jarka63 06.10.13, 20:12 Może wreszcie przeczytam, bo bardzo chcę już od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikate Re: Nike dla Bator 06.10.13, 20:31 Nagroda Nike w tym roku przypadła nareszcie właściwej osobie. Ja też bardzo polecam Bator. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Nike dla Bator 07.10.13, 00:03 monikate napisała: > Nagroda Nike w tym roku przypadła nareszcie właściwej osobie. Ale imho za niewłaściwą książkę... Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: Nike dla Bator 07.10.13, 05:56 Mam takie samo odczucie :) Moim zdaniem Nike powinna dostać za "Chmurdalię". Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Nike dla Bator 07.10.13, 14:47 Z ust mi to wyjęłaś. W zeszłym roku sama bym na nią głosowała, teraz kibicowałam Twardochowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Nike dla Bator 07.10.13, 01:04 A ja mam ją właśnie na tapecie i szczerze mówiąc planowałem dać sobie spokój, bo po 100 stronach kompletnie mnie to nie wciąga. No ale teraz już chyba doczytam do końca, chociażby po to, żeby móc z czystym sumieniem krytykować werdykt ;) Niemniej mam wrażenie, że Nike zmierza w stronę nagrody pocieszenia, bo kolejny raz zdarza się, że nagrodę dostaje twórca, którego lepsze dzieło nie zostało docenione przez jury, a potem zbiera nagrodę za rzecz słabszą. Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Nike dla Bator 07.10.13, 08:34 Może nie powinnam się wypowiadać, bo jestem dopiero na 160 stronie (choć mnie książka porwała od samego początku), ale niesamowicie się cieszę, że Nike przyznano właśnie Joannie Bator. Nie potrafię powiedzieć, czy bardziej podobała mi się "Chmurdalia" czy "Piaskowa Góra", każda poruszyła mnie na swój sposób i wystarczająco mocno, żebym w prywatnym rankingu polskich prozaiczek/prozaistów umieściła autorkę bardzo wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: Nike dla Bator 07.10.13, 09:00 Przyłączam się do radości;) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nike dla Bator 07.10.13, 09:06 a ja przyłączam się do tych, co twierdzą, że autorka OK, ale nie ta książka, nie ta... Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: Nike dla Bator 07.10.13, 12:43 Może racja - Piaskowa i Chmurdalia. Ale tak czy inaczej, ta też mnie bardzo poruszyła. Tylko końcówka taka se;) Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Nike dla Bator 07.10.13, 09:07 Przyznaje szczerze nie czytalam zadnej ksiazki J.Bator, a nagrody zyczylam Twardochowi i jego Morfinie. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Nike dla Bator 07.10.13, 11:34 Albo ta powieść jest naprawdę wybitna albo Twardocha nie lubią... z ciekawości sam sprawdzę j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brnXB jedno pytanie IP: *.mikoland.net 07.10.13, 11:01 Skoro tyle tu pochwał to muszę kupić tę najnowszą powieść, bo dotychczas nie czytałem nic tej autorki . Ale nie chcę topić pieniędzy w jakąś kolejną "Szopkę"; Bator tworzy jak 95% polskich pisarzy czyli podrabia Gombrowicza czy pisze normalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: jedno pytanie 07.10.13, 12:09 Ja myslalam, ze Nike wezmie Twardoch, bo juz dostal Paszport Polityki i wszedzie otej jego " Morfinie " tak glosno. Nie moge sie wypowiedziec. Bator mam w domu " chmurdalie" - nie zdolalam przebrnac , przez styl twardocha tez sie nie przebilam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brnXB Re: jedno pytanie IP: *.mikoland.net 07.10.13, 12:20 Jakiś czas temu spontanicznie mnie naszło by kupić kilka polskich powieści sugerując się recenzjami - jakbym najpierw przeczytał fragment "Morfiny" to bym książki nie nabył, pozostałe z kupionych wywarły niestety takie samo wrażenie. Więc pochopnie już nie kupuje, chyba że Myśliwskiego, to w ciemno - jego "Ostatnie rozdanie" mnie zachwyca. A czemu nie przebrnęłaś przez "Chmurdalie"? pytam po podobno lepsza o tej nagrodzonej Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Fragment "Ciemno, prawie noc" 07.10.13, 13:01 Tu mozna poczytac fragment: wyborcza.pl/1,75478,14732112,Nike_2013__Fragment_zwycieskiej_ksiazki_Joanny_Bator_.html Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Fragment "Ciemno, prawie noc" 07.10.13, 14:45 nie wiem czy dobrze zrobili z tym fragmentem tekstu mnie zniechęca... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Fragment "Ciemno, prawie noc" 19.10.13, 01:17 Mnie też. I w niczym nie różni się od kawałkow Szwai, które widziałam (a wręcz jest zatrważająco podobne), co jest dla mnie pewnym zaskoczeniem, bo wydawało mi się na podstawie forumowych opinii (oraz Nike, oczywiście), że Bator jest zaliczana do ambitniejszych pisarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Fragment "Ciemno, prawie noc" 19.10.13, 13:16 eeela napisała: > Mnie też. I w niczym nie różni się od kawałkow Szwai, które widziałam (a wręcz > jest zatrważająco podobne), co jest dla mnie pewnym zaskoczeniem, bo wydawało m > i się na podstawie forumowych opinii (oraz Nike, oczywiście), że Bator jest zal > iczana do ambitniejszych pisarzy. Hm, porównanie dość karkołomne moim zdaniem, próbowałam jakąś Szwaję przeczytać, ale brzydziłam się i postaciami, i językiem jakim mówią. To tak jakbyś porównywała "50 twarzy Greya" z Rachel Cusk na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Fragment "Ciemno, prawie noc" 19.10.13, 15:07 Pamiętaj, że oceniam na podstawie jednego fragmentu Bator i dwóch Szwai :-) Zdaję sobie sprawę, że wrażenie mogło być mylne. Niemniej je odniosłam, głównie na podstawie nieco chaotycznego i urywanego dialogu. Rozumiem zresztą, że to jest zabieg stylistyczny mający na celu oddać naturalną formę codziennej rozmowy, ale mnie po prostu taka forma nie odpowiada - w moim otoczeniu nawet codzienne dialogi mają dziwną tendencję do bycia składnymi i nie odczuwam takich dialogów jak te, z którymi sie zapoznałam w książkach dwóch omawianych pań, za naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Fragment "Ciemno, prawie noc" 19.10.13, 21:10 Posłuchaj sobie starszych ludzi w autobusie czy przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Fragment "Ciemno, prawie noc" 19.10.13, 21:43 Mogę sobie posłuchać, ale co to zmieni? Od wsłuchiwania się nie polubię nieskładnej formy wypowiedzi, a raczej będzie to miało wręcz przeciwny efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Fragment "Ciemno, prawie noc" 19.10.13, 21:37 Nigdy nie czytałam Szwai, a "Piaskowa Góra" i "Chmurdalia" spodobały mi się, przeczytałam jednym ciągiem. Dobrze napisane powieści, świetne postacie, tło nakreślone prawdziwie i z wdziękiem. Lepsze niż np. książki Hanny Kowalewskiej (te określiłabym mianem "dobrych czytadeł"). Bardziej przypadła mi do gustu wcześniejsza książka Bator o Japonii, o której wszyscy chyba zapomnieli - "Japoński Wachlarz". Ostatniej jej książki nie czytałam, więc nie wiem, czy była warta nagrody. Sama autorka zasługuje na wyróżnienie na tle innych polskich współczesnych powieściopisarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kazze Re: Fragment "Ciemno, prawie noc" 19.10.13, 19:57 Mnie też ta mocno wystylizowana rozmowa się nie podoba. Brzmi sztucznie i za dużo w niej niepotrzebnych powtórzeń. Miałam sięgnąć po książkę, ale dam sobie spokój. Nagród nigdy nie dostają najlepsi :( Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: jedno pytanie 07.10.13, 12:28 Nie pamiętam, żeby kiedyś ta sama książka dostała Paszport Polityki i Nike. To się nie przekłada tak jak Złote Globy i Oscary ;) Ja tylko byłem pewien, że Twardoch weźmie nagrodę czytelników, bo chyba żadna inna książka z finałowej 7 nie weszła na listę bestsellerów. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: jedno pytanie 07.10.13, 12:46 Zdecydowanie NIE podróba Gombrowicza. Mi jej styl bardzo odpowiada. Jeśli lubisz powiedzonka polskie, które się przekształcają w metafory - to zdecydowanie dla Ciebie. Czyli humor, liryczność, refleksja (bez kiczu), porusza. Radzę zacząć od Piaskowej Góry. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Nike dla Bator 18.10.13, 13:37 dobrnąłem do końca "Ciemno...", a była to iście syzyfowa praca i po wszystkim mogę powiedzieć z pełnym przekonaniem, że nie było warto oraz że werdykt jury rozczarowujący. Nie sprawdziło się ani jako thriller, ani jako groteska. Żałuję, gdyż Bator lubię, ale to bardzo słaba pozycja :/ Ze ścisłej siódemki na razie mam przeczytaną o niebo lepszą "Noc żywych Żydów", a niedługo biorę się za "Morfinę" i mam nadzieję na dużo lepszą lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś