Dodaj do ulubionych

Franz Kafka "Proces"

IP: *.aster.pl 01.11.04, 20:10
bardzo się cieszę że wybraliście Proces - ja jestem wielką fanką Kafki.
Widziałam Proces w wersji filmowej, teatralnej i czytałam ( po polsku i w
oryginale). To absolutnie jedna z najlepszych książek 20 - go wieku. Kafka
był geniuszem!
Obserwuj wątek
    • Gość: gombro Re: Franz Kafka "Proces" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 03:05
      ciekawe czy stać was będzie żeby też "Ulissesa" Joyce'a wydać. Stać w sensie
      głębokim a nie płytkim oczywiście. Ponieważ wiadomo że stac was na wszystko a
      nawet więcej.
    • Gość: Daphne Rekopisy Kafki IP: *.bb.netvision.net.il 02.11.04, 10:44
      Rekopisy znajdoja sie w banku w Szwajcari, naleza do corki sekretarki Max Broda.
      • Gość: Franz Re: Rekopisy Kafki IP: *.tpi.pl 03.11.04, 07:58
        niektóre skany można obejrzeć tutaj: www.kafka.org

a dobry polski portal jest tu: www.kafka.pl

pozdrawiam
        F:)
        • Gość: MarketGarden Re: Rekopisy Kafki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:23
          KAFKA JEST MOIM BOGIEM!!
          • lostdog Re: Rekopisy Kafki 03.11.04, 23:00
            cóz za wyznanie... ;)
          • Gość: Alek Re: Rekopisy Kafki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 00:01
            I pomyśleć, że nie miałbyś w co wierzyć. To jest straszne jak życie jednego
            człowieka jest w stanie wpłynąć na życie drugiego.
          • Gość: vovin Re: Rekopisy Kafki IP: *.arkada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 23:27
            Moim też.
    • Gość: pnb ALTERNTYWNE ARCHIWUM DivX - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 10:12
      Zapraszamy na naszą stronę "Pomarancze na Babilon" z ciekawym spisem Divx na którym umieszczamy co lepsze dzieła twórców zapisane na małym i dużym ekranie, zbiór dokumentów,filmów, etiud i teatrów oraz odkurzone archiwum punkowe.

www.pomaranczenababilon.prv.pl
    • Gość: goosia Re: Franz Kafka "Proces" IP: *.tomaszow.mm.pl 04.11.04, 21:23
      polecam interpretację E.Fromma z ksiązki "zapomniany język"... dla mnie
      zaskakująca i bardzo ciekawa. Proces omawialiśmy niedawno w szkole i muszę
      przyznać że wywarł na mnie ogromne wrażenie...taka literatura mi się podoba nie
      jakieś pottery (bez urazy)
    • Gość: max "Bagaże Franza K." IP: *.aster.pl 07.11.04, 19:32
      Polecam dwie książki o Kafce, które wyszły w tym roku "Bagaże Franza K."
      i "Poetyka egzystencji Franza Kafki".
      • Gość: adal Re: "Bagaże Franza K." IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 20:18
        a czy czytaliście "Amerykę" lub "Zamek"?
        gdy je przeczytacie, dopiero wtedy dowiecie się, jak wielkim pisarzem( Bogiem
        chyba nie) był Kafka.
        szczególnie polecam "Zamek", najobszerniejszą książkę Kafki, ale zarazem
        najbardziej genialną i najlepszą, chociaż nieskończoną i dlatego niektórzy
        powiedzą, że "Proces" jest lepszy...ale pomyślcie tylko, co powiedzilibyście
        o "Zamku", gdyby miał zokończenie...
        chociaż ktoś może powiedzieć, że "Proces" też jest niedokończony, ale jednak ma
        zakończenie...
        a "Ameryka" też nie jest gorsza.Losy młodego Karla w tytułowej Ameryce,
        perypetie Józefa K. z "Procesu" i K. z "Zamku" słusznie zostały określone przez
        Maxa Broda "trylogią samotności" i tak jak bez pierwszej części trylogii nie
        można zrozumieć(w pełni) całości, tak bez "Zamku" i "Ameryki" nie można
        zrozumieć w pełni "Procesu".
        zatem zapraszam do lektury, bo...naprawdę warto
        ps. jeśli ktoś się nie zgadza z moją opinia lub chce pogadać o Kafce i nie
        tylko to napiszcie effendi3@o2.pl
        • stella25b Re: "Bagaże Franza K." 10.11.04, 21:09
          Mnie sie tez bardziej podobal "Zamek" od "Procesu" ale w koncu to kwestia gustu.
        • Gość: MarketGarden Re: "Bagaże Franza K." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 09:31
          oooczywiście,ze czytaliśmy Zamek,Ameryke i Listy do Mileny i
          Felicji,Opowiadania (List do Ojca,Dociekania psa itd.) i Wyrok.
          I KAFKA NADAL JEST MOIM BOGIEM!!!
          • lostdog Re: "Bagaże Franza K." 11.11.04, 13:02
            Zapomniałeś o "Przemianie"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka