Dodaj do ulubionych

Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera...

11.08.12, 22:53
... człowiek czyta, wciąga się, a dalsze części okazują się nieprzełożone. :-((((((

Do rzeczy. Nie wiecie przypadkiem, czy mają zostać wydane następne części "Dzieci cieniów" i "Dobranych"? A jeśli, to kiedy?

Metresa
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 12.08.12, 09:44
      Dzieci cienie mam w jednym tomie 2 części czyli Wśród ukrytych i Wśród oszustów.
      Drugi tom z kolejnymi 2 częściami też wydano (w lutym tego roku): Wśród zdradzonych i Wśród notabli. Ciekawe, kiedy dalszy ciąg wydadzą, na stronie wydawnictwa w zapowiedziach niestety nie ma jeszcze nic...

A Dobranych nie kojarzę, napisz coś więcej?

Ze swojej strony podam Ci tytuł, może poczytasz: Enklawa Ann Aguirre. Na razie też pierwszy tom u nas (i w oryginale) dopiero :-(
      Niektórzy porównują do Metra 2033 Glukhovskiego. Czekam na ciąg dalszy, na stronie autorki jesty info o Outpost, które ma mieć premierę we wrześniu, ciekawe kiedy u nas...

Maitresse, a jakie jeszcze ksiażki tego typu polecasz, podsunę coś synom...
      • nchyb Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 12.08.12, 09:53
        przy okazji, po Twoim poście zapowiedź Haddix poszukałam i natknęłam się na info, że pozostałe 3 części mają być wydane w bliżej nieokreślonym terminie, ale w 2012 r, więc już niecałe pół roku, wytrzymamy... ;-)

Zapowiedziano:

Haddix, Margaret Peterson - "Wśród odważnych. Wśród wrogów" (bliżej nieokreślony 2012)

Haddix, Margaret Peterson - "Wśród wolnych" (bliżej nieokreślony 2012)

za:
        katedra.nast.pl/seria.php5?id=2039
        • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 12.08.12, 16:17
          Dzięki!

Otóż ja, z braku środków płatniczych, wypożyczam głównie z bibliotek. A tam nie ma owego "Metra", a szkoda.

Hmmm, trudno mi powiedzieć, jest tego mnóstwo.

lubimyczytac.pl/ksiazka/90329/dobrani
          Tu jest mój wątas na temat:

forum.gazeta.pl/forum/w,151,123091052,,dystopie_czyli_antyutopie.html?v=2
          Z wątasa przeczytałam i polecam:

"Nowy wspaniały świat"

"Fahrenheit 451"

"Opowieść podręcznej"

"Nie opuszczaj mnie"

"Dawca"

"Pianola" - cudne!

"My" Zamiatina - toże cudne!

"Moskwa 2043" - groteskowe

"Igrzyska śmierci" - 3 części, wszystkie przełożone :-)

Dobry jest "Oryks i Derkacz", ale uwaga - dużo okrucieństwa, pojawia się motyw prostytucji dziecięcej, główny bohater jest psychopatą, a w drugiej części "Rok Potopu" new-age`owa sekta. Może jak synowie będą starsi. .;-)

W "Uciekinierze" (dobrym) jest mnóstwo okrucieństwa. Odradzam.
        • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 15.04.13, 22:21

>
          > Haddix, Margaret Peterson - "Wśród odważnych. Wśród wrogów" (bliżej nieokreślo
          > ny 2012)
          >
          > Haddix, Margaret Peterson - "Wśród wolnych" (bliżej nieokreślony 2012)

Tja, już minął. :-(((
          • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 15.04.13, 22:22
            przeniesiono, przynajmniej "Wolnych", na bliżej nieokreślony 2013
            • nchyb Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 16.04.13, 07:03
              a o ciągu dalszym Dobranych nic nie słychać i Twoja wina, ze to przeczytałam... :)
              • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 16.04.13, 16:18
                nchyb napisała:

> a o ciągu dalszym Dobranych nic nie słychać i Twoja wina, ze to przeczytałam...
                > :)

jak już cię bardzo przyprze, zdobądź oryginał
                • nchyb Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 16.04.13, 18:38
                  a ty już czytałaś Crosssed w oryginale?

Moje dziecię tego nie chce, a tylko dla siebie nie będę ściągać.
                  Tych finansów jednak trzeba pilnować, a przez książki nie chcę zbankrutować :)
                  • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 16.04.13, 22:23
                    nchyb napisała:

> a ty już czytałaś Crosssed w oryginale?

Usiłowałam, ale zrezygnowałam. To u mnie typowe, kiedy załatwię sobie anglojęzyczną książkę. :-P
                    • nchyb Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 17.04.13, 06:48
                      mam podobnie :)
                      chyba jedynie Agatha Christie po angielsku nie powoduje u mnie tego :)
                      • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 17.04.13, 16:47
                        nchyb napisała:

> mam podobnie :)
                        > chyba jedynie Agatha Christie po angielsku nie powoduje u mnie tego :)

ech :-) ja nawet Agacie nie dałam rady :-P
              • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 16.04.13, 16:28
                Zabierz się za tych brzydkich i ślicznych, oni są w komplecie :-)
              • maitresse.d.un.francais A, jeszcze polecam ci Nancy Kress 16.04.13, 16:30
                "Hiszpańscy żebracy"
                "Żebracy nie mają wyboru"
                "Żebracy na koniach"

Trzy wielkie knigi, to ci trochę zajmie. ;-)
                • nchyb Re: A, jeszcze polecam ci Nancy Kress 16.04.13, 18:32
                  poszukam
    • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 12.08.12, 17:01
      o, i tu jeszcze lista:

lubimyczytac.pl/profil/18295/agniecha/polka/696944/antyutopia-dystopia-postapokaliptyczne/szczegoly
      • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 12.08.12, 17:01
        Aaaaa! Byłabym zapomniała! "Globalia"!
        • donatta Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 12.08.12, 17:22
          Ja uwielbiam "Delirium". Pierwsza część wyszła po polsku, druga dopiero niedawno ukazała się po angielsku, trzecia "się pisze".
          • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 12.08.12, 17:24
            donatta napisała:

> Ja uwielbiam "Delirium". Pierwsza część wyszła po polsku, druga dopiero niedawn
            > o ukazała się po angielsku, trzecia "się pisze".
            >
            A link dla koleżanki to gdzie? ;-)

lubimyczytac.pl/ksiazka/78942/delirium
            • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 12.08.12, 17:31
              "Witajcie w małpiarni".

lubimyczytac.pl/ksiazka/31724/witajcie-w-malpiarni
              Zawiera chyba upiorne opowiadanie o dwóch głowach podłączonych do maszyn, mających żyć bez końca.
    • nchyb Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 07.04.13, 10:48
      > ci cieniów" i "Dobranych"? A jeśli, to kiedy?

zamówiłam sobie Dobranych i czekam. I tak szukając w necie znalazłam info, że jeszcze 2 tomy będa. I mi się ten wątek przypomniał. Po cholerę to zamówiłam, skoro wydawca na razie nic nie pisze o wydaniu ciągu dalszego? Wrrrr...

A przy okazji, a Rebelianta - seria Legenda - Marie Lu - czytałaś? ma do mnie przyjść razem z Dobranymi i to też seria, ale tom drugi już u nas na szczęście jest...
      • maitresse.d.un.francais Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 15.04.13, 22:20
        Zaraz, co ja takiego jeszcze czytałam? "Brzydcy", Śliczni", "Wyjątkowi" i dalszą część, która się dzieje kilka lat później.

I jeszcze taką książkę o dziewczynie wydanej za mąż jako jedna z trzech żon - też dystopia dla młodzieży. Jak by ktoś wiedział, co to, to byłabym wdzięczna.
        • nchyb maitresse.d.un.francais 10.12.14, 19:27
          maitresse.d.un.francais - pisałaś:
          > I jeszcze taką książkę o dziewczynie wydanej za mąż jako jedna z trzech żon - t
          > eż dystopia dla młodzieży

czy już wiesz co to za książka?
    • Gość: Czytelnik Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 16:41
      Wiemy tyle co na www.google.pl
      • nchyb Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 09.04.13, 19:30
        pracownicy wydawnictw nie zamieszają informacji łatwych do wyszukiwania przez google, ale często dzielą się anonimowo swoją wiedzą. Google ci tego nie wygugla...
        • nchyb Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera 09.04.13, 19:30
          nie zamieszCZają miało być
          • Gość: Czytelnik Re: Antyutopie dla młodzieży, czyli jasna cholera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.13, 23:16
            nchyb napisała:

> nie zamieszCZają miało być

Teraz to już za późno.
    • nchyb Czytałaś - Podzieleni Neala Shustermana? 08.02.14, 20:35
      trafiłam przypadkiem na jakimś blogu zajawkę, le blog jakiś taki, że nie jestem pewna :)
      Maitresse.d.un.francais - czytałaś już to może?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka