Dodaj do ulubionych

John Irving? opasle tomiska

IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.11.04, 20:58
Sluchajcie,
moja siostra pozera ksiazki, chce jej kupic jakas na Gwiazdke, ale jest
warunek- nie moze byc cienka, bo ona takich nie lubi. Wiele tomow juz
przeczytala, a mnie przyszedl do glowy ten Irving, bo wiem, ze nie czytala i
ze to raczej opasle tomiska. Ale czy dobry jest? Swiat wedlug Garpa?
Jednoroczna wdowa? Co?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • stella25b Re: John Irving? opasle tomiska 10.11.04, 21:05
      Jest doskonaly i na poczatek "Swiat wedlug Garpa" to dobra decyzja.
    • braineater Re: John Irving? opasle tomiska 10.11.04, 21:31
      jest taki sobie, ale Garpa da się bez większych trudności i zniechecenia
      przeczytać
      Pozdrowienia:)
      • arwen.a Re: John Irving? opasle tomiska 10.11.04, 22:22
        A może "Hotel New Hampshire"? Moim zdaniem nawet lepiej się to czyta niż Garpa,
        nie da się nie polubić zwariowanej rodzinki i niedźwiedzia(-i) :-))
        "Regulamin tłoczni win" to też niesamowita, wielowątkowa powieść na długie
        wieczory. I moja trzecia ulubiona powieść Irvinga - "Syn cyrku", rzecz lekko
        detektywistyczna z Indiami jako miejsce akcji.
        Do tej pory tylko jakoś nie mogę się przekonać do "Modlitwy za Owena"
        Czytaliście? co sądzicie?
        • habitus Re: John Irving? opasle tomiska 10.11.04, 23:26
          Jeżeli Irving - polecam "Regulamin tłoczni win". Film nakręcony według tej
          powieści ("Wbrew regułom")chociaż obsypany nagrodami, nie jest nawet w połowie
          tak dobry jak książka.
        • Gość: Lania Re: John Irving? opasle tomiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 16:51
          A ja mam inną kolejność ulubionych książek Irvinga,oto moja pierwsza
          trójka:1)Syn cyrku-zdecydowanie "najgrubsza"i najlepsza z jego powieści,czytałam
          już dwa razy,2)Modlitwa za Owena,3)Jednoroczna wdowa
          Czytajmy Irvinga,jest świetny!!!!
    • Gość: ania Re: John Irving? opasle tomiska IP: 157.25.152.* 11.11.04, 13:09
      W "Jednorocznej wdowie" jest sporo bardzo dokładnych i dosłownych opisów
      uprawiania seksu, więc jak siostra ma 15 lat, niech jeszcze z tą książką
      poczeka. Polecam "Regulamin tłoczni win" ("Wbrew regułom" to tytuł filmu
      opartego na książce Irvinga, nie tytuł samej powieśi). Piękna książka o
      wchodzeniu w dorosłe zycie. Polecam!
      • stella25b Re: John Irving? opasle tomiska 12.11.04, 11:44
        Nie tylko w "Jednorocznej wdowie" jest sporo opisow sexu, w "Swiat wedlug
        Garpa" czy "Hotel New Hampshire" takze.

• exilvia Re: John Irving? opasle tomiska 11.11.04, 13:30
      "Modlitwa za Owena"
      • jl101 Re: John Irving? opasle tomiska 11.11.04, 15:02
        garp na poczatek. po garpie i tak wszystko przeczyta :)
    • bugia Re: John Irving? opasle tomiska 12.11.04, 11:21
      ja nie dałam rady tylko " Modlitwie za Owena" i " Metodzie wodnej"- reszta jest
      rewelacyjna. Równiez najnowsza " czwarta reka"- ale ona nie jest "opasła"
    • monikaannaj A musi byc Irving? 12.11.04, 11:52
      Ja ostatnio z opasłych tomisk przeczytałam Steinbecka "Na wschód od Edenu".
      Alez wciąga!
    • sol_bianca Re: John Irving? opasle tomiska 12.11.04, 12:39
      A musi być Irving? Inni pisarze też piszą opasłe tomiska ;) Np. Jeffrey
      Eugenides "Middlesex" - 606 stron, mało? ;)
    • sol_bianca Re: John Irving? opasle tomiska 12.11.04, 12:40
      Albo "W poszukiwaniu straconego czasu" - szybko się z tym nie upora :)
    • bella_ragazza Re: John Irving? opasle tomiska 12.11.04, 14:58
      Jeśli siostra ma 15 lat, to zdecydowanie polecam "Modlitwę za Owena".
      Przeczytałam ją będąc miej więcej w tym wieku i zrobiła na mnie niesamowite
      wrażenie. Właściwie od tej ksiązki zaczęła się moja fascynacja Irvingiem.
      • Gość: szcz Re: John Irving? opasle tomiska IP: *.czes.gazeta.pl 12.11.04, 15:29
        „Hotel New Hampshire” jest moim zdaniem najlepszy, to po prostu jedna z moich
        ukochanych książek, ale „Świat według Garpa” też świetny. Z książek Irvinga,
        którze przeczytałem zdecydowanie odradzam tylko „Małżeństwo wagi półśredniej”.
    • Gość: Aga Re: John Irving? opasle tomiska IP: *.radogoszcz.arise.pl 12.11.04, 18:54
      Bardzo polecam "Regulamin tłoczni win", na pocztek, potem moze "Hotel New
      Hampshire" miłej lektury
      • Gość: stonoga Re: John Irving? opasle tomiska IP: *.in-addr.btopenworld.com 12.11.04, 19:34
        Bardzo Wam wszystkim dziekuje za pomoc.
        Ktos polecal W poszukiwaniu straconego czasu- no tak, przyszlo mi to do glowy,
        ale to z kolei jest za "grube", hehehe, bo widzicie ta ksiazka poleci ze mna za
        granice...
        Jesli chodzi o Irvinga, to przekonaliscie mnie do Regulaminu tloczni win na
        dobry poczatek, bo z pewnoscia bedzie ciag dalszy.
        Sama tez przeczytam
        pozdrawiam
        • Gość: stonoga Re: John Irving? opasle tomiska IP: *.in-addr.btopenworld.com 12.11.04, 19:38
          o rany,
          naprawde wszysykich milosnikow ksiazek przepraszam za mowienie o nich w
          kategoriach cienka-gruba.
          No ale tak to niestety jest: za cienkanie, bo za szybko sie skonczy, za gruba
          nie, bo za ciezka do samolotu i zajmie za duzo miejsca w bagazu... nie no, juz
          wiecej nic nie mowie...
        • Gość: Misia Re: John Irving? opasle tomiska IP: *.csbnet.se 12.11.04, 19:47
          Swietny wybor! Tez zaczynalam Irvinga od "Regulaminu..." Wywarl na mnie
          ogramone wrazenie. Film na jego podstawie wogole ale to wogole mi sie nie
          podobal. Za to podobal mi sie film "Swiat wg..." Oplaca sie przyczytac ksiazke?
          • Gość: Moni Re: John Irving? IP: 158.75.211.* 12.11.04, 22:14
            Nie zalecam czytania powieści Irvinga od "Regulaminu...
            To ewidentnie jego najlepsza książka.Potem nic w jego wydaniu może Ci już
            nie "smakować".Miałam tak w przypadku W.Whortona.Zaczynałam zaprzyjaźniać się z
            jego twórczością poprzez "Franky Furbo".Reszta książek stopniowo mnie
            rozczarowywała.
            Pozdrawiam!
    • Gość: asica no nie wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 14:44
      "Ragulamin ... " jest świetny, ale zaczynać od tego w wieku 15 lat? ja byłam
      poruszona treścią w wieku lat 24... temat aborcji... mam wątpliwości...

Ja zaczynałam od " jednorocznej wodowy" a potem był "hotel..." to że troche
      pikantne? w wieku 15 lat to juz w sam raz na taką lekturę :-)
    • Gość: esqimo Irving, Irving i jeszcze raz Irving IP: *.menos.org / *.menos.org 17.11.04, 22:03
      Moją przygodę z Irvingiem zaczynałam od "Garpa" uważam go za swoja książkę
      życia, to po prostu moj świat. Heszcze nie przeczytalam wszystkich dzieł
      wielkiego pisarza ale z cala pewnością mogę polecić "Hotel New
      Hepsaire", "Czwartą rękę", "Regulamin", "Modlitwe za Owena". Kazda książka jest
      inna, opowiada zupełnie inną historię a łączy je wszystkie niezrownany styl i
      poczucie humoru. Jeśli chcecie ją podarować komuś to gorąco polecam, a jeśli
      chodzi o wiek to we wstępie do "Garpa" Irving napisał, że jego recenzentem był
      12 letni syn.
      Pozdrawiam
    • Gość: birke Re: John Irving? opasle tomiska IP: 217.78.10.* 22.11.04, 03:15
      odradzam jedynie jak poprzedniczka 'malzenstwo wagi polsredniej', zreszta nie
      jest opasle, wiec i tak sie nie kwalifikuje:)
      u mnie pierwsza trojka wyglada tak: jednoroczna wdowa,po niej dlugo dlugo nic, a
      potem regulamin tloczni win i swiat wedlug garpa:)aczkolwiek czytalam w
      odwrotnej kolejnosci;)
      nie wiem, czy wiecie, ale nakrecono wlasnie w USA film oparty o 'jednoroczna..',
      aczkolwiek (jak to w stylu Amerykanow) skoncentrowano sie jedynie na pierwszej
      czesci ksiazki i watku starsza kobieta-nieletni chlopak;)wyst. Jeff Bridges, Kim
      Basinger, ktora mi tu troche nie pasuje, matka Ruth miala 37 lat, a Kim jest
      jednak duzo starsza;)ech, zobaczymy;)
      pozdr
      • Gość: mk Re: John Irving? opasle tomiska IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 22.11.04, 08:09
        Zaczynałam od Garpa i byłam zachwycona - kupiłam nawet żeby mieć swojego - potem
        Hotel New Hamp... - również dobra ale garp lepszy no a potem sięgnęłam po Metodę
        wodną i się zawiodłam - teraz bede wiedziała jakie następne Irvingi wybrać
    • awenidapauliszta Re: John Irving? opasle tomiska 22.11.04, 12:27
      A co myślicie o Irwinie Shaw? Styl moim zdaniem podobny. Przeczytałam wszystko
      co napisał, nawet jakieś opowiadanka i za każdym razem czytałam nawet stopke
      drukarską i spis treści, żeby tylko nie odłożyć jeszcze przeczytanej już
      książki. To samo mam po Irvingu. Niestety Shaw już nie żyje, chociaż z drugiej
      strony to zaleta - bo nie będzie trzaskał książek na ilość zamiast na jakość,
      co teraz często się zdarza.
      • rena11 Re: John Irving? opasle tomiska 22.11.04, 18:32
        Mialam problem z dobrnieciem do konca "Modlitwy za Owena" ale koncowka za to
        bardzo mi sie podobala.
    • es_el Re: John Irving? opasle tomiska 23.11.04, 19:08
      irvinga polecam calusienkiego (do samolotu proponuje miekkie okladki)
      jedyna pozycja przez ktora nie przebrnalem byl jego debiut - uwolnic
      niedzwiedzie - ale z tym to moze jak z cortazara 'gra w klasy' - w wiekszosci
      przypadkow dziala na licealistow, ja siegnalem po 'uwolnic...' znacznie pozniej
      i, jak sie okazalo, za pozno
      jezeli siostra nie jest juz licealistka, to te jedna pozycje mozna jej darowac
      zaczalbym od garpa, a potem wsjo, lacznie z 'moimi perypetiami filmowymi'
      pozdrawiam,
      s_l
    • Gość: b.a Re: John Irving? opasle tomiska IP: *.crowley.pl 25.11.04, 08:10
      Irving rzeczywiscie jest królem opasłych tomisk, ale każdą jego powieść można
      skrócić do połowy. Lubuje się w rozlekłości i czasami najzwyklej przynadza, ale
      ogólnie jest OK. Tylko krócej Panie Irving, krócej.
      • Gość: asica Re: John Irving? opasle tomiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 22:37
        No nie, nieeeeee, Irving jest wielki. Irving to jest dla mnie ten pisarz, który
        natchnął mnie do POSZUKIWAŃ w literaturze. Mam nadzieję, że jeszce cos dobrego
        wyjdzie spod jego ręki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka