Dodaj do ulubionych

Pierwsza część trylogii

10.03.12, 17:04
Otóż drogie dzieci wpadła w łapy moje książka "Dobrani" Ally Condie.

Budzi ona we mnie uczucia mocno mieszane, niemniej jednym z tych uczuć jest chęć poznania dalszych losów bohaterów.

I tu dupa, względnie - jak mówią - zonk.

Dalsze części nie zostały jeszcze przetłumaczone.

Trudno, przeczytam w oryginale. Język prosty, jakoś dam radę.

I teraz:

Nie ma tego w bibliotece mojej dzielnicy.

Nie ma tego w bibliotece British Council.

Nie ma tego w bibliotece - dawnej głównej - na Koszykowej - i to by mnie akurat zanadto nie dziwiło, bo nie jest to jakieś wybitne dzieło, tyle że pierwsza część jest.

Ktoś ma jakiś pomysł...?
Obserwuj wątek
    • maitresse.d.un.francais Re: Pierwsza część trylogii 10.03.12, 17:06
      A! W Empiku i Trafficu też nie ma.
    • Gość: Rachela Re: Pierwsza część trylogii IP: *.aster.pl 10.03.12, 17:27
      z wyguglania wynika, że druga część to Crossed, a trzecia Reached.

należy tytuł wrzucić ponownie w google i tak, czytamy:
      Crossed jest dostępna w: amazonka.pl, tradebooks.pl, bookcity.pl
      szukać dalej? :)

• maitresse.d.un.francais Na razie poproszę o informację 10.03.12, 17:44
        ZA ILE jest dostępna.

Dowcip polega na tym, że liczę każdy grosz, a na Amazonie sama umiem kupić. ;-P
        • Gość: Rachela Re: Na razie poproszę o informację IP: *.aster.pl 10.03.12, 17:59
          moja droga, researchu za ciebie nie zrobię ;) podpowiem, że w miękkiej okładce będzie taniej.
          • maitresse.d.un.francais Re: Na razie poproszę o informację 10.03.12, 18:27
            Gość portalu: Rachela napisał(a):

> moja droga, researchu za ciebie nie zrobię ;) podpowiem, że w miękkiej okładce
            > będzie taniej.

Tyle to i ja wiem, moja droga. ;-)

Na razie najtaniej znalazłam na pewnym ebayu - w przeliczeniu po aktualnym kursie 37 zł.

• maitresse.d.un.francais Re: Pierwsza część trylogii 10.03.12, 17:52
      Język prosty

Oczywiście nie miałam na myśli języka angielskiego jako takiego, tylko styl książki. ;-)
    • Gość: Rachela Re: Pierwsza część trylogii IP: *.aster.pl 10.03.12, 18:17
      na bestsellerbooks.pl znalazłam za 5 dyszek z bezpłatną przesyłką do PL.
      • maitresse.d.un.francais w kwestii prawnej - nie orientujesz się może 10.03.12, 18:30
        co do pdfu?

Na pewnym portalu znalazłam tę książkę w formie pdf. 137 stron * 0,1 za stronę = 13,7 zł.

Czy ten pdf jest legalny, a jeśli nie, to czy popełniam przestępstwo ściągając go od kogoś innego?
        • Gość: Rachela Re: w kwestii prawnej - nie orientujesz się może IP: *.aster.pl 10.03.12, 23:54
          trzeba by zapytać speca od ACTA ;)

prawdopodobnie legalny będzie zakup ze stron oferujących książki na czytniki i tego typu bajery.
          z innych źródeł, typu torrenty, chomiki i inne kasa z pewnością nie jest odprowadzana do autorki, czyli są one nielegalne (wg mnie). oczywiście, dyskusyjną jest kwestia, czy ściągasz p2p na własny użytek itd., bo to już będzie interpretacja niejasnych przepisów.

także ja bym się trzymała oficjalnych serwisów, które oferują książki w formie elektronicznej.
        • Gość: Czytelnik Re: w kwestii prawnej - nie orientujesz się może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 11:59
          Mogę ci przesłać tę książkę pod warunkiem, że podasz tu swoje imię, nazwisko, adres i wkleisz też swoje zdjęcie.
          • maitresse.d.un.francais Re: w kwestii prawnej - nie orientujesz się może 11.03.12, 16:57
            Gość portalu: Czytelnik napisał(a):

> Mogę ci przesłać tę książkę pod warunkiem, że podasz tu swoje imię, nazwisko, a
            > dres i wkleisz też swoje zdjęcie.

Wiesz, co możesz zrobić z taką propozycją?
            • Gość: Czytelnik Re: w kwestii prawnej - nie orientujesz się może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 23:05
              Nie to nie. Twoja strata.
              • maitresse.d.un.francais Re: w kwestii prawnej - nie orientujesz się może 12.03.12, 16:37

> Nie to nie. Twoja strata.

Ależ dlaczegóż strata? Przeciwnie, zysk.
                • Gość: Czytelnik Re: w kwestii prawnej - nie orientujesz się może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 17:54
                  Bo nie dostaniesz książki. Musisz szukać dalej.
                  • maitresse.d.un.francais Re: w kwestii prawnej - nie orientujesz się może 13.03.12, 15:51

> Bo nie dostaniesz książki. Musisz szukać dalej.

Ty najwyraźniej nie łapiesz.

PODANIE DANYCH I ZDJĘCIA PUBLICZNIE to duże ryzyko. Zysk płynący z otrzymania książki (zakładając, że byłby taki, bo ci nie wierzę), nie równoważy tego ryzyka, więc jestem na minusie. Ergo strata.

Książkę już mam.
    • maitresse.d.un.francais gwoli ścisłości 11.03.12, 18:29
      nie przetłumaczona została część druga. Trzecia nie została nawet jeszcze WYDANA (nawet w oryginale), autorka obiecuje pojawienie się około listopada tego roku.

W trzecim tomie nastąpi już happy end oraz ogólna powszechna szczęśliwość do urzygu, co można przewidzieć znając zasady tego rodzaju literatury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka