Dodaj do ulubionych

co czytamy w grudniu?

01.12.12, 12:57
Skoro ożywiamy dawną tradycję, to chyba pora na grudniowy wątek :-)

Listopad był dla mnie dość intensywny czytelniczo, nie zdążyłam nawet wszystkiego zameldować w odpowiednim wątku, a wychodzę z niego z zaczętą "Pustynią Parmeńską" Stendhala. Nie czytałam dotąd tego autora, czyta się przyjemnie i lekko, ale nie robi jakiegoś powalającego wrażenia. Po Stendhalu wrócę chyba do Suzanne Collins - "Igrzyska śmierci" całkiem mi się podobały, troszkę to było komercyjne, ale wciągające, podobał mi się pomysł i świat był przedstawiony całkiem sugestywnie. A od psiapsiółek słyszę, że kolejny tom jest wyraźnie lepszy.
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Jussi Adler-Olsen "Zabójcy bażantów" 01.12.12, 13:26
      Podobała mi się "Kobieta w klatce tego autora" więc zaczęłam kolejną i na razie bardzo mi się podoba.

Jednocześnie czytam "Cmentarz w Pradze" Eco bo uświadomiłam sobie, że ten rok był tak wypełniony kryminałami, że nie przeczytałam wszystkich prezentów gwiazdkowych z ubiegłego roku....

A co do "Igrzysk śmierci" - film mi się podobał, ale nie wiem czy na tyle, żeby czytać książkę. Niby mam na kindlu ale...
      • eeela Re: Jussi Adler-Olsen "Zabójcy bażantów" 01.12.12, 14:05
        Nie wiem, czy książka ci podejdzie po filmie, bo moim zdaniem film jest znacznie lepszy od książki :-) Ale z drugiej strony lektura na pewno pomogłaby ci lepiej się zorientować w świecie przedstawionym.
    • angazetka Re: co czytamy w grudniu? 01.12.12, 17:19
      Z "Igrzyskami śmierci" to jest tak, że drugi tom jest dobry, a trzeci - raczej słaby i się go czyta siłą rozpędu.
      A ja czytam "Wielkiego Gatsby'ego".
      • eeela Re: co czytamy w grudniu? 09.12.12, 19:51

> Z "Igrzyskami śmierci" to jest tak, że drugi tom jest dobry, a trzeci - raczej
        > słaby i się go czyta siłą rozpędu.

Jest słabszy od drugiego, ale wcale nie słaby. Całą serię oceniam na czwórkę - wciągająca, angażująca emocjonalnie, dla młodzieży na pewno poruszająca i rozwijająca. Pewnie, że przy tym często naiwna, a ten cały telewizyjny glamour może być irytujący, ale ogólna ocena dobra.

Teraz na tapecie "Neuromancer" Gibsona, a w kolejce czeka "Efekt Lucyfera" Philipa Zimbardo.
    • mietowa_kawa Re: co czytamy w grudniu? 01.12.12, 18:11
      Jak się wygrzebie z tego co muszę przeczytać, a raczej sama się tego podjęłam, to mam w planach Bóg zapłać, Słonimski, Czerwona królowaHistoria Gwałtu, Chuć To plan minimalistyczny.
      • eeela Re: co czytamy w grudniu? 01.12.12, 21:07
        > Czerwona królowa Hi
        > storia Gwałtu, Chuć

Co tak seksualnie? ;-)
    • deadeyes Re: co czytamy w grudniu? 01.12.12, 19:12
      Igrzyska śmierci ledwo zdzierżyłem w kinie. Mam nadzieję, że książka lepsza. Dla mnie kopia książek Kinga "Wielki marsz" i "Uciekinier".

Aktualnie czytam Davida McDevitta "Smykałka do wojny" i Lauren Beukes "Zoo City". Ta druga nie wydaje się jak na razie oryginalna jeżeli idzie o koncept, ale czytam z zainteresowaniem.
      • idee_fixe33 Re: co czytamy w grudniu? 02.12.12, 16:04
        Za mną: "Poza światłem" - Kuczoka, w trakcie: "Zakazane wrota" - T.Terzaniego,
        przede mną na najbliższy tydzień "44 listy" - Baumana.

wielu inspiracji czytelniczych i nie tylko :)
    • fxn Re: co czytamy w grudniu? 01.12.12, 19:42
      Ja czekam na drugą część książki Fuckdoll Corwina-Litwińskiego, ale jeszcze sobie powtórzę raz część pierwszą.
    • gosiownik Re: co czytamy w grudniu? 02.12.12, 16:53
      Fajnie, że jest nowy wątek :)

Czytam właśnie "The demon-haunted world" Carla Sagana i "Pięć ćwiartek pomarańczy" Joanne Harris. Dziś rano zaczęłam też "Poniedziałek zaczyna się w sobotę" Strugackich i bardzo mi się podoba, klimat trochę taki jak u Bułhakowa, nie spodziewałam się :)
      • zooba Re: co czytamy w grudniu? 03.12.12, 20:39
        I jak ci się podoba Sagan? Mam go na liście do przeczytania, ale jakoś jest daleko w kolejce. Może warto go przesunąć na listę priorytetową?
        • gosiownik Re: co czytamy w grudniu? 04.12.12, 11:04
          > I jak ci się podoba Sagan? Mam go na liście do przeczytania, ale jakoś jest dal
          > eko w kolejce. Może warto go przesunąć na listę priorytetową?

Jestem w polowie i na razie podoba mi sie tak sobie... Tzn tematyka jest ciekawa, ale oczekiwalam, ze lepiej bedzie sie to czytalo. Ja bym nie przesuwala :)
          • zooba Re: co czytamy w grudniu? 08.12.12, 18:21
            Dzięki, może w takim razie poczekać. Bardzo podobał mi się "Kontakt" ale z opisów widzę, że "Świat nawiedzany przez demony" jest lekturą innego rodzaju.
      • gosiownik Re: co czytamy w grudniu? 14.12.12, 12:40
        Skonczylam tych Strugackich pare dni temu, swietna ksiazka! Klimaty rodem z Mistrza i Malgorzaty i Dziennikow Gwiazdowych. I nawet byla wzmianka o prof. Tarantodze.

Teraz jestem w polowie Draculi Stokera i tez jestem przyjemnie zaskoczona, jak dobrze sie to czyta, az ciezko odlozyc. Zaczelam tez How to Climb Mont Blanc in a Skirt: A Handbook for the Lady Adventurer, o kobietach - eksploratorkach i podrozniczkach, zapowiada sie ciekawie.
    • traviata666 Re: co czytamy w grudniu? 03.12.12, 08:48
      po lekturze "40 zasad miłości: Elif Shafak już zakupiłam "Czarne mleko" zaczynam dziś!!!
    • looona Re: co czytamy w grudniu? 03.12.12, 09:11
      Kończę 3 część sagi Dollangerów, czyli "A jeśli ciernie". Na półce czekają na mnie "Pasja według Hanki" Anny Janko oraz "Powrót do Missing" Abrahama Verghese.
      • nioma Re: co czytamy w grudniu? 03.12.12, 10:11
        "Więzień nieba " Zafona - z opóźnieniem wielkim.
        "Rodzina Corleone" - podrabiany Puzo ale początek czyta się przyzwoicie więc dam szansę.
        Planuję zakup Rowling.
        • marzeka1 Re: co czytamy w grudniu? 03.12.12, 22:03
          4 tom "Pana Lodowego Ogrodu" Grzędowicza.
          • flurcia Re: co czytamy w grudniu? 04.12.12, 09:46
            Azazel - Borysa Akunina. Jak skończę, to czeka jeszcze na mnie cała półka KSIĄŻEK :)
            • traviata666 Re: co czytamy w grudniu? 08.12.12, 10:53
              Skończyłam "czarne mleko" Elif Safak
              - baaardzo polecam szczególnie kobietom:)
              i zaraz zaczynam "Bękart ze Stambułu"
    • Gość: kluska0 Re: co czytamy w grudniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.12, 11:20
      Skończyłam Rowling Trafny wybór całkiem ok. ale faktycznie końcówka szarpie, albo ja jakaś delikatna się zrobiłam. Teraz zaczynam Codziennik Passenta.
      • Gość: tyda Re: co czytamy w grudniu? IP: *.9.175.181.ng.pl 08.12.12, 15:16
        "Dziewczyna z portretu"
      • eeela Re: co czytamy w grudniu? 09.12.12, 19:55
        al
        > bo ja jakaś delikatna się zrobiłam.

Czy ja wiem? Bardziej bym się martwiła, gdyby nie szarpała ;-)
    • malyszon1 Re: co czytamy w grudniu? 08.12.12, 20:07
      Bryan Bruce- Jezus. Dowody zbrodni
      • aniita Re: co czytamy w grudniu? 08.12.12, 21:20
        "Ciemno, prawie noc" - po raz drugi. Dla klimatu i utrwalenia.
        Oraz "Zanim dopadnie nas czas" Jennifer Egan. Nabyłam dawno temu, i odstało swoje w kolejce. Okazuje się dość wciągające.
        W przerwach i z doskoku - nadal opowiadania Agathy Christie, celem nietracenia kontaktu z j. angielskim, jedynym obcym językiem, w jakim jestem w stanie czytać, aczkolwiek z pomocą słownika.
    • basiakia Harlam Coben "Wszyscy mamy tajemnice" 09.12.12, 14:26
      • anick5791 Re: Harlam Coben "Wszyscy mamy tajemnice" 10.12.12, 11:53
        "Poznam sympatycznego Boga", Eric Weiner
    • ada08 Emily Dickinson "List do świata" 16.12.12, 15:48
      Kiedyś już to miałam w rękach, ale chyba w niezbyt uważnych rękach. A teraz mi wpadła ta książeczka w pracowite ręce (porządkuję domową bibliotekę). I tak sobie podczytuję te listy, z ciekawością i z uśmiechem. Oczywiście ten mój uśmiech jest tylko na początku, bo przecież wiem, że Emily D. w dalszym ciągu wcale nie chciało się śmiać. A może w ogóle , w całym życiu nie było jej za bardzo do śmiechu.

Skoro jednak jestem na poczatku - to fragmencik przyjemny, uroczo - na staroświecki sposób - dowcipny, pisany przez 21-letnią Emily, a wybrany przeze mnie na "chybił-trafił":

Do Austina Dickinsona 6 lipca 1851

Właśnie wróciłam, zgrzana i wymięta, z Kościoła, gdzie byłam naocznym świadkiem kilku Chrztów, trzech przyjęć do Kościoła, Komunii Świętej oraz kilku pomniejszych transakcji, których nie mam czasu zapisać. Znając wielebnego A.M.Coltona tak dobrze jak Ty go znasz, wyciągnąwszy wiele korzyści z jego dawniejszej działalności oraz pozostając w stosunku "Baranka" do jego trzody, z przyjemnością dowiesz się, że ma się dobrze i wygłasza kazania, i że jakkolwiek się to może - musi wydawać dziwne, d z i s i a j wygłosił takie kazanie, że prosto po jego błogosławieństwie śpieszę do Ciebie.

/przekład Danuty Piestrzyńskiej/

Prawda, że cudne?
      :-)
      a.

• ada08 eeelu, a ta Pustynia Parmeńska to gdzie jest? 16.12.12, 16:54
      eeela napisała:

> a wychodzę z niego z zaczętą "Pustynią Parmeńską" Stendhala. Nie czytałam dotąd tego autora, czyta się przyjemnie i lekko,
      > ale nie robi jakiegoś powalającego wrażenia.

W Azji ona jest ta pustynia, a może w Afryce gdzieś, czy co?
      A może w Parmie? Ale gdzie ta Parma, tego chyba nawet ten niepowalający Stendhal nie wie, co to w pustelni parmeńskiej siedział.
      a.
      • eeela Re: eeelu, a ta Pustynia Parmeńska to gdzie jest? 16.12.12, 21:33
        > l nie wie, co to w pustelni parmeńskiej siedział.

Wiem, pustelnia, nie pustynia :-) Tak z nieuwagi poszło.
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: eeelu, a ta Pustynia Parmeńska to gdzie jest? 24.12.12, 09:14
          Pustynią Parmeńską"

hehehe, ja tez wlasnie przeczytalam i mowie do siebie "ze co" ???
          :D

Minnie
    • pani.truskawka Re: co czytamy w grudniu? 17.12.12, 10:06
      Listopad był dla mnie bardzo dobry czytelniczo, bo przeczytałam aż 8 książek. W grudniu jak na razie aż tak dobrze mi nie idzie, mam jednak sporo mniej czasu. Jak dotąd przeczytałam "Krabata" Otfrieda Preusslera, jestem w trakcie książki "Insekt" Claire Castillon, a planuję chociażby "Opowieść wigilijna" Dickensa, żeby wdrożyć się w świąteczny nastrój :)
    • nchyb Pan Lodowego Ogrodu 19.12.12, 07:15
      Grzędowicz oczywiście...
      • nchyb Re: Pan Lodowego Ogrodu 19.12.12, 07:16
        a potem chcę podebrać synowi jego prezent gwiazdkowy - Atlas Zbuntowany - A. Rand. Ale to już chyba w styczniu będzie...
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: co czytamy w grudniu? 22.12.12, 18:55
      A ja przeczytałam między innymi Gun Seller autorstwa Hugh Lauri'ego i spoko, nie jestem rozczarowana:) Dobra książka akcji z dużą dozą ironii na modłę dr House'a.
      • aniita Re: co czytamy w grudniu? 22.12.12, 20:03
        "Zgubieni" Charlotte Rogan. Mocna, niejednoznaczna rzecz.
        • Gość: tyda Re: co czytamy w grudniu? IP: *.9.175.181.ng.pl 23.12.12, 10:25
          A mnie książka "ZGUBIENI" potwornie rozczarowała. W tych klimatach o niebo lepsze "Życie Pi"...
    • garga-mella Re: co czytamy w grudniu? 23.12.12, 21:00
      W tej chwili - "Pokuta" McEwana. Bardzo fajne, jak stwierdzam na razie - po pierwszych stu stronach.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: co czytamy w grudniu? 24.12.12, 09:21
        ja zmaltretowalam W Krainie Kota Terakowskiej (nawet mi sie podobalo z wyjatkiem kilku
        infantylnych zdan a' la Coelho) i memoir Shattered Love Chamberlaina. Richarda.
        (czy wyszlo po polsku moze???)
        ten znowu jak dla mnie za duzo przynudzal o czakrach i takim tam, spirytualizmie
        ale ogolnie tez moze byc...

Poza tym - wreszcie Biale Zeby Zadie Smith - no super!!!!! daruje sobie migawki bo poza tym ksiazak
        swietna!

Minnie
        • Gość: tyda Re: co czytamy w grudniu? IP: *.9.175.181.ng.pl 24.12.12, 10:35
          Smażone zielone pomidory - Fannie Flagg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka