Gość: Emmeli IP: 31.134.53.* 30.01.12, 15:48 Pomocy !!! szukam ksiązek do literatury przedmiotu na prezentacje maturalną. mój temat to ; Brzydota i rozkład ludzkiego ciała jako motyw w lit. i sztuce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winniepooh Re: Turpizm 30.01.12, 20:39 "W środku pożaru mały Napoleon stał w pyszczku trzymając zsiniałe paznokcie" (Grochowiak - flagowy polski turpista) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waza Re: Turpizm IP: *.internetia.net.pl 31.01.12, 12:52 Podane przykłady to w większości literatura podmiotu, a nie przedmiotu. Czy maturzysta nie mógłby sam potrudzić się nad swoim tematem? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Turpizm 01.02.12, 10:52 Ja tam optuje za minimalizmem w kwestii oczekiwan wzgledem ludzkosci ;-) Cieszyc sie, ze sam chce cos przeczytac, i podsuwac, a nie zmywac glowe, ze sam nie znalazl. Zreszta nie widze nic zlego w zasieganiu porad, jak sie wkracza na nowe pole czytelnicze - bez doswiadczenia latwo sie mozna natknac na gnioty i zmarnowac duzo czasu, a jak sie czlowiek popyta, to moze sobie zaoszczedzic nerwow, czasu oraz nieprzyjemnej lektury ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kot.peter Re: Turpizm 04.02.12, 20:14 eeela napisała: > Ja tam optuje za minimalizmem w kwestii oczekiwan wzgledem ludzkosci ;-) Cieszyc sie, ze >sam chce cos przeczytac, Chce? Raczej musi. >i podsuwac, a nie zmywac glowe, ze sam nie znalazl. A szukał? Jak mu się będzie podsuwać, nie nauczy się nawet szukać. A kończąc liceum tę właśnie umiejętność należałoby posiadać. Biblioteki zamknęli z powodu mrozu? To są jeszcze katalogi w sieci. Nie wiem, skąd ten tydzień dobroci dla leniwych maturzystów. :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emmeli Re: Turpizm IP: 31.134.53.* 02.03.12, 17:33 szukał i szuka do tej pory i w wiekszosci znalazł sam. Liczyłam tylko na małą pomoc. hmmm... czy w dzisiejszych czasach nie mozna sobie bezinteresownie pomagac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czajnik Re: Turpizm IP: *.aster.pl 04.02.12, 10:23 Polecam do pogrzebania: - J. Kristeva, "Potęga obrzydzenia. Esej o wstręcie", tł. M. Falski, Kraków 2007 (Pouvoirs de l'horreur. Essai sur l'abjection 1980) - J. Buttler - "Zapisywanie na ciele" (przedrukowane w podręczniku "Teoria literatury. Antologia", M.P. Markowski, A. Burzyńska) - jako kontekst - S.Freud, "Ego i id. Poza zasadą przyjemności", Warszawa 1997 - H.Foster, "The Return of the Real", New York 1996 Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Turpizm 02.03.12, 19:32 Bruno Schulz np. "Sklepy cynamonowe" (Tłuja!) Michał Witkowski "Lubiewo", powieść - moim zdaniem - nader turpistyczna :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś