta opowieść to oskarżycielski
      głos w chórze sędziów mrocznego średniowiecza?
      Kto odważy się i wstąpi do benedyktyńskiego opactwa, przebrnie przez pierwsze
      strony zawiłych objaśnień, być może odkryje coś cennego, okurzając manuskrypty
      myśli. Czytający ryzykuje poznanie siebie. Żywe są bowiem nieustanie tematy
      tak tkliwie dotykanie przez autora i stale powracają misternie tu obnażane
      słabości człowiecze.

• Gość: Jurek Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.dsl.de.colt.net 02.06.04, 14:54
      MOJA RECENZJA:

Pewien pan ma straszna ochote wypozyczyc pewna ksiazke z biblioteki. Niestety
      biblioteka plonie.
    • piotrekciastek Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:01
      Historyczna powieść kryminalna, której akcja rozgrywa się w opactwie
      benedyktynów w północnych Włoszech. Jest rok 1327. Do opactwa, w którym ma się
      odbyć ważne spotkanie natury polityczno - religijnej przybywa angielski
      franciszkanin. W tajemniczych okolicznościach ginie jeden z mnichów... Tak
      rozpoczyna się historia śledztwa, makabrycznych odkryć nakreślona przez Umberto
      Eco w „Imieniu róży”. Czytając powieść ma się wrażenie uczestnictwa w
      opisywanych wydarzeniach. Wydaje się, że wraz z narratorem kluczymy po
      zakamarkach opactwa, oglądamy wszystko jego oczami, wspólnie odkrywamy całą
      intrygę. Autor powieści „perfidnie” wciąga czytelnika w grę, w „zabawę” w
      odnajdywanie mordercy, niczym Agatha Christie do ostatniego momentu trzyma
      tajemnicę morderstw. Na wszelkie odczucia, związane z tą powieścią, ma również
      wpływ sceneria, w jakiej rozgrywa się akcja powieści. Średniowieczne korytarze,
      kamienne schody, tajemnicza biblioteka itd. - to wszystko wprowadza czytelnika
      w dawny świat, a jednocześnie tak mu bliski, bo wskrzeszony przez wielu
      współczesnych pisarzy, a przede wszystkim przez Umberto Eco w 1980 r. Wszystkie
      aspekty, które wymieniłem składają się na ponadczasowość i uniwersalność tego
      utworu. Jeśli nadal z zainteresowaniem czytamy „Iliadę” i „Odyseję” to na pewno
      za kilkaset lat powieść Eco będzie na nowo odczytywana i może ponownie trafi do
      kanonu literatury. Sądzę, że ten typ powieści, łączący w sobie wiele gatunków
      literackich, posiadający ładunek wiedzy o średniowieczu i świadczący o erudycji
      autora, powinien spodobać się każdemu czytelnikowi. Powieść ta zrobiła na mnie
      duże wrażenie i na zawsze pozostanie na półce mojej (stale powiększającej się)
      biblioteczki. Mam nadzieję, że i inni czytelnicy, dzięki akcji „Gazety”, będą
      mogli poszerzyć swoje horyzonty, kupując i czytając arcydzieła literatury,
      które naprawdę są na każdą kieszeń!
      Pozdrawiam Piotr z Częstochowy!
    • Gość: jehoszua@o2.pl Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.chello.pl 02.06.04, 15:03
      "Na początku było Słowo" - początek Ewangelii wg. św. Jana, ale to także
      początek powieści "Imię róży", a dokładniej początek opowieści Adso, Umberto
      Eco bowiem we wprowadzeniu przekonuje, że jest jedynie tłumaczem odnalezionych,
      oryginalnych zapisków.
      Dajmy się mu zwieść - na razie.
      Siedem dni spędzimy w średniowiecznym opactwie. Czas będzie odmierzał upływ
      godzin liturgicznych - jutrzni, nieszporów, komplety. Wraz z każdą z nich
      zostaniemy pochłonięci przez średniowieczny świat.
      Wilhelm i Adso, franciszkanin - były inkwizytor i benedyktyński nowicjusz
      przybywają do znanego ze swych księgozbiorów opactwa. Każde spotkanie - z
      herborystą, mistrzem szklarstwa, skrybami, bibliotekarzem, staje
      się okazją do rozmów o nauce, technice, literaturze, filozofii, teologii.
      Ach, tak - jest jeszcze morderstwo i to nie jedno - mamy więc wątek kryminalny.
      Ale czy, gdy patrzy się na misternie tkany gobelin, zwraca się uwagę na osnowę,
      która jedynie podtrzymuje wielobarwne nici? Choć i w samej tej osnowie widać,
      że została uczyniona z misternego włókna ręką mistrza.
      Przeczytajmy "Imię róży" jeszcze raz - tym razem nie dajmy się zwieść autorowi,
      ukrywającemu się za postacią Adso. Znamy pana, panie Eco. Wiemy, że wszystko
      wymyśliłeś.
      Pójdźmy za wskazówką Wilhelma i szukajmy znaków, przez które przemawia do nas
      księga. Strona po stronie starajmy się tropić - nie mordercę - lecz Umberto Eco
      pozostawiającego ślady. Cóż wtedy?
      Ślepy bibliotekarz Jorge z Burgos, poprowadzi nas do Jorge Louisa Borgesa i
      jego niezwykłej "Biblioteki Babel"...
      Cóż dalej? Ile jeszcze jest tropów? Trzeba mieć erudycję Umberto Eco, by
      odnaleźć wszystkie. Ale szukać warto - to fascynujące przedsięwzięcie, które na
      pewno pochłonęło by bez reszty Wilhelma z Baskerville. Gdyby tylko mógł
      przeczytać "Imię róży", gdyby mógł... My możemy.
    • xavia Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:13
      Ma byc krótka recenzja to bedzie krótko:

Dwóch mnichow - poszukiwacz prawdy i jego uczen przybywaja do klasztoru, w
      którym dzieje sie wiele tajemniczych rzeczy. Maja oni za zadanie wyjasnic je.
      Niestety wszyscy i wszystko im w tym przeszkadza, czas mija a kolejni ludzie
      gina. Rozwiazanie oczywiscie znajduja, ale jest ono zaskoczeniem dla
      wszystkich.
    • krzysta1 Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:33
      Ciekawa pozycja przybliżająca czasy średniowiecza, oddająca ducha epoki.Utwór,
      który można nazwać "średniowiecznym kryminałem".
    • mateuszsabat Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:48
      Najbardziej pierwotny, a zarazem najdoskonalszy kontrast pomiędzy światłem a
      ciemnością stał się fundamentem powieści fenomenalnej – „Imienia róży”.
      Swoista „polifonia” symboliczna omawianego dzieła może zostać uproszczona
      właśnie do tych dwóch pojęć. Ten zabieg literacki jest uzasadniony pewną
      ucieczką, którą tłumaczyłyby słowa Leonarda da Vinci: „naśladowanie rzeczy
      starożytnych jest chwalebniejsze niż naśladowanie nowoczesnych”. Umberto Eco
      chciał odciąć się od budzącego się do życia zjawiska „kultury” masowej, której
      intensywny rozwój na świecie trwa od 25-30 lat. Bo „Imię róży” jest przestrogą,
      ostrzeżeniem przed monopolizacją intelektualną życia człowieka. W
      średniowieczu, będącym tłem dla wydarzeń w powieści, Bóg zdaje się mówić do
      ówczesnego myśliciela: „Daj acz Ja pobruszę a ty poczywaj”. Przesadna
      identyfikacja z tym przesłaniem doprowadza bohaterów do wielkiej tragedii –
      zniszczenia biblioteki, która jest symbolem mądrości. A wszystko to za sprawą
      ludzi, którzy krzyczeli najgłośniej, a jednocześnie przez swoją często
      nieświadomą głupotę czynili wiele zła. Czyż po obejrzeniu kolejnych programów
      informacyjnych nie wydaje się nam to znane?
    • Gość: beata Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: 213.17.128.* 02.06.04, 15:48
      "Imię Róży" to wspaniała powieść detektywistyczna. Tak to prawda, ale nie w tym
      tkwi jej wyjątkowość. W końcu nazywanie Wilhelma z Baskerville średniowiecznym
      Sherlockiem Holmes wskazuje, że bohater rozwiązujący zagadkę kryminalną dzięki
      własnej wiedzy, spostrzegawczości i logicznemu rozumowaniu nie jest żadnym
      novum literackim.
      Dużo ważniejsze jest umieszczenie akcji powieści w XIII-wicznym opactwie
      benedyktyńskim. Bohater - narrator, Adso z Melku pozwala nam swoimi oczami,
      oczami człowieka średniowiecznego, oglądać swój świat. I to jest najbardziej
      frapujące, bo nie oglądamy tego świata jak kolekcji zasuszonych motyli, które -
      pozbawione życia i intensywności kolorów - są już tylko wspomnieniem dawnych
      istnień.
      Adso prowadzi nas w sam środek tętniącej życiem społeczności, przez którą
      przetacza się wszystko, czym żył ówczesny świat - filozoficzne dysputy tworzące
      podstawy dla nauki chrześcijańskiej jak i zwykłe ludzkie, przynoszące
      destrukcję namiętności, ferment odnowy w duchu sw. Franciszka jak i siejących
      zniszczenie braci dulcynian, szukanie prawdy w starych inkunabułach jak i w
      płomieniach stosów inkwizycyjnych.
      Błądząc po opactwie dostrzegamy, że to nie otaczający nas tam ludzie są ciemni
      i pogrążeni w mroku niewiedzy. To ich swiat jest inny - nie ustalony jeszcze na
      mapach geograficznych przez odkrywców, nie ujęty jeszcze w karby praw
      fizycznych. To świat, w którym zza zamglonych horyzontów ukazują się nieznane
      istoty budzące czasem grozę, a czasem żądzę poznania. To świat, w którym na
      każdym kroku czyha szatan, ale też z niezwykłą intensywnością spływa ciepło
      Boskiego światła.
      To świat, w którym trudno żyć, ale do którego wspaniale jest wracać.
    • robberts Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:54
      Imię Róży” Umberto Eco to osadzony w realiach średniowiecza obraz pojmowania
      świata i jego spraw przez ówczesną elitę intelektualną – mnichów włoskiego
      zakonu. Książka ukazuje przeplatanie się przeciwstawnych poglądów, charakterów
      oraz wątków akcji. Morderstwo – wiara – erotyka – to wszystko ma stworzyć
      plątaninę wątków, osobowości, sytuacji. Nutkę owianej mgłą tajemniczości
      podkreśla otoczenie średniowiecznego klasztoru. Wyraźnie zarysowane
      charakterystyki postaci i jednocześnie świadomość, że ktoś gra tylko wyznaczoną
      przez życie zakonne rolę powodują, że uważny i cierpliwy czytelnik na pewno
      znajdzie w tej książce zajmującą i ciekawą propozycję czytelniczą.
    • Gość: beck@plusnet.pl Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.veranet.pl 02.06.04, 15:58
      Pamietam jak dostalem ta ksiazke w swoje rece, pamietam ze dwa dni pozniej mialem mature pisemna z polskiego i pamietam ze ta powiesc stanowila osnowe mojego wypracowania. Po pierwsze te ostatnie dwa dni spedzilem przy wlasnie tej powiesci a po drogie piszac mature bylem pod jej zbyt wielkim wrazeniem zeby szukac w pamieci innych materialow :)
      Polecac tego dziela mysle ze nie ma sensu, ono bardzo dobrze reklamuje sie samo. Bo co wlasciwie mozna o nim powiedziec? moze strescic fabule? Przeciez to sie mija z celem, bo ktory watek uznac za najwazniejszy? moze kryminalny ktory jest najczesciej streszczany, ale przeciez on stanowi tylko punkt wyjscia, wiec mowiac ze jest to kryminal skrzywdzilbym tych ktorzy ta powiesc maja dopiero zamiar przeczytac ( a dla tych co lubia wstawac o godzinie otwarcia kioskow nadazyla sie niesamowita okazja zeby to zrobic:) yo gazeta! ) A wiec opowiadanie fabuly jezeli chodzi o te pozycje mija sie z celem. Wiec moze mam zachwalac sposob prowadzenia powiesci, a moze lepiej ogramna erudycje autora, a z drogiej strony moze zwrocic wasza uwage na niespotykany realizm, albo na niesamowita dbalosc o szczegoly? Moze najwazniejsze sa tu dysputy teologiczne, czy moze tez poznanie realiow zycia w sredniowieczu, podciagajac pod to historie i zwyczaje? Ale wlasciwie po co mam wybierac w jaki sposob mam wam polecic ta powiesc, przeciez wystarczy ze napisze ze mam na mysli powiesc Umberto Eco "Imie rozy".
      No mysle ze jakos tak zacynala sie moja wyzej wspomniana praca maturalna na temat "wybory we wspolczesnym swiecie" (albo jakos tak), no oczywiscie tam mi sie zdazalo uzywac polskie znaki i bardziej uwazalem na bledy, no ale przeciez wszyscy wiedza co internet robi z mlodym czlowiekiem... :) Aha z matury dostalem 5 :) ponoc profesor miala juz dosyc czytania o Judymie, ze z milo checia poczytala o czyms ciekawszym :)
      Milego czytania dla tych ktorzy maja to dopiero przed soba i pamietajcie "najwieksza tajemnica jest brak takowej, a najtrudniejsza zagadka jest ta ktora nie ma rozwiazania" big up :)
    • omagdalena Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 15:59
      Średniowiecze.Inkwizycja szaleje.Każdy jest podejrzany. Nawet ( a zwłaszcza)
      mnisi...
      Komedia, gatunek literacki lekki i przyjemny okazuje się narzędziem
      niebezpiecznym, wręcz śmiercionośnym...
      Mnisi - praworządni.. ale nie do końca.
      A wśród nich 2 szczególnie uzdolnionych - protoplaści Sherlocka....

A wszystko to razem stanowi pasjonującą lekturę......
    • Gość: Michał Koziorowski Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: 153.19.15.* 02.06.04, 15:59
      "Imię róży" jest książką jak wszystkie inne. Zbrodnia, detektyw, uczeń,
      niespełniona miłość, szalony starzec, mnisi, miecze. Normalka. Ale UE nadaje
      temu wszystkiego postać powieści genialnej. I to za pomocą zaledwie kilku, choć
      niezwykle wyrafinowanych chwytów, prawie że matematycznych. Jego średniowiecze
      jest absolutnie niepowtarzalne.
      michalkoziorowski@interia.pl
    • Gość: poszuma Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 16:00
      Opasły tom opatrzony melodramatycznym tytułem "Imię róży" to pierwszy z
      fabularnych popisów erudycyjnych Umberto Eco przedstawiony pod postacią
      powieści sensacyjnej osadzonej w realiach historycznych wczesnośredniowiecznego
      klasztoru. Konsekwentna konstrukcja powieści w postaci podziału na wyznaczające
      rytm zycia monastycznego pory dnia i nocy pozwala czytelnikowi wpaść w rodzaj
      czytelniczego transu, z emocjami równymi tym, jakie rozpalały żyjących w
      izolacji od świata i jego uciech doczesnych mnichów - bohaterów książki.
      Opozycja racjonalizmu dojrzałości i afektacji młodości wraz z przedstawieniem
      wewnętrznego rozdwojenia mnichów i watkiem kryminalnym sprawia, że dzieło ma
      charakter uniwersalny, a wybrane przez autora dekoracje historyczne stają się
      atrakcyjną scenerią.
    • Gość: qmargot Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.lib.uni.lodz.pl 02.06.04, 16:46
      Ta książka jest niezwykła,przenosi nas w czasy Wielkiej Inkwizycji do tego
      stopnia,że czuć gorąco palonych stosów,słychać zawodzenia umierających,a my
      przypominamy sobie że każdy z nas ma swoiego Anioła Stróża ale i własnego
      szatana...Gorąco polecam.
    • Gość: molly Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.ds.univ.gda.pl 02.06.04, 17:29
      Wprawdzie już po czasie, ale to tak pozakonkursowo.

Zaslyszane wczoraj na ulicy. Bohaterki- dwie dziewczyny, wiek ok.18-20 lat:

-Dziś do "Gazety" jest książka podobno...?
      -Tak, "Imię róży", jakiś romans.

Pozdrowienia dla tego, który usłyszał :)
    • redakcja Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 02.06.04, 17:56
      Drodzy forumowicze

Serdecznie dziękujemy za udział w naszej sabawie. W najbliższych dniach
      poinformujemy Was kto zdobył 2 pięcioksiązkowe zestawy z kolekcji literatury GW

Podzrawiamy
      • Gość: konkurs Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.lokis.net.pl 02.06.04, 20:34
        mam nadzieję tylko, że w zestawie nie będzie Imię Róży:)
        pozdrawiam wszystkich biorących udział w tym konkursie
        • Gość: Andrzej Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.zch.sarzyna.pl / 213.199.195.* 03.06.04, 07:33
          Jak będzie to poproś o przekazanie którejś osobie z tej listy, która nie
          dostała, a się tutaj wpisała...
      • s_op Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 04.06.04, 15:38
        a potencjalni wygranie zostaną powiadomienie na maila ?
        czy będą oni wypisani na tym forum ?
      • Gość: Andrzej Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 06.06.04, 13:27
        Kiedy będą te wyniki??? Jeśli ktoś już kupi książkę to zadowolenie z wygrania
        kolejnej takiej samej będzie niewielkie...
      • fumo7 Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk 08.06.04, 12:20
        Spójrzmy prawdzie w oczy. Redakcja o nas zpomniała. :-(
      • redakcja WYNIKI KONKURSU 08.06.04, 13:24
        Drodzy uczestnicy konkursu,
        wybraliśmy dwa - zdaniem jury - najlepsze teksty.
        Nagrody otrzymaują:
        amish - za recenzję z 30 maja (godz. 15.39)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=13015262&a=13050121
        __wj - tekst z 1 czerwca (godz. 7.54)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=13015262&a=13089263
        Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w konkursie. Zwycięzcom gratulujemy
        (nagrody wyślemy pocztą).
        Następny konkurs dotyczyć będzie książki "Na zachodzie bez zmian" Remarque'a.
        Zachęcamy do udziału.

Gazeta.pl i "Gazeta Wyborcza"
        • Gość: jjj CONAJMNIEJ ? IP: 81.168.209.* 08.06.04, 13:36
          Gratuluję redakcji promocji polskiej ortografii !
          • agi75 Re: CONAJMNIEJ ? 09.06.04, 21:47
            conajmniej????to nie wszystako jeszcze była miła SABAWA:))))))
        • __jw Re: WYNIKI KONKURSU 08.06.04, 16:25
          Droga Redakcjo,

cieszę się że wygrałem ale mój nick to: __jw.

Pozdrowienia:
          __jw
          • redakcja Re: WYNIKI KONKURSU 09.06.04, 17:01
            Tak, oczywiście. Nagrodę wyślemy na adres pocztowy użytkownika __jw!
            pozdrawiamy

__jw napisał:

> Droga Redakcjo,
            >
            > cieszę się że wygrałem ale mój nick to: __jw.
            >
            > Pozdrowienia:
            > __jw
    • Gość: lamika10@wp.pl Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.ds.univ.gda.pl 03.06.04, 09:52
      "Imię Róży" - niesamowita, pełna wrażeń opowieść o życiu braci zakonnych mająca
      miejsce w średniowieczu. Wraz z głównymi bohaterami (Wilhelm z Baskerville i
      Adso z Melle) przenosimy się w mury opactwa benedyktynów we Włoszech,w którym
      ma odbyć się ważny zjazd braci z całej Europy o charakterze polityczno-
      religijnym. W tajemniczych okolicznościach w opactwie giną mnisi. Wilhelm,
      znany z swej wnikliwości i logicznego przyczynowo-skutkowego myślenia,
      prowadzi w tej sprawie śledztwo. Czytelnik niepostrzeżenie zostaje wciągnięty w
      poważny spór intelektualny, w wiecznie aktualne tematy ludzkiej natury,
      moralności i psychologii. Wszystkie ślady prowadzą do biblioteki, gdzie obok
      wspaniale zdobionych zwojów Pisma Świętego spoczywają zakazane manuskrypty...
      Utwór ten, przy każdej kolejnej lekturze odkrywa dla czytelnika nowe,
      niezbadane dotąd podwoje. Przekonaj sie sam :)
      • Gość: anna Re: Kolekcja literatury "Gazety Wyborczej" - konk IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.06.04, 22:42
        Po co to piszesz ? Juz po czasie...
    • Gość: marla Kiedy wyniki ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.06.04, 13:36
      Chcialabym przeczytac recenzje uznana za najlepsza, wiec kiedy i gdzie beda
      wyniki ?
      • fumo7 Re: Kiedy wyniki ? 07.06.04, 10:34
        Też jestem ciekawa waszego wyboru. Czekamy na wyniki!
    • Gość: pl Wyniki! Wyniki! Wyniki! Kiedy??? IP: *.lokis.net.pl 07.06.04, 12:08
      Wyniki! Wyniki! Wyniki! Kiedy???
      • Gość: fumo7 Re: Wyniki! Wyniki! Wyniki! Kiedy??? IP: *.gtech.com / 156.24.1.* 07.06.04, 12:20
        Może tak się Redakcji nie podobały recenzje, że nie wiedzą co teraz zrobić?
        • Gość: carol Re: Wyniki! Wyniki! Wyniki! Kiedy??? IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.06.04, 13:17
          O, to trzeba napisać "Frodzy forumowicze, daliście d**y na całej linii, w
          związku z czym książki przewidziane na nagrody zostaną przekazane bibliotekom x
          i y." I po sprawie :P

Hmm, to może sami zrobimy sobie nieformalne głosowanie, która recenzja podobała
          się najbardziej?
          • Gość: ewka Re: Wyniki! Wyniki! Wyniki! Kiedy??? IP: 62.233.224.* 07.06.04, 18:43
            > Hmm, to może sami zrobimy sobie nieformalne głosowanie, która recenzja
            podobała
            >
            > się najbardziej?

chyba nie ma szans na głosowanie, bo wszystkich interesuje bardziej czy to on
            wygrał, niż która praca jest najlepsza :]
            • Gość: marla Nie czytalam wszystkich....wiec IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.06.04, 20:49
              raczej nie moge osadzic ktora jest najlepsza...ale skoro redakcja przeczyta
              wszystkie to chyba bedzie miala jakies rozeznanie?
              • Gość: Andrzej Re: Nie czytalam wszystkich....wiec IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 07.06.04, 21:23
                tylko co z tej nagrody... jeśli jutro pójdę kupić i wygram - to mam już dwie
                ksiązki na prezent, jeśli nie kupię i nie wygram - nie będe kupował następnych
                części... redakcja leci sobie w kulki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka