Gość: polonistka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:13 ktos zna?czekam na opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: polonista Re: "Nadobna Paskwalina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:16 ja znam. i wiesz, że lubię Odpowiedz Link Zgłoś
astrea1 Re: "Nadobna Paskwalina" 12.07.04, 21:43 ale co lubisz??tylko paswaline czy autora a moze inne utwory?? Odpowiedz Link Zgłoś
astrea1 Re: "Nadobna Paskwalina" 12.07.04, 21:26 Niesamowite,a juz myslalam,ze nikt nie czyta tak ciekawych ksiazek ze staropolskiej,czy tylko Paskwaline czytalas Samuela?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka Re: "Nadobna Paskwalina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:38 ja czytam!:)Samuela Twardowskiego czytalam tez Dafnis drzewem bobkowym-polecam. a po twoim nicku astreo wnioskuje nieobce sa ci tez inne utwory doby staropolskiej:)to milo. pozsdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
astrea1 Re: "Nadobna Paskwalina" 12.07.04, 21:41 Oj tak,lubuje sie w Sobieskim,czytalas moze listy do Marysienki??Goraco polecam.Ale skoro juz o Paskwalinie i Twardowskim,to czy wiesz ze jako jedyny tworca z epoki baroku wszystko co napisal wydal drukiem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobofruit Re: "Nadobna Paskwalina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:43 własnym sumptem Odpowiedz Link Zgłoś
astrea1 Re: "Nadobna Paskwalina" 12.07.04, 21:49 a wiedzieliscie ze w 1661 napisal swoj wlasny nagrobek?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka Re: "Nadobna Paskwalina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:57 widze ze S.Twardowski to twoj ulubiony autor:) Odpowiedz Link Zgłoś
astrea1 Re: "Nadobna Paskwalina" 12.07.04, 22:02 Niekoniecznie,ale skoro znasz Twardowskiego to domyslam sie ze jestes zaprzyjazniona z polonistyka.Ja studiuje fil.pol i musze stwierdzic,ze uwielbialam staropolska,ona tak delikatnie łechtała moja chec wiedzy,ktora z latwoscia zdobywalam,a ty masz jakichs ulubionych tworcow z tych epok,oprocz Twardowskiego oczywiscie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobofruit Re: "Nadobna Paskwalina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 22:27 Nie wiem, czy ulubiony, ale najwięcej nim się zajmowałem, tzn. S. Grabowieckim. Mam pod ręką fajny wierszyk Sępa: FRASZKA O KASI I O ANUSI Kasia z Anusią, wdzięcznych i pięknych oboje, Jednakiemi płomieńmi trapią serce moje: Obyczaje w obudwu godne pochwalenia, Też wielką są przyczyną mego udręczenia. A gdy czasem pospołu wedla siebie siedzą, Na którą pilniej patrzać - oczy me nie wiedzą. Anusia zda mi się być piekniejszą nad Kasię, Kasia zda się piekniejszą nad Anusię zasię, Tamta nad tę, a ta też nad tamtę wdzięczniejsza; I w rozmowie, ja nie wiem, która przyjemniejsza. To jedno wiem, że obie bez miary miłuję. Jak to może być? Nie wiem. Ale miłość czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue_velvet1 Re: "Nadobna Paskwalina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 22:30 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
astrea1 Re: "Nadobna Paskwalina" 12.07.04, 22:33 Znasz Sepa??MILO,JA ROWNIEZ I CZYTALAM TEN WIERSZYK I NIE TYLKO TEN:-) Odpowiedz Link Zgłoś
astrea1 Re: "Nadobna Paskwalina" 12.07.04, 22:37 erotyki pisal nie tylko do kasi i do anusi ale tez i do zosi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobofruit Re: "Nadobna Paskwalina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 22:44 ...i o Pasiu. Podobno, gdy ukazał się wybór Sępa z ilustracjami Lebensteina i urządzono spotkanie z tej okazji, na którym L. mocno się upił, to gdy usłyszał od jakiegoś profesora, że autorstwo Sępowych erotyków jest niepewne, urządził karczemną awanturę. Że profesorowie pojęcia nie mają o sztuce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobofruit O KASI I O PASIU FRASZKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 22:57 Kasia, me kochanie, Pasia nadobnego, Który kedwie doszedł roku pietnastego, (Sama także młoda) serdecznie miłuje, A jawnie mu miłość swoję pokazuje Dary, całowanki, słowy i postawą; Nie wiem, by mężowi była tak łaskawą. A jam się spodziewał, by to prze to było, Iż zawżdy podobne podobnemu miło, Albo prze to, że nań mąż łaskaw, i ona Łaskawą być musi jako zgodna żona. Aż go ktoś śpiącego żartując odkryje: Aliści u Pasia jak u szkapy pyje. Już baczę, skąd poszło tak wielkie kochanie: Każ mu ty przy sobie przedsię legać, panie! Odpowiedz Link Zgłoś
astrea1 Re: "Nadobna Paskwalina" 12.07.04, 22:57 tak na prawde to nie wiadomo le jest Sepa w Sepie Odpowiedz Link Zgłoś
astrea1 Re: "Nadobna Paskwalina" 12.07.04, 21:51 i byl najwybitniejszymepikiem barokowej Polski obok Potockiego Odpowiedz Link Zgłoś
astrea1 Re: "Nadobna Paskwalina" 12.07.04, 21:52 nazywany tez wielkopolskim Maronem-czyli Wergiliuszem Odpowiedz Link Zgłoś
astrea1 Re: "Nadobna Paskwalina" 12.07.04, 21:53 wroce do Dafnisa-czy to udramatyzowana sielanka?? Odpowiedz Link Zgłoś